Terápiás porcleves recept

Terápiás porcleves recept

Amikor beteg voltál kiskorodban, mit főzött Neked az Anyukád vagy a Nagymamád? Ugye ilyenkor volt a menün csontleves vagy húsleves? Nos, a terápiás porcleves ezeknek egy továbbfejlesztett változata, mert hosszabban főzzük annak érdekében, hogy még több értékes tápanyag oldódjon ki a főzés során a csontokból.

És miért jó a hosszan főzött porcleves? Azért, mert könnyen emészthető, rendkívül sok tápanyagot tartalmaz, immunerősítő hatású. A levesben levő kollagén táplálja a bélnyálkahártyát, így akkor különösen jótékony annak, aki az endometriózis mellett egyéb emésztési, emésztőszervrendszeri problémákkal is küzd. A levesben levő kollagén a beleken túl a bőr, a csontok és az izületek egészségét is támogatja. A leves (marhacsontból készítve) gazdag A-vitaminban, C-vitaminban, B-vitaminokban, köztük B2, B3, B6, B12 vitaminban és folátban, vasban, rézben, mangánban és szelénben.

Íme tehát a hosszan főzött terápiás csontleves receptje, ami bátran beilleszthető az endometriózis diétába is.

Terápiás csontleves készítése

Borjúcsontok a lábosban a főzés elején

A leves készítéséhez borjúcsontot szoktam használni, de bármilyen egyéb csont is használható, pl. hal, csirke, marha (a disznót nem ajánlom, mert nehéz megbirkózni a szagával). A lényeg, hogy olyan csontokat szerezzünk be, aminek vannak porcos részei, mert ebből oldódik ki a kollagén, és ettől lesz kocsonyás állagú, ha kihűl (ha felmelegítjük, akkor ismét folyékonnyá válik). Fontos, hogy a leveskészítéshez felhasznált csontok minőségére is figyeljünk, így a bio vagy kistermelői, háztáji változatokat javasolom használni.

Személy szerint legjobban a borjúcsontot szeretem használni, és ha ezt választom, akkor a levest 48 órán keresztül főzöm (kevesebb ideig is lehet a borjúcsontot, de legalább 24 óráig). Ha kisebb csontból készítjük a levest, akkor kevesebb főzési idő is elég lehet, így például halcsont esetén 8 óra, csirkecsont esetén 12 óra. A lényeg, hogy minél nagyobb a csont, annál hosszabb ideig kell főzni, hogy kioldódjon belőle a porcos rész és kocsonyássá váljon a leves. Az ásványi anyagok és a kollagén kioldódását segíti, ha egy evőkanál almaecetet adunk a főzővízhez.

A csontleveshez beszerzett 1-2 kg porcos csontot tehát beletesszük egy nagy fazékba, majd hozzáadunk sót, babérlevelet és egy-két evőkanál bio almaecetet. Ezt követően felöntjük kicsit több vízzel, mint amennyi ellepi, és nagyon alacsony hőfokon főzzük. A víznek éppen hogy csak gyöngyöznie kell, különben elforr a lé. A levesfőzés elején hab képződik a leves tetején, ezt egy evőkanál segítségével érdemes eltávolítani. Minél hosszabban főzzük, annál jobban kioldódnak belőle a számunkra fontos tápanyagok.

Ha zöldségeket szeretnénk belefőzni, akkor azt az utolsó 10-15 percben tegyük a levesbe (pl. vöröshagyma, zeller, sárgarépa vagy fehérrépa). Az a jó, ha a levesnek kocsonyás állaga lesz, amikor kihűlt.

Terápiás porcleves üvegekbe porciózva

A levest porciózva tegyük befőttes üvegekbe (de csak háromnegyedig tegyük tele az üveget, nehogy szétrepedjen, miután lefagyasztottuk). A sima hűtőben a leves 1 hétig áll el. Amit előreláthatólag ez idő alatt nem fogyasztunk el, azt betehetjük a mélyhűtőbe, így mindig kéznél lesz, hogy felhasználjuk levesalapként, gabonák főzővizeként, zöldségkrémek készítéséhez, vagy akár magában is iszogathatjuk felmelegítve.

Amikor kihűlt a levesünk, akkor a leves zsíros részét javasolom eltávolítani felhasználás előtt (a zsír a folyadék tetejére csapódik ki, amíg még hideg a leves), mivel érdemes az endometriózis étrendben csökkenteni az állati zsiradékfogyasztást az esetleges xenoösztrogén szennyezettség miatt és az állati eredetű telített zsírok arányának alacsonyan tartása érdekében.

Kurczewski-Tamás Zita

Endosegítő blog írója, funkcionális táplálkozási referens, természetgyógyász, MA-URI kezelő és tréner

Ha még többet szeretnél tudni az endometriózis diétáról, gyere el az Endosegítő Endometriózis Diéta Kurzusra! Ha személyre szabott tanácsadásra vágysz, akkor pedig jelentkezz be egy étrenddel és életmóddal kapcsolatos konzultációra.

Felhasznált fotó a poszt elején: ChickStock by Juan-Calderon, CC

 

Share