Endometriózis diétába illeszthető szuper finom brownie recept

Endometriózis diétába illeszthető szuper finom brownie recept

Az endometriózis diéta alapja, hogy tápanyagokban gazdag étkezést folytassunk, amely egész, nem finomított élelmiszerekből,
egészséges zsíradékokból áll, nem tartalmaz egészségtelen cukrokat, adalékanyagokat, nem emeli hirtelen a vércukrot.

Persze e mellett még sok minden másról is szól az endometriózis diéta, amiről írtam már ennek az oldalnak a különböző blogposzjaiban. Így például, hogy miért jó a gluténmentes és a tejtermékementes étkezés endometriózis esetén. Vagy, hogy milyen ételeket érdemes még beilleszteni vagy kerülni az endometriózis diétánkba.

A sütemények, édességek nem az elsődleges tápanyagforrásaink, hiszen vitamin, ásványi anyag, illetve antioxidáns tartalmuk össze sem hasonlítható például a zöldségek, a gyümölcsök, a halak és egyes fűszerek tápanyagtartalmával. Mégis legtöbbször vágyunk rájuk. És igen, ez velem is megtörténik 🙂

Az édességek fogyasztásánál tehát az a fontos, hogy megtartsuk a mértéket, vagyis az étkezésünk alapja továbbra is a tápanyagokban gazdag, egész élelmiszerek legyenek, amelyeket egészséges ételkészítési technikákkal készítünk el. E mellé pedig nyugodtan beiktathatunk időnként egy-egy “mindenmentes” sütit, ami kielégíti a finomság, édesség és a kényeztetés iránti vágyunkat!

A süti fogyasztása nekem például elsősorban a hétvégéhez kötődik, amikor általában valamilyen cukormentes, gluténmentes, tejtermékmentes süteményt elfogyasztok egy kávézóban, vagy elkészítek otthon valami finomságot – a férjem örömére is 🙂 – mint például ezt a brownie-t.

Brownie recept – gluténmentes, cukormentes, tejtermékmentes

Hozzávalók:

  • 70 g kókuszliszt
  • 60 g barnarizsliszt
  • 115 g banán
  • 4 evőkanál rizsszirup (vagy eritritol)
  • 1 kávéskanál szódabikarbona
  • 4 evőkanál bio, cukrozatlan kakaópor
  • 4 evőkanál zsíros kókusztej
  • 20 g folyékony kókuszzsír
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 db bio tojás

Elkészítés módja:

  1. Kapcsoljuk be a sütőt és melegítsük fel 180 fokra.
  2. A kókuszzsírt olvasszuk fel alacsony lángon.
  3. A banánt hámozzuk meg, mossuk meg és nyomkodjuk össze egy villa segítségével.
  4. Tegyük be egy keverőtálba az összetevőket, és jól keverjük össze.
  5. Vegyünk egy kisebb méretű jénait vagy kerámiatálat (kb. 15×20 cm-es), és kenjük ki kókuszzsírral, valamint hintsünk bele egy kevés kókuszlisztet.
  6. A tésztát tegyük bele a sütőtálba, és tegyük be az előmelegített sütőbe.
  7. Süssük kb. 35-40 percig. Ellenőrizzük, hogy rendesen megsült-e egy kés vagy villa segítségével (ha nem ragad a tészta az evőeszközre, akkor elkészült a brownie).

Ez az adag körülbelül 10 szeletet tartalmaz.

Egy szelet tápanyagtartalma:

  • kalória: 121 kcal
  • szénhidrát: 12 g
  • zsír: 5,7 g
  • fehérje: 3,5 g

Amennyiben szükséged van étrendi vagy életmódbeli tanácsadásra, fordulj hozzám bizalommal ezeken az elérhetőségeken.

Kurczewski-Tamás Zita, táplálkozási és életmód coach, funkcionális táplálkozási referens, természetgyógyász

Share