Házi fogkrém készítése - recept

Házi fogkrém készítése – recept

Már egy jó ideje nem veszek fogkrémet, hanem házilag gyártom. Sajnos ugyanis a boltban kapható fogkrémek többségében olyan mesterséges anyagok, vegyszerek is vannak, amelyekre a szervezetünknek abszolút nincs szüksége.

A fogrém házilag könnyen elkészíthető. Ez alapján a recept alapján körülbelül 5 percet kell csak rászánni az elkészítésre, és ez a mennyiség hetekig, akár egy hónapig is eltart. Nem érdemes nagyobb mennyiséget készíteni, mert a fogkrém – lévén, hogy természetes anyagokból van, és mesterséges tartósítószert nem tartalmaz – nem áll el sokáig. Javasolt a fogkrémet hűtőben tartani.

A fogkrém állaga szép krémes lesz, és nagyon jól tisztítja a fogakat.

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál kaolin
  • 2 evőkanál szódabikarbona
  • 1 kiskanál finomra őrölt tengeri só
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • 3 csepp teafaolaj (fahéj vagy borsmenta illóolajat is használhatunk)

Elkészítés:

A szódabikarbonát és a sót felolvasztjuk egy kevés forró tisztított vízben (csak annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi). A lényeg, hogy mind a szódabikarbona, mind a só felolvadjon a vízben annak érdekében, hogy a szemcsék ne károsítsák a fogzománcot a fogmosásnál. A kókuszzsírt egy lábosban felolvasztjuk, hogy folyékony állagúvá váljon. Nem kell nagyon felhevíteni, ugyanis a kókuszzsír már 24-25 fokon olvad. Ezt követően apránként hozzáadjuk a kaolint a szódabikarbonás-sós vízhez a kaolint, majd hozzákeverjük a kókuszzsírt és belecsepegtetjük az illóolajat is.

Fotó: Házi fogkrém, © Endosegítő

Share