Női Egészség(ért) Nap 2016 - Ahol ismét sokat tanultunk

Női Egészség(ért) Nap 2016 – Ahol ismét sokat tanultunk

Ennek a beszámolónak a megírásában – különösen az orvosi témájú előadások vonatkozásban – ezúttal az Endometriózis Támogató Csoport néven működő zárt facebook csoport egyik szervezője és adminisztrátora, Michna Orsolya is közreműködött – úgyhogy külön köszönet neki az együttműködésért – Tamás Zita, Endosegítő blog írója

Idén immár ötödik alkalommal tartotta meg az „Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány a Női Egészség(ért) Napot, ahol ismét sokat hallhattunk és tanulhattunk endometriózisról, inzulinrezisztenciáról, gyermekvállalással kapcsolatos kihívásokról, orvosi kezelési módokról, a női egészséget támogató természetes módszerekről, és mások történetein keresztül önmagunkról.

Neves előadók, többek között orvosok és természetes gyógymódok szakértői tartottak előadást, valamint érintettek is megszólaltak, és megosztották a történetüket, tapasztalatukat.

Örömmel nyugtáztuk, hogy a rendezvényen teltház volt szinte az elejétől a végéig. A résztvevők kérdései, az ottani beszélgetések és a kitartó figyelem alapján pedig azt a következtetést szűrhettük le, hogy a rendezvényre valóban azok a nők látogattak el, akiknek a rendezvény szólt. A programon érdekes és informatív előadásokat, beszélgetéseket lehetett hallani, ezért mindazok, akik részt vettek, hasznos új információkkal, tudással és inspirációval térhettek haza.

14468193_1462880763728853_7256123598445854292_o

Női Egészség(ért) Nap 2016

Orvosi előadások az endometriózisról

A délelőtti blokkban két, endometriózisban járatos orvostól hallhattunk rendkívül érdekes előadásokat az endometriózissal kapcsolatban. Elsőként Dr. Bokor Attila, a Semmelweiss Egyetem I. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának laparoscopos csoportvezetője beszélt a serdülőkorban levőket érintő endometriózisról.

14542564_1462880930395503_5930944530994247559_o

Dr. Bokor Attila

Azt, hogy a tinédzserek is érintettek, és nem csak az endometriózis enyhe formájában, meglepő volt hallani. Bokor Attila elmondta, hogy míg a fogamzóképes nők 10%-át érinti az endometriózis, addig a serdülőkorúak között az előfordulási gyakoriság 2%, vagyis az átlaghoz képest alacsonyabb. Viszont azt is hallhattuk, hogy a krónikus kismedencei fájdalommal érintett tíz és tizennyolc év közötti serdülőkorúak  62%-a endometriózisban szenved, ami azt jelenti, hogy minden második serdülőkorú érintett, akinek ilyen típusú fájdalmas panaszai vannak.

A fiatal korban jelentkező endometriózis egy angliai vizsgálat szerint 54%-ban középsúlyos vagy súlyos formája az endometriózisnak, ami azért állítja komoly kérdések elé az orvosokat, mert egy fiatal kamasz lányt az orvosok nem szívesen operálnak meg, és főleg nem diagnózis felállítása céljából.

Egy tavalyi francia tanulmány szerint, ahol a vizsgálatban részt vett nők egymást követő laparoszkópos műtéteinek eredményeit használták fel, azt állapították meg, hogy a betegek felének mélyen infiltráló (vagyis a legsúlyosabb típusú) endometriózisa volt, és az esetek 35%-ában a legfeljebb 18 éves korú nők már újonnan kialakult endometriózissal álltak szembe.

Ez alapján úgy tűnik, hogy a korai kezdetű endometriózis egy súlyosabb lefolyású betegség.

Egy másik, százezer főt érintő vizsgálat szerint azok, akiknél az endometriózis súlyosabb formáját diagnosztizálták, gyakrabban hiányoztak az iskolából.

Sajnos az endometriózisnak ma még nincs olyan ambulánsan elvégezhető diagnosztikus eljárása, amivel pontosan meg lehetne határozni az elváltozás mértékét, elhelyezkedését, súlyosságát, így csak a műtét mutat pontos képet. A képalkotó eljárások, mint az ultrahang, az MRI elsősorban előrehaladott, vagyis harmadik és negyedik stádiumú endometriózisban lehetnek kórjelzők. A fizikális vizsgálattal pedig a petefészek, méh, egyéb szervek rendellenességeit, a fájdalmas pontokat lehet meghatározni, de ez sem jelent pontos diagnózist.

Bokor Attila arra is kitért, hogy az endometriózis kialakulásának pontos oka továbbra sem ismert.

Így beszélt arról, hogy az első fokú rokonok érintettsége esetében hétszeres a kockázat a betegség megjelenésére, valamint azt is hangsúlyozta, hogy a környezeti hatások biztos, hogy hatással vannak az endometriózis kialakulására. Bizonyítottan ilyen környezeti hatás például a dioxin molekula, ami a szerves vegyi anyagok gyártása során keletkezik. A rosszul működő immunrendszer is hatással lehet az endometriózis kialakulására, mivel az endometriózissal érintett nőknél a menstruációkor a hasüregbe visszafelé (vagyis retrográd módon) áramló sejteket valamilyen oknál fogva nem pusztítja el az immunrendszer. Azonban endometriózis előfordul akkor is, ha nincsenek vagy elzáródtak a petevezetékek, illetve méh hiányában is, vagyis nem feltétlenül csak a hasüregbe visszaáramló menstruációs vérzés okolható az endometriózisért. Egyes elméletek szerint ugyanis más típusú sejtekből is kialakulhatnak endometriózisos sejtek. A korai években jelentkező első menstruáció esetén pedig nagyobb esély van az endometriózis kialakulására.

Bokor szerint a tinédzser korban jelentkező endometriózis esetén nehéz kérdés előtt állnak az orvosok. Mivel azonban műtét nélkül nincs diagnózis, ezért a műtét szükségesnek mutatkozik. Ezután hormonális kezelést javasolnak – ciklikus jelleggel, vagyis szünet tartásával – hogy a betegség fejlődését és a tüneteket minimálisra csökkenthessék. De a petefészkek működésének leállítása egyben csonttömegvesztést is okozhat, ezért a hormonális kezelés során körültekintően kell eljárni.

A teljes előadást a Női Egészségért Alapítvány facebook oldalán itt lehet meghallgatni.

Ezt követően Dr. Fülöp István, a Róbert Károly Magánkórház főorvosa tartott előadást az endometriózis azon tüneteiről, melyek nem a menstruációhoz köthetőek.

14543878_1462883180395278_5225504348030899544_o

Dr. Fülöp István

Bár az endometriózisról végleges, és biztos diagnózist csak laparoszkópiás műtét után adhat egy orvos, Fülöp Istvántól azt is megtudhattuk, hogy tapasztalata szerint öt-hat jól irányzott kérdés alapján az endometriózis diagnózist nagyjából fel lehet állítani, és arra is iránymutató, hogy hol kell keresni az elváltozást. Persze csak abban az esetben, ha az endometriózishoz valamilyen tünet is társul, mert az sem ritka, hogy nincs fájdalom, és véletlenül találnak rá akár egy nagy kiterjedésű endometriózis okozta hegesedésekre, cisztára meddőség kivizsgálásakor vagy más jellegű műtét közben. Van, hogy atipikusak a tünetek, így igen kevés orvos az, aki például egy mellkasi fájdalom vagy vállba sugárzó fájdalom hallatán arra gondol, hogy a páciensnek rekeszizmot érintő endometriózisa van.

Fülöp István hangsúlyozta, hogy a kismedencei fájdalom és a meddőség nagyon valószínűsíti az endometriózist.

Az e miatt megoperált nők 10-20%-ánál ráadásul a súlyosabb típusú, mélyen infiltráló endometriózist találják.

Az endometrózis elhelyezkedéséről Fülöp elmondta, hogy az endometriózis megjelenhet a kismedencei területen, ezen belül is főként a méh hátsó tartó szalagok érintettek (80%-ban a baloldalon). A petefészek érintettsége nagyon gyakori, de az itt megjelenő csokoládéciszta csak egyötöde az összes endometriózis esetnek. Az endometriózis elhelyezkedését tekintve – a petefészek elváltozásokon kívül – lehet felületes megjelenésű, a méh izom falát érintő, mélyen infiltráló, illetve extragenitális, vagyis nem a nemi szerveket érintő, bár ez utóbbi formáknak kisebb mértékű az előfordulása.

Az endometriózis általános tünetei – a menstruációs fájdalmakon túl – elsősorban a meddőség, a fájdalmas szexuális együttlét (ami általában bizonyos testhelyzethez kapcsolódik), szabálytalan időben megjelenő hüvelyi vérzés, illetve ciklusfüggetlen kismedencei fájdalmak.

A gyomor- és bélrendszert érintő endometriózis tünetei között lehet hasmenés, székrekedés, illetve ezeknek váltakozása, valamint fájdalmas és/vagy görcsös bélmozgások, haspuffadás, hasi görcsök, habos, nyákos, vagy akár véres jellegű széklet. Érdekes továbbá, hogy Fülöp tapasztalatai szerint a bélrendszert érintő endometriózis az esetek nagy részében (körülbelül 80%-ban) a bélrendszer utolsó huszonöt centiméteres szakasza érintett. A másik leggyakoribb pedig terület az a rész, ahol a vékonybél és a vastagbél csatlakozik egymáshoz, és ahol a vakbél is található. Éppen ezért sokszor az orvosok első körben vakbélgyulladásra gyanakodnak, és többszöri panasz és kivizsgálás után derül fény csak arra, hogy valójában endometriózisról van szó.

A vizeletkiválasztó rendszert érintő endometriózis elsősorban a húgyhólyagot és a vesevezetékeket érinti.  Az esetek egyharmadában egyáltalán nincs tünet, és akinek tipikus tünetei vannak, annak elég komoly hólyagfali infiltrációja van, vagyis a hólyag falának belsőbb rétegeit is eléri már az endometriózis. Ennél a típusú endometriózisnál a tünetek hasonlítanak a hólyaghurut tüneteire, és a leggyakoribb a gyakori vizelési inger, fájdalmas vizelés, szeméremdomb fölötti fájdalom, éjszakai gyakori sürgető vizelési inger, sürgős vizeletcsepegéses panaszok, véres vizelet. Ha menzesz időben vesébe sugárzó deréktáji fájdalom is jelentkezik, akkor pedig az a vesevezeték érintettségét jelentheti.

Fülöp kitért arra is, hogy az ovulációt általában a nőknek nem kellene érezniük, hanem ez annak lehet a jele, hogy a petefészkeket összenövések veszik körül, ami miatt tokfeszülés jön létre, és ezt endometriózis is okozhatja. Ha pedig a petefészekben elhelyezkedő csokoládéciszta bármilyen fizikai hatásra kidurran, és elkezd kifolyni a benne levő folyadék a hasüregbe, az egyrészt irritálja a hashártyát, ami fájdalmat okoz, másrészt ez azért sem jó, mert ez a későbbiekben összenövéseket hozhat létre.

Bőrendometriozis leggyakrabban úgy jön létre, hogy a gátmetszés és a császármetszés hegében alakul ki elváltozás, és évek során a menzeszhez kapcsolódóan megduzzad. Ezt sajnos nem lehet a szülés során kivédeni, akármennyire is körültekintő az orvos.

Fülöp István kérdésre azt is elmondta, hogy tapasztalata szerint az étrendi átalakításokkal és az egyéb életmód-változtatással nagyon jelentősen lehet az életminőséget javítani, egyes esetekben (pl. bélendometriózisnál) elég hamar lehet tünetmentességet is elérni. Fülöp kiemelte, hogy az életmód megváltoztatása minden esetben javasolt, műtét és egyéb kezelések esetén is.

A teljes előadást itt lehet meghallgatni.

A természetes megoldások

Ezt követően Schreiber Katalin hormonegyensúly – és táplálkozási tanácsadó és dr. Bíró Szabolcs, a Magyar Tudományos Akadémia Varga József díj kitüntetettje, illetve a natúrkozmetikumokat és étrendkiegészítőket gyártó és forgalmazó Wise Tree Naturals képviselője tartott előadást a hormonegyensúly helyreállítására szolgáló természetes megoldásokról.

14608700_1464234376926825_4832956777905776833_o

Schreiber Katalin

Kati az előadás elején megosztotta a saját történetét is – melyet az Endosegítőn itt is elolvashatsz – annak érdekében, hogy reményt adjon mindazoknak, akik még nem látják endometriózis kapcsán “a fényt az alagút végén”. Elmondta, hogy a lombik kapujában, az életmódváltásnak köszönhetően természetesen fogant meg végül a ma már ötéves kisfia, és ezt követően kezdett el végül – a jogászi pályát hátrahagyva – természetgyógyászattal, hormonegyensúly- és táplálkozási tanácsadással foglalkozni.

Kati meglátása szerint a hormontanácsadó egy híd az orvos és a páciens között, hiszen nincs általában idő arra az orvosi konzultáció során, hogy az orvos részletesen beszéljen a beteggel például az adott betegség hormonális hátteréről. A hormontanácsadás során feltárják az alternatívákat is, és igyekeznek helyreállítani az egyensúlytalanságokat, lehetőleg természetes hatóanyagokkal, egyéni táplálkozási tervvel. Kati hangsúlyozta, hogy a gyógyulásban fontos a lelki háttér feltárása és a mozgás, és felhívta a figyelmet arra is, hogy fontos odafigyelnünk az életünkben jelen levő stresszre és annak kezelésére.

14608786_1464236646926598_6339451296044738914_o

Dr. Bírós Szabolcs

Dr. Bíró Szabolcs, aki eredetileg vegyészmérnök, kozmetikumokról és étrendkiegészítőkről beszélt nekünk, és arról, hogy mire figyeljünk, amikor ilyen készítményeket választunk az egészségünk megtámogatására.

Azt javasolta, hogy mint vásárlók mindig legyünk nagyon kritikusak, figyeljünk oda a választott termékek és a gyártó hitelességére, illetve mindig vizsgáljuk meg a termékben levő összetevőket, valamint hatóanyag koncentrációkat. Ez utóbbi kapcsán lehetséges ugyanis, hogy a hatóanyagok bár jelen vannak a termékben, de nem olyan összetételben, illetve nem olyan egyéb összetevőkkel társítják őket, ami lehetővé tenné a megfelelő hatás kifejtését.

Az előadó beszélt a xenoösztrogénekről is, amelyek idegen anyagként bejutva a szervezetbe, ösztrogénként viselkednek. Ilyenek például a szintetikus tartósítószerek és élelmiszeripari adalékok nagy része, növényvédő szerek, műanyagipari adalékok, nagyipari húsok. Ahhoz, hogy ezeket kivezessük a szervezetből, javasolta a keresztesvirágú növények fogyasztását (például brokkoli, kelbimbó, káposztafélék).

A teljes előadást itt lehet megtekinteni.

Mit együnk, hogy jó legyünk?

Az ebédszünet után Bartha Ákos arról beszélt, hogy mit is együnk ahhoz, hogy jól legyünk, kitérve az endometriózis, az inzulinrezisztencia, valamint a táplálkozás összefüggéseire.

14566326_1464237640259832_1971902997897860563_o

Bartha Ákos

Bartha Ákos az élelmiszeripar oldaláról jön, ugyanis eredetileg élelmiszerbiológus, és  kollegáival együtt foglalkozik a Táplálkozás-Beállítással, amellyel kiutat kívánnak nyújtani a táplálkozási tanácsok útvesztőjéből a hozzájuk fordulók számára.

Bartha Ákos kiemelte, hogy az endometriózissal érintett hölgyek jellemzően folyamatosan és drasztikus mértékben stimulálják magukat cukorral, kávéval, édességekkel és egyéb finomított, vagyis acelluláris szénhidrátokkal (cukor, fehér liszt, teljes kiőrlésű liszt, lekvárok, üdítők, alkohol stb.), ami bizonyos folyamatokat tovább katalizálhat. Endometriózis esetén ezeket az élelmiszereket javasolta elkerülni. Kiemelte az alvás jelentőségét, annak érdekében is, hogy másnap ne a kávézás és az acelluláris szénhidrátok fogyasztása legyen az étkezésünkre jellemző.

Az egyes ételek kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a tejzsírban felhalmozódnak ösztrogének, ami abból ered, hogy az állatokat hormonokkal kezelik. Jó hír viszont, hogy ha fermentáljuk a tejzsírt, akkor nagymértékben csökken a tejzsírban levő ösztrogén mennyisége.

Kiemelte a D vitamin jelentőségét és a hiányának az endometriózisra való hatását, kitérve arra,  hogy az immunrendszerünk az esetek többségében attól gyenge, mert alacsony a D vitamin szintünk.

Ami ezen kívül még bizonyított, hogy a nagymértékű transzzsír (hidrogénezett növényi zsírok) fogyasztása nagy endometriózis és meddőség kockázattal jár. Ismertette az endometriózis és a glutén kapcsán végzett vizsgálatot, ami azt állapította meg, hogy egy éven belül jelentős fájdalomcsökkentő hatást lehetett elérni azzal, hogy a vizsgálatban részt vevő nők kiiktatták az étrendjükből a gluténtartalmú élelmiszereket.

Bartha Ákos kiemelte, hogy a glikémiás indexszel nincs értelme foglalkozni, hanem a glikémiás terhelést érdemes figyelembe venni, és annak utánanézni. A visszahűtött rizs például azon kívül, hogy a vastagbélre nagyon jó hatással van, a glikémiás terhelést is jelentősen csökkenti. Érdemes továbbá kerülni vagy drasztikusan csökkenteni a magas inzulin igényű élelmiszerek (például cukor, lisztek, lekvárok, burgonya, tejcukor, tejsavó, vörös húsok) fogyasztását komoly inzulinrezisztencia esetén.

Bartha Ákos elmondta, hogy meglátása szerint a túl sok omega 6 fogyasztás is hozzájárul az endometriózis okozta gyulladásokhoz, amit a rossz minőségű növényi zsírok vagy gabonán hizlalt állatoknak a zsírjából viszünk be a szervezetünkbe. Ezzel szemben több telített zsír (így például kókuszzsír) és omega 9 zsír (olivaolaj, olivabogyó, makadámdió) fogyasztását javasolja.

Kiemelte, hogy a gyulladáscsökkentés is nagyon fontos, és egyes élelmiszerek gyulladáscsökkentő hatással bírnak, így például az omega 3 zsírsavak, a béta karotin tartalmú élelmiszerek (sütőtök, édesburgonya), zöldfűszerek, kurkuma, brokkoli. Ezzel szemben gyulladásnövelő hatással bírnak a magasabb glikémiás terhelésű ételek, illetve a fruktóz bizonyos mennyiség feletti fogyasztása.

Az előadást itt lehet megtekinteni.

Életmód és életszemlélet – A kulcs a gyógyuláshoz bennünk van

Ezután következett egy beszélgetés érintettekkel és szakértőkkel arról, hogy mi mindent tehetünk meg mi magunk a gyógyulásért és azért, hogy könnyen éljük meg az életmódváltást. (A beszélgetést jómagam vezettem – Tamás Zita, Endosegítő írója). A beszélgetésen részt vett Márki Gabriella pszichológus, Zádrovich Aliz coach, szomatodráma játékvezető (Body&Life) és Virág Viktória Vivien, számos női betegséggel (mellrákkal, endometriózissal, inzulinrezisztenciával) megküzdő nő, aki a történetét osztotta meg velünk.

14560156_1464238470259749_9133174622992134178_o

Balról jobbra: Tamás Zita, Virág Viktória Vivien, Zádrovich Aliz és Márki Gabriella

Virág története hat és fél éve kezdődött, amikor mellrákot diagnosztizáltak nála, azonban hosszú időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy felismerje: saját magával kell foglalkoznia a gyógyulás érdekében. A mellrákból való gyógyulás után visszatért a régi stresszes életmódjához, ahol a munka, illetve mások elvárásainak való megfelelés került előtérbe, miközben saját magát háttérbe szorította. Ezt követően jött az endometriózis és az ezzel járó fájdalmak, majd négy éve következett az első műtét. Virág beszélt a tizenötödik héten elveszett magzatáról, amely még mindig mélyen érintette, és egyúttal minket is, akik hallgattuk a szívszorító történetét. De Virág megpróbáltatásai még mindig nem értek véget, ugyanis ezt követően meg kellett élnie egy méhen kívüli terhességet, majd egy újabb endometriózis műtétet, és a petevezetékei eltávolítása miatt azzal kellett szembesülnie, hogy természetes úton nem lehet gyermeke.

Utólag már tudja, hogy az első két lombik sikertelensége annak köszönhető, hogy lelkileg nem hagyott időt magának arra, hogy feldolgozza annak fájdalmát, hogy természetesen úton nem tud megfoganni. A második sikertelen lombik után döntötte el, hogy változtat, és elkezdett öngyógyítással foglalkozni, mind fizikai, mind lelki, mind szellemi szinten. Sok könyvet olvasott, az ezoterika felé fordult, akupunktúrára járt, pozitív gondolatokkal vette körül magát nap mint nap, és az életmódján, étkezésén is változtatott. A harmadik lombiknak már úgy indult neki, hogy biztos volt a sikerben, és ennek eredményét Virág áldott állapotán is láthattuk, aki 34 hetes terhesként vett részt a beszélgetésen.

Zádrovich Aliz – aki coachként és szomatodráma játékvezetőként ma már más nőknek segít a gyógyulásban – maga is megélte az endometriózist és az azzal kapcsolatos kihívásokat. Alizt arra indította az endometriózissal való szembesülés, hogy megértse annak lelki hátterét, és megkeresse azt, hogy mit üzen neki ez a betegség. Ebben a legtöbbet neki a szomatodráma módszere segített. Fontosnak érezte, hogy ne csak kívülről várja a segítséget, hanem magában keresse meg a kulcsot a gyógyuláshoz. Ahogy erre Virág is kitért, Aliz is azt vette észre magán, hogy korábban számára mindig a másoknak való megfelelés és a karrier volt az első. Mára viszont megfordult a sorrend az ő életében is.

Márki Gabriella – aki pszichológusként segít női betegségekkel érintett nőknek – a stresszkezelésről beszélt nekünk, és azt tartja első lépésként a legfontosabbnak, hogy felismerjük, hogy az életünkben mi jelent stresszforrást. Maga az életmódváltás is lehet stressz forrása, ezért érdemes apró lépésekben elkezdeni, ha nem megy rögtön nagy lépésekkel, és ez érvényes az étrendváltoztatásra vagy a mozgásnak az életünkbe való beépítésére is.

A beszélgetés itt tekinthető meg.

Diagnosztika és szűrővizsgálatok a családtervezésben

A rendezvény utolsó előadója a Czeizel Intézet képviseletében Merhala Zoltán – aki professzor Czeizel Endre tudományos titkára volt 25 éven keresztül -“Egészségmegőrzés és diagnosztika a családtervezéstől a csecsemőkorig” címen tartott előadást a Női Egészség(ért) Nap zárásaként.

Az Intézet fő profiljait mutatta be az érdeklődőknek, felhívva a figyelmet arra, hogy az egészségügyi problémák megelőzésének milyen nagy jelentősége van, és ebben a folyamatban a Czeizel Intézet húsz éve részt vesz, kezdetben angliai intézménnyel együttműködve, és ma már saját laborral és helyben végzett vizsgálatokkal is. Ezek segítségével a mintavételt követő másfél órán belül eredményt tarthatnak a kismamák a kezükben például a down kór szűrés eredményével.

Több mint nyolcvan együttműködő partnerük van az egész ország területén, így a komplex szűrővizsgálatok nem csak Budapesten érhetőek el.

Fő és legrégebbi vizsgálati csomagjukban, a magzati rendellenességek kiszűrésére alkalmazott AFP vizsgálaton túl elérhető a Quartett teszt, amit a 15-20. terhességi héten végeznek el. A down-kór kiszűrésének leghatékonyabb módszere, ami által az érintettek 75%-a kiszűrhető. A PrenaTest, amit a 9-20. terhességi héten végezhetnek el, egy új kockázatmentes módszer a magzati kromoszóma rendellenességek anyai vérből való kimutatására. Fejlett ultrahang vizsgálattal is rendelkeznek, amely többek között a nyaki redő vastagság mérését, a magzati szívfejlődési rendellenességek szűrését, orrcsont vizsgálatot, a fejlődési ütem nyomon követését tartalmazza.

Családtervezési szolgáltatásaik azt a nem titkolt célt szolgálják, hogy már a gyermekek fogantatása előtt minden a legoptimálisabb legyen. Ennek három fontos eleme van, melyből az első a családtervezési alkalmassági vizsgálat, ami egészségügyi állapotfelmérést tartalmaz nem csak a hölgyeknek, hanem az uraknak is. A második elem a magzatvédő vitamin szedésének elkezdése, ami például az idegcső elzáródási rendellenességek 94% -át megelőzheti. Fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni Merhala Zoltán véleménye szerint, és kiemelendő a folsav szerepe, amit például Amerikában már a lisztbe is beletesznek, hogy megelőzzék a betegséget. Harmadik elem pedig a fogantatás utáni vizsgálatok elvégzése, hogy a rendellenességek időben kiszűrhetőek legyenek.

Az Intézetben elérhetőek a gyermekek egészségügyi vizsgálatai is, melynek része például a modern géppel végzett szemvizsgálat, ami már csecsemőkorban kimutatja a rejtett kancsalságot.

A teljes előadás itt nézhető meg.

A többi kép a rendezvényről itt tekinthető meg. Köszönet a Női Egészségért Alapítványnak, hogy a rendezvény fotóit felhasználhattuk.

Szerzők: Tamás Zita és Michna Orsolya

Share