Endometriózis diétába (is) illeszthető csokitorta recept

Endometriózis diétába (is) illeszthető csokitorta recept

Itt egy szuper finom csokitorta, amit bátran beilleszthetsz különleges alkalmakra az endometriózis diétádba, ugyanis csupa egészséges alapanyagokból áll.

A múlt héten volt a szülinapom, és szerettem volna egy egészséges tortát készíteni erre az alkalomra egy kedves barátnőmmel együtt, ami

  1. finom,
  2. másoknak is ízlik (nem csak nekem 😊), és
  3. belefér a jelenlegi étrendembe, vagyis nem kell kompromisszumot kötnöm valamilyen kevésbé egészséges változattal.

Jelentem: a küldetés sikerült!

A torta receptjét ezen az angol nyelvű oldalon találtam, de azért itt-ott módosítottam attól függően, hogy mi volt otthon, és mit tudtam egyszerűen beszerezni.

A csokitortára a férjem azt mondta, hogy életében még nem evett finomabbat, és hálásan emlegette, hogy bevezettem abba a világba, amelyben megtapasztalhatta, hogy liszt és cukor nélkül is lehet finom tortát, süteményt készíteni.

Ami nagyon érdekes volt, hogy a süteménynek annak ellenére sűrű tészta állaga lett, hogy semmilyen liszt nem került bele. Ez nyilván a főzőbanánnak és a banánnak, illetve a sütőtökpürének köszönhető.

Főzőbanánt Budapesten több helyen is be lehet szerezni, így például nagyobb bevásárlóközpontokban, mint például az Auchan üzleteiben, de már láttam nagyobb SPAR-ban is (pl. a budapesti MOM parkiban). Ezen kívül kapható a Kis India boltban a Wesselényi utcában, valamint a Culinaris üzleteiben is. Figyelem, a főzőbanán vagy más néven zöldbanán nem egyenlő az éretlen zöld banánnal, hanem ez egy különálló gyümölcs, aminek felhasználásához legtöbbször sütés-főzés szükséges.

Itt nagyon jól látható a főzőbanán és a sima banán közötti különbség. Fotó: A plantain and [cavendish] banana by Rhododendrites. CC

Ha nehézkes lenne számodra a főzőbanán beszerzése, meg lehet próbálni azt helyettesíteni főzőbanánliszttel, ami nagyon sok bioboltban kapható, és zöldbanánliszt néven fut.

Mivel azonban ezt a verziót nem próbáltam, neked kell kikísérletezned, hogy milyen mennyiség szükséges a megfelelő állag eléréséhez. A banán-főzőbanán arány a receptben 1:2 arányú, így ez egy kiindulópont lehet. Ha esetleg kipróbáltad ezt a verziót, és bejött, akkor feltétlenül írd meg nekem! 😉

Ez a torta verzió gluténmentes, cukormentes, tejtermékmentes, tojásmentes, szójamentes és lisztmentes is, így igazi finomítatlan, értékes élelmiszerekből áll.

Hát íme a recept!

Hozzávalók (kb. 12-14 szelet):
  • 2 és 1/3 főzőbanán (plantain)
  • 120 g banán
  • 1 lapos teáskanál szódabikarbona
  • 55 g eritrit
  • 60 g karobpor