Együtt tényleg könnyebb! - beszámoló az idei EndoMarchról

Együtt tényleg könnyebb! – beszámoló az idei EndoMarchról

Március 28-án az endometriózis világnapja alkalmából az “Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány rendkívül sokszínű programmal várta az érdeklődőket a Gozsdu udvarban található Kolorban.

A kezdetek – flashmob a téren

Az előadások megkezdését megelőzően egy flashmobra került sor a Gozsdu udvar központi terén. A lelkes résztvevők az EndoMarchra készített táncos koreográfiát sárga színű szalag-kitűzőkkel díszített fekete pólóba öltözve adták elő, és így hívták fel a figyelmét az arra járóknak az endometriózis világnapjára. A flashmobot és a rendezvényt is élőben közvetítették a Ustreamen keresztül. A flashmobról szóló videót itt megnézheted.

Egy rendhagyó előadás az ANTRÉ-val és az E-Mancikkal

Ezután egy rendhagyó divatbemutatóval folytatódott a rendezvény. Az ANTRÉ Fashion ruháit mutatták be az E-Mancik Színházi Manufaktúra színésznői, miközben részleteket adtak elő a Verslábak neccharisnyában című színházi előadásukból. Kortárs költőnők verseit hallhattuk, melyekkel megelevenítették a női lét különböző szakaszait, élethelyzeteit, és az azok megélésével kapcsolatos érzéseket, gondolatokat, problémákat. Így szó volt például a kamaszkorról, az anyaságról, a női test változásairól és elfogadásának nehézségeiről, a szerelemről és az elhidegülésről.

IMG_3130

E-Mancik ANTRÉ ruhákban

Őszintén, tabuk nélkül – beszélgetés szakértőkkel

A verses divatbemutatót követően kerekasztal-beszélgetés következett. A beszélgetés részt vevői dr. Bokor Attila szülész-nőgyógyász, a SOTE egyetemi adjunktusa és a laparoscopos csoport vezetője, Nagy Judit, a Magyar Televízió egykori műsorvezetője, aki jelenleg coachként tevékenykedik, valamint Salamon Adrienn, a Női Egészségért Alapítvány alapítója, aki az endometriózis kapcsán maga is érintett, így a beszélgetés során az ő történetét is meghallgathattuk.

IMG_3221

Balról jobbra: Salamon Adrienn, a Női Egészségért Alapítvány alapítója, dr. Bokor Attila szülész-nőgyógyász és Nagy Judit coach

A kerekasztal-beszélgetés célja az volt, hogy beszéljünk az endometriózisról őszintén és tabuk nélkül. Ennek során a részt vevők beszéltek az endometriózisról mint kórképről, annak tüneteiről, diagnosztizálásáról, gyógyítási lehetőségeiről, a gyógyulást támogató életmódváltásról, az orvosok és a nők felelősségéről, tudatosságáról és még sok más témáról.

Az elhangzott számok döbbenetesek: világszerte 70 millió, Magyarországon közel 200 ezer érintett nő van. Szóba került az is, hogy a női eredetű meddőség oka 50%-ban az endometriózisnak tudható be.

Ezeken a számokon túl még elgondolkodtatóbb az, hogy egy újabb kutatás szerint minden második fájdalmas menstruációtól szenvedő nőnek endometriózisa van. Bokor Attila, a laparoscópos és endometriózis műtétek szakértője, megerősítette, hogy a fájdalmas menstruáció nem egy élettani jelenség, ezt nem kell elfogadnunk, és valóban nagyon gyakran endometriózis áll a hátterében. A fájdalmas menstruációnak sok oka lehet, ezért mindig érdemes kivizsgáltatni, és tisztázni, hogy mi áll a hátterében. Erre kívánta felhívni a nők figyelmét a rendezvény kampányfilmje is, ami az eseményen is levetítésre került.

IMG_3083

Kivetítő a rendezvényen

Életmódváltás

Bokor Attila kiemelte, hogy az orvosi kezelés mellett fontosnak tartja az életmódváltást is az endometriózissal érintett nők esetében. Véleménye szerint az endometriózis egy civilizációs betegség, amiben a krónikus stressz, a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás mind szerepet játszanak.

Bokor tapasztalata szerint az endometriózisban érintett nők rendszerint nagy stressznyomás alatt dolgozó fiatal nők. Éppen ezért véleménye szerint az életmódváltás egyik fontos tényezője, hogy az érintettek visszavegyenek ebből az életmódból, csökkentsék a munkát, és olyan dolgokkal foglalkozzanak, amik örömet okoznak nekik.

Az étkezéssel kapcsolatban elmondta, hogy finomított cukrot és vöröshúst nem szabad enni endometriózis esetén, mivel ennek endometriózisra gyakorolt negatív hatása kimutatásra került. Minden más étel vonatkozásában elmondta, hogy ezek endometriózisra gyakorolt hatására kevés tudományos evidencia van. Mindemellett elismerte, hogy az mindenképp pozitív, ha valaki jó minőségű ételeket, alapanyagokat használ.

Az életmóddal kapcsolatban kiemelte még a mozgást, ugyanis az is kimutatott, hogy az aerob, vagyis a nagy oxigénfelhasználással járó mozgások (pl. futás, biciklizés, úszás) csökkentik az endometriózis újbóli kialakulásának az esélyét, és javítják az életminőséget.

Nagy Judit, akinek életében szintén nagyon fontos az egészségtudatos életmód, beszélt a coachingról, ami lényegében egy személyiségfejlesztő módszer, és egy hatékony eszköz lehet arra, hogy egy olyan változási folyamatban segítsen, mint az életmódváltás. Azt is kiemelte, hogy maga az életmódváltás rendkívül nagy akaraterőt kíván meg, hiszen lemondásokkal jár. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megtaláljuk az új dolgokban az örömöt, a teljességet és alapvetően egy harmonikus életet tudjuk ezzel kialakítani. Ehhez viszont szemléletváltás kell, ami egy hosszabb folyamat eredménye.

IMG_3179

A komplex kezelés fontossága

Nagy Judit beszélt arról is, hogy az endometriózis szervi hátterén kívül fontos szem előtt tartani, hogy egy endometriózissal küzdő nőnek, milyen komoly lelki és fizikai nehézségekkel kell szembenéznie.

Abban a beszélgetés részt vevői mind egyetértettek, hogy egy holisztikus személet szükséges az endometriózis kezelésében: a szervi, fizikai tünetek kezelése mellett fontos a lelki okok kezelése is. Bokor szerint a korai felismerés, a jó műtét, az életmódváltás és a hosszútávú gyógyszeres kezelés együttesével jó eredményeket lehet elérni az endometriózis kezelésében.

Az ENDOCOST vizsgálat

Szó volt még az ENDOCOST vizsgálatról is, amelyben Bokor Attila is részt vett néhány évvel ezelőtt. Az ENDOCOST vizsgálatnak 12 európai ország és 2 amerikai egyetem volt részese. A kutatók arra keresték a választ, hogy az endometriózisnak milyen jelentősége van,  és társadalmi szinten hogyan mérhetők a hatásai.

Megdöbbentő, hogy a direkt költségeken (vagyis pl. a kórházi kezelés költségein) kívül jelentős indirekt költségek is felmerülnek, így például a munkában vagy a családban való helyettesítés költsége, illetve pénzösszegben mérhetőek a betegség miatt rosszabb minőségben végzett munka társadalmi hatásai is. Magyarországon 1,6 milliárd EUR-ra becsülték az endometriózis következményeként egy év alatt kifizetett pénzt.

Információ minden mennyiségben

A rendezvényen a közönség is aktívan részt vehetett, és részt is vett. Számos kérdés hangzott el, és mindenre szívesen válaszoltak a szakértők. Ezen kívül a részt vevőket információs anyagokkal várták, valamint információs pultokkal. A rendezvényen az Endősegítő is jelen volt külön információs pulttal.

IMG_3079

Endosegítő pult az EndoMarchon

De nem csak a helyszínen részt vevők követhették az eseményeket, hanem azok is akik személyesen nem tudtak megjelenni. A Ustream élőben közvetítette az eseményt. Ha esetleg Te sem tudtál eljönni, a teljes eseményt megtekintheted itt.

Share