Endomarch: Londonban így hívták fel a figyelmet az endometriózisra

Endomarch: Londonban így hívták fel a figyelmet az endometriózisra

A rendezvényt szervezők azt kérték, hogy mindenkin legyen valami, ami sárga színű, így én egy sárga sálat választottam erre az alkalomra.

Idén ellátogattam a londoni Endomarchra. Ha esetleg még nem hallottál volna róla, a Worldwide Endomarch az a rendezvénysorozat, amelyet minden évben márciusban rendeznek meg szerte a világon különböző civil szervezetek, hogy felhívják a figyelmet az endometriózisra.

És hogy miért éppen a londoni Endomarchon vettem részt? Talán kevesen tudjátok, mert nem igazán szoktam írni róla, de a Sors úgy hozta, hogy már több, mint egy éve itt élek Londonban. Talán csak azt vehettétek észre, hogy egyre több az online előadás, konzultáció, kurzus… Hát ennek ez az oka.

Mivel ebben az évben az “Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány által az Endomarch alkalmából szervezett magyarországi rendezvényeken sajnos nem tudok részt venni, úgy döntöttem, hogy az itteni csapatot fogom erősíteni a jelenlétemmel. És egyúttal személyes kíváncsiságomat és szakmai érdeklődésemet is kielégítem azzal, hogy megnézem, hogyan néz ki itt az Endomarch rendezvény.

Figyelemfelhívó menet Londonban

Gyülekező az Endomarch rendezvényre – London 2019

Az Endomarch hagyományosan egy figyelemfelhívó menetet takar, de valójában az Endomarch ennél sokkal több.

Itt az Egyesült Királyságban is több rendezvényt szerveznek márciusban, hogy az endometriózis tudatosság (“endometriosis awareness”) keretében segítsék az endometriózissal kapcsolatos információk terjesztését és az endometriózis minél koraibb felismerését.

Így ebben az évben is voltak rendezvények különböző egészségügyi intézményekben. Az egyik múzeumban pedig egy kiállítás keretében mutatják be az endometriózissal érintett nők és az őket támogatók valódi életét “Beyond the Invisible”, vagyis “A láthatatlan mögött” címmel.

A szervezők a menet elindulása előtt tartottak beszédeket.

Londonban az Endomarch keretében van minden évben egy figyelemfelhívó menet, amelyet az Endometriosis UK nevű civil szervezet szervez önkénteseivel együtt.

A résztvevők az endometriózis színébe öltözve, azaz sárga ruhakellékekkel felszerelkezve menetelnek London belvárosában, ahol plakátokkal, skandálással, szórólapok osztogatásával hívják fel a figyelmet az endometriózisra. Arra a betegségre, amely 10-ből 1 nőt érint valamikor a termékeny élete során, és amelynek a diagnózisa itt az Egyesült Királyságban – sajnos nem egyedülálló módon a világon – akár 10 évet is igénybe vehet.

A menet a londoni Waterloo Bridge-en

A menet London egyik legszebb belvárosi szakaszán zajlott, ahol a London Eye is található, és ahonnan a híres Big Ben torony is látszik.

A meneten több százan voltak: endometriózissal érintettek párjaikkal, családtagjaikkal, gyermekeikkel, kutyáikkal (tényleg! sárga kendővel felszerelve 😉 ).

Összesen 2,2 km-t tettünk meg másfél óra alatt. Rengetegen voltak a belvárosban, így fontos volt, hogy ne veszítsük el egymást, úgyhogy a menet lassan ment.

A meneten részt vevők rengeteg találó plakáttal készültek, kik hosszabb, kik rövidebb szövegekkel.

Sokan hívták fel a figyelmet az endometriózis gyakoriságára (“I am 1 in 10” vagyis “Én vagyok az 1 a 10-ből!”), a további kutatások szükségességére (“Endometriosis – more research!”) vagy arra, hogy miért vagyunk sárgában (“Go yellow for endometriosis!” vagyis “Viselj sárgát az endometriózisért!”).

Menetelés London belvárosában – Endomarch London 2019

Mások igyekeztek azt kihangsúlyozni, hogy nem túlozzák el az ezzel járó fájdalmakat (We are not ovary-acting! az “overreacting”, vagyis túlreagálás angol szóra utalva). Sokan ugyanis nem veszik komolyan vagy természetesnek tartják a menstruációval járó fájdalmakat. Pedig a fájdalmas menstruáció nem normális.

Nekem az egyik kedvencem, így szólt: “I don’t look sick? Well, you didn’t look stupid.” (“Nem látszom betegnek? Hát, Te nem tűntél ostobának!”) Ezzel is felhívva a figyelmet arra, hogy attól, hogy ez a betegség nem látszik, nem jelenti azt, hogy nincs. Sokan sajnos fájdalomcsillapítókon kénytelenek élni, mert így próbálják a mindennapjaikat vagy a menstruáció napjait élhetővé tenni. Vagy éppen nem küzdenek fizikai fájdalmakkal, de a gyermekáldás útjában áll az endometriózis.

Remélem, egyre többen lesznek, akik megmozdulnak

Ez a betegség valóban rengeteg nőt érint: a becslések szerint a világon 176 millió nőt. Remélem, egyre többen lesznek az ilyen típusú figyelemfelhívó rendezvényeken, hogy együtt, közös erővel még jobban hallassuk a hangunkat!

Sajnos ma rengeteg információval van tele a média, és egyre nehezebb hallatni úgy a hangunkat, hogy azt meg is hallják. Minél többen vagyunk, akik erről beszélünk, annál többen felfigyelnek arra, hogy van egy olyan betegség, hogy endometriózis, ami nők millióinak az életét megnehezíti – úgy, hogy akár nem is tudnak róla.

A felvilágosítás és a figyelemfelhívás éppen ezért rendkívül fontos, amit Magyarországon az “Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány vett a szárnyai alá. Az idei Endomarch alkalmából is több rendezvényt szerveztek/szerveznek, melyekről a facebook oldalukon tudsz tájékozódni.

Adománygyűjtő előadás az endometriózis esetén javasolt életmódváltásról

Az endometriózisra való figyelemfelhívás hónapjában a magam részéről arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy az életmódváltással sokat tehetünk az endometriózisból való gyógyulásért, a gyermekáldás elősegítéséért és a tünetek enyhítéséért.

Éppen ezért egy előadást tartok ebben a témában 2019. március 28-án csütörtökön 18 órakor, ami online követhető lesz.

A részvétel díja egy jelképes 1.000,- Ft, amit az “Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány javára ajánlok fel.

Az esemény részleteiről ITT tudsz tájékozódni. Várlak szeretettel!

Szerző: Kurczewski-Tamás Zita, Endosegítő blog írója, funkcionális táplálkozási referens, természetgyógyász

A szerző az “Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány önkéntese, az Endosegítő pedig az alapítvány együttműködő partnere.

Share