Hogyan segíthet az akupunktúra endometriózis esetén?

Hogyan segíthet az akupunktúra endometriózis esetén?

Az endometriózis egy ösztrogénfüggő, krónikus gyulladással járó betegség, amely komoly fájdalmakat okozhat.

Az endometriózis jelentős, akár a mindennapokat megkeserítő fájdalmakkal járhat.

Ezek a fájdalmak lehetnek egyrészt ciklikusak. Például úgy, hogy a fájdalom mindig a menstruációs ciklus mindig egy adott pontján jelentkezik. A legjellemzőbb a menstruáció idején jelentkező fájdalom, de fájdalom akár ovuláció idején is jelentkezhet. Másrészt a fájdalom lehet állandó is, ami azt jelenti, hogy akár minden nap jelen van. Tipikusan ilyen lehet a krónikus kismedencei fájdalom.

A rendszeresen jelentkező fájdalmak rontják az életminőséget, és megnehezíthetik a mindennapi életvitelt, illetve érinthetik munka-, illetve tanulási képességet is. Kihatással vannak a baráti, a családi kapcsolatokra és a párkapcsolatra is, hiszen a fájdalom megakadályozhatja, hogy úgy vegyünk részt a saját életünkben, ahogyan szeretnénk.

Miként kezeli a fájdalmat a hagyományos orvoslás?

A nyugati típusú hagyományos orvoslás az endometriózis és az ezzel járó fájdalmak kezelése kapcsán többfajta kezelési módot is alkalmaz.

Az orvosi kezelés egyik módja, hogy műtéttel eltávolítják az endometriózisos szöveteket, cisztákat, a szervösszenövéseket megszüntetik. A másik gyakran alkalmazott módszer a hormonkezelés, amellyel az ösztrogénszintet csökkentik a szervezetben. Ezzel az endometriózis aktivitását igyekszik csökkenteni, illetve a további terjedését, kiújulását megakadályozni. A fájdalom mindennapi kezelésében pedig nagyon sokszor a fájdalomcsillapítók segítségét kell igénybe venni az endometriózissal érintetteknek.

Az endometriózis okozta fájdalom orvosi kezelésének egyik leggyakrabban alkalmazott módja a különböző gyógyszerkészítmények alkalmazása.

Az alkalmazott gyógyszerek szedése nem kívánatos mellékhatásokkal tud járni, és bár sok esetben segítenek, de nem minden esetben minősülnek hatásosnak az endometriózis kezelésében. Ráadásul gyermekvállalási szándék esetén a hormonkezelés mint terápia nem egy valóságos alternatíva, hiszen a hormonkészítmények az ovuláció gátlásával éppen, hogy a fogantatás lehetőségét akadályozzák meg.

Éppen ezért maguk az orvosok is kutatásokat végeznek arra vonatkozóan, hogy milyen olyan komplementer vagy alternatív terápiák lehetnek hatásosak az endometriózis kezelésében, amelyek segíthetnek az endometriózissal járó fájdalom enyhítésében.

Hogyan segíthet az akupunktúra a fájdalommenedzsmentben?

Számos orvosi kutatás vizsgálta az akupunktúra hatását az endometriózis okozta fájdalmakra. Egy 2017-ben megjelent kínai összefoglaló tanulmány tíz különböző orvosi kutatás eredményeit értékelte.

Az akupunktúra több orvosi kutatás szerint hatékonyan csökkentette az endometriózis okozta fájdalmakat.

A megvizsgált orvosi kutatások összesen majdnem 600 endometriózissal diagnosztizált nő bevonásával készültek. Az érintettek egy részét akupunktúrával, egy másik részét pedig placebo akupunktúrával, hagyományos nyugati orvosi kezeléssel vagy hagyományos kínai orvosságokkal kezelték. Egy kutatást Bostonban, míg a többit Kínában végezték el.

A placebo akupunktúrát alkalmazó orvos kísérlet szerint a fájdalom nagyobb mértékben csökkent az akupunktúrával kezelt csoportban, mint a placebo akupunktúrával kezelt csoportban. Egy 11-es skálán átlagosan 4,8 pontos csökkenést mértek a fájdalomban 4 hét akupunktúrás kezelés után.

A megvizsgált tanulmányok közül négy orvosi kutatás hasonlította össze az akupunktúrát a hagyományos nyugati orvosi kezeléssel . Az eredmények szerint az endometriózis kezelésében alkalmazott egyes hormonkészítmények (danazol, mifepristone, goserelin acetate) kevésbé voltak hatékonyak a fájdalom csökkentésében és a CA-125 szint csökkentésében, mint az endometriózis.

Öt orvosi kutatás pedig azt támasztotta alá, hogy az akupunktúra hatékonyabb volt a fájdalmak csökkentésében, mint a hagyományos kínai orvosságok.

A kutatók tehát azt állapították meg, hogy az akupunktúra segíthet a fájdalmak enyhítésében és csökkentheti a CA-125 szintjét is. Így a mellett foglaltak állást, hogy az akupunktúrás terápia hatékonyan kiegészítheti az orvosi kezeléseket.

Az akupunktúrát akupunktúrás tűk segítségével végzik.

A kutatók szerint azonban további kutatásokra is szükség van, mivel a vizsgált orvosi kutatások elsősorban kis létszámú csoportokkal dolgoztak. Ezen kívül a placebo hatás kiszűrésére további “vakon” végzett kísérletekre van szükség, vagyis olyanokra, amelyben a résztvevők nincsenek tudatában annak, hogy vajon ténylegesen kapják a kezelést vagy sem. Ez akupunktúra esetén különösen nagy kihívást jelent, hiszen a placebo akupunktúra is valamilyen szinten hat az idegrendszerre, és ekként kihatással lehet az eredményekre.

Hogyan segíthet az endometriózis okozta fájdalmakon az akupunktúra?

Az akupunktúra egyrészt képes az idegrendszeren keresztül a fájdalomérzetre hatni, és emelni a fájdalomküszöböt. Ezzel végül az érzékelt fájdalmat csökkenti.

Az akupunktúra ezen kívül a hormonrendszerre is hat. Több tanulmány szerint csökkenti az ösztrogénszintet, amivel ellene hathat az endometriózis növekedésének, és csökkentheti a fájdalmakat is.

Az akupunktúra végül javítja az immunrendszer védekezőképességét, ami szintén előnyös az endometriózis szempontjából, mivel az endometriózis nagy valószínűséggel egyfajta immunrendszeri gyengeséggel is összefügg.

Mire figyeljünk, ha belekezdenénk egy akupunktúrás kezelésbe?

Az akupunktúrás kezelés akkor a leghatékonyabb, ha azt az orvos az egyéni kihívásainkra szabja.

Nagyon fontos, hogy egy megfelelő tudású akupunktőr orvost találjunk, aki ismeri az endometriózist és annak kezelési lehetőségeit az akupunktúra területén. Az is nagyon fontos, hogy a kezelés egyénre szabott legyen, hiszen endometriózis esetén egyrészt az egyéni tünetek és panaszok is eltérőek lehetnek, másrészt az endometriózis mellett más egyéni egészségügyi kihívások is jelen lehetnek, mint például inzulinrezisztencia, pajzsmirigyprobléma vagy meddőség.

Arra nincs kutatási eredmény, hogy milyen típusú akupunktúra hatásosabb az endometriózis okozta fájdalmakra (például kínai vagy japán technika). Így akármilyen kezelésbe is kezdünk, mindenképpen figyeljünk a szervezetünk visszajelzéseire és arra, hogy vajon hatásos-e a kezelés számunkra.

A kezelés megkezdése előtt érdemes egyeztetni a saját kezelőorvosunkkal az akupunktúrás terápia megkezdéséről.

Mit tehetünk még a fájdalomcsökkentés érdekében?

A fájdalmak csökkentésében az is segíthet, ha elkezdünk egészségesebben élni és étkezni. Akármilyen terápia mellett is döntünk, érdemes azt kiegészíteni étrendi és egyéb életmódbeli változtatásokkal. Ezek hosszú távon segítik és támogatják az egészségünket, és jellemzően már rövid távon is érzékelhető eredményekkel járnak.

Amennyiben szeretnél többet tudni arról, hogy milyen étrendi és életmódbeli változások segíthetnek az endometriózis kapcsán, akkor kövesd az Endosegítő oldalát, iratkozz fel a hírlevélre, és gyere el az Endosegítő Endometriózis Diéta Kurzusra vagy az Endosegítő Étrend+Életmód Programra.

Kurczewski-Tamás Zita, Endosegítő blog írója, funkcionális táplálkozási referens, természetgyógyász

Források:

Lund, I. és Lundeberg, T. (2016) Is acupuncture effective in the treatment of pain in endometriosis? Journal of Pain Research 2016:9

Xu Y, Zhao W, Li T, Zhao Y, Bu H, Song S (2017) Effects of acupuncture for the treatment of endometriosis-related pain: A systematic review and meta-analysis. PLoS ONE 12(10): e0186616.

 

Share