Menstruációs fájdalmak enyhítése természetes módszerekkel

Menstruációs fájdalmak enyhítése természetes módszerekkel

A nők jelentős részét érinti a fájdalmas menstruáció. A fájdalom széles skálán mozoghat az egészen enyhe fájdalmaktól a napokig megbénító fájdalmakig. A fájdalom mellett jelentkezhet tünetként émelygés, hányás, hasmenés, fejfájás, hátfájás, combfájdalom, fáradtság, lehangoltság és egyéb kellemetlen tünetek.

Ami fontos: a fájdalmat nem kell elfogadni, és nem kell vele együtt élni. Igenis, lehet azért tenni, hogy a menstruáció fájdalommentes legyen vagy csak enyhe fájdalommal, kellemetlenséggel járjon.

Ebben a posztban arra vonatkozóan adok tippeket, hogy miként segítheted természetes módszerekkel a menstruációs fájdalom csökkentését, megszüntetését.

A fájdalmas menstruáció típusai

A fájdalmas, görcsös menstruáció (orvosi nyelvezetben dysmenorrhea) lehet elsődleges vagy másodlagos jellegű. Elsődleges dysmenorrhea alatt az orvosok azt értik, ha a fájdalmas menstruáció mögött nincs orvosilag diagnosztizált kórkép, betegség, míg a másodlagos dysmenorrhea azt jelenti, hogy a fájdalmas menstruáció tünete valamely mögötte álló betegségnek. A fájdalmas menstruáció mögött leggyakrabban endometriózis áll, de a fájdalmakat okozhatja mióma, méhpolip, petefészekciszta vagy más nőgyógyászati betegség is.

Az elsődleges dysmenorrhea általában az első menstruáció után 6-12 hónappal jelentkezik, amikor megkezdődnek az ovulációs ciklusok. A fájdalom jellemzően a menstruáció megindulásával jelentkezik, és 8-72 órán keresztül tart. Másodlagos dysmenorrhea esetén a menstruációs fájdalom a betegség hatására jelentkezik annak kialakulását követően vagy az is lehet, hogy a meglévő fájdalom jelentkezése, intenzitása változik meg. A másodlagos dysmenorrhea mögött álló betegségeknek természetesen más tüneteik is lehetnek, így például endometriózis esetén előfordulhat – menstruációtól függetlenül – krónikus kismedencei fájdalom, fájdalmas szexuális együttlét, deréktáji fájdalom, fájdalmas székletürítés, vizelési panaszok.

A fájdalmas menstruáció mögött meghúzódó élettani folyamatok

Az orvosok által is elismert érzelmi, pszichés okok mellett a fájdalmas menstruáció mögött élettani okok is meghúzódnak. Orvosi kutatások azt támasztják alá, hogy a fájdalmakért a prosztaglandinoknak nevezett hormonszerű anyagok felelősek.

A menstruáció megindulása előtt pár nappal a méh területén megemelkedik a PGF2 alpha és a PGE2 prosztaglandinok szintje. Amint ezek elérnek egy bizonyos mennyiséget, izomösszehúzódásokat eredményeznek, amelyek a méhnyálkahártya leválásához és a menstruáció megindulásához vezetnek. Kutatások kimutatták, hogy a komoly menstruációs fájdalmakkal élő nőknek a méhnyálkahártyájában és a menstruációs vérében sokkal magasabbak a prosztaglandin szintek mint azokéban, akik ilyen panaszoktól nem szenvednek. A menstruációs fájdalmakkal jelentkező egyéb kelletlen tünetek, így például a hányás, émelygés, hasmenés, fejfájás, is a prosztaglandinok túltermelődésének következményei.

A prosztaglandinok a másodlagos dysmenorrhea esetén is szerepet játszanak. Endometriózis esetén például kimutatták, hogy az endometriózissal érintettek menstruációs vérében magasabb a prosztaglandinszint, mint az endometriózissal nem érintettek körében. Így az endometriózis kapcsán fellépő menstruációs fájdalmakért a prosztaglandinok túlzott termelődése és az annak kapcsán fellépő méhösszehúzódások is felelősek. Másodlagos dysmenorrhea esetén azonban a fájdalmak mögött más anatómiai okok is szerepet játszhatnak, így például endometriózis esetén a méh üregén kívül levő endometriózisos szövetek elhelyezkedése, az esetleges összenövések is hozzájárulnak a fájdalmakhoz.

A prosztaglandinokon kívül vannak kutatások arra vonatkozóan is, hogy a fájdalmakat a vazopresszin nevű hormon túltermelődése is okozhatja, amely az izomszövetek összehúzódásában is szerepet játszik.

Orvosi megközelítés a fájdalmas menstruáció csökkentésében

A prosztaglandin elméletet mi sem bizonyítja jobban, hogy a prosztaglandin szintézis elnyomása a tünetek kezelésének fő módja a hagyományos orvoslás szerint, ugyanis erre a folyamatra hatnak a fájdalomcsillapító gyógyszerek, vagyis a nem szteroid típusú gyulladáscsökkentők. A másik módja a fájdalmak csökkentésének a fogamzásgátlók alkalmazása, ahol lényegében anovulációs, vagyis ovuláció nélküli ciklusokat hoznak létre hormonkészítményekkel, ami közvetetten a prosztaglandin termelését és a vér mennyiségét is lecsökkenti.

Természetes módszerek: elsődleges a megfelelő étrend és életmód

A menstruációs fájdalmak csökkentéséért azonban ennél sokkal többet lehet tenni. Így egy megfelelő étrend és életmód kialakítása kulcsfontosságú, ami nagyban segíthet a természetes hormonegyensúly és az egészséges női ciklus kialakításában.

Bizonyított tény például, hogy a prosztaglandinok olyan zsírokból képződnek, amelyeket az étkezéssel viszünk be a szervezetünkbe. A fájdalmakat okozó prosztaglandinok (PGE2, PGF2 alpha) termelésében ugyanis kiindulópontként az étkezéssel bevitt arachidonsavak játszanak szerepet, amiben a nyugati típusú étrendünk bővelkedik. Az arachidonsavak elsősorban a vörös és fehér húsokban, a tejtermékekben és a tojásban találhatók meg. Ugyanígy kutatásokkal bizonyított, hogy egyes zsírsavak, így kiemelten az állati eredetű omega-3 zsírsavak (EPA, DHA) megakadályozzák a PGE2, PGF2 alpha prosztaglandin szintézist, valamint segítenek ún. jó típusú, fájdalom- és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező 3. sorozatú prosztaglandinok termelésében. Éppen ezért a halak, tengeri herkentyűk rendszeres fogyasztása jótékony hatással lehet a menstruációs fájdalmakra. A prosztaglandinok és a zsírok összefüggéseiről ebben a korábbi posztomban olvashatsz részletesen.

Ugyanígy ajánlatos az étrendből kiiktatni a finomított cukrokat, finomított szénhidrátokat, adalékanyagokat és tartósítószereket tartalmazó ételeket, koffeint tartalmú italokat, ételeket (kávé, csokoládé, energiaitalok, koffein tartalmú tea) és minél több, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, teljes értékű ételt enni. Különösen ajánlatos figyelni arra, hogy a fájdalom- és gyulladáskeltő ételeket a menstruáció előtti egy hétben kerüljük vagy azok mértékét csökkentsük.

A megfelelő étrenden kívül a mozgás is segíthet a menstruációs fájdalmak csökkentésében. A mozgás serkenti a vérkeringést az alhasi területen, és a mozgás hatására endorfinhormonok is termelődnek a szervezetben, ami szintén szerepet játszik a fájdalomcsillapításban. Egyes női tornák kifejezetten jó hatással vannak a hormonháztartásra, így például az Aviva-módszer vagy a Kriston Intim Torna. Endometriózis esetén azonban az Aviva-módszert körültekintéssel kell alkalmazni, melyről bővebben itt olvashatsz.

A fájdalom kialakulásában mindezeken kívül szerepet játszanak az érzelmi okok és a stressz is, ezért ezekkel is nagyon fontos foglalkozni. Az érzelmi problémák, a nehézségek és a stressz hatása az idegrendszer közvetítésével fizikai szinten is megjelenik, ami pedig szoros kapcsolatban áll a hormonrendszerrel, ugyanis az idegrendszer a hormonrendszer irányítója. Jótékony hatású lehet minden, ami segít az elakadásainkon túllépni, fájdalmainkat, félelmeinket elengedni, és örömöt, felszabadultságot csempész be a mindennapjainkba.

Fájdalommenedzsment vitaminok, ásványi anyagok segítségével

A megfelelő étrend, életmód, lelki és érzelmi munka mellett segíthetünk a fájdalmakon természetesen, egyes vitaminok és ásványi anyagok pótlásával is.

Magnézium

A magnézium bevitele egyes kutatások szerint segít a menstruációs fájdalmak enyhítésében. Ez egyrészt a magnézium izomlazító hatásának köszönhető, másrészt úgy tűnik, hogy a magnézium megakadályozza a fájdalmakért felelős prosztaglandin szintézist. Az egyik ezzel foglalkozó kutatás kimutatta, hogy a magnéziumterápiában részt vevő nők alacsonyabb PGF2 alpha prosztaglandin szinttel rendelkeznek, mint az abban nem részesülő nők. A magnézium pótlása viszonylag veszélytelen, nagyobb dózisok jellemzően legfeljebb hasmenést okozhatnak.

B1-vitamin

Kutatások kimutatták, hogy a B1 vitamin rendkívül hatékonyan segíthet a menstruációs fájdalmak csökkentésében. Egy nagyobb vizsgálat szerint, amely 556 12-21 év közötti nő részvételével folytattak, napi 100 mg mennyiségű B1 vitamindózis 3 hónapon keresztüli adagolása az esetek nagy részében (87%) teljesen megoldotta az elsődleges jellegű menstruációs panaszokat.

B6 vitamin

A B6 vitamin a jó típusú E2 prosztaglandinok termelésében játszik szerepet, ami segítséget nyújt a méh ellazulásában és a magnézium felhasználásában. A B6 vitamin magasabb szintje ezért jótékony hatással lehet menstruációs fájdalmak esetén.

B12 vitamin

Egyes vizsgálatok szerint a B12 vitamin alacsony szintje is összefügghet a fájdalmas menstruációval, ezért érdemes lehet a B12 vitamint is pótolni. A különböző B-vitaminok pótlására érdemes lehet egy jó B-vitamin komplexet beszerezni, azonban fontos, hogy a B-vitaminok a jól hasznosuló metilált formában legyenek jelen a készítményben, mivel a lakosság nagy része nehezen hasznosítja a szintetikus készítményekből származó B-vitaminokat.

E-vitamin

Egy 2005-ben megjelent tanulmány alapján az E-vitamin hatásosnak bizonyultak a menstruációs panaszok csökkentésében. A vizsgálatban az E-vitamin adagolását a menstruáció előtt 2 nappal kezdték el, majd a menstruáció első három napján is folytatták (naponta 400 NE adagban). A kutatók négy menstruációs ciklust vizsgáltak ezzel a módszerrel. Az eredmények szerint az E-vitaminnal kezelt csoportban csökkent és időben is rövidült a menstruációs fájdalom, valamint a vérveszteség is kisebb volt. A kutatók szerint az E-vitamin kúra azért volt hatásos, mert csökkenti a fájdalmakért felelős prosztaglandinok szintézisét.

Omega-3 zsírsav

Több tanulmány és kutatás támasztja alá, hogy az omega-3 zsírsavak fogyasztása jótékony hatással van a menstruációs fájdalmakra.

Egy dán nők körében végzett kutatás szerint a tengeri eredetű, így a halakban, halolajban található omega-3 zsírsavak nagyobb mennyiségű fogyasztása (EPA, DHA) enyhébb menstruációs tünetekkel függ össze. Ugyanezen kutatás megállapítja azt is, hogy a menstruációs panaszokat enyhítheti, ha az étrendünkben megfelelő az omega-3 és az omega-6 zsírsavak aránya.

Ahogy arról már fentebb szó esett, az omega-6 zsírsavak családjába tartozó arachidonsavak a fájdalomért felelős PGE2 és PGF2 alpha prosztaglandinhormonok előfutárai. Az omega-3 zsírsavak ezzel szemben fontos szerepet játszanak a fájdalom- és gyulladáscsökkentésben azzal, hogy megakadályozzák ezen prosztaglandinok és a fájdalmat okozó egyéb eikozanoidok és 4-es sorozatú leukotrének termelődését. És hogyan? Úgy, hogy az omega-3 zsírsavak és az omega-6 zsírsavak körébe tartozó arachidonsavak versengenek egymással a prosztaglandin szintézisben, és ez a versengés azt eredményezheti, hogy a fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatással járó, omega-3 zsírsavakból eredetezhető 3-as sorozatú prosztaglandinok (PGE3, PGI3), a thromboxane3 és 5-ös sorozatú leukotrének termelődnek nagyobb mennyiségben. Ez végül a méhben is ezeknek az enyhébb hatású prosztaglandinoknak a termelődését segíti, ami kisebb mértékű méhösszehúzódásokat és fájdalmat eredményez.

A kutatások szerint a halolajak különösen jól hasznosulnak és csökkentik a menstruációs panaszokat, így a halak, tengeri herkentyűk rendszeres fogyasztásán kívül egy jó minőségű és megfelelő tisztaságú halolaj készítmény fogyasztása is jótékony hatású lehet a menstruációs fájdalmakra.

Cink

Kutatások támasztják alá azt is, hogy a cink bevitele csökkenti a menstruációs fájdalom intenzitását és időtartamát, mivel úgy tűnik, hogy cink megakadályozza a fájdalmat okozó prosztaglandinok termelődését, segíti a megfelelő vérkeringést, valamint potens antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, ami szintén támogatja a fájdalom- és gyulladáscsökkentést.

Gyömbér

A gyömbér, melyet a hagyományos kínai orvoslásban is előszeretettel alkalmaznak több ezer éve, gyulladáscsökkentő és rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, és emellett úgy tűnik, hogy gyulladáscsökkentő hatása révén blokkolja a fájdalmakért felelős prosztaglandin és leukotrének szintézisét is.

Egy orvosi kutatásban összehasonlították a gyömbér és egyes fájdalomcsillapító gyógyszerek (mefenaminsav és ibuprofen) hatását, és arra jutottak, hogy a menstruáció időszaka alatt alkalmazott gyömbér tartalmú táplálékkiegészítő legalább olyan hatékonyan csökkenti a menstruációs panaszokat, mint az említett fájdalomcsillapítók.

Kurczewski-Tamás Zita – Endosegítő blog írója, funkcionális táplálkozási referens, természetgyógyász

Felhasznált irodalom:

Proctor M, Murphy PA: Herbal and dietary therapies for primary and secondary dysmenorrhea (Review). John Wiley & Sons, Ltd., 2009

Rosenwaks Z., Seegar-Jones G.: Menstrual pain: its origin and pathogenesis. J Reprod Med, 1980

Stromberg P, Akerlund M, Forsling ML, Ganstrom E, Kindahl H.: Vasopressin and prostaglandins in premenstrual pain and primary dysmenorrhea. Acta Obstet Gynecol Scand. 1984

Deutch B.: Menstrual pain in Danish women correlated with low n-3 polyunsaturated fatty acid intake. Eur J Clin Nutr., 1995

Seifert B, Wagler P, Dartsch S, Schmidt U, Nieder J.: [Magnesium–a new therapeutic alternative in primary dysmenorrhea]. Zentralbl Gynakol. 1989

Gokhale LB: Curative treatment of primary (spasmodic) dysmenorrhea. Indian J Med Res. 1996

Harel Z, Biro FM, Kottenhahn RK, Rosenthal SL.: Supplementation with omega-3 polyunsaturated fatty acids in the management of dysmenorrhea in adolescents. Am J Obstet Gynecol. 1996

Rahbar N1, Asgharzadeh N, Ghorbani R.: Effect of omega-3 fatty acids on intensity of primary dysmenorrhea. Int J Gynaecol Obstet. 2012

Michelle Proctor, Cynthia Farquhar: Diagnosis and management of dysmenorrhea. BMJ. 2006

S. Ziaei, M. Zakeri, A. Kazemnejad: A randomised controlled trial of vitamin E in the treatment of primary dysmenorrhea. BJOG, April 2005

Ziaei S, Faghihzadeh S, Sohrabvand F, Lamyian M, Emamgholy T.: A randomised placebo-controlled trial to determine the effect of vitamin E in treatment of primary dysmenorrhea. BJOG. 2001

A.A. Moghadamnia, N. Mirhosseini, M. Haji Abadi, A. Omranirad and Sh. Omidvar: Effect of Clupeonella grimmi (anchovy/kilka) fish oil on dysmenorrhea. EMHJ, 2010

Hansen HS, Olsen SF: Dietary (n-3)-fatty acids, prostaglandins, and prolonged gestation in humans. Progress in Clinical and Biological Research [01 Jan 1988, 282:305-317]

Benedetto C: Eicosanoids in primary dysmenorrhea, endometriosis and menstrual migraine. Gynecol Endocrinol. 1989

Tasuku Harada Yonago: Dysmenorrhea and Endometriosis in Young Women. Acta medica 2013

Tomoko Fujiwara, Natsuyo Sato, Hiroyo Awaji and Rieko Nakata: Adverse Effects of Dietary Habits on Menstrual Disorders in Young Women. The Open Food Science Journal, 2007

Artemis P Simpopoulos: Omega-3 fatty acids in health and disease and in growth and development. The American Journal of Clinical Nutrition

Meng-Hsing Wu, Yutaka Shoji, Pei-Chin Chuang and Shaw-Jenq Tsai: Endometriosis: Disease pathophysiology and the role of prostaglandins. Expert Reviews in Molecular Medicine · February 2007

Zekavat OR, Karimi MY, Amanat A, Alipour F: A randomised controlled trial of oral zinc sulphate for primary dysmenorrhoea in adolescent females. Aust N Z J Obstet Gynaecol. 2015 Aug

Kashefi F, Khajehei M, Tabatabaeichehr M, Alavinia M, Asili J.: Comparison of the effect of ginger and zinc sulfate on primary dysmenorrhea: a placebo-controlled randomized trial. Pain Manag Nurs. 2014 Dec;

Kelly RW, Abel MH: Copper and zinc inhibit the metabolism of prostaglandin by the human uterus. Biol Reprod. 1983 May

Eby GA: Zinc treatment prevents dysmenorrhea. Med Hypotheses. 2007

Batool Teimoor i, Marzieh Ghasemi, Zeinab Sadat Amir Hoseini and Maryam Razavi: The Efficacy of Zinc Administration in the Treatment of Primary Dysmenorrhea. Oman Medical Journal [2016]

Giti Ozgoli, M.Sc. Marjan Goli, M.Sc., and Fariborz Moattar, Ph.D.: Comparison of Effects of Ginger, Mefenamic Acid, and Ibuprofen on Pain in Women with Primary Dysmenorrhea. The Journal of Alternative and Complementary Medicine Volume 15, Number 2, 2009

Share