Milyen táplálékkiegészítők lehetnek hatékonyak endometriózis esetén?

Milyen táplálékkiegészítők lehetnek hatékonyak endometriózis esetén?

Aki endometriózis miatti étrend- és életmódváltásba kezd, előbb-utóbb eljut arra a pontra, hogy keresi azokat a táplálékkiegészítőket is, amelyek a gyógyulást, a megelőzést vagy a tünetek csökkentését segíthetik. 2021-ben megjelent egy összefoglaló jellegű orvosi tudományos cikk, amely arra a kérdésre kereste a választ, hogy mely táplálékkiegészítőket lehetne hatékonyan használni az endometriózis kezelésében, megelőzésében.

A cikk az eddigi tudományos eredményeket vizsgálta meg, és ezek alapján azt állapította, hogy

  • a D-vitamin, az E-vitamin és a cink alacsony szintje nagyobb kockázatot jelent az endometrióis szempontjából;
  • a magnézium, a kurkumin, a rezveratrol és az EGCg (zöld tea kivonat) állatkísérletek szerint megakadályozhatja az endometriózis szöveteket ellátó új erek képződését, így hozzájárulhatnak az endometriózis szövetek méretének csökkenéséhez;
  • az omega-3 zsírsav és az alfa-liponsav humán kísérletek szerint javíthatnak az endometriózissal összefüggő fájdalmakon;
  • a kurkumin, a NAC, az omega-3 zsírsav, a C-vitamin és az EGCg (zöld tea kivonat) állatkísérletek és humán kísérletek szerint szerepet játszhat az endometriózis szövetek nagyságának csökkentésében;
  • a kurkumin, az omega-3 zsírsav és a NAC állatkísérletek szerint az endometriózis újbóli kialakulásának megelőzésében lehetnek hasznosak.

A fentiek a kutatók főbb következtetései. Íme egy kicsit részletesebb leírás a fenti táplálékkiegészítők és az endometriózis összefüggéseiről.

D-vitamin: segíthet a gyulladáscsökkentésben és az immunrendszer erősítésében. Egy 2020-as összefoglaló tanulmány szerint az endometriózissal érintett nőknek alacsonyabb volt a D-vitamin szintje az endometriózisban nem szenvedőkből állók kontrollcsoportjához képest, illetve azt is találták, hogy az alacsonyabb D-vitamin szint súlyosabb endometriózissal állt összefüggésben. A D-vitamin elégtelensége pedig kockázati faktórnak számít az endometriózis szempontjából. Részletesebben a D-vitamin és az endometriózis kapcsolatáról ITT is olvashatsz.

Cink: rendkívül fontos ennek az ásványi anyagnak a szerepe az immunűködés, a gyulladáscsökkentés szempontjából és a szabadgyökök elleni védekezésben. A cinknek szerepe van továbbá a sejtműködésben, így annak hiánya vagy a többi ásványi anyaghoz képesti egyensúlytalansága negatívan érintheti a sejtfunkciókat, sejtosztódást, és akár rosszindulatú folyamatokhoz is vezethet. Több tanulmány szerint az endometriózisban érintettek alacsonyabb cink szinttel rendelkeznek. Bár nincsenek tanulmányok arról, hogy a cink táplálékkiegészítő szedése milyen hatással van az endometriózisban érintettekre, azt találták egy kutatásban, hogy az étrendi cink bevitel magasabb volt endometriózisban nem érintett nők esetén, mint endometriózisban szenvedők esetén. Cink található például a húsban, a májban, a garnélarákban, a tojásban, a lencsében, a zabban, a szezámmagban, a tökmagban, a gombában, a babfélékben.

Magnézium: egyes kutatások szerint a magnézium csökkentheti az endometriózis kockázatát a magnéziumnak a petevezetőkre is kiterjedő izomlazító hatása miatt. Ez csökkentheti a retrográd menstruáció előfordulását, ami az endometriózis kialakulásának egyik oka lehet. Ezen kívül a magnézium csökkentheti a menstruációs fájdalmat is izomlazító hatása révén, ahogyan erről korábban ebben a posztban írtam. A magnézium fő étrendi forrásai: barnarizs, napraforgómag, lencse, dió, mandula, földimogyoró, spenót, tökmag, mángold, lazac, szezámmag, babfélék.

Omega-3 zsírsav: ez az egyik olyan tápanyag, amit a legszélesebb körben tanulmányoztak endometriózis kapcsán. Segíthet a gyulladáscsökkentésben, a fájdalomcsökkentésben, az endometriózis szövetek nagyságának csökkentésében. A magas omega-3 zsírbevitel csökkentheti az endometriózis kockázatát, vagyis segíthet az endometriózis kialakulásának megelőzésében. A fő forrásai az olajos halak, a tengeri herkentyűk, a dió, a chia mag, a kendermag, a lenmag. Az omega-3 zsírsavról részletesebben ITT olvashatsz.

Kurkumin: gyulladáscsökkentő, hormonegyensúlyt támogató és antioxidáns hatása van a kurkuma fűszernövényben található polifenol vegyületnek, vagyis a kurkuminnak. Segthet az ösztrogén szintjének csökkentésében, ami az endometriózis kockázatának a kialakulását eredményezheti. Állatkísérletek az endometriózis szövetek nagyságának csökkenését mutatták a kurkuma hatására, és humán kísérletek szerint is szerepet játszhat az endometriózis megelőzésében és kezelésében is. Részletesebben a kurkuma és az endometriózis összefüggéseiről ITT olvashatsz.

Kvercetin: egy fontos flavonoid, ami sok gyümölcsben és zöldségben megtalálható, mint például a hagyma, karfiol, alma, citrus növények, zöld növények, szőlő, málna. Endometriózissal kapcsolatos egyes kutatások szerint a kvercetin hozzájárulhat az endometriózis szövetek növekedésének, terjedésének csökkentésében, valamint egy állatkísérlet szerint az ösztrogén csökkentését és a progeszteron növelését is befolyásolhatja, így segíthet a hormonegyensúlyban.

N-acetilcisztein (NAC): ez egy aminosav, amely a cisztein aminosav acetilált formája. Természetesen jelen van például a hagymában és a fokhagymában, és jelentős antioxidáns tulajdonsággal bír. Egyes állatkísérletek szerint segíthet a gyulladás és az ösztrogén szint csökkentésében. Talán ez lehet az oka, hogy egy kutatás szerint a NAC három hónapos szedése összefüggésben volt a kísérletben részt vett endometriózissal érintett nők endometriózis cisztái nagyságának csökkentésében és újabb ciszták kialakulásának megelőzésében. A kísérletről részletesen ITT olvashatsz.

Rezveratrol: ez egy polifenol, amely erős antioxidáns hatással rendelkezik. Több kutatás endometriózisban érintettek esetén gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású volt, és az endometriózis szöveteket ellátó új erek képződését is segíthet megakadályozni, így hozzájárulhat az endometriózis szövetek csökkenéséhez. Rezveratrol található a szőlőben, a borban, a fekete áfonyában, a tőzegáfonyában, a földimogyoróban, a kakaóban, az étcsokoládéban, a pisztáciában.

Alfa liponsav: jelentős antioxidáns tulajdonságokkal bíró vegyület, amely a természetben megtalálható például a spenótban, a brokkoliban, a paradicsomban, a burgonyában, a sárgarépában, a kelbimbóban, a céklában. Egyes endometriózissal kapcsolatos kutatások szerint táplálékkiegészítőként való szedésének gyulladáscsökkentő, szabadgyököket csökkentő antioxidáns hatása lehet. Más kutatásokban az endometriózissal összefüggő fájdalom csökkentő hatásáról számoltak be menstruációs fájdalom, krónikus kismedencei fájdalmak és szexuális együttléttel kapcsolatban előforduló fájdalom esetén (bár ezekben a kutatásokban nem kizárólag alfa liponsavat szedtek az érintett nők).

C-vitamin: erős antioxidáns vegyület, amely megtalálható például a citrus növényekben, a paradicsomban, a kiwiben, a paprikában, az eperben, a brokkoliban, a burgonyában. Segíthet a gyulladáscsökkentésben, a krónikus betegségek kialakulásában is szerepet játszó szabad gyökök elleni védekezésben. Bár nem sok humán kísérlet került elvégzésre a C-vitamin és az endometriózis kapcsolatáról, állatkísérletek azt találták, hogy hatással lehet az endometriózis szövetek nagyságának csökkentésére.

E-vitamin: ez egy zsírban oldódó vitamin, ami megtalálható például magokban, diófélékben, édesburgonyában, lazacban, garnélarákban, tojásban, olivabogyóban, spenótban, áfonyában. Ez is egy jelentős antioxidáns vegyület, ami segíthet a krónikus betegségekkel összefüggő szabadgyökök elleni védekezésben. Endometriózissal érintettek esetén alacsonyabb E-vitamin szintet találtak endometriózissal nem érintett alanyokhoz képest, illetve súlyosabb endometriózis esetén alacsonyabb E-vitamin szintet mértek, mint enyhe endometriózis esetén. Ezért az a feltételezés, hogy az antioxidáns védelem alacsonyabb szintje összefüggésben lehet az endometriózis kialakulásával, így az E-vitamin szedése hasznos lehet súlyosabb endometriózis esetén. Egy további kutatás azt mutatta, hogy a fájdalom csökkentésében segíthet az E-vitamin szedése C-vitaminnal kombináltan.

EGCG: ez egy növényi vegyület (epifallocatechin-3-gallate), amely a zöld teában található. Csupán állatkísérletek és endometriózis szöveteken végzett laboratóriumi kísérletek eredményei állnak rendelkezésre az EGCG hatásáról. Ezek szerint az EGCG szerepet játszhat az endometriózis szövetek nagyságának csökkentésében.

Összességében:

Fontos megjegyezni azonban, hogy egyes kutatások alacsony résztvevőszámmal kerültek elvégzésre, csupán állatkísérletek szintjén folytak, illetve egyéb körülmények miatt érdemes az eredményüket körültekintéssel kell kezelni. Mindenképpen még további kutatások szükségesek az endometriózis terápiájában alkalmazható táplálékkiegészítők kapcsán, hogy jobban lehessen látni azok pontos hatását, és meg lehessen határozni az endometriózis esetén javasolt, terápiás jellegű adagolást.

Mivel tudom, hogy nehéz választani a sokféle táplálékkiegészítő közül, ezen az oldalon ajánlok néhány táplálékkiegészítőt kedvezményes vásárlási lehetőséggel.

Kurczewski-Tamás Zita, Nutritional Therapist, táplálkozási terapeuta

Források:

Qiu, Y., Yuan, S., & Wang, H. (2020). Vitamin D status in endometriosis: a systematic review and meta-analysis. Archives of gynecology and obstetrics302(1), 141–152.

Yalçın Bahat, P., Ayhan, I., Üreyen Özdemir, E., İnceboz, Ü., & Oral, E. (2022). Dietary supplements for treatment of endometriosis: A review. Acta bio-medica : Atenei Parmensis93(1), e2022159.

Kedvezményes táplálékkiegészítő vásárlási lehetőség ITT.

Share