Kriszta sikertörténete: az étrend- és életmódváltás hatására csökkent az endometriózis és annak tünetei!

Kriszta sikertörténete: az étrend- és életmódváltás hatására csökkent az endometriózis és annak tünetei!

A minap egy levelet kaptam az Endosegítő Endometriózis Étrend Kurzus egyik korábbi résztvevőjétől, aki nagy örömömre arról számolt be nekem, hogy az étrendi és egyéb életmódbeli változások eredményeként lényegesen csökkentek a fájdalmai, sőt az endometriózis kiterjedése is kisebb lett. Fogadjátok szeretettel a történetét, és kívánom, hogy merítsetek ebből erőt és inspirációt! – Kurczewski-Tamás Zita, Endosegítő

“Röviden az én történetem: 11 éves korom óta menstruálok. Egész életemben fájdalmas volt, erős görcsökkel járt. Az utóbbi kb. 5-6 évben nagyon kellemetlen bélpuffadás is társult hozzá, gyakori székelési ingerrel és olykor ájulással, rosszulléttel. Napokra kivont a forgalomból. Elfogadtam, hogy én ilyen alkat vagyok, és mivel gyermeket nem tervezek, ez életem végéig így is marad. 2017. július végén vettem észre, hogy a menstruáció alkalmával a bél felől is vérzek. Nagyon megrémültem és azonnal elmenten gasztroenterológushoz. Vastagbéltükrözés, MRI, majd ezek után augusztusban a diagnózis endometriózis, vastagbél érintettséggel. Műtétre van szükség, mely során el kell távolítani az alsó bélszakaszból egy kb. 10 cm-es részt. Nagyon elkeseredtem. Szeptember-október hónapokban információt gyűjtöttem, vizsgálatokra jártam, elkezdtem mélyebben utána járni, mit tehetek a gyógyulásomért, azért, hogy elkerüljem a műtétet. Az én szemléletmódom holisztikus, tehát nem csak a fizikai szinten indítottam hadjáratot a betegség ellen, hanem a lelki oldalon is. Ekkor akadtam rá az endosegito.hu weboldalra. Láttam a kurzust, az életmódváltó programot, és rengeteg nagyon hasznos információt.

Végtelenül hálás vagyok Neked, Zita, azért, hogy elkötelezetten segítesz nekünk, akik megpróbáljuk felvenni a harcot a betegséggel szemben. Fantasztikus az, amilyen alapossággal, körültekintéssel összeszedted az információkat az étrendi javaslatokhoz, iránymutatáshoz, az életmódváltáshoz. Ezzel rengeteg időt és energiát spórolsz meg nekünk, hatalmas segítség számunkra a mielőbbi gyógyuláshoz. Én novemberben vettem részt skypeon a kurzuson. Rögtön másnaptól elkezdtem alkalmazni a „szabályokat”, figyelembe venni az ajánlásokat és néhány napon belül a teljes étrendemet átalakítottam az Endometriózis Étrend szerint. Számomra mindennél és mindenkinél fontosabb a gyógyulásom, ezért bármit megteszek. Az első 1-2 hónap nagyon nehéz volt, sokszor voltam éhes, pedig napi 5x ettem, ami az akkor még fennálló candidámnak is lehetett köszönhető. Idő kellett, amíg a szervezetem átállt. A második hónaptól megfigyeltem, hogy lényegesen gyengébbek a görcsök a menstruáció alatt, a has puffadásom a felére csökkent. Látva a diéta jótékony hatását, még nagyobb erővel és kedvvel csinálom. Februárban már nem kellett görcsoldót bevennem, a székelési ingerek ritkultak. Mivel nekem csak a menstruáció idején van tünetem, mindig egy hónapot várnom kell, hogy kiderüljön, milyen eredménye van az életmódváltásnak. Ezen a héten ismét tesztelhettem. Gyakorlatilag a görcseim az ötödére csökkentek, a hasam épphogy puffad és a többi kellemetlen tünetem is a felére csökkentek.  A hónap többi napján tapasztalom, hogy jobb a közérzetem, nyugodtabban alszom, nincsenek emésztési panaszaim, teltségérzet. Nagyszerű volt például Karácsonykor éhesen leülni vacsorázni és nem egyik kaja kómából a másikba esve. 🙂 A családom támogató közeg, minden ételből volt számomra is fogyasztható verzió.

Közben a legfrissebb orvosi vizsgálat szerint a petefészekcisztám eltűnt, és az endometriózisos csomóm 4 cm-ről 2,5 cm-re csökkent.

Az étrendi előírások mellett szedek naponta D-vitamint, C-vitamint, probiotikumot, NAC tablettát, omega-3 halolajat, kollagén-peptidet és napi 2 csésze körömvirág teát iszom. November óta kezel egy homeopátiás orvos (magasan képzett szakember), akivel először az immunrendszerem tettük rendbe, és kaptam kifejezetten az endometriózisra cseppeket, bogyókat, ezzel a lelki oldalt is támogatva. Ezek mellett még egyéni pszichoterápiára járok, ahol módosult tudatállapot módszerekkel dolgozunk (KIP, NLP, Ego-state) Családállításon is voltam és szomatodrámán.  Igyekszem a stresszt minimalizálni a hétköznapjaimban, rendszeresen jógázom és meditálok. Amit nem sikerült megvalósítanom eddig, az aktívabb testmozgás. Futottam a tél beálltáig, de az elmúlt 2-3 hónapban nem.  Viszont most, hogy jön a jó idő, tervben van a futás és több mozgás. És amit még elhatároztam e mellett, hogy ha meggyógyulok, akkor is fogom a diétát folytatni, mert szerintem fontos az egészség megőrzésében.

Bodó Krisztina”

Fotó a poszt elején: Pink! by Ghita Katz Olsen, CC

Elvesztél a sok étrendi ajánlásban? Szeretnél segítséget az étrended, életmódod kialakításához? A korábbi Endometriózis Étrend Kurzus teljes anyaga kibővítve most elérhető az online hozzáférhető Endosegítő Étrend+Életmód Programban. Kattints IDE a részletekért!

Share