Hogyan segíthet a viscerális terápia endometriózis esetén – interjú Klippel Vilmossal

Hogyan segíthet a viscerális terápia endometriózis esetén – interjú Klippel Vilmossal

Ebben a posztban annak jártam utána, hogy miként és hogyan segíthet a viscerális terápia endometriózis esetén. A kérdéseimre Klippel Vilmos, az Atlas Központ gyógytornásza válaszolt, aki rendszeresen alkalmaz viscerális terápiát endometriózisban érintetteken.

Endosegítő: Mi a viscerális terápia, és miben segíthet az endometriózisban érintetteknek?

Klippel Vilmos: A viscerális terápia a belső szerveknek a mobilizálása, aktivizálása vagy éppen a nyugtatása. Az aktivizáló technikák akkor hasznosak, ha szervi alulműködések vannak, amelyek érinthetik például a pajzsmirigyet, a bélrendszert, a gyomrot vagy a petefészkeket. Az aktivizáló technikák javítják a beidegzéseket, és a szerveknek a működését tudják serkenteni. A viscerális terápiának van nyugtató és lassító hatása is, amit akkor használunk, ha egy szerv túlműködik, például ilyen lehet például a vese. Úgyhogy a viscerális terápia hatása attól függ, hogy milyen panaszok vannak.

A viscerális terápia a belső szervekkel foglalkozik. A terápia során az összes belső szervre figyelünk, tehát például nem csak a kismedencére, hanem a nyelőcsőtől, a beidegzési zónákon át a tüdő, nyelőcső, lép, máj, epe, gyomor, vese, húgyhólyag, méh és a petefészekkel együtt a kis medencéig végig úgynevezett direkt technikákat alkalmazunk.

Ezen kívül használunk indirekt technikákat is, amellyel nem magát a szervet érintjük, hanem a szerv talpon vagy kézen levő reflexes zónáit vagy a teljes testet magában foglaló energetikai pontjait. Ezeken keresztül is lehet alulműködés esetén serkenteni vagy éppen egy túlműködést nyugtatni. Az indirekt pontokat használjuk tesztelésre és diagnosztikára is, és ezzel a diagnózisunkat, kezelési irányunkat meg tudjuk erősíteni. Utána pedig direkt technikával megérintjük azokat a területeket, amelyeket szükséges kezelni. Amikor már direktben megérintünk egy zónát, akkor lépcsőzetesen haladunk. Ez azt jelenti, hogy egy felszínesnek mondott kezeléssel indítunk – például egy hashártya vagy bőr elmozdítással – és az alapján teszteljük, hogy ott mekkora a rugalmasság. Ha azt látjuk, hogy már felszínesen is van feszültség, akkor először azt fel kell oldani, hogy utána a mélyebb szöveti elmozdulást tudjuk tesztelni és kezelni.

Endosegítő: Endometriózis esetén az egyik jellemző panasz a krónikus fájdalom. Jól értem, hogy a testben kialakult feszültségek fokozhatják az endometriózisos panaszokat, és a viscerális terápia ennek oldásában segíthet?

Klippel Vilmos: Igen, határozottan így van. A diagnosztikai érintéssel van egy kezelési tervünk és ez alapján egyből el is végezzük a kezelést. Utána ennek kiegészítéseként, a páciens testbeszéde és visszajelzései alapján talált feszültségeket, fájdalom zónáját szintén érintjük és kezeljük. A direkt technikáknak van olyan verziója, amikor a területre nyomást gyakorlunk, de olyan is, amikor a feszülő zónát kiemeljük, és ezzel oldjuk azt.

Endosegítő: Endometriózis esetén sokszor vannak emésztési panaszok is. Ezeken is segíthet a viscerális terápia?

Klippel Vilmos: Nagyon határozott megerősítést tudok erre adni.

A bélrendszernek a terápiája nagyon nagy százalékban kiegészítője az endometriózisos kezelésnek, úgyhogy ezt a területet mindig ellenőrizzük, és elvégezzük a területnek a felszabadítását, mobilizálását.

Van egy jól működő tesztelési technika, amelynek során magát a vékonybél területét teszteljük, illetve a vastagbéllel való kapcsolatát. Köldök környékén egy nagy területű “hasi kiemelést” csinálunk, ami normál esetben teljesen panaszmentes. Amikor ezzel mégis kiváltunk fájdalmat, kellemetlen, húzó, feszülő érzést, akkor az megerősítése annak, hogy ott feszültség van aminek több oka is lehet. Ilyen esetben javasolt kezelni és mobilizálni azt a területet. Azzal, hogy “kiemeljük”, kiváltunk egy még viselhető, de nem védekező feszültséget. Nyugalmi légzés mellett jellemzően húsz-harminc másodperc alatt érzésre is elkezd oldódni és felszabadulni a szövet.

Endosegítő: Mennyire járhat fájdalommal vagy kellemetlen érzésekkel a viscerális terápia?

Klippel Vilmos, gyógytornász

Klippel Vilmos: Magának a terápiának vannak fájdalmas és kellemetlen érzést kiváltó részei. Az indirekt technikáknál, vagyis amikor nem a szervet érintjük, hanem a talpat, tenyeret vagy egy energetika pontot ingerlünk, akkor a fájdalom érzete a visszajelzése annak, hogy jó helyen járunk. Egy nullától tízig terjedő fájdalomskálán meghatározzuk az ingerléssel fellépő fájdalom mértékét, hogy segítsen meghatározni a kezelendő területeket. Az indirekt pontoknál nem az a lényeg, hogy a kézen vagy a talpon kezelés közben csökkenjen a fájdalom, mert az egy aktiválási, ingerlési pont. Az érintett területen, vagyis amikor a hasat, medencét, derekat, keresztcsontot, fenékzónát kezeljük, ott a fájdalom kiváltása nem elsődleges. Ha túl nagy fájdalmat váltanánk ki, akkor egy védekező feszültség keletkezne a testben, és a test kihúzná vagy kitolná a kezünkből az érintett területet, miközben pont az a lényege a technikának, hogy oldjuk a feszültséget. Ezért meg kell találni azt az arany középutat, ahol érzi a páciens is, hogy történik valami, de nem generálunk extra fájdalmat az adott területen. Illetve a mi tapintásunk alapján kezelést igénylő terület a páciens visszajelzése nélkül is érezhetően oldható.

Endosegítő: A viscerális terápiának mi lehet a hatása az endometriózis okozta összenövésekre?

Klippel Vilmos: Összenövés esetén a viscerális terápia az egyes összenőtt szervek közötti rögzítettséget összenövéseket és rugalmatlanságot kívánja oldani, mobilizálni. Erre egy példa lehet, ha a bélrendszer és a hugyhólyag vagy maga a méh és a petefészek van összetapadva. Amikor ezek a szervek a biológiai ritmus alapján aktivizálódnak, például a vérkeringés, a menstruációs ciklus vagy emésztés kapcsán, akkor az a cél, hogy nagyobb legyen mozgásterük, jobb legyen a funkciójuk. Egy jó példa erre terápia szempontjából az úgynevezett máj pumpa, amikor a máj vagy az epe feszültsége zavarja a légzést vagy akár az alatta lévő bélrendszert. A májnak a felszabadítása nagyon nagy mozgástartományt tud adni minden irányba. Egyébként a máj és a vese a kettő legdominánsabb szervünk, amit mindenképpen tesztelünk és ellenőrzünk.

Endosegítő: Tehát visszatérve arra a kérdésre, hogy az összenövésekkel mi történik. Azt jól értem, ezek ott maradnak, és csak a szövetek oldódnak?

Klippel Vilmos: Több jellegű, vastagságú és intenzitású összenövésekkel találkozhatunk. Szemléltetni ezt úgy tudom, ahogy nekem is sikerült ezt legelőször megfigyelnem. Láttam egy videós előadást, ahol hasi műtéteket mutattak be, melynek technikája az volt, hogy egy kis levegőt fújnak a hasüregbe és akkor ott látható lesz egy rétegrend, például a bélrendszer és a hashártya közötti kapcsolat és hogy lehetnek ott kis szöveti összenövések is. Ebben a videóban látható volt egy vastag hártyaszerű összetapadás, illetve vékonyabb szálak is, tehát ezeknek az összenövéseknek lehet különböző erőssége.

A vékony szálakra lehetünk a terápia során olyan hatással, hogy ezeket mikrosérülésekkel felszabadítjuk és ettől nagyobb lesz a mozgástartomány. A nagyobb felületű hártyákat pedig – még ha nem is oldjuk 100%-osan – de a mozgástartományt növelhetjük, és rugalmasabbá tehetjük.

Endosegítő: Vannak olyan esetek, amikor nem javasolt a viscerális terápia alkalmazása?

Klippel Vilmos: A viscerális terápiának az egyik kontraindikációja a bélrendszer akut gyulladása. Tehát például egy hasmenéses vírus után 7-10 napig nem javasolt a terápia. Ha a hasmenés krónikus, annak van irányzott terápiája. Lázas, beteg állapotban egyáltalán nem kezelünk, antibiotikumos kezelés közben pedig nem kezelünk direkt technikákkal. Mivel a viscerális terápiának egyébként a része maga a hegesedésnek a terápiája is, hasi műtét esetén egyből a varratszedés után el lehet kezdeni a kezelést, természetesen a megfelelő óvatossággal.

Endosegítő: Milyen hosszú egy kezelés és milyen rendszerességgel javasolt végezni?

Klippel Vilmos: Egy alap kezelés körülbelül 60-90 perces. Az első alkalom jellemzően 90 perc időtartamú, ami tartalmazza a kezdeti felmérést is. Utána pedig 60 percesek a terápiák. A kezelések rendszerességében van rugalmasság, és a javasolt gyakoriság függ a kezelésre adott reakciótól is. Ha a kezelés során nagyon határozott és egyértelmű, éles reakciókat lehet kiváltani, akkor 7-10 napos intervallumokban javaslok kezelést. Amikor kisebb a reakció, akkor két-három hetes gyakoriságot szoktam javasolni. Ha az illetőnek nagyon minimál reakciója volt a kezelésre, akkor kap irányított házi feladatokat, és négy hétre hívom vissza. Ha valaki szépen reagál a kezelésre, akkor négy-öt alkalom javasolt heti, két heti ritmusban. Általában ezt követően még két alkalom szokott lenni 4-6 hetes ritmusban. Ez alapján derül ki, hogy valaki javuló tendenciát mutat-e, és hogyan reagál a kezelésre. Van akinek négy alkalom után már nem is adtam új időpontot. Persze az is előfordulhat, hogy valaki nem javul. Ha négy-öt alkalom után nem érünk el eredményt, akkor egyéb terápiás irányokat is szoktam javasolni, illetve ellenőrizni kell, hogy mennyire követi az utasításokat. Lassú javulás, illetve kis változások esetén a tíz alkalom is reális lehet, hogy adjunk esélyt annak, hogy a tünetek javuljanak, és pozitív eredményt érjünk el.

Viscerális terápia

Endosegítő: Mi az oka annak, hogy kisebb mértékű reakció esetén később hívod vissza a pácienseket?

Klippel Vilmos: A kisebb reakciók esetén is második alkalomra 10 napos visszatérési időpontot adok, hogy adjon visszajelzést arról, milyen napjai voltak, és hogy érezte magát kezelés után. Majd ez a visszajelzés, illetve akár online konzultáció után lehet az a meglátásom, miszerint nem kell direkt kezelést alkalmazni, hanem inkább például a bolygóideg ingerlését javaslom négy hétig, és ezt kiválóan lehet otthon csinálni. Az újrateszteléskor 4 hét múlva pedig ennek hatására más képet szoktam kapni.

Endosegítő: Tehát akkor ilyenkor házi feladatot adsz?

Klippel Vilmos: Igen, azt minden esetben. Nagyon jó, irányított házi feladatokat lehet adni. Ezek egyébként nem bonyolult, hosszú időtartamú feladatok, hanem be lehet iktatni őket a napi ritmusba, pihenőidőbe, fürdéskor vagy be lehet tenni az énidőbe ébredéskor vagy lefekvéskor. Nagyon jól kitapasztaltuk egyébként, hogy a házi feladatok terén mi az, ami működik, mert ha túlbonyolítjuk vagy túl sokat kérünk, akkor néha már neki sem áll a páciens.

Endosegítő: Mi az, amit még szoktál javasolni, és segíti a terápia sikerét, ideértve akár életmód vagy étrendi változtatásokat?

Klippel Vilmos: Az alap javaslat a folyadékháztartásnak a beállítása. Megbeszéljük, hogy a páciens mennyi folyadékot fogyaszt, és mennyi lenne az optimális.

A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás fontos a terápia szempontjából, mert lehet, hogy a páciens gyógyszeres kezelés alatt áll, és nagyon jó viscerális terápiában is részesül, de ha a belső szövetrendszer nem kap elég folyadékot, ami a mozgékonyságot fenntartaná, akkor a mobilizálás során ezért nem érünk el eredményt.

Az optimális folyadékbevitelt úgy számoljuk ki, hogy a testsúly alapján 10 kilónként 4 deci folyadékkal számolunk. Nem vagyok dietetikus, de a tejet mindenképpen javaslom elhagyni. Ki is mondom, hogy a tej fogyasztását örök életre javaslom mellőzni, és egyébként ezekkel a konkrét utasításokkal is le lehet tesztelni a páciens együttműködését, elszántságát. Amikor visszajön, akkor rákérdezek, hogy a fentieket mennyire tartotta be. Ha ezt a páciens be tudja tartani, akkor meg lehet lépni a következő lépcsőfokot, és további étkezési javaslatokat megfogalmazni. A mi centrumunkban van egy dietetikus kolléganő, akivel ki szoktam egészíteni a saját terápiámat azáltal, hogy megnézünk egy háziorvos által is kiírható, teljes nagy labort, és a dietetikusunk ez alapján mond véleményt arról, hogy kell-e valami további lépést tenni. Egyébként a dietetikusunkat, Horzsa Krisztinát nagyon tisztelem, mert még egy teljesen normális laboreredményben is, ahol nincsenek plusszal vagy mínusszal megjelölt eltérések, szokott látni magas és alacsony értékeket, amik közelítenek a határokhoz és amivel foglalkozni lehet. A másik laborvizsgálat, amit szoktunk javasolni, az egy ételintolerancia teszt. Különböző nézőpontok vannak róla, de egy nagyon jó háttér infót szokott adni, és eredményes szokott lenni. Mivel költséges is, ezért ez nem egy kötelező javaslat, de ha belefér a költségvetésbe, akkor nagyon informatív tud lenni. A tesztek után pedig, amennyiben szükséges, szoktam javasolni a kapcsolatfelvételt egy dietetikussal, hogy legyen egy pontosan beállított, jól irányított étrend.

Endosegítő: Vannak-e más egyéb terápiák, amik kiegészítőként tudnak hatni?

Klippel Vilmos: Szeretjük a hőterápiát javasolni bizonyos esetekben, amire jellemzően a páciensek jól reagálnak, gyulladásos betegségek esetén is. Sokszor javasoljuk a szaunát és a termálfürdőt is. Kívülről és belülről is kell melegíteni a testet, tehát jó hatása van például a forró teának, a forró levesnek és a napi többszöri meleg étkezésnek is. Egyébként sokszor szoktam még látni azt is, hogy gyomorsav probléma esetén könnyen a napi rutin részévé tud válni a savcsökkentő bevétele. Néha a páciensek ezt nem is említik maguktól. Étkezési irányból negatívum, hogy a gyomorsav gyógyszeresen kerül csökkentésre.

Ha például a torkunkat kaparja a gyomorsav, és ezért veszünk be savcsökkentőt, akkor nem az a baj, hogy sok a sav, hanem az, hogy a gyomorszájnak a záródása nem működik jól, és a normál mennyiségű gyomorsav is zavar minket. Terápiás szempontból nem javasolt a savcsökkentő alkalmazása ebben az esetben, hanem a gyomorszájat kell ingerelni, hogy az megfelelően be tudjon záródni.

És amint jól működik a gyomor, akkor örülni fog a bélrendszer is. Tehát meg kell találni az ilyen típusú kiegészítő zavarokat is, amik hozzájárulnak ahhoz, hogy miért nem működik rendesen a bélrendszer.

Endosegítő: Te Pécsett dolgozol, és nyilván a pécsiek és a környékbeliek bátran fordulhatnak hozzád. Ha esetleg valaki máshol lakik az országban, hogyan lehet a megfelelő viscerális terápiát végző szakembert megtalálni?

Klippel Vilmos: A saját iskolámnak a rendszerét ismerve, országszerte elég sokan vagyunk már, és szinte minden nagyobb városban van terapeuta. Az országban van legalább nyolcvan terapeuta biztosan. Van más iskola is, így az oszteopata képzésnek is van viscerális része. Őket is nagyon tudom ajánlani, de ők elég kevesen vannak Magyarországon. A mi iskolánk szerinti viscerális terapeutákra a https://www.oriolus-med.hu/Terapeutak:::290.html weboldalon lehet rákeresni.

Az interjút készítette: Kurczewski-Tamás Zita, Nutritional Therapist, Endosegítő

Share