Milyen vizet igyunk? - útmutató víztisztitáshoz

Milyen vizet igyunk? – útmutató víztisztitáshoz

Az egészséges életmód alapja, hogy sok tiszta vizet igyunk, és a szervezetünk minden nap megfelelően hidratált legyen. De mi is minősül tiszta víznek? Ebben a posztban az ezzel kapcsolatos kérdéseken fogunk végig menni.

Milyen vizet igyunk?

A legkézenfekvőbb lenne csapvizet inni, mivel az mindenhol hozzáférhető, azonban sajnos a csapvízben a víztisztitás ellenére maradnak szennyezőanyagok, mint például növényvédő szerek, nehézfémek, klór és esetleges gyógyszermaradványok. A vízszolgáltató honlapján általában utána lehet nézni annak, hogy a szolgáltatási területünkön milyenek a vízminőségi értékek.

bottles-60475_1920

Az ásványvizet azért nem javaslom fogyasztani, mert a legtöbb PET palackból kioldódnak xenoösztrogénként viselkedő vegyületek (így a BPA), amelyek káros hatással vannak a hormonrendszerünkre, ami különösen kerülendő endometriózis vagy bármelyik más női betegség esetén, mint például PCOS, mióma, petefészekciszták vagy rosszindulatú megbetegedések. Ami marad tehát az, hogy a vizet magunk tisztítsuk megfelelő eszközök beszerzésével. Ezt a vizet akár főzéshez vagy meleg italok készítéséhez is használhatjuk.

Hogyan tisztítsuk a vizet?

Többféle víztisztító eszköz közül választhatunk, így beszerezhetünk szénszűrős kancsót vagy otthonra beszerelhető víztisztító berendezést.

  1. Szénszűrős kancsó

Ez rövid távon a legolcsóbb megoldás, hiszen a kancsó könnyen és olcsón beszerezhető, ráadásul hordozható, vagyis akár utazáskor is magunkkal vihetjük, illetve akár a munkahelyünkre is vehetünk egyet. Jellemzően minden hónapban kell cserélni a vízszűrő patront, így amikor kancsót választunk, érdemes utánanézni a havonta megveendő patron árának is, mert ez fogja hosszabb távon a költséget jelenteni.  A szénszűrős patronok többféle szennyezőanyagot képesek kiszűrni, azonban nézzük mindig meg, hogy a gyártó mit ígér, ugyanis találkoztam olyan vízszűrőkkel, amelyek csak finomabb textúrájú vizet ígérnek, és nem szólnak a szennyezőanyagok tisztításáról. Válasszunk olyat, ami képes klórt, növényvédő szereket, nehézfémeket is kiszűrni.

27758605502_e445393b59_z

Group of water filter pitchers on table by Your Best Digs, CC

A szénszűrős kancsó választásakor még egy szempontot érdemes figyelembe venni, vagyis azt, hogy milyen műanyagból van a kancsó. Ez általában fel van tüntetve a csomagoláson, vagy a kancsó alján háromszögben levő műanyag jelzésből tudjuk megállapítani. A 2, 4, 5 műanyagok biztonságosabbak (de ezekbe se hűtsünk, melegítsünk, és ne tároljunk semmit hosszú időn keresztül). A 7-es jelzésű a vegyes kategória: ebben lehet BPA is, tehát kerülendő. Elméletileg a 7-es jelzés alatti ABS/AS és SAN műanyagok biztonságosabbak, mert BPA mentesek, de egyéb toxikus anyagokat tartalmazhatnak, ezért a legjobb, ha ezeket is kerüljük. Az is egy megoldás lehet, ha beszerzünk egy üvegkancsót, és a vízszűrés után rögtön abba öntjük át a vizet, így minimalizálhatjuk a műanyagból esetlegesen kioldódó káros hatásokat.

  1. Fordított ozmózisos vízszűrő rendszer

A fordított ozmózisos vízszűrő rendszer egy otthonra beszerelhető víztisztító berendezés, ami sokkal több szennyeződést ki tud szűrni a csapvízből, mint a szénszűrős kancsó, ugyanis először desztillált vizet hoz létre, aztán visszapótolja az ásványi anyagokat, amelyre a szervezetünknek szüksége van.

ozmózis

Forrás: https://commons.wikimedia.org/ Szerző: EngAsalim, CC

A víztisztító rendszer könnyen beszerelhető a konyhai mosogató alá, aminek eredményeként egy külön csapon keresztül folyik a tiszta víz az otthonunkban. A rendszer az elején kicsit nagyobb befektetést igényel, viszont hosszú távon gazdaságosabb megoldás lehet, mert csak évente kell cserélni vízszűrő patront benne, és ha összehasonlítjuk a vízszűrő berendezés patronköltségét a szénszűrős kancsók éves patron költségével, akkor olcsóbban jöhetünk ki éves szinten.

Milyen vizet igyunk, ha úton vagyok?

Érdemes mindig magunkkal vinni tiszta vizet, ha úton vagyunk, és ehhez olyan palackot javaslok beszerezni, amiből nem oldódnak ki káros vegyszerek. A legjobb, ha üvegből, rozsdamentes acélból vagy legalább BPA-mentes műanyagból készített palackot választunk. A választásnál érdemes többféle szempontot is figyelembe venni, amik közé tartozik a higiéniás szempontok, a palack súlya és kiszerelése. Mivel én is sokáig próbálgattam, hogy ezek közül számomra melyik a legjobb megoldás, megosztom az ezzel kapcsolatos személyes tapasztalatomat is.

bottles-774466_1920

Sokáig használtam üvegből készült palackot, majd miután párat eltörtem, átpártoltam a BPA mentes műanyag palackra, mivel ez könnyebb és nem olyan könnyen törik. Sajnos az a tapasztalatom, hogy a műanyag palack könnyen be tud penészedni, ezért nemrég kipróbáltam a rozsdamentes acél palackot is. Az előnye, hogy nem olyan nehéz, mint az üveg változat, és nem is penészedik be olyan könnyen. Érdemes egy hosszabb tisztítókefét is beszerezni, amivel rendszeresen tisztíthatjuk a palackunkat.

Mivel nem mindig tudjuk magunkkal hordozni a teljes napi vízmennyiségünket, arra az esetre, ha esetleg elfogy útközben a vizünk, válasszunk lehetőség szerint olyan ásványvizet, ami BPA mentes palackban van vagy üvegben (ha nem, akkor igyuk meg lelkiismeretfurdalás nélkül azt, amit könnyen be tudunk szerezni – még mindig jobb megoldás, mint szomjazni vagy nem inni). A Vöslauer márkájú ásványvíznek például BPA mentesek a palackjai. Fontos, hogy az egyszer használatos műanyag palackokat ne használjuk újra, mert baktériumok telepedhetnek meg benne.

Vízpalack tisztítása

Időnként érdemes a vizes palackunkat kitisztítani, hogy ne telepedjenek meg benne a baktériumok. Ehhez használhatunk akár ecetet is vagy más környezetbarát mosogatószert. Az ecet használatát nem javaslom műanyag esetén, mert a savas folyadék hatására kioldódhatnak káros anyagok a műanyagból. Fontos továbbá, hogy a szűrőpatronokat is rendszeresen, az előírások szerint cseréljük, mert ezekben is megtelepedhetnek a bacik.

Kurczewski-Tamás Zita

Endosegítő blog írója, funkcionális táplálkozási referens, természetgyógyász

 

Share