Gluténmentes sokmagvas zabkenyér recept

Gluténmentes sokmagvas zabkenyér recept

Ez az eddigi legegyszerűbb gluténmentes kenyér receptem. Már korábban osztottam meg gluténmentes kenyér recepteket itt a blogon, de ennél a receptnél tényleg csak 5-10 perc az előkészület, aztán mehet is a sütőbe. Szóval időhiányban küzdőknél ez a recept abszolút előnyben. Nem kell semmit sem őrölni, hiszen gluténmentes zabpehelyből és magokból áll. Ez táplálkozási szempontból is előnynek számít, mert a gabonák, magfélék őrlése esetén tápanyagveszteség keletkezhet. Mivel a kenyér kb. egyharmada magokból áll, és az abban levő zsírok segíthetik lassítani a zabpehelyben levő szénhidrát felszívódását, a kenyér összetétele segíthet a vércukoregyensúly támogatásában. A kenyér rosttartalma magas, ami egyben segítheti a belek optimális működését.

Endometriózis étrendbe is kiválóan beilleszthető a kenyér, hiszen gluténmentes, amennyiben gluténmentes zabpehelyből készítjük. Arról, hogy a gluténmentesség miért ajánlott endometriózis esetén, ITT olvashatsz részletesebben.

Így kell tehát elkészíteni a kenyeret.

Összetevők:

  • 200 g gluténmentes zabpehely
  • 50 g lenmagpehely
  • 37 g napraforgómag
  • 37 g szezámmag
  • 25 g chia mag
  • 2 evőkanál útifűmaghéj
  • 1 kávéskanál szódabikarbona
  • 1 kiskanál Himalája vagy tengeri só
  • 360 ml tisztított hideg víz  
  • kókuszzsír a kenyérforma sütő kikenéséhez

Elkészítés:

  1. Összekeverjük a zabpelyhet, a lenmagpelyhet, a chia magot, a szezámmagot, a napraforgómagot, az útifűmaghéjat, a szódabikarbonát és a sót.
  2. Ráöntjük a keverékre a hideg vizet, és hagyni álljuk 3 percig.
  3. Kikenünk egy kenyérsütő formát kevés kókuszzsírral, majd beleöntjük a masszát, és lesimítjuk a tetejét.
  4. Beletesszük a kenyeret egy hideg sütőbe, és beállítjuk a sütő fokozatát 200 C fokra.
  5. 200 C fokon 70 percig sütjük a kenyeret, majd hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat!

Kurczewski-Tamás Zita, Endosegítő, táplálkozási és életmód coach

Share