Homeopátia és endometriózis - Interjú dr. Kovács Zoltánnal

Homeopátia és endometriózis – Interjú dr. Kovács Zoltánnal

A hagyományos nyugati orvoslás módszerei mellett számos olyan alternatív vagy kiegészítő kezelés, gyógymód létezik, ami segítheti a gyógyulást egy olyan krónikus betegségből, mint az endometriózis. Ezek egyike a homeopátia.

Dr. Kovács Zoltán, aki a mellett, hogy gyakorló szülész-nőgyógyász és természetgyógyász, homeopata orvos is. A homeopátiát előszeretettel alkalmazza a praxisában a női egészséggel kapcsolatos betegségek, tünetek kapcsán, így endometriózis esetén is. Őt kérdeztem tehát a homeopátiával kapcsolatban, és különösképpen arra voltam kíváncsi, hogy endometriózis esetén miben lehet segítségünkre a homeopátia.

ENDOSEGÍTŐ: A homeopátiáról sok mindent hallani. Vannak orvosok, akik elkötelezett hívei, és vannak olyanok is, akik a homeopátiával kapcsolatban meglehetősen kritikusak. Mi tulajdonképpen a homeopátia és hogyan hat a szervezetünkre?

KOVÁCS ZOLTÁN: A homeopátia 1796 óta ismert orvosi módszer, amit Samuel Hahnemann német orvos fedezett fel ismét, és kezdett el használni a betegeinél. Ez a gyógyászati módszer a hasonlóság jelenségére épül, ami egy és ugyanazon anyag mérgező és gyógyító hatása közötti hasonlósági elvet jelenti. A kérdés csak az, hogy az anyagot milyen koncentrációban, hígításban használjuk. Az, hogy egyes növényi, állati, ásványi anyagoknak lehet toxikus (mérgező) és gyógyító hatása is, már Hahnemann előtt is ismert volt. Ezzel már Hippokratész és Paracelsus is foglalkozott, és azt az újabb orvosi vizsgálatok is visszatérően igazolták.

A homeopátia abból az alapigazságból indul ki, hogy az orvos kezel, és maga a természet vagy az emberi test belső bölcsessége indítja be a gyógyító folyamatokat.

A gyógyító folyamatok pedig azokat az életműködéseket fenntartó energetikai és informatikai folyamatokat támogatják, aminek a célja, hogy az egészség megfelelő harmóniája és egyensúlya helyreálljon. Hahnemann-nak az érdeme az, hogy a homeopátiás hígításokat kidolgozta. Ezekre az a jellemző, hogy bizonyos hígítás felett a szerek már egyáltalán nem tartalmaznak fizikailag molekulákat, és ez okozza a nagy szakadékot az orvostársadalomban. Az orvos kollegák egy jelentős része 1796 óta ugyanis azért utasítja el a homeopátiát, mert „hatóanyag nélkülinek tűnik.” Azonban az orvosoknak a másik csoportja 1796 óta a gyakorlat szempontjából közelíti meg a beteggyógyítást, és ide tartozom én is.

Azt nézem, hogy melyek azok a módszerek, amelyek segítenek abban, hogy a betegnek jobb legyen a testi és lelki állapota, és azt gondolom, hogy minden olyan módszernek van jelentősége és haszna, ami a gyógyulást elősegíti.

Nem is kell feltétlenül tudnunk, hogy egy adott szer hogyan hat, mert ha a beteg jobban lesz tőle, akkor érdemes használni. Például a közismert aszpirint is több évtizeddel azelőtt kezdték el az orvosok a gyógyításban használni, mielőtt a hatásmechanizmusát tudták volna. A hatásmechanizmusnak a kulcsa a homeopátia esetén valahol a fizikai működésben keresendő. Tehát nem kémiai úton hatnak a homeopátiás szerek, mint a gyógyszerek, aminél fel van tüntetve milligrammban a hatóanyag összetétele, hanem fizikai szinten fogja a fizikai szervezet működését befolyásolni. A fizikai szintű működésre a legegyszerűbb példa a mobiltelefon, ugyanis az sem kémiai elven működik, hanem rádióhullámok segítségével. Ugyanígy a fizikai hullámokon keresztül gyakorol hatást a szervezetünkre a homeopátia. Az a víz vagy tejcukor, amiben felhígul az adott anyag, átveszi az információt vagy „hullámokat”, és ennek lesz gyógyító hatása. De vehetjük példának a zenei CD lemezeket is, amelyek szinte ugyanolyan kémiai szerkezetből állnak, azonban amikor elkezdjük hallgatni róla a zenét, akkor teljesen más, amit hallunk attól függően, hogy mi van rá felvéve. A homeopátia is ugyanígy működik. Ha megnézzük a golyócskákat, akkor vannak tejcukor és szacharóz tartalmú golyók. Ha ezeket megvizsgáljuk, akkor kémiailag nem lesz nagy különbség a golyócskák között, de abban különböznek egymástól, hogy más hatásuk lesz a fizikai szervezetre nézve.

A homeopátia egy gyakorlati, tapasztalati orvostudomány, ami egy több száz éves rendszer és ez idő alatt a használt szereknek a különböző hatásai megfigyelésre kerültek.

Az összes kontinensen több ezer orvos használta az elmúlt két évszázadban, és nagyon sok megfigyelés keletkezett arra vonatkozóan – akár nőgyógyászati, akár más területeken – hogy a különböző szerekre hogyan reagáltak a betegek. Éppen ezért elutasítóak azok az orvosok, akik elméleti síkon foglalkoznak kutatóként a betegségekkel és nem gyakorló orvosok. Fontos megjegyezni azonban, hogy a homeopátia sem csodaszer, és lehet, hogy nem mindenkinek fog használni. Azonban a homeopátia önmagában is vagy kiegészítéssel hozzásegíthet a gyógyuláshoz, és ez a betegség típusától és fennállási idejétől is függ.

A sikernek a feltétele, hogy a legmegfelelőbb gyógyszert a legmegfelelőbb hígításban (potenciálban) és adagolással rendeljük el. Ez a homeopátiának a művészete.

ENDOSEGÍTŐ: Hogyan lehet az adott állapotra legmegfelelőbb szert, hígítást és adagolást megtalálni? Mi kell ehhez?

KOVÁCS ZOLTÁN: Ahhoz, hogy ezt elérjük, lehet, hogy egy harminc vagy hatvan perces beszélgetés is elég, de van, hogy egy fél év is szükséges. Tehát a homeopátia esetén az orvos részéről és a beteg részéről is kell a kitartás, a türelem, a megértés. Mindennek további előnye a hatvan vagy kilencven percben, amit a beteg az orvossal beszélhet, aminek nagyon sok pozitív hozadéka van. Az empátiának és a toleranciának is van egy segítő és gyógyító hatása, nem beszélve arról a pozitív inspirációról, amit egy beszélgetés kapcsán egy beteg kaphat.

A homeopátia segíti a szervezetnek az általános reakcióit, immunműködését, hormonháztartását, az idegrendszert és az anyagcserét, hogy mindezeket egy jobb síkra tereljük.

A klasszikus gyógyítás ezzel szemben általában vegyi úton, kémiailag hat, és legtöbbször késleltetni vagy gátolni próbál bizonyos tüneteket, állapotokat (például a lázcsillapítók, fájdalomcsillapítók, görcsoldók használatával). Így megpróbál vegyileg valamit megsemmisíteni (például baktériumokat), bizonyos anyagcseretermékeket gátolni, azok működését lehetetlenné teszi (hisztamin felszabadulás gátlása), vagy megpróbálja kémiai úton csökkenteni például a koleszterint vagy a húgysavat. Van, amikor erre is szükség van természetesen, tehát

azt gondolom, hogy az a legjobb, ha az orvoslás és a homeopátia egy kézben van, és mindig azt lehet használni, ami éppen szükséges, mert a kettő egymás mellett jól megfér.

ENDOSEGÍTŐ: Azt mondják a homeopátiáról, hogy holisztikus megközelítésű? Ezt hogyan kell érteni?

KOVÁCS ZOLTÁN: A betegségekről azt mondja Hahnemann, hogy „minden beteg a betegségére jellemző tünetegyüttest mutatja”, és hogy „a betegségi tüneteket az egyén betegsége következtében érzékelési vagy cselekvési módjában, testi változásaiban beállt változások összességeként kell meghatározni.” Tehát a homeopátia az egész emberre figyel, és praktikusan a hajszáltól kezdve a nagylábujj állapotáig a homeopata orvost minden érdekli. A fizikai állapot mellett a lelki-mentális állapot is fontos, hiszen az érzékelési és cselekvési módokban beállt változások lényegében a pszichés és mentális változásokat jelentik. Bármilyen betegség esetén, így endometriózisnál is, különféle tünetek jelenhetnek meg. Ez lehet például a menstruációs fájdalom kapcsán izgatottság, depresszió, szorongás, szomjúság, fázás, székrekedés vagy hasmenés. A homeopátiában ezeknek a kísérő jeleknek mind-mind jelentősége van. Ha szereket választunk az endometriózisra, akkor nem csak az a kérdés, hogy fájdalmas-e a menstruáció, hanem hogy ez jár-e verejtékezéssel, hasmenéssel, mellfájdalommal, vizesedéssel, hangulati, érzelmi vagy mentális változással, és a különböző tünetegyüttesekre különféle szereket kell használni a 220 éves terápiás megfigyeléseket és erednyékeket figyelembe véve.

ENDOSEGÍTŐ: Hogyan hat az endometriózisra a homeopátiás kezelés?

KOVÁCS ZOLTÁN: A megfigyelések alapján a homeopátiás kezelés hatására a menstruáció fájdalmassága és az egyéb tünetek csökkenhetnek – így például az endometriózisos ciszták, a hasmenés, székrekedés, ismeretlen eredetű hasi fájdalmak – illetve a hormonrendszer működése kiegyensúlyozódhat, tehát az ösztrogén és a progeszteron aránya javulhat. Ezen kívül a mentális-lelki folyamatok is javulhatnak, így a szorongás, a depresszió is csökkenhet. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden hasban lévő endometriózisos ciszta, hashártya-felrakódás elmúlik a homeopátiától, ez egyáltalán nem törvényszerű.

Viszont funkciójában javulni fog a szervezet, tehát az anyagcsere, az emésztés, a hormonrendszer, az idegrendszer működése, melynek hatására csökkennek, eltűnnek a panaszok, és a betegség inaktiválódhat.

A homeopátiával – ha jó szereket adunk, és van kitartás a beteg és az orvos részéről is a rendszeres találkozókra – a betegségnek az inaktivációja az elsődleges cél. Tehát nem az a cél, hogy ami ott van, az feltétlenül eltűnjön, ahogyan erről már korábban beszéltünk. Itt is az egyensúlyon van a hangsúly.

ENDOSEGÍTŐ: Mennyi ideig tart egy kezelés? Milyen időtávokban kell gondolkodni?

KOVÁCS ZOLTÁN: Ez attól függ, hogy mi a célja a kezelésnek. Ha például a cél csak a menstruációs fájdalom csökkentése, az egy-két hónap alatt reálisan elérhető. Ahhoz, hogy a betegség inaktívvá váljon, fél és kettő év közötti időtartam szükséges van, de hozzá kell tenni, hogy ehhez nem csak a homeopátiát kell önmagában használni. Szükség van a megfelelő étrendre és életmódra is, hiszen ha ezekre figyel valaki, akkor a homeopátiás szerek előbb tudnak hatni, és kevesebb ideig tart a kezelés. Éppen ezért nehéz erre a kérdésre válaszolni.

Azt lehet általában mondani, hogy a kezelés két hónaptól két évig tarthat, de ez nagymértékben függ attól, hogy mi mást tesz meg valaki az egészségéért.

Hahnemann már a saját idejében felsorolta, hogy a krónikus betegségeknél melyek azok az életmódbeli tényezők, amik fontosak, hogy a homeopátiás szerek minél jobban hassanak. Fontos megjegyezni, hogy a homeopátiás szerek szedése mellett orvosi kontrollra van szükség, mert a homeopátiás szereknek is lehet mellékhatása. Ha mellékhatás jelentkezik, akkor ezt az orvosnak kell kiértékelnie. Így például mellékhatás lehet, hogy a betegnek a pszichés állapota rosszabbodik (mondjuk a depressziója átmenetileg súlyosabb lesz) vagy a herpesz vírus fertőzése ismét kiújul. A helytelenül adott homeopátiás szerek rosszabbodást is okozhatnak, például a szénanáthás tünetek asztmás tünetekké is átalakulhatnak néhány hónap alatt. Ilyenkor az orvosnak kell eldöntenie, hogy az adott szer továbbfolytatható-e.

ENDOSEGÍTŐ: A homeopátia mellett milyen más terápiás módszer javasolt egy endometriózisos állapotnál?

KOVÁCS ZOLTÁN: Javasolt az étrend, a gyógytea, a masszázs, illetve a stresszkezeléssel, a mentális állapot javításával, az érzelmi állapot feldolgozásával való foglalkozás. Igazából minden olyan módszer javasolt, ami abból a negatív lelki állapotból kibillenti a pácienst, amibe egy endometriózis kapcsán kerülhet. Olyan módszerek is használhatók a homeopátia mellett, amelyek a betegség indukálta félelem és szorongás szindrómát oldják. Ez egy nagyon fontos faktor, ami általában elsikkad (tisztelet a kivételeknek persze), és ezért van felelőssége az orvosoknak, a természetgyógyászoknak, a terapeutáknak, és mindenkinek, aki beteg emberekkel foglalkozik, hogy mit mond, és azt hogyan mondja.

Mert bármi, amit – a legjobb szándékkal is – rosszul mondunk a páciensnek, fokozhatja a betegség okozta félelmet és szorongást. És ez a gyógyulást nehezíti, így többek között a homeopátiás szereknek a hatását is lassítja és csökkenti.

Persze műtétet, orvosi gyógyszereket is lehet használni a homeopátia mellett. Ezen kívül a német és a francia homeopátiás iskola méhnyálkahártyából is készít szereket, amihez vagy a betegnek a saját méhnyálkahártyáját használják vagy meg lehet rendelni a kész méhnyálkahártyából készített szereket külföldről, mivel hazánkban ezek még nincsenek elterjedve. Ez sem a csodaszer kategória, de biztos, hogy a méhnyálkahártyának a működését nagymértékben tudják befolyásolni ezek a szerek. Ezen kívül a saját vérből készült homeopátiás szerek is kiegészíthetik a homeopátiás kezelést. Ez az úgynevezett homeopátiás potenciált sajátvér terápia, aminek külföldön szintén nagy hagyománya van. Mindenkinek a saját vérét kell megfelelően hígítani, és azt lehet terápiásan adagolni a különféle homeopátiás szerek mellé.  Az endometriózis fizikális szinten mind a méhnyálkahártyával, mind a vérzéssel szorosan összefügg. Amikor ezeket tehát megpróbáljuk a gyógyászat szempontjából felhasználni, kiegészítve a korábban ismert homeopátiás szerekkel, annak számos pozitív hatása lehet: változhat a méhnyálkahártya működése, kis mértékben változhat a vérnek az összetétele és működése.

ENDOSEGÍTŐ: Endometriózis esetén sokan szednek fogamzásgátló tablettát vagy valamilyen progesztin készítményt. Ilyenkor alkalmazható a homeopátia?

KOVÁCS ZOLTÁN: Ha bármilyen hormonális készítményt kap a páciens (például tabletta, injekció, krém vagy hüvelykapszula formájában), akkor a homeopátiának a progeszterontermelésre való pozitív hatása rendkívüli mértékben korlátozott lesz, de a homeopátiának a fájdalomcsillapító hatása, az anyagcserére és a lelki állapotra gyakorolt hatása, az immunrendszert segítő hatása megmarad. Tehát lehet őket együtt is használni, de kétségtelenül jobb, ha külön vannak használva. Ettől függetlenül én is szoktam néha együtt használni ezeket akkor, ha a szükség van a hormonrendszernek a támogatására progeszteronpótlás céljából, de már el szeretnénk kezdeni a homeopátiás kezelést bevezetni. A homeopátia jó a műtét előtti felkészülésre is, a műtét utáni regenerációra, a hasi összenövések kialakulási esélyének a csökkentésére, a várandósság endometriózis melletti elősegítésére, a méh nyirokkeringésének a fokozására, a vérkeringésnek a fokozására. Tehát nem csak a hormonok szempontjából, hanem sok más szempontból is jó lehet a homeopátia.

ENDOSEGÍTŐ: Mi az, ami nem javasolt a homeopátia mellett?

KOVÁCS ZOLTÁN: Nem nagyon van ilyen. Ha azonban valaki progeszteron- vagy progesztinpótlást kap, akkor a hormonrendszerre gyengébb lesz a hatása, ezért jobban hat a homeopátia a hormonrendszerre, ha nincs mellette hormonális kezelés. A homeopátia egyéb terápiák melletti alkalmazása attól is függ, hogy mire használjuk: csak tünetek csökkentésére (így például fájdalmas menzeszre) vagy megpróbálunk mélyen a szervezetre hatni, hogy csökkenjen egy cisztának a nagysága. Ezen kívül vannak általános homeopátiás szabályok. Azt mondjuk klasszikusan, hogy a homeopátia mellé ne használjunk illóolajokat, mentolos fogkrémet, és a homeopátiás szerek bevétele előtt és után 20 percnek kell úgy eltelnie, hogy nem eszünk és nem iszunk. Tapasztalatom szerint azonban ezek csak féligazságok, mert ellenpéldákat is láttam. Azonban tartósan mobiltelefon, számítógép, TV közelében vagy melegben sem ajánlott tartani homeopátiás szereket, mert romlik a hatásfokuk.

ENDOSEGÍTŐ: Említetted, hogy tejcukoroldatban is szokott lenni a homeopátiás készítmény. A laktózérzékenységre ebben az esetben külön kell figyelni?

KOVÁCS ZOLTÁN: Igen, vannak olyan homeopátiás szerek is, amelyek laktóz nélküliek. A szacharóz alapú golyócskákban pedig nagyon kevés a cukor, ezért még azok is szedhetik, akiknek inzulinrezisztenciájuk van. A homeopátiás szerek között egyébként nem csak golyócskák vannak, hanem vannak krémek is, és van például hüvelykúp is.

ENDOSEGÍTŐ: Már beszéltünk arról, hogy a homeopátia – amellett, hogy hat az egész szervezetre – a hormonrendszerre is hat. Mi a cél egy endometriózisos állapotnál? Milyen egy endometriózisos nő hormonrendszere?

KOVÁCS ZOLTÁN: Az endometriózis kapcsán a női szervezetben sokféle változás történik, és ebből az egyik változás a hormonrendszer változása. Nem lehet azonban csak az ösztrogén és a progeszteron szintre leegyszerűsíteni az endometriózist, vagyis arra, hogy túl sok az ösztrogén és túl kevés a progeszteron. Az endometriózis kialakulásához számos betegség vezethet, és ezzel párhuzamosan a kezelést is többféle irányból kell megközelíteni. A stressz kapcsán a petefészeknek a saját progeszterontermelése elkezd csökkenni, az ösztrogéntermelés viszont megmarad, és ahogy a stresszreakció folytatódik, megjelennek a PMS tünetek, és akár kimaradhat a menstruáció is. Amikor arról beszélünk, hogy ösztrogéntúlsúly áll fenn, valójában arról van szó, hogy túl kevés a progeszteron és az ösztrogén ehhez képest pedig relatíve sok.

Az ösztrogéntúlsúlynak a csökkentésére és a progeszterontermelés serkentésére segítség lehet a homeopátia, hiszen az a stresszreakciót is tudja csökkenteni.

Ha kevésbé szorongunk, jobban kezeljük a stresszhelyzeteket, akkor ez „a lassú víz partot mos” elvén keresztül szépen a petefészek működését is fogja segíteni. Tehát a homeopátia a hormonrendszerre több szinten hat: részben a stresszreakciót és a mindennapi életünkkel való szembeállásunkat javítja és segíti, és ezen keresztül hat a petefészek működésére, másrészt a megfelelően higított homeopátiás szerekkel fékezhetjük a petefészeknek a saját ösztrogéntermelését, és serkenteni lehet a saját progeszterontermelést. A közvetett hatás azonban – így a stresszreakciónak a kezelése, és az emésztési folyamatoknak a segítése is – ugyanolyan fontos.

ENDOSEGÍTŐ: Hogyan segíti a homeopátia az endometriózisos betegeket?

KOVÁCS ZOLTÁN: A homeopátiás szerekkel a szervezetnek a méregkiürítő képessége javul. Az orvosi megfigyelések az elmúlt kétszáz évben azt mutatták, hogy a veseműködés, a májműködés, az emésztésnek a hatásfoka, a bélperisztaltika, a felesleges xenoösztrogének, vegyi anyagok, nehézfémek kiürülése segíthető és fokozható homeopátiás szerekkel, aminek eredményeképpen jobban fog működni a női szervezet. Ismert, hogy a homeopátiának a hashártyára is van hatása, ahol egyébként meg tudnak tapadni az endometriózisos csomók, tehát erre a területre is pozitív hatást tud kifejteni.

ENDOSEGÍTŐ: A homeopátián túl mivel lehet még fokozni a szervezet saját progeszteron termelését?

KOVÁCS ZOLTÁN: Az Aviva torna hatására a petefészeknek a saját progeszterontermelése fokozódik, és ezáltal az endometriózisos állapotot javítja. Nem beszélve arról, hogy az egész alhasi vérkeringés fokozódik, ami jót tesz ebben a betegségben, akár van műtét, akár nincs. De e mellett meg kell jegyezni, hogy nem szabad minden endometriózisos betegnek Aviva tornázni, mert az orvosi mérlegelést igényel, ahogyan arról korábban már beszélgettünk. Ezen kívül a progeszterontermelés serkentésére a neurálterápia is használható.

Hosszú távon az a cél az endometriózisnál, hogy egyáltalán semmilyen külső hormonális kezelést ne kapjon a páciens, tehát a hormonrendszert külsőleg ne befolyásoljuk, hanem a szervezet a saját lehetőségeihez képest minél több progeszteront tudjon termelni.

És ebben a „saját lehetőségeihez képest”-ben tud segíteni a homeopátia, a neurálterápia, az Aviva torna, a helyesen összeállított étrend. A véleményem szerint ugyanis akkor gyógyult meg az endometriózisból a beteg, ha már semmiféle hormonális kezelést nem kap.  Mindaddig, amíg próbáljuk ellensúlyozni az ösztrogént mesterséges progeszteron bevitellel (akár tablettával, akár krémmel vagy kapszulával), addig a szervezet nem tekinthető gyógyultnak, hiszen külső segítség kell ahhoz, hogy egyensúlyban legyen. Másrészt, amíg külsőleg bármilyen progeszteront bejuttatunk a szervezetbe, addig a petefészeknek a saját progeszterontermelése csökkent. Ezért amennyiben indokolt bármilyen okból az orvosi hormonális kezelés, egy idő után át lehet térni a homeopátiás kezelésre, hogy a szervezetnek a saját hormonrendszerét támogassuk, mert az orvosi gyógyszerek és progeszteronkészítmények abbahagyása után az esetek jelentős részében a tünetek visszatérnek, és nem beszélhetünk valódi gyógyulásról. A homeopátia tehát erre is alkalmas, hogy amikor már valaki nem kap orvosi kezelést, vagy progeszteronpótlást, progeszteronkrémet, a homeopátiával egy darabig kiegyensúlyozzuk a hormonrendszert, majd utána már azzal sem kell.

Az interjút készítette: Tamás ZitaEndosegítő

Fotó a poszt elején: DSC_3387 by Philippa Willits, CC

 

A CIKK SZERZŐI JOG TÁRGYÁT KÉPEZI. AZT MÁSOLNI, ÁTDOLGOZNI, MÁS WEBOLDALAKON VAGY EGYÉB KIADVÁNYOKBAN ENGEDÉLY NÉLKÜL MEGJELENTETNI NEM MEGENGEDETT! AMENNYIBEN SZERETNÉL A CIKKRE HIVATKOZNI MÁS OLDALAKON, KÉRLEK, HASZNÁLD AZ OLDAL WEBLINKJÉT.

Share