Néhány gondolat az endometriózis és a glutén kapcsolatáról

Néhány gondolat az endometriózis és a glutén kapcsolatáról

Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy pontosan mi a kapcsolat az endometriózis és a gluténfogyasztás között, azonban az a megfigyelés, hogy a gluténtartalmú, vagy legalábbis a búzatartalmú ételek elhagyása segíthet az endometriózis okozta panaszokon.

Egy olasz kutatás, amely 207 endometriózissal érintett nő bevonásával készült, arra kereste választ, hogy vajon enyhülnek-e az endometriózissal kapcsolatos panaszok és az életminőség, ha alhasi panaszokkal küzdő endometriózisos nők a glutént 12 hónapon keresztül kiiktatják az étrendjükből. A kutatásról szóló 2012-ben megjelent cikk arról számol be, hogy az eredmények szerint a nők 75%-a jelentős javulást érzékelt a tüneteiben, míg a többi 25% nem tapasztalt semmilyen változást, de az is tény, hogy egyetlen nő esetében sem súlyosbodtak a tünetek. Valamennyi bevont nő esetében javulás volt tapasztalható a fizikai működés, vitalitás, általános egészségi állapot, társadalmi működés és mentális egészség tekintetében. A kutatás alapján a kutatást végző orvosok azt a következtetést vonták le, hogy az endometriózissal járó fájdalom 12 hónapos gluténmentes diétát követően csökken.

Mi lehet a gond a gluténnel?

Tény, hogy ma már az emberek nagy része érzékeny a gluténtartalmú gabonafélékre. Itt nem a lisztérzékenységre (cöliákia) gondolok, amely egy autoimmun betegség, vizsgálatokkal egyértelműen kimutatható és a lakosság kis részét érinti, és nem is a búzára való allergiáról van szó, amely szintén okozhat panaszokat. A nem cöliákia típusú gluténérzékenységben (“non celiac gluten sensitivity”) sajnos a lakosság jelentős hányada érintett. Ezt a típusú gluténérzékenységet nem lehet egyértelműen vizsgálatokkal kimutatni, viszont a glutén elhagyásával az tapasztalható, hogy az egészségügyi állapot javul, az emésztőrendszeri panaszok (pl. puffadás, szelesedés, hasmenés stb.) vagy egyéb panaszok (pl. fejfájás) megszűnnek. Számos betegség esetén ma már kimutatott, hogy a glutén elhagyása segít a tünetek csökkentésében, a gyógyulásban (pl. autoimmun betegségek esetén mint a Hashimoto vagy az SLE). Egyes esetekben pedig a gluténban levő fermentálódó szénhidrátok okozzák a puffadásos panaszokat, mely esetben rendkívül támogató lehet az alacsony FODMAP étrend.

Dian Mills táplálkozási szakértő véleménye szerint az endometriózisnál mindezeken kívül még arról is lehet szó, hogy a búzát az 1970-es évek elején hormonok felhasználásával genetikai módosították. Ennek során kétféle hormont adtak a búzához, hogy befolyásolják a búzaszemek mennyiségét, a szárnak a vastagságát, és ellenállóvá tegyék egy bizonyos gombafélével szemben. Meglátása szerint ez alapján a glutén negatív hatással lehet a hormonháztartásra. Endometriózissal kapcsolatos könyvében Mills szintén arról számol be, hogy praxisában a nők körülbelül 80%-a azt tapasztalja, hogy a búza elhagyása csökkenti vagy megszünteti az endometriózisos panaszokat.

Ha gluténmentesen szeretnél étkezni…

Ha ki szeretnéd próbálni, hogyan hat a gluténmentes étkezés az endometriózisra, akkor próbáld ki 3 hónapig kiiktatni az étrendedből a glutént.

Ilyen esetben kerülnöd kell az alábbi gabonákat:

  • búza,
  • rozs,
  • árpa.

A zabról megoszlanak a vélemények, mert nincs gluténtartalma, de azért kerülendő, mert legtöbbször búzával keveredik a feldolgozó üzemekben. Zabpehelyből ezért mindenképpen gluténmenteset javasolt csak fogyasztani.

A gluténmentes gabonák, melyeket beépíthetünk egy gluténmentes étrendbe az alábbiak:

  • köles,
  • hajdina,
  • rizs,
  • amaránt,
  • quinoa,
  • gluténmentes zab.

Amennyiben IBS-sel (irritábilis bélszindróma) vagy érintett, vagy egyébként puffadásos, szelesedéses panaszaid vannak, javasolom, hogy csak az alacsony FODMAP tartalmú gabonákat fogyaszd (köles, rizs, quinoa), és próbáld ki az alacsony FODMAP étrendet.

Kurczewski-Tamás Zita, Endosegítő blog írója, táplálkozási és életmd coach, funkcionális táplálkozási referens, természetgyógyász

Felhasznált források:

Mansueto P1, Seidita A, D’Alcamo A, Carroccio A.: Non-celiac gluten sensitivity: literature review.

Marziali M1, Venza M, Lazzaro S, Lazzaro A, Micossi C, Stolfi VM: Gluten-free diet: a new strategy for management of painful endometriosis related symptoms?

Dian Shepperson Mills MA & Michael Vernon PhD HCLD: Endometriosis – A Key to Healing and Fertility Through Nutrition, 2002

Fotó a poszt elején: wheat by Fleur Philips, CC

A poszt frissítve utoljára: 2017.11.23.

Share