Így segítsd a szervezeted méregtelenítését!

Így segítsd a szervezeted méregtelenítését!

A minket körülvevő környezetből rendkívül sok toxikus hatás ér nap mint nap, amely kihívás és feladat elé állítja a szervezetünket. Ilyenek például az élelmiszerekben található adalékanyagok, a növények termeléséhez használt mezőgazdasági vegyszerek, a gyógyszerek, a tisztítószerekben, a kozmetikumokban található vegyszerek, a műanyagokból kioldódó káros anyagok, az égési melléktermékek, az alkohol, a drogok, a dohányzás. Itt és itt részletesen olvashatsz például az endometriózis és más nőgyógyászati egészségügyi kihívások esetén is kerülendő hormonkárosító anyagokról, amelyek hátrányosan befolyásolhatják a szervezetünk működését.

A fentebb felsorolt káros toxikus anyagokban azonban nem csak hormonkárosító anyagok lehetnek, hanem olyan anyagokis, amelyek rákkeltők, allergének és egyéb módon károsak az egészségünkre nézve. Ezeknek a hatásoknak a minimálisra szorítása az első lépcső, amit érdemes megtennünk, amennyiben támogatni szeretnénk a szervezetünk egészséges működését. Vonatkozik ez akkor is, ha endometriózissal vagy bármilyen más krónikus betegséggel küzdünk, vagy ha csak egészségtudatosabb életet szeretnénk élni, és megelőzni az esetleges egészségügyi gondokat.

A mérgező anyagok különböző utakon kerülhetnek be a szervezetünkbe, így például:

 • a bőrön keresztül pl. a kozmetikumok útján (káros vegyi anyagokat tartalmazó sampon, tusfürdő, naptej stb. használatakor)
 • belélegzéssel (pl. káros vegyi anyagokat tartalmazó takarítószerek és egyéb vegyszerek használatakor, aktív vagy passzív dohányzással, szmog, füst belélegzésével)
 • szájon keresztül (pl. adalékanyagokat, növényvédő szereket tartalmazó ételek, alkohol elfogyasztásakor)

A toxikus anyagok jellemzően zsírban oldódnak, és ha sok olyan hatás ér, amelyet a szervezetünk nem képes feldolgozni és eltávolítani, akkor ezek felhalmozódnak a szervezetünkben. Az ilyen toxikus anyagok elsősorban a zsírszövetekben tárolódnak, de vannak olyanok is, amelyek a csontokban, a hajban vagy a körmökben rakódnak le. Becslések szerint átlagosan körülbelül 400 és 800 közötti toxikus anyag van egyidejűleg a szervezetünkben.

Az, hogy a környezetünkben levő toxikus anyagok milyen káros hatással vannak ránk nézve, attól függ, hogy milyen hosszú ideig és milyen mértében vagyunk kitéve az adott hatásnak, és mennyire képes a szervezetünk azt a méregtelenítési folyamatok során a szervezetünkből eltávolítani.

A toxikus anyagok hatása sejtszinten és szervi szinten is jelentkezik, így például

 • a sejtek sérüléséhez, pusztulásához vezethet,
 • megterheli az immunrendszerünket, ami által a szervezetünk kevésbé lehet képes ellenállni fertőzéseknek, gyulladásos vagy autoimmun folyamatoknak,
 • allergiás reakciókat okozhat,
 • megnövekedhet a krónikus betegségek kialakulásának kockázata,
 • hormonális egyensúlytalanságot okozhat,
 • szabadgyökök keletkezését vonhatja maga után,
 • energiaszegénységhez vezethet azáltal, hogy sejtek energiatermelését negatívan befolyásolja,
 • fejfájás, koncentrációzavar, nyugtalanság, étvágytalanság, alvásprobléma jelentkezhet.

Amennyiben endometriózissal vagy más krónikus betegséggel küzdünk, akkor mindenképpen fontos, hogy segítsük a szervezetünket abban, hogy csökkentsük a minket érő környezeti külső káros hatásokat.

Hogyan veszi fel a harcot a szervezetünk a toxikus hatásokkal?

A szervezetünkbe a tüdőn, az emésztőrendszeren és a bőrön keresztül bekerülő toxikus anyagok méregtelenítése elsősorban a máj feladata, azonban végbe mennek ilyen folyamatok az emésztőrendszerben és egyéb szövetekben is, mint például a bőr. A nem kívánatos anyagok jellemzően a tüdőn, a vesén, az emésztőrendszeren keresztül, vagy éppen izzadás során távoznak a szervezetünkből. Amit a szervezetünk nem tud méregteleníteni, az felhalmozódik és a zsírszövetekben, a csontokban, az ízületekben, a májban és egyéb szervekben, szövetekben tárolódik.

A májban és egyéb szövetekben levő sejtek a toxikus anyagokat át kell, hogy alakítsák annak érdekében, hogy azok el tudjanak távozni a szervezetünkből. Ahogy már írtam, a toxikus anyagok elsősorban zsírban oldódnak, így enzimek segítségével át kell őket alakítani vízben oldódóvá, hogy távozni tudjanak az izzadás, a vizelet, a széklet vagy a kilélegzés útján. A méregtelenítés első fázisában tehát az enzimek aktiválják a zsírban oldódó anyagokat, a második fázisban pedig az aktiválódott anyagok más anyagokhoz kapcsolódnak, amely által vízben oldhatóvá válnak.

A méregtelenítés különböző fázisai tápanyagokat igényelnek, amit egy megfelelő, tápanyagokban gazdag étkezéssel tudunk biztosítani a szervezetünknek, kiegészítve esetlegesen egyénre szabott táplálékkiegészítőkkel.

Mit tehetünk azért, hogy csökkentsük a toxikus anyagok terhelését?

Ahhoz, hogy csökkentsük tehát a toxikus anyagok terhelését két dologra érdemes koncentrálni:

 1. Csökkenteni a környezetünkből származó toxikus anyagok terhelését
 2. Támogatni a méregtelenítő folyamatokat egészséges étkezéssel és életmóddal

13 tipp a toxikus hatások csökkentésére és a méregtelenítés támogatására

 1. Vizsgáld felül a kozmetikumaidat, és csak természetes összetevőkből álló termékeket használj. Ehhez itt találsz információt.
 2. A takarításnál kerüld a vegyszereket, helyette olyan szereket használj, amik nem tartalmaznak káros összetevőket.  Ehhez itt találsz információt.
 3. Óvatosan a műanyagokkal! Ahol lehet használj alternatívákat, így üveget, rozsdamentes acélt, fát, kerámiát. További tippek itt.
 4. Részesítsd előnyben a bio minősítésű termékeket, ahol lehet. Ezek kevesebb vegyszert, növényvédő szert tartalmaznak.
 5. Tisztított vizet igyál. Akár egy szénszűrős kancsó használata is sokat segíthet, de akár fordított ozmózisos szűrőrendszert is szereltethetsz be a konyhádba.
 6. Kerüld az aktív és passzív dohányzást és a kábítószereket.
 7. Kerüld vagy csökkentsd minimálisra az alkoholfogyasztást.
 8. Végezz rendszeresen légzőgyakorlatokat. Ezek segítik a szervezet méregtelenítő folyamatait.
 9. Gyakran szellőztess.
 10. Biztosítsd a szervezeted számára szükséges alvást. A szervezeted méregtelenítése éjjel is aktív.
 11. Mozogj rendszeresen! Részesítsd előnyben különösen az izzadással járó sportokat.
 12. Menj el rendszeresen masszázsra és szaunázni.
 13. Folytass egy egészséges étrendet, ami nem tartalmaz a szervezeted számára megterhelő (pl. adalékanyagokat, transzzsírokat, cukrot, finomított liszteket tartalmazó) ételeket, és megadja a szervezed számára azokat a tápanyagokat, amik segítik a szervezeted méregtelenítő folyamatait!

Méregtelenítést támogató tápanyagok

Vannak olyan ételek, italok, táplálékkiegészítők, amik kifejezetten segítik azokat az anyagcsere folyamatokat, amik a méregtelenítéshez szükségesek. Ezek közé tartoznak – többek között – az alábbiak:

 1. Keresztesvirágú növények: például a káposzta, brokkoli, kelbimbó, karfiol (ide kattintva olvashatsz még a keresztesvirágú növényekről bővebben);
 2. Rezveratrol tartalmú ételek, mint például a piros szőlő, a kakaó, az eper, a vörös és a fekete áfonya;
 3. Kvercetin tartalmú ételek: lilahagyma, kapribogyó, alma, meggy, fodroskel, vörös színű salátalevél, brokkoli, paradicsom, spárga, chili, római saláta, zöldpaprika, bodza, áfonya;
 4. Astaxanthin tartalmú ételek: alga, lazac, garnélarák, rák, pisztráng;
 5. Kén tartalmú ételek: például halak, tengeri herkentyűk, csirke, tojás, hüvelyesek, zab, póréhagyma, káposzta, torma, őszibarack, sárgabarack, spenót, mandula, dió, gyömbér, zsázsa;
 6. Citrusok: például citrom, narancs;
 7. Allium tartalmú ételek: hagymafélék, mint például a fokhagyma, vöröshagyma, fokhagyma, medvehagyma;
 8. Ellagsav tartalmú ételek: bogyós gyümölcsök, szőlő, dió, feketeribizli;
 9. Kurkumin (kattints ide, hogy elolvasd, hogy ez a táplálékkiegészítő miért hasznos még endometriózis esetén);
 10. Halolaj;
 11. Rozmaring;
 12. Rooibos, honeybush és zöld tea;
 13. Cikória gyökér (például cikória kávét lehet belőle készíteni).

A fenti ételek hatással vannak azoknak az enzimeknek az aktivítására és működésére, amelyek a méregtelenítési folyamatokért felelősek, azonban azt is fontos tudni, hogy míg egyes ételek egyes enzimek aktivitását fokozzák, másokét esetleg fékezhetik. Éppen ezért nagyon fontos, hogy egy vegyes, sokszínű étrendet folytassunk, amelyek alapját teljes értékű, nem finomított élelmiszer képezik, egészséges zsírokkal, és sok-sok, különböző színű zöldséggel, gyümölccsel.

Ha elvesztél étrendi, életmódbeli kérdésekben, fordulj hozzám nyugodtan vagy jelentkezz az egyik étrenddel vagy életmódváltással kapcsolatos kurzusomra.

Kurczewski-Tamás Zita

Endosegítő blog írója, funkcionális táplálkozási referens, természetgyógyász

Felhasznált források:

Haas E. M., MD és Levin B. (2006). Staying Healthy with Nutrition. The Complete Guide to Diet and Nutritional Medicine. New York: Celestial Arts.

Romilly E. Hodges  és Deanna M. Minich (2015). Modulation of Metabolic Detoxification Pathways Using Foods and Food-Derived Components: A Scientific Review with Clinical Application. J Nutr Metab. 2015: 760689. Elérhető online: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4488002/ (Hozzáférés 2018. június 14-én)

Kép a poszt elején: Liver Cleanse Juice by The Dabblist, CC

 

 

 

Share