Endometriózis és hormonkezelés - interjú dr. Kovács Zoltánnal I. rész

Endometriózis és hormonkezelés – interjú dr. Kovács Zoltánnal I. rész

Dr. Kovács Zoltán szülész-nőgyógyásszal, integratív komplementer orvossal és természetgyógyásszal beszélgettünk az endometriózisról és annak kapcsán alkalmazott hormonkezelésről, valamint a hormonterápiát kiegészítő alternatív, komplementer lehetőségekről. Fogadjátok ezt az interjút sok szeretettel!

Endosegítő: Endometriózis esetén milyen hormonterápia javasol?

Az endometriózis lehetséges elhelyezkedésének egyes variációi. Fotó: Endometriosis_loc_ger.svg: *Female_anatomy.svg: Tsaitgaist, CC

Dr. Kovács Zoltán: Az endometriózis egy ösztrogénfüggő megbetegedés, amikor maga a méhnyálkahártya a méh üregén kívül máshol megtapad, és elkezd működni. Ez a megtapadás lehet a petefészekben, a beleken, a húgyhólyagon vagy akár a kismedencétől távoli szerveken is.

Amíg aktív az endometriózis, ez a méhen kívül lévő méhnyálkahártya reagál a hormonális változásokra, így a ciklus során termelődő ösztrogénre és progeszteronra.

Az ösztrogénfüggőség nem azt jelenti, hogy ösztrogéndominancia van: itt nagyon sok félreértés van, és fontos tudni, hogy nem ugyanaz a kettő.

Az ösztrogénfüggőség azt jelenti, hogy maga az ösztrogén segíti elő azt, hogy a méhnyálkahártya – akár méhen belül, akár méhen kívül – növekedjen és fejlődjön.

Amikor csinálunk egy hormonkezelést endometriózis kapcsán például egy fogamzásgátlóval, akkor a női szervezet által megtermelt ösztrogénnek a mennyisége jelentősen lecsökken, megszűnik a peteérés, és az endometriózisos terület elkezd visszafejlődni, mivel nem fogja megkapni azt a tápláló ösztrogént, amire szüksége lenne. Az, hogy milyen típusú hormonkezelés szükséges, attól függ, hogy milyen stádiumú az endometriózis. Vannak azok az endometriózisok, amelyek nagyon korai stádiumúak, felismerésre sem kerülnek, és maguktól meggyógyulnak. Amikor műtétet végzünk, akkor már II., III. vagy IV. fokú endometriózis szokott előfordulni. Ilyenkor az esetek döntő többségében szükség van valamilyen típusú hormonális kezelésre. A legjobb szándékkal sem lehet a műtéttel az összes endometriózisos területet eltávolítani. Ott szokott az első félreértés és kommunikációs nehézség lenni az orvos és a beteg között, amikor a páciens nem érti meg azt, hogy miért van szükség a hormonterápiára. Nyilván ehhez hosszabb idő kell, le kell ülni a pácienssel, és el kell magyarázni neki. Pár perc alatt ezt nehéz megbeszélni, és egyben elfogadtatni, mert ha valaki a hormonkezeléseknek utánanéz, akkor rengeteg mellékhatásról fog olvasni, és akkor megjelenik benne a kétely meg a bizonytalanság, hogy ez neki valójában kell-e, és ha kell, akkor milyen típusú hormonkezelés kell.

Tehát a hormonális kezelések a legtöbb esetben a műtét után szükségesek, és az a legfontosabb feladatuk, hogy az ösztrogénfüggőséget megszakítsák.

A hormonális kezelés leggyakoribb formája valamilyen típusú hormontabletta szedése

Ennek viszont az az ára, hogy leállítjuk a petesejtérést valamilyen típusú gyógyszerrel. Ez lehet például a közismert Visanne, ami egy endometriózisra továbbfejlesztett speciális fogamzásgátló. Az orvosi szakirodalom azt mondja, hogy többféle hormonális kezelés létezik, amiből a Visanne csak az egyik jelentőség, de kétségtelen, hogy nagyon gyakran adjuk. A másik lehetőség valamilyen típusú fogamzásgátló tablettának az adása. Kétféle adagolást szoktam alkalmazni. Az egyik, amikor 21 napig van gyógyszerszedés, majd 7 nap szünetet tartunk, ami alatt van a vérzés, majd a gyógyszert újból 21 napig kell szedni. A másik adagolási módszer, amikor a páciens 3 levéllel beszed a fogamzásgátló tablettából, és csak utána tart 7 napos szünetet, ami egy erőteljesebb hatást eredményez, ugyanis ez egy menstruáció nélküli állapot kb. 2,5 hónapig. Hormonálisan még más lehetőség is van. Az egyik a hormontartalmú spirálnak a használata, ami egyre gyakoribb, és szintén leállítja a ciklust. Ami benne van, az egy progeszteronszármazék (progesztagén), vagyis egy módosított progeszteron molekula (ami nem azonos azzal, amit a petefészek megtermel) lassan szívódik fel, kioldódik a spirálból, és a méhhez, illetve a petefészekhez a diffúzió és a vérkeringés útján eljut. Egy másik hormonális kezelés pedig a Nuvaring hüvelygyűrű tartósan felhelyezve. Olyan páciensem is van, akinél minden más hormonkezelés mellett nagyon erősek voltak a mellékhatások, és ez vált be. A hüvelygyűrűnél csak a hüvelynél szívódik fel a hatóanyag, és hat a méhre, petefészekre.

Endosegítő: Mi lehet a hormonkezelésnek az alternatívája?

Dr. Kovács Zoltán: Ezt sokszor szokták tőlem kérdezni. Erre azt szoktam mondani, hogy van egy járható út, ami alig járható, és ez az, amikor egy félévre vagy egy évre a táplálkozással állítjuk le a menstruációt teljesen vagy részlegesen. Ez azért nehéz, mert ehhez folyamatosan és tartósan kell több szakembernek együttműködnie, vagyis egy nőgyógyásznak, egy belgyógyásznak és egy dietetikusnak, és kell egy páciens, aki ezt vállalja.

Endosegítő: A legtöbb endometriózis specialista szünet nélküli szedését javasolja a hormontablettának. Erről mi a véleményed? Ezt Te is alkalmazod?

Dr. Kovács Zoltán: Igen, a folyamatos szedést szünet nélkül én is alkalmazom egyéni megítélés szerint, attól függ, milyen stádiumú volt az endometriózis. Országos endometriózis centrumban a legsúlyosabb esetek kerülnek, nyilván ott ezt a módszert többet használják.

Ha hosszabb ideig nincs menstruáció valamilyen hormonális gyógyszer mellett, akkor erőteljesebb mértékben, hosszabb ideig csökken az ösztrogénszint, és könnyebben visszafejlődnek az endometriózisos területek.

Endometriózis esetén a hormontabletta szünet nélküli szedése erőteljesebb hatást vált ki.

Egyéntől függ, hogy kinek mit javaslok. Van, aki például eleinte megszakítás nélkül szedi a fogamzásgátlót, és attól függően döntöm el, hogy áttérjen-e a 21 napos szedésre, hogy az egészsége helyreállításával kapcsolatban az összes többi faktorral – amikről az Endosegítő Életmódváltás Programon is szoktunk beszélni – hogy halad, így az étkezéssel, a stresszkezeléssel, a lelki résszel. A végleges elhagyása a fogamzásgátlónak is úgy szokott történni, hogy először áttérünk a 21/7 adagolásra, és utána hagyjuk el.

Ezen kívül az is fontos, hogy az endometriózisnál nem elég csak a hormonokról beszélni, hanem nagyon sok minden mással is foglalkozni azért, hogy valaki tartósan meggyógyuljon: az étkezés, a stresszoldás, a neurálterápia, a lelki dolgoknak a rendbetétele is fontos.

A hormonális háztartásra való hatás egy alappillér az endometriózis kezelésében, de a mellett sok más is kell, mert a hormonális működésünk reagál az étkezésre, az érzelmi állapotunkra, a stresszre és még nagyon sok mindenre.

Endosegítő: Ha az ösztrogénszint lecsökkentésével elvesszük a táptalajt jelentő ösztrogént az endometriózistól, akkor hogyan lehet, hogy van, akinél a hormonális terápia mellett is kiújul az endometriózis? Van más tényező is, ami számít ebben?

Dr. Kovács Zoltán: Az emberi szervezet működése kettős irányítású. A két irányító a hormonrendszer és az idegrendszer, amely irányítja a szerveink működését. A hormonok a szervezetünkben hírvivők, de idegrendszeri irányítás alatt állnak. Az agyunkban van az agyalapi mirigy, ami a hormonháztartásunknak a karmestere, és ez közvetlen idegrendszeri irányítás alatt áll. A kettő közül a fontosabb az idegrendszernek a működése, és az fogja az egész hormonháztartást irányítani. Tehát nem szabad leegyszerűsíteni az endometriózist csak egy hormonális kérdésre.

Ha a hormonrendszerre hatunk, de az idegrendszer működése nincs kiegyensúlyozva relaxációval, pszichoterápiával, étkezéssel, neurálterápiával, akkor az idegrendszer önmagától is képes egy gyulladásos állapotot generálni, és fenntartani.

Dr. Kovács Zoltán szülész-nőgyógyász

Ezt úgy nevezzük, hogy neurogén gyulladás. Amikor a hormonterápia mellet kiújulás van, akkor az egyik lehetőség az, hogy a hormonterápia nem volt megfelelő, és valamilyen másik gyógyszerre kellett volna váltani. Megjegyzem, hogy azzal sem tudjunk mindig megelőzni a kiújulást, ha váltogatjuk a gyógyszereket. Ilyenkor azt gondolom, hogy a helytelen, gyulladásokat segítő étrend mellett az idegrendszernek a szerepe az, ami nincs kiegyensúlyozva: a lelki folyamatok, a szorongás, a félelem, a pánik vagy a párkapcsolati probléma, ami kihat a vegetatív idegrendszerre, egy gyulladást be fog indítani, és ezért tud az endometriózis kiújulni. És itt jön be annak fontossága, amivel Te foglalkozol, hogy segíted az endometriózissal érintetteket az étrend- és életmódváltásban, és az is, amivel én foglalkozom, például a neuráterápia, ami ezekben a folyamatokban segítség lehet.

Ezen kívül  a testben található gyulladásos gócoknak is fontos szerepe lehet, amik máshol lehetnek a szervezetben, például gyulladt fog, arcüreg, mandulák.

Ezek bezavarhatnak a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer egyensúlyába, és a hormonrendszer működését is megzavarhatják, így ezek olyan mozaikok, amiknek az endometriózis kezelésében lehet jelentősége. Visszatérve még a hormonterápia alternatívájára, ha valakinek csökken a testsúlya és a testzsír százaléka az étkezés kapcsán, akkor az idegrendszer működése is automatikusan változik, és ez nem csak a hormonrendszert érinti azzal, hogy leáll a ciklus, kevesebb lesz az ösztrogén, és elkezd visszafejlődni a betegség. Hanem a (neurogén) gyulladás mértéke is csökken és a méhizomzatnak az ingerlékenysége is automatikusan mérséklődik, hiszen az idegrendszer sem fog túlműködni. Ez utóbbi 2 folyamatot a hormonterápáival csak részben tudjuk befolyásolni. A másik oldala ennek a megoldásnak persze mindaz a nehézség, ami a fogyás kapcsán felmerülhet, vagyis az emésztési zavar, a szorongás, a félelem, a rokonok és a család hozzáállása, ha túl sovány valaki.

Endosegítő: A hormonkezelés mellett szükséges valamilyen vitamint pótolni?

Ahhoz, hogy a hormonrendszer optimálisan működjön és az idegrendszer is jól működjön, vitaminokra is szükség van. Ebben kiemelendők a B-vitaminok és a magnézium, tehát amikor valaki hormonális kezelést kap, ott a vitaminokról is kell beszélni. Azonban itt sem szabad a ló túloldalára átesni, hogy csak ezektől meggyógyul valaki.

A kiújulásoknak a nagy részét én akkor látom, amikor a páciensnek az igénye és a terápiának a szükségessége nem találkozik.

Egy-két év múlva pedig jönnek vissza a páciensek, hogy kiújult az endometriózis. Ilyenkor nekem is elölről kell kezdenem a munkát, és ha indokolt, akkor szükséges lehet egy második műtétre is.

Olvasd el az interjú második részét ezen a linken!

Az interjút készítette: Kurczewski-Tamás Zita, Endosegítő blog írója, táplálkozási és életmód coach, funkcionális táplálkozási referens, természetgyógyász

Share