Tej helyett mit igyunk? - Növényi tej receptek

Tej helyett mit igyunk? – Növényi tej receptek

A korábbi posztomban már írtam arról, hogy nem javasolt a tejtermékek fogyasztása endometriózis esetén, és a legjobb a tejtermékeket teljes mértékben elhagyni. Ezúttal a tej helyettesítésének lehetőségeiről olvashatsz.

A tejhelyettesítés kapcsán azonban érdemes azt figyelembe venni, hogy a legegészségesebb az, ha csökkentjük a tejhelyettesítők fogyasztását is, és a tiszta vizet részesítjük előnyben, kiegészítve gyógyteák, illetve nem koffeintartalmú teák fogyasztásával.

Ha valamilyen tejhelyettesítőt szeretnénk használni (pl. krémlevesek vagy turmixok elkészítéséhez), akkor elsősorban a kókusztej fogyasztását ajánlom. Persze tejszerű italokat lehet készíteni ezen kívül magokból és gabonákból is, így például rizsből vagy mandulából is.

Óvatosan javasolok bánni a boltban kapható növényi tejek használatával, mert azokban sokszor adalékanyagok, édesítőszerek vagy egyéb hozzáadott növényi olajok, emulgeálószerek, stabilizátorok találhatók.

Növényi tejeket házilag is elő lehet állítani, és általában a boltokban kapható italokat azok árának töredékéből elkészíthetjük. Ráadásul így kiküszöböljük a csomagolásuk esetleges káros hatásait is (így például a kókusztej fémdoboza egy ösztrogénszerűen viselkedő vegyi anyagot, vagyis BPA-t tartalmaz, amiről ebben a posztban olvashatsz).

Kókusztej

kókuszreszelék by Endosegítő

kókuszreszelék by Endosegítő

Hozzávalók:

 • 80 g bio kókuszreszelék
 • egy evőkanál kókuszzsír
 • tisztított víz
 • egy csipetnyi Himalája vagy tengeri só

Áztassunk be 80 g kókuszreszeléket legalább 3-4 órára kb. 4-5 dl forró vízbe, hogy ezzel kioldódjon a kókuszreszelék zsírja. Ezt követően annyi tisztított vízzel tegyük a turmixgépbe, amennyi összesen 8 dl-t tesz ki (vagyis még 3-4 dl vizet adjunk hozzá), adjunk hozzá egy evőkanál kókuszolajat, és tegyünk hozzá egy csipetnyi sót is. Tegyük be a kókuszreszelékes folyadékot a turmixgépbe, majd turmixoljuk össze, végül szűrjük le egy teaszűrő vagy egy nejlonharisnya segítségével.

A megmaradt kókuszreszelékpépet én ki szoktam teríteni egy tálcára, és pár óra alatt kiszárítom a sütőben 50-60 fokon. Ezek után sokáig eltartható és felhasználható ugyanúgy, mint a kókuszreszelék vagy lisztté lehet darálni, és fel lehet használni kókuszlisztként.

A kókusztejet tartsuk hűtőben, és 4-5 napon belül fogyasszuk el.

Kókuszos rizstej

Brown rice by Rob & Dani, CC

Brown rice by Rob & Dani, CC

Hozzávalók:

 • 50 g fehér rizs
 • 30 g kókuszreszelék
 • 8 dl tisztított víz
 • egy csipetnyi Himalája vagy tengeri só

A tejkészítés előtt 3-4 órával beáztatom a kókuszreszeléket 4-5 dl forró vízbe, hogy kioldódjon a zsírja is. Ezt követően megfőzöm a rizst. A fehér rizst megmosom, majd felteszem főzni egy csipetnyi sóval. Forrástól számítva 10-15 perc alatt alacsony lángon készre főzöm. Amikor elkészült mind a főtt rizs, és a kókuszreszelék is már eleget ázott, beletesszük a turmixgépbe mindkettőt (a kókuszreszeléket a rajta levő folyadékkal együtt), majd hozzáadunk még körülbelül 3-4 dl vizet, egy csipetnyi sót, és összeturmixoljuk. Ezt követően a tejet leszűrjük egy nejlonharisnya segítségével. A tejet tartsuk hűtőben és pár nap alatt fogyasszuk el.

Mandulatej

almond

Almonds by HealthAliciousNess, CC

Hozzávalók:

 • 1 csésze mandula
 • 3 csésze tisztított víz
 • egy csipetnyi Himalája vagy tengeri só

Megmossuk, majd beáztatjuk a mandulát 24 órára legalább kétszer annyi vízbe, mint amennyi ellepi. Ha eltelt az áztatási idő, leöntjük a vizet a manduláról, és átmossuk. Beletesszük a mandulát egy turmixgépbe, hozzáadunk három csésze tisztított vizet, és egy csipetnyi sót. Jól összeturmixoljuk a keveréket, majd egy teaszűrő vagy egy nejlonharisnya segítségével leszűrjük. A megmaradt mandulapépet hozzáadhatjuk a reggeli kásához vagy felhasználásával kekszet, süteményt készíthetünk. A mandulatejet és a pépet is javasolt hűtőben tartani, és két-három nap alatt elfogyasztani.

Fotó a poszt elején: raw cinnamon sunflower seed milk by Jacqueline, CC

A poszt utoljára frissítve: 2017.09.25.

Share