7 tipp hogyan támogasd tested egészséges működését

7 tipp hogyan támogasd tested egészséges működését

Testünk jólléte komolyan meghatározza az általános jólétünket. Elég csak arra gondolni, hogy egy fejfájás, hasfájás, térdfájás, de akár a lábujjon egy bütyök hogyan meg tudja keseríteni a mindennapokat. Korlátozhat a mindennapi tevékenységünkben és befolyásolhatja a kedélyállapotunkat.

Érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen kapcsolatban vagyunk a saját testünkkel. Mennyire figyelünk rá, és mennyire vagyunk tudatosak, ha a testünkről van szó.

Elég ha csak a legegyszerűbb dolgokra gondolunk: valóban pihenünk, alszunk eleget? Megfelelően táplálkozunk? Elég vizet iszunk? Mozgunk eleget? Elmegyünk WC-re akkor, amikor szükséges? Megfelelően lélegzünk?

Vajon a mindennapjainkban hányszor tesszük meg azt, amit valóban kér tőlünk, és hányszor írjuk felül az elménkkel testünk üzeneteit? Mert nem akarunk neki engedelmeskedni vagy nem érünk rá vagy mert azt gondoljuk, hogy nem tehetjük meg?

Pedig fontos, hogy megadjuk testünknek, amire szüksége van, mert csak így tud egészséges működésével támogatni minket.

Alapvetően egész egyszerű dolgok is elegendők ahhoz, hogy egy egészségtudatosabb életet éljünk és támogassuk a testünk egészséges működését.

Néhány tipp egy egészségtudatosabb élethez

1. Légzés

A levegő az éltető erőnk, a légzés testünk folyamatos ritmusa, kapcsolatfelvételünk a külvilággal. Folyamatosan működik a háttérben, csendesen, éppen ezért sokszor nem is figyelünk rá.

A légzésünk kifejezi éppen aktuális állapotunkat, elég csak például a sóhajtásra vagy a zihálásra gondolnunk. Vagy arra, hogy feszültséggel teli helyzetben előfordul, hogy szinte alig veszünk levegőt.

Viszont a tudatos légzés nagyban tudja támogatni testünk egészséges működését. Ha megtöltjük a testünket friss (!) levegővel, ha átlélegezzük a testünket, akkor a sejtjeinkbe is életet lehelünk, támogatjuk a szerveink működését és a tisztulást. A légzés ezen kívül segít lenyugtatni az idegrendszerünket, és elősegíti a relaxálást.

Érdemes légzőgyakorlatokat tanulni, vagy olyan mozgásformákat is választani, ahol a légzésnek is komoly szerepe van (pl. jóga, taichi).

2. Rendszeres mozgás

Érdemes átmozgatni a testünket, lehetőleg mindennap vagy legalább ötször egy héten. Az ideális a nem túl megerőltető, de ugyanakkor egész testünket átmozgató könnyed testmozgás. Érdemes izzadásig folytatni a mozgást, mert az izzadás is támogatja tisztulási folyamatokat.

A testmozgás fokozza a vérkeringést, támogatja az emésztőszervrendszer megfelelő működését, segíti elűzni a napi stresszt, segít abban, hogy átlélegezzünk a testünket, serkenti az agyműködést, és segít megőrizni a megfelelő formánkat, súlyunkat.

A rendszeres mozgás bármi lehet, amit szívesen beépítünk minden nap az életünkbe. Taichi, jóga, egyéb tornák, tánc, séta, kirándulás, női tornák és ezek váltogatása.

Számomra fantasztikus érezni, hogy akár csak napi 20-30 perc mozgás után milyen kezdeni a napot, és hogy milyen jól érzem magamat a testemben ezután: frissebb, éberebb vagyok, és a szellemi teljesítőképességem is sokkal jobb. Úgy érzem magam, mint aki „össze van rakva”, egységben van.

3. Egészséges étkezés

Endometriózis esetén különösen fontos az étkezés, mivel az étkezéssel jelentősen tudjuk támogatni a tünetek (gyulladási folyamatok, fájdalom) csökkentését, a hormonális rendszerünk optimális működését, a gyógyulást és egészséges állapotunk fenntartását.

Nagyban segíthetünk szervezetünknek, ha vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, teljes tápértékű ételekkel tápláljuk. Fontos, hogy a szervezetünk ne azzal foglalkozzon, hogy egészségtelen és/vagy nehezen emészthető ételeket próbál feldolgozni, hanem hogy egy megfelelően egészséges szinten tudjon működni.

Az én endometriózis diétámról itt olvashatsz.

4. Tudd, hogy milyen az emésztésed!

Az immunrendszerünk megfelelő működése 80%-ban a bélrendszerünk állapotától függ. Fontos tudatában lenni annak, hogy éppen milyen az emésztésünk.

Ezt egyrészt abból tudhatjuk meg, hogyan reagál a testünk az egyes ételekre, vagyis, hogyan érezzük magunkat étkezés után közvetlenül, és utána pár órával. Puffadás, nyákosodás, elálmosodás, hurutos köhögés mind-mind arra utalhatnak, hogy az adott étel nem feltétlenül volt megfelelő.

Bár az emberek többsége általános állapotnak fogadja el, hogy elnehezül étkezés után, és egy kávéval vagy egyéb serkentővel igyekszik ezen változtatni, fontos tudni, hogy az egészségünket szolgáló étkezés után ez nem fordul elő. Az egészséges étkezés könnyű emésztési feladatot ad a testünknek, amit a megfelelő ételek választásával, helyes társításával, a túlevés elkerülésével és a megfelelő rágással lehet támogatni.

Másrészt érdemes tudatosan odafigyelni a székelés rendszerességére és a székletünk állagára. A székelés gyakoriságából, színéből, állagából sokat megtudhatunk az emésztésünk általános állapotáról.

Ha bármilyen emésztési probléma (pl. hasmenés, székrekedés, puffadás, szelesedés) áll fenn, fontos, hogy foglalkozzunk vele! Ha a probléma tartósan fennáll, érdemes szakemberhez (gasztroenterológushoz, dietetikushoz) fordulni.

5. Megfelelő folyadékbevitel

Napi 2-3 liter folyadékbevitel (és ebből legalább 1,5 liter tiszta víz bevitele) rendkívül fontos az egészségünk megőrzése érdekében.

A megfelelő folyadékmennyiség segíti többek között az emésztésünk megfelelő működését, a toxikus anyagok eltávolítását, a bőr hidratáltságának megőrzését. A vízen kívül még jó hatással lehetnek a gyógyteák és a frissen elkészített gyümölcs-és zöldséglevek.

Fontos, hogy a nagyobb folyadékbevitelt ne az étkezések időpontjára időzítsük, mivel így nehezebben emésztjük meg a gyomrunkba az ételt. Általában az étkezés alatt, az étkezés előtt félórával és azt követően 1-2 óráig érdemes kerülni a folyadékfogyasztást.

A csapvíz sajnos tele van hormonokkal, antibiotikumokkal, egyéb gyógyszerekkel, műtrágyával. Az ásványvizek pedig nem biztos, hogy megfelelő mennyiségben tartalmazzák azokat az ásványokat, amelyekre éppen szükségünk van. Ráadásul az ásványvizes palackok külső ösztrogénforrásként működnek, mivel a műanyagpalack ftalátokat tartalmaz (a xenoösztrogénekről részletesebben ebben a posztomban olvashatsz).

Ezért érdemes beszerezni egy olyan készüléket, amellyel tisztított vizet lehet előállítani. Eleinte szénszűrőket tartalmazó tisztítókancsókat használtam, de mivel ezek sem szűrnek ki valamennyi káros anyagot,  beszereltettem egy fordított ozmózisos rendszerű víztisztítót, és nagyon elégedett vagyok vele. Bár az induló befektetés egy nagyobb összeg (az enyém kb. 50 ezer Forint volt), hosszú távon a fenntartása egyáltalán nem drága, mivel szűrőket csak évente kell cserélni.

6. Elegendő alvás

Ahhoz, hogy testünk megfelelőképpen regenerálódjon, szükséges a megfelelő mennyiségű alvás. Az alvás nemcsak a fizikai pihenést biztosítja, hanem segít feldolgozni a mentális és érzelmi stresszt is.

Bár a kor előrehaladtával az alvásigény csökken, felnőttek esetén átlagosan 7-8 óra alvás szükséges. Különösen fontos az éjfél előtti alvás.

Ahhoz, hogy támogassuk a megfelelő alvást, érdemes arra figyelni, hogy legalább teljen el 2-3 óra az utolsó étkezés és lefekvés között, egyébként a szervezetünk még az emésztéssel is el lesz foglalva, és nemcsak a pihenéssel.

Alvásidő környékén érdemes kerülni a stresszes tevékenységeket vagy az olyan tevékenységeket, amelyet ébren tartanak. Én alvás előtt legalább egy órával már igyekszem kerülni a számítógépezést vagy filmnézést, mert segít az agyamat egy másik üzemmódra áthangolni – a lenyugvás, pihenés, kikapcsolás felé.

Segítheti a pihentető alvást még a relaxáló fürdő, egyéb relaxációs gyakorlatok  és a szoba alvás előtti kiszellőztetése.

7. Napfény

A napfény pozitív energiát töltetet ad, jókedvre derít, átmelegít, és nem utolsó sorban szükséges a szervezetünknek oly fontos D vitamin előállításához.

A D vitamin segíti a megfelelő kálciumszint optimalizálása, támogatja az immunrendszerünk és hormonrendszerünk megfelelő működését. Ha éppen olyan időszakot élünk, amikor nincs elegendő napfény, akkor érdemes a D vitamint pótolni, leginkább krém formájában, mert a bőrön keresztül a D vitamin sokkal hatékonyabban felszívódik, mint tabletta formájában.

Fotó: Your Body by Celestine Chua, CC

 

Share