Hogyan szerezzem vissza az egész-ségemet? - az életmódváltásról

Hogyan szerezzem vissza az egész-ségemet? – az életmódváltásról

Ma már az endometriózissal kapcsolatban számos információ elérhető az interneten, külföldi és a magyar oldalakon egyaránt. Sok helyen lehet olvasni magáról a betegségről és annak kezelési módjairól.

Az endometriózis egy krónikus betegség, és a mai orvostudománynak nincs egy kész receptje arra, hogyan is lehet meggyógyulni.

Az orvosi előírások sebészi beavatkozást javasolnak, amellyel az endometrium szöveteket, cisztákat eltávolítják, az összenövéseket megszüntetik, valamint gyógyszeres kezelést, amelynek a célja a fájdalomcsillapítás és a természetes hormonális folyamatok befolyásolása a petefészek hormontermelésének felfüggesztésével, és ezáltal egy mesterséges „menopauza”-szerű állapot vagy álterhesség létrehozásával. A gyógyszeres kezelés természetesen nem megoldás abban az esetben, ha a cél a meddőség kezelése, hiszen ilyen esetben a petefészek hormontermelésének felfüggesztése nem hozna eredményt.

A hormonkezelés orvosilag javasolt időtartama 3-6 hónap, vagy egyes esetekben ennél hosszabb időtartamig is fennáll. Aztán hogyan tovább? Az esetek egy jelentős részében az endometriózis sajnos rövid időn belül kiújul.

A hagyományos orvosi kezelés célja a tünetek megszüntetése vagy csökkentése, a fájdalmak enyhítése és a kiújulás késleltetése: reagálás az éppen kialakult helyzetre, a pillanatnyilag fennálló egészségi állapotra, de jelenleg hosszú távon megoldást nem nyújt a gyógyuláshoz.

A tartós sikerrel járó történetek általában arról számolnak be, hogy életmódváltozás szükséges a tartós tünetmentesség, gyógyulás eléréséhez.

Milyen életmódváltás?

Sok információ kering az interneten, hogy milyen életmód a legmegfelelőbb az endometriózis kezelésére: számos diéta, női torna és egyéb alternatív gyógymód közül lehet választani. Ilyenkor felmerül a kérdés: hogyan is válasszon az, aki éppen gyógyulni akar?

Véleményem szerint nincs egyetlen csodarecept a gyógyuláshoz, nincs “egyenmegoldás”.

Az életmódváltás valóban az ÉLETMÓDUNK megváltoztatását jelenti. Egy mindenre kiható változtatást és megújulást jelent életünk valamennyi területén, egy ÚJ-nak a létrehozatalát, amely sok tényezőből áll.

Ide tartozik az étrend megváltoztatása, a rendszeres mozgás bevezetése, a tudatos légzés megtanulása, a környezeti ártalmak csökkentése, tudatosság a használt kozmetikumok, tisztítószerek területén, tudatosság lelki folyamataink terén, és jelenti egyben kapcsolataink, gondolataink, hiedelmeink, élethez való hozzáállásunk felülvizsgálatát és megváltoztatását.

Éppen ezért a változtatásoknak a megfelelő kombinációját a saját életére vonatkozóan mindenkinek magának kell megtalálnia.

Az endometriózis az a betegség, ami egyedül hagy a megoldás megtalálásával. Viszont a megoldás megtalálása korántsem lehetetlen, mert a kulcs a megoldáshoz bennünk van.

Az öngyógyítás képessége

Sokszor az első reakció az endometriózis felfedezését követően az az érzés, hogy „Úristen, ez nem lehet, hogy velem történik! Nem lehet, hogy ez velem is megtörténhet!”

Pedig a szervezetünk a betegséget nem egyik napról a másikra hozza létre. Amikorra a betegségre fény derül, az már egy ideje fejlődik bennünk. A sejtjeink már hosszabb ideje elkezdtek rendellenes módon működni, és endometrium szövetek fejlődtek ki a méhen kívül, cisztákat, összenövéseket, hegesedéseket létrehozva.

A betegségeinket a szervezetünk hozza létre. Egyszerűen mondva: a betegségeinket mi magunk hozzuk létre.

Viszont azt is hiszem, hogy a képesség megvan bennünk arra is, hogy önmagunkat meggyógyítsuk.

Lehet, hogy nem mindig tudjuk vagy értjük pontosan, miért alakul ki a betegség vagy mitől múlik el, de képesek vagyunk változni és változtatni. És minden egyes változtatás újabb változást hoz, ami elvihet a gyógyulás irányába.

Az, hogy a testünkben valami fajta rendellenesség fejlődik ki, már önmagában egy kiáltás azért, hogy segítsünk magunkon: foglalkozzunk magunkkal, és újra figyeljünk oda önmagunkra. Lehet, hogy akkor még nem értjük, hogy miért is alakult ki mindez, de ha elkezdünk önmagunk felé fordulni, keresni a megoldást és megtenni a lépéseket, akkor megkapjuk a segítséget.

Amikor velem történt mindez, egy dologban biztos voltam: ami odáig volt, nem volt jó. Az életem, az életmódom nem szolgálta a testem megfelelő működését. Ezért az egyetlen dolog, amit tehettem, hogy változtatok. Amikor már nem hallottam meg a belső hangomat, a testem kiáltott, hogy segítsek rajta, hogy segítsek saját magamon.

Hogyan változtassunk?

A nem megfelelő sejtműködés arra emlékeztet, hogy kibillentünk a saját egyensúlyunkból.

A cél az, hogy újból megtaláljuk azt az egyensúlyt, ami visszaállítja a megfelelő testi működésünket is.

Az éppen aktuális helyzetünket számos dolog jellemzi: a gondolataink, érzelmi állapotunk, a tevékenységeink, a párkapcsolati állapotunk, a viszonyunk az emberekhez, a családunkhoz, az étkezésünk, a mozgáshoz való hozzáállásunk, az öröm-szintünk, a stressz-szintünk, életünk motiváltsága, és még sorolhatnám.

A gondolataink, érzelmeink és éppen aktuális állapotunk, élethelyzetünk kihat a testi szintű működésünkre, hiszen a sejtjeink a parancsot éppen tőlünk kapják ahhoz, hogyan is működjenek.

Félreértés ne essék: nem gondolom azt, hogy a fizikai szintű gyógyításnak nincs jelentősége. Épp ellenkezőleg: ez is nagyon fontos. Az orvosi segítségkérés, a megfelelő táplálékbevitel és folyadék-fogyasztás, a rendszeres mozgás mind-mind szolgálja gyógyulásunkat.

Azonban az is fontos, hogyan gondolkodunk, mit érzünk, hogyan élünk, és ez boldoggá tesz-e vagy nem. Mert mi magunk egy egység vagyunk. Test-lélek-szellem egysége. Mindegyik vonulatunk kihat a másikra. Az egyensúlyunk megbomlása a harmóniánk megtörését jelenti. Ha ez az egyensúly hosszú ideig megbomlik, és ezt időben nem vesszük észre, akkor talál ránk a betegség. Azért talál ránk, hogy emlékeztessen arra: újból önmagunk felé kell fordulnunk, újra vissza kell állítani a megbomlott egyensúlyunkat.

Számos esetben tapasztaljuk, hogy önmagában már az, hogy elmegyünk az orvoshoz, megszünteti a tüneteinket. Vagy hogy kiváltjuk a receptet. Miért is van ez?

Hiszem, hogy a gyógyulás már azáltal elindul, hogy készek vagyunk

  1. elfogadni a jelen állapotunkat,
  2. változtatni akarunk, ÉS
  3. teszünk önmagunkért.

Önmagunkra figyelünk, szándékunk és valamennyi tettünk a gyógyulás irányába hat. Készek vagyunk, vagy azon dolgozunk, hogy készek legyünk elengedni azt a helyzetünket, ami megbetegített, és változtatunk. Már nem annyira fontos az a tárgyalás, az a találkozó, az az élet, amiről azt gondoltunk nélkülünk nem megy tovább.

Szóval ezért mondom, hogy nekünk kell megtalálni a kulcsot önmagunkhoz és a gyógyulásunkhoz, és ehhez számos tippet, tanácsot, ihletet kaphatunk: azáltal, hogy meghallgatunk másokat, elolvassuk mások történetét: ők maguk milyen életmód-változást vittek véghez, ami segített megtalálni újból az egyensúlyukat. Így például milyen étrendet folytatnak, milyen mozgási formát választottak, milyen lelki támogatást kaptak. De hiszem azt, hogy ami saját magunkat valóban elindítja a tartós változás és gyógyulás útján, azt nekünk kell megéreznünk és kiválasztanunk.

Testünk rendkívül őszinte: megmutatja, mi fáj neki, és megmutatja, mi segít. Lehet, hogy néha lassan reagál, de érdemes kivárni, meghallgatni, kapcsolatban maradni vele. Hiszem, hogy a gyógyulásunk egyik kulcsa az, hogy megtanulunk újból hallgatni testünk bölcsességére és reakcióira. A másik fontos kulcs, hogy megtanulunk hallgatni a megérzéseinkre, meghalljuk a belső hangunkat.

Ehhez kívánok ezen az oldalon tippeket, tanácsokat adni. Mert ahhoz, hogy meghalljuk a belső hangunkat, és megtanuljuk mi a jó nekünk az endometriózis gyógyításában, tudatosnak is kell lenni, és ismereteket kell szerezni.

Érdemes tájékozódni arról, hogy mi is az endometriózis, miről szól ez a betegség, milyen hagyományos és alternatív gyógymódjai vannak, milyen élelmiszerek és egyéb környezeti hatások befolyásolják a hormonrendszerünket és immunrendszerünk működését, mire érdemes odafigyelni.

De utána ezzel élni nekünk kell tudni. Hosszú távon az életmódváltás csak akkor sikeres, ha meg tudunk vele barátkozni: szeretjük, amit eszünk, jól érezzük magunkat azzal a mozgásformával, amit választottunk, hiszünk azokban az emberekben, akik segítik a gyógyulásunkat, hiszünk a módszerekben, amit alkalmazunk.

Hát ezért mondom, hogy nincs csodaszer és nincs egyenmegoldás. Mert mi magunk vagyunk a CSODA és a TUDÁS! Mi magunk vagyunk azok, akik képesek változtatni és változni. És mi vagyunk azok, akik a megfelelő megoldást és segítőket ki tudjuk választani.

Fotó: Finding balance by woodleywonderworks, CC

 

Share