Házi dezodor recept

Házi dezodor recept

Új vállalkozásba fogtam, és elkezdtem házilag készíteni kozmetikumokat.

Ahogyan arról már korábbi posztomban írtam, endometriózis esetén érdemes elkerülni, de legalább is csökkenteni azoknak a mesterséges vegyi anyagoknak a hatását, amelyek a szervezetbe kerülve ösztrogénszerűen viselkednek (xenoösztrogének).

Mivel az endometriózis egyik jellemzője, hogy a női szervezetben az ösztrogén női nemi hormon túlsúlyba kerül a progeszteron női nemi hormonnal szemben, támogathatjuk a női egyensúlyunk újbóli megteremtését és fenntartását azzal, ha odafigyelünk a káros xenoösztrogének elkerülésére.

A boltokban kapható kozmetikumok jó része sajnos tartalmaz olyan anyagokat, amelyek hormonkárosító vegyi anyagokat tartalmaznak, ezért érdemes odafigyelni arra, hogy természetes összetevőkből álló kozmetikumokat válasszuk, illetve egyes esetekben azokat könnyedén mi is elkészíthetjük házilag.

Így kezdtem el először fogrémet készíteni, házi samponnal kísérletezni, és legújabban a házi dezodort próbáltam ki.

A házi dezodorok leggyakoribb alapanyaga a szódabikarbona, mivel nedvszívó hatású és eltünteti a szagokat. Emellett a kukoricalisztnek vagy a kukoricakeményítőnek is jó a nedvszívó, szagtalanító hatása, a kókuszzsír pedig a krémes állagot adja, és táplálja a bőrt – nem hiába a testápolók kedvelt alapanyaga.

Íme tehát a dezodor recept, amire egy külföldi oldalon bukkant rá egy kedves barátnőm. Azóta neki is és nekem is bevált ez a házi dezodor, úgyhogy most itt a blogon is közzéteszem.

Hozzávalók:

1/3 csésze kókuszzsír (organikus, hidegen sajtolt)

1/4 csésze szódabikarbona

1/4 csésze nyílgyökérliszt

4 evőkanál kukoricaliszt/kukoricakeményítő (én kukoricalisztet használtam)

5-10 csepp teafa illóolaj (lehet más illóolaj is, például citrom, édesnarancs, fahéj, levendula) – opcionális

Külön kis lábosban felolvasztjuk a kókuszsírt. Mivel a kókuszzsír olvadáspontja 24-25 Celsius fok körül van, ezért csak kicsit kell a tűzhelyen melegíteni. Összekeverjük egy tálkában a kukoricalisztet, a nyílgyökérlisztet és a szódabikarbonát, majd hozzáadjuk a folyékony állagú kókuszsírt, és belecseppentjük az illóolajat. Ha az állagon szeretnénk még alakítani, akkor több kókuszzsírt vagy szódabikarbonát adunk hozzá.

A dezodor pasztaszerű állagú lesz, és egyszerűen csak rá kell kenni az ujjbegyünkre, majd be kell vele kenni a hónaljunkat. Nálam semmilyen bőrpirosodást vagy irritációt nem okozott, és nagyon jól működik. A kész dezodort érdemes egy kis üvegben tárolni. Hűtést nem igényel.

Fotó a poszt elején: Házi dezodor © Endosegítő

Share