Szuper egyszerű és finom répatorta recept

Szuper egyszerű és finom répatorta recept

Amikor elkezdtem az endometriózis diétámat, és a szülinapom közeledett, akkor teljesen tanácstalan voltam, hogy milyen torta férne bele az étrendembe. Akkor találtam egy répatorta receptet, amit már akkor is átalakítva készítettem el, és azóta is alakult folyamatosan. Ebben a posztban pedig megosztom Veletek ezt a szuper egyszerű receptet!

A cukormentes, gluténmentes és tejtermékmentes répatorta ezidáig mindenhol sikert aratott. Sokszor jobban fogyott, mint a hagyományos cukros-lisztes torták 🙂 Azóta is az egyik kedvenc, ha arról van szó, hogy szülinapot kell ünnepelni. A múlt héten éppen a férjem szülinapjára készítettem el, de nagyszerűen használható recept a közelgő Húsvéti Ünnepekre is.

Hozzávalók:

  • 150 g barnariszt
  • 150 g gluténmentes zabpehelyliszt
  • 330 g reszelt sárgarépa
  • 220 g almapép
  • 2 db bio tojás
  • 80 g dió
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • fél teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 80 g eritrit
  • 60 g kókuszolaj
  • 1 teáskanál szódabikarbona
  • 1 evőkanál almaecet
  • 1-2 csipet Himalája só

Elkészítés:

  1. Megmossuk és megpucoljuk a sárgarépát, majd lereszeljük vagy aprítógépben összeaprítjuk.
  2. A diót durvára törjük egy mozsárban.
  3. Az almát megmossuk, meghámozzuk és kicsumázzuk, majd egy botmixer segítségével pürésítjük.
  4. A kókuszolajat egy kis lábosban alacsony lángon felolvasztjuk. Csak annyira melegítjük, hogy éppen csak felolvadjon, de ne nagyon melegedjen fel.
  5. A sütőt bekapcsoljuk 180°C fokra.
  6. A tojásokat megmossuk, majd felütjük egy tálban, és összekeverjük egy villával. Hozzáadjuk a reszelt sárgarépát, az almapépet és a kókuszolajat, és jól összekeverjük.
  7. Kimérjük a liszteket, majd egy külön tálban összekeverjük, és hozzáadjuk az eritritet, a diót, a sót, a fahéjat, gyömbért és szerecsendiót. Hozzáadjuk a szódabikarbonát is, amire ráöntünk egy evőkanál almaecetet (ne ijedjünk meg, ettől sisteregni fog a szódabikabona). Az egészet jól elkeverjük.
  8. A nedves tojásos szószt elkeverjük a lisztes száraz keverékkel.
  9. Veszünk egy 23 cm-es tortaformát, és kikenjük egy kevés kókuszolajjal, majd beleszórunk egy kevés barnarizslisztet vagy zablisztet, és egyenletesen eloszlatjuk. Ez segít majd abban, hogy a torta ne ragadjon a tortaformába.
  10. A tésztát betesszük a tortaformába, majd egyenletesen eloszlatjuk.
  11. Betesszük sülni a 180°C-os sütőbe a répatortát. Körülbelül 50-60 perc alatt megsül.
Répatorta szelet
Répatorta szelet © Endosegítő

A torta 14 szeletes. Egy szelet tortában a tápanyagérték:

  • Kalória: 191 kcal
  • Fehérje: 4,3 g
  • Szénhidrát: 25 g
  • Zsír: 10 g
  • Rost: 3,1 g

Szerző: Kurczewski-Tamás Zita, Endosegítő blog írója, táplálkozási és életmód coach

Fotó a poszt elején: Répatorta © Endosegítő

Share