Hogyan takarítsunk vegyszermentesen?

Hogyan takarítsunk vegyszermentesen?

Korábban sosem gondoltam volna, hogy egy átlagos háztartásban található mosószerek, takarítószerek károsan hatnak a hormonháztartásunkra és általában az egészségünkre, de az endometriózis kapcsán ezzel is meg kellett ismerkednem közelebbről.

Mivel az endometriózis egy ösztrogénfüggő betegség, különösen érdemes odafigyelni arra, hogy csökkentsük a minket körülvevő ösztrogénhatású vegyi anyagok, az úgynevezett xenoösztrogének hatását, és ezt olyan egyszerű dolgok révén is elérhetjük, mint például a tudatosan megválasztott mosószerek és takarítószerek. Ráadásul egyes xenoösztrogének évekig, akár évtizedekig a szervezetünkben maradhatnak, és ezzel hatással vannak a női hormonháztartásunkra. Xenoösztrogének persze nem csak a tisztítószerekben találhatók, hanem a kozmetikai szerekben, műanyagokban, műtrágyákban, rovarirtókban és egyéb minket körülvevő hétköznapi anyagokban, ahogyan ebben a posztban már részletesebben írtam róla.

Ezúttal a saját takarítási, mosási praktikáimat osztom meg Veletek, melyek azon kívül, hogy nem hatnak károsan a hormonháztartásunkra, környezetbarát megoldások is.

Bevásárlólista

Máris egy jó hírrel kezdhetek: a vegyszermentes takarítás jóval olcsóbb, mint a hagyományos, boltban kapható kész termékekkel való takarítás. Persze nem a bioboltokban kapható kész termékekre gondolok, amelyeket elég drágán lehet megvenni, hanem azokra a takarításra használható anyagokra, melyeket már nagymamáink is használtak.

list by brandi, CC

list by brandi, CC

Az alapvető beszerezni valók tehát a következők:

– 20%-os ecetsav,

– szódabikarbona (nem étkezési),

– mosószóda,

– mosószappan,

– citromsav,

– illóolajok (pl. teafa, levendula, citrom, édesnarancs).

Ezeket a hozzávalókat leginkább bioboltban lehet beszerezni, kivéve az ecetet, amelyet bármelyik élelmiszerboltban meg lehet vásárolni.

303104774_2dbf316649_z

Cleaning Lady (Day 11) by stephanie carter, CC

Tippek takarításhoz

Jöjjenek tehát a tippek egy átlagos takarításhoz.

Felmosás: forró vízbe szoktam tenni fél-1 deci 20%-os ecetet és körülbelül 10 csepp teafaolajat vagy levendulaolajat. Ezek az illóolajok antibakteriális hatásúak, tehát kiválóan megteszik a hatásukat a mesterséges szerek helyett. Van, aki mosószódát tesz forró vízbe, és azt használja felmosáshoz. Én ezt a megoldást egyszer próbáltam, és fehér foltos lett a padló, de persze lehet, hogy én rontottam el valamit 😉

Fürdőszoba, konyhai mosogató takarításához súrolószer: a szódabikarbona kiválóan megállja a helyét, de ugyanolyan jó hatású a mosószóda is. Ezeket az anyagokat úgy lehet használni, mint bármelyik hagyományos súrolószert, vagyis miután benedvesítettük a felületet, megszórjuk a por állagú szódabikarbonával vagy mosószódával, majd elvégezzük egy nedves ronggyal a tisztítást. Van, aki kevés vízzel előtte pépes állagúvá keveri ezeket a porokat, de én ezt a fázist ki szoktam hagyni.

Konyhai felületek, ablakok, tükrök, üvegasztal tisztítása: 20%-os ecetet teszek egy szórófejes palackba, és azt spriccelem mindenhova, majd egy ronggyal vagy papírtörlővel letörlöm.

WC takarítása: a külső felületekre ugyanúgy ecetet spriccelek, a belső részeket szódabikarbonával tisztítom. Ha vízköves a WC belseje jó szolgálatot tesz a citromsav.

Vízkő oldása: 20%-os ecetet spriccelek a felületre, majd hagyom állni egy félórát-órát, végül lemosom. Lehet ecet helyett citromsavas vizet (egy evőkanál fél liter vízhez) is használni.

Dugulás elhárítása: fél pohár szódabikarbonát öntünk a lefolyóba, majd meglocsoljuk egy pohár 20%-os ecettel (habzani fog, ahogy a lúgos anyag a savassal találkozik). Végül beleöntünk forró vizet a lefolyóba, és hagyjuk állni 5 percig, majd leöntjük hideg vízzel. (Recept forrása és további tippek itt.)

clean white plates by Matt MacGillivray, CC

clean white plates by Matt MacGillivray, CC

Mosási tippek

Edények mosogatása: lehet egyszerűen egy evőkanál mosószódát hozzáadni meleg vízhez, és azzal mosni az edényeket. Én még meg szoktam toldani egy kis szódabikarbonával is, ha nagyon zsírosak az edények, mert az jól oldja a zsírt. A mosószódás víznek az egyetlen hátránya, hogy kicsit szárítja a bőrt.

Házi mosogatószer készítése: kb. 3 liter vízhez adok 3 dl mosószódát és 5-6 evőkanál reszelt mosószappant, majd összemelegítem egészen addig, amíg megolvad a mosószappan-reszelék is. Utána kihűtöm, habverővel összekeverem, átöntöm egy flakonba, és kész is van. A mosogatószer nem habzik, ezért úgy praktikus használni, hogy egy nagy tál meleg vízhez öntünk hozzá egy keveset, és azzal mosogatunk. (Recept forrása itt található, és a szerző szerint használható például felmosáshoz, ruhamosáshoz is, de én csak mosogatáshoz használom).

Gépi mosogatószer: a mosogatótabletta vagy por helyett 2 kiskanál citromsavat és 1-1,5 kiskanál szódabikarbonát teszek a mosogatógép rekeszébe, az öblítő helyére pedig  20% ecetet öntök (a recept forrását itt találod). Fontos minden edényt előzőleg leöblíteni, és úgy betenni a mosogatógépbe, ugyanis a napok óta rászáradt edényeket ez sem fogja lemosni.

naturally clean by Daniel Horacio Agostini, CC

naturally clean by Daniel Horacio Agostini, CC

Ruhák mosása: 40 fokig mosószódát és egy mosószappan alapú bio mosóport használok, mert a hagyományos mosószappan reszeléke csak 40 fok felett olvad. Mosópor helyett tehát ennek fele-fele arányú keverékét szoktam használni.

40 fok felett fele-fele arányban használok mosószódát és mosószappan reszelékét. Fontos, hogy mielőtt elkezdjük a mosószódát használni, egyszer legalább mossuk át a mosógépet 2 teljes flakon 20%-os ecettel 60 fokon, hogy kioldja a vízkövet.

Öblítőnek egy kevés 20%-os ecetet használok, melybe belecseppentek néhány csepp citromolajat vagy édesnarancs illóolajat, de itt is lehet használni például levendula illóolajat is.

 

Fotó a poszt elején: Cleaning Supplies for Spring Cleaning by Chiot’s Run, CC

Share