Eszter története: út a miómától az egészséges gasztronómiáig

Eszter története: út a miómától az egészséges gasztronómiáig

Azok a történetek, amelyek pozitívak, erőt, elhatározást és kitartást sugároznak, mindig inspirálóak. Ezúttal Eszter történetét olvashatjátok, ami egyrészt rendhagyó a blog szempontjából, másrészt egy hosszabb távú újdonsággal is kecsegtet.

Eszter miómája miatt lépett a változás és a gyógyulás útjára, és ennek kapcsán kezdett el az általános egészséget és a hormonális egyensúlyt támogató étrenddel foglalkozni. Mostantól pedig finom és egészséges „Eszterséges” receptekkel is megörvendezteti majd az Endosegítő olvasóit rendszeres jelleggel.

„Kicsit több, mint 1 éve, 2014 nyarán egy rutin nőgyógyászati vizsgálatnál jegyezte meg az orvos, hogy mintha az ultrahangon miómát látna, de mivel elég homályos volt a gép felvétele, elküldött külön ultrahang vizsgálatra. Ezelőtt nem sokat tudtam/hallottam a miómáról, így elsőre eléggé megijedtem. Ezen cseppet sem segített az ultrahangos doktornő udvariatlan és „nemtőrödöm” hozzáállása, aki a rémült kérdéseimet nyersen lesöpörte és gorombán kitessékelt, hogy „majd a nőgyógyász úgyis megválaszolja minden kérdésemet”. Először fordult elő, hogy a könnyeimet nyelve mentem el egy orvostól. A mai napig emlékszem arra a zaklatott és elveszett érzésre, és továbbra is tartom, hogy borzalmas, hogy egy orvos, aki ráadásul nő, ilyen mértékű empátiahiányról tegyen tanúbizonyságot egy kétségbeesett páciens könnyes kérdései láttán.

Szerencsére ezt követően eljutottam Kovács Zoltán doktorhoz, akinek nyugodt és támogató hozzáállása rendkívül sokat segített abban, hogy elfogadjam a helyzetet, és megértsem: én magam is tudok azért tenni, hogy meggyógyuljak.

Be kell vallanom, hogy számomra az volt a legmegrázóbb hír, amikor az életmódváltás fontosságánál arról beszéltek nekem, hogy el kell hagynom a fehér cukrot, fehér lisztet, húsokat, stb. Megijedtem, hogy befellegzett az egyik legnagyobb szenvedélyemnek: a sütés-főzésnek. Mióta az eszemet tudom, szenvedélyesen szerettem enni, és ehhez párosult a konyhában való kísérletezés is. Kétségbeejtő volt a gondolat, hogy ebben már soha többet nem lesz részem?!

Kezdetét vette egy felfedezési folyamat: voltam dietetikusnál, elvégeztem egy 6-8 hetes erős méregtelenítő kúrát, megismerkedtem az Aviva tornával, és kapiskálom az önmagamra szentelt idő fontosságát. Az utam és a tanulás még mindig tart. Azt viszont a legnagyobb örömmel és megkönnyebbüléssel mondhatom Nektek: akár miómád, akár endometriózisod, PCOS-ed, inzulinrezisztenciád vagy egyéb (női) betegséged miatt próbálsz egészségtudatosan enni, nem jelenti azt, hogy egy életre elbúcsúzhatsz a finom és ízletes ételektől! Éppen azért vagyok itt, hogy ezt megmutassam Nektek. Attól, hogy a miómám miatt bizonyos dolgokat elhagytam az étrendemből, olyan finom ételeket (és desszerteket is!) készítek és fogyasztok, hogy a szokásos étrendet követő ismerőseim és kollégáim is csak irigykednek… Aztán amikor megkóstolják, rendszerint el is kérik a receptet, mert úgy ízlik nekik 😉

Elsőként egy nagyon egyszerű, de nagyszerű granola receptet hoztam Nektek. A granola az amerikaiak kedvelt „sült müzlije”. A zabpelyhet összekeverik mindenféle maggal (mandula, dió, kesudió, mogyoró, stb.), kis zsiradékkal (általában kókuszzsírt használok), fűszerekkel (pl. fahéj) és édesítőszerrel (kókuszvirágcukrot szoktam használni, mennyei, ahogy hő hatására előbukkan az enyhén karamellizált íze) , majd megsütik, amíg a zabpelyhes keverék ropogós nem lesz. Utána ezt teszik kefirbe, joghurtba, tejbe (bár ezek helyett inkább növényi tejet, növényi joghurtot vagy bio joghurtot, kefirt ajánlok), vagy akár önmagában is lehet ropogtatnivalóként tízóraira/uzsonnára enni.

Azért is szeretem még ezt a receptet, mert üvegekbe töltve nagyon guszta kis gasztro ajándék, és gyorsan elkészül, ugyanis ezzel a granolával fél óra alatt kész is leszünk!

Remélem, hogy kipróbáljátok és sikere lesz! 😉

Eszter

Ha esetleg az Eszterséges receptekkel kapcsolatban kérdésetek lenne, írjatok az eszterseges@gmail.com e-mail címre.”

Kattints ide a házi sokmagvas granola receptért!

Share