Endometriózis diétába (is) illeszthető csokitorta recept
Itt egy szuper finom csokitorta, amit bátran beilleszthetsz különleges alkalmakra az endometriózis diétádba, ugyanis csupa egészséges alapanyagokból áll.
A múlt héten volt a szülinapom, és szerettem volna egy egészséges tortát készíteni erre az alkalomra egy kedves barátnőmmel együtt, ami
- finom,
- másoknak is ízlik (nem csak nekem 😊), és
- belefér a jelenlegi étrendembe, vagyis nem kell kompromisszumot kötnöm valamilyen kevésbé egészséges változattal.
Jelentem: a küldetés sikerült!
A torta receptjét ezen az angol nyelvű oldalon találtam, de azért itt-ott módosítottam attól függően, hogy mi volt otthon, és mit tudtam egyszerűen beszerezni.
A csokitortára a férjem azt mondta, hogy életében még nem evett finomabbat, és hálásan emlegette, hogy bevezettem abba a világba, amelyben megtapasztalhatta, hogy liszt és cukor nélkül is lehet finom tortát, süteményt készíteni.
Ami nagyon érdekes volt, hogy a süteménynek annak ellenére sűrű tészta állaga lett, hogy semmilyen liszt nem került bele. Ez nyilván a főzőbanánnak és a banánnak, illetve a sütőtökpürének köszönhető.
Főzőbanánt Budapesten több helyen is be lehet szerezni, így például nagyobb bevásárlóközpontokban, mint például az Auchan üzleteiben, de már láttam nagyobb SPAR-ban is (pl. a budapesti MOM parkiban). Ezen kívül kapható a Kis India boltban a Wesselényi utcában, valamint a Culinaris üzleteiben is. Figyelem, a főzőbanán vagy más néven zöldbanán nem egyenlő az éretlen zöld banánnal, hanem ez egy különálló gyümölcs, aminek felhasználásához legtöbbször sütés-főzés szükséges.
Itt nagyon jól látható a főzőbanán és a sima banán közötti különbség. Fotó: A plantain and [cavendish] banana by Rhododendrites. CC
Mivel azonban ezt a verziót nem próbáltam, neked kell kikísérletezned, hogy milyen mennyiség szükséges a megfelelő állag eléréséhez. A banán-főzőbanán arány a receptben 1:2 arányú, így ez egy kiindulópont lehet. Ha esetleg kipróbáltad ezt a verziót, és bejött, akkor feltétlenül írd meg nekem! 😉
Ez a torta verzió gluténmentes, cukormentes, tejtermékmentes, tojásmentes, szójamentes és lisztmentes is, így igazi finomítatlan, értékes élelmiszerekből áll.
Hát íme a recept!
Hozzávalók (kb. 12-14 szelet):
- 2 és 1/3 főzőbanán (plantain)
- 120 g banán
- 1 lapos teáskanál szódabikarbona
- 55 g eritrit
- 60 g karobpor
- 130 g pürésített sült sütőtök
- 1 vaníliarúd kikaparva
- 100 g kókuszzsír felolvasztva
- 1 evőkanál bio almaecet
- 1 teáskanál fahéj
- 1/3 teáskanál őröltt szerecsendió
A krémbevonat összetevői:
- 1 avokádó
- 100 g banán
- 2,5 evőkanál karobpor
- 5-6 szem datolya előre beáztatva
A torta tetejére:
- Málna és áfonya vegyesen, de alternetívaként akár epret vagy meggyet is használhatsz, mert az is nagyon jól megy a csoki ízéhez. Ha mélyhűtött változatot használsz, akkor vedd elő felhasználás előtt két órával, hogy fel tudjon olvadni a gyümölcs. Olvasd el ITT, hogy miért jó, ha beilleszted a bogyós gyümölcsöket az endometriózis diétádba!
A sütőtökpürét érdemes már előzőleg elkészíteni, így amikor nekiállunk a tortának, már csak az összetevőket kell összedobni. Én például előző nap készítettem egy adag sült sütőtököt, aminek egy részét összeturmixoltam, így másnap már csak elő kellett venni a fridzsiderből.
A sütőtökpüré elkészítése
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A sütőtököt felvágjuk kisebb darabokra, majd betesszük egy jénaiba úgy, hogy a sütőtök darabkák kényelmesen elférjenek egymás mellett. A jénai aljába tegyünk egy kis vizet, így a sütőtök majd gőzben párolódik.
- Amikor a sütő már felmelegedett a kívánt hőmérsékletre, akkor betesszük a jénait a sütőtökkel együtt a sütőbe 30-40 percre. Akkor készült el a sütőtökünk, ha már puha, amit egyszerűen villával ellenőrízhetünk.
- Az elkészült sütőtök egy részének levesszük a héját (kikaparjuk egy kanál segítségével belőle a sütőtököt), majd egy botmixer segítségével összeturmixoljuk a recept szerinti mennyiségben. A többi fel nem használt sütőtököt pedig eltehetjük nasinak vagy akár köretként is felhasználhatjuk főételhez.
A tortaalap elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A plantaint és a banánt meghámozzuk, és darabokra vágjuk.
- A kókuszzsírt pedig egy kis lábosban alacsony lángon felolvasztjuk.
- Ezt követően a tortaalap összes összetevőjét betesszük a turmixgépbe, és jól összeturmixoljuk.
- Veszünk egy 24 cm-es tortaformát, majd kikenjük kókuszzsírral, és beleöntjük az összeturmixolt masszát a turmixgépből.
- Betesszük a tortaformát a felmelegedett sütőbe, és 25-30 percig sütjük a tortát. Egy villával vagy egy vékony késsel ellenőrizhetjük, hogy megsült-e a tészta. Akkor jó, ha a tészta már nem ragad az evőeszközre.
A krémbevonat elkészítése:
Miközben sül a torta, elkészíthetjük a krémet is. Mindehhez csak annyi kell tennünk, hogy összeturmixoljuk az összetevőket.
A torta összeállítása
Amikor kihűlt a torta, kivesszük a tortaformából, és rákenjük a krémet a tetejére. Végül rátesszük a torta tetejére a gyümölcsöket, és ezzel el is készült a tortánk.
Mivel a krém avokádóból és banánból van, illetve a gyümölcsök is romlandók, ezért ezeket érdemes csak az elfogyasztás előtt rátenni a tortára. A tortát ugyanezen okból érdemes pár napon belül el is fogyasztani.
Jó étvágyat!
Kurczewski-Tamás Zita, Endosegítő blog írója, funkcionális táplálkozási referens, természetgyógyász