„EGYÜTT KÖNNYEBB” NŐI EGÉSZSÉGÉRT ALAPÍTVÁNY: HÁROM LÁNY, EGY ALAPÍTVÁNY ÉS EGY KÜLDETÉS

„EGYÜTT KÖNNYEBB” NŐI EGÉSZSÉGÉRT ALAPÍTVÁNY: HÁROM LÁNY, EGY ALAPÍTVÁNY ÉS EGY KÜLDETÉS

Másfél évvel ezelőtt egy barátnőm ajánlotta a figyelmembe Salamon Adrienn, az „Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány egyik alapítójának történetét, amivel akkoriban találkozott a facebookon. Így kerültem kapcsolatba Adrival, akivel azóta is folyamatos együttműködésben vagyunk egy közös küldetés kapcsán, amit úgy hívnak: a női egészség támogatása.

Adri találkozása az endometriózissal

A Női Egészségért weboldalán közzétett történetében Adri egyszerűen, őszintén, és mégis rendkívüli erőt sugárzóan írta le az endometriózissal kapcsolatos történetét. Komoly fájdalmakkal és emésztési problémákkal kezdődött, majd két évig tartó orvosról orvosra járás után 2009-ben, 27 évesen négyes stádiumú endometriózist diagnosztizáltak nála. Hét órás nagy műtét következett, melynek során egyik petevezetékét és a bél egyik szakaszát is eltávolították. Mindeközben 15 kilót fogyott és a műtét után 5 hónapig volt táppénzen. De mindebből erőt tudott meríteni, ugyanis a történtek arra sarkallták, hogy változtasson az életén: a diagnózissal való szembesülés után felmondott a munkahelyén és intenzív életmódváltásba kezdett.

12113527_1190383357645263_6075477889958632729_o

Salamon Adrienn

Adri története folytatódhatott volna az ő egyéni útján, de ennél többet szeretett volna kezdeni mindazzal, amivel találkozott és tapasztalt: segíteni abban, hogy másoknak ne kelljen egy ahhoz hasonló történetet megélni, mint amin ő keresztülment.

Amikor diagnosztizálták nálam az endometriózist, még az RTL Klubnál dolgoztam, és semmilyen információ nem volt elérhető az endometriózissal kapcsolatban. Egyetlen egy alapítványt találtam, aki azóta sem válaszolt a levelemre.” – meséli Adri. „Arra gondoltam, hogy a meglévő kapcsolatokat és lehetőségeket kihasználva kellene erről beszélni, ha már olyan sok nőt érint, mégis keveset tudni róla. Megkerestem néhány szakértőt, aki nekem segített, és akiről úgy gondoltam, hogy érdemes lenne ebben együttműködni, majd elkezdtem azon dolgozni, hogy a médiában legyenek erről megjelenések. Cikkek és egy TV szpot is született az endometriózisról. Ezen kívül segítettem egy-egy ingyenesen látogatható női nap megszervezésében, hasonló rendezvényeket már önállóan és az alapítvány keretein belül is minden évben megtartunk.”

A három lány történetének egymásba fonódása

12140162_1189990777684521_6588449834911209984_o

Forró Csilla

2011-ben Forró Csilla is úgy döntött, hogy csatlakozik Adri kezdeményezéséhez. Adri és Csilla már korábban ismerték egymást, mivel Csilla is a médiában dolgozott, és Adrihoz hasonlóan szintén 2009-ben szembesült az endometriózissal. „Folyamatosan tartottuk a kapcsolatot, és megbeszéltük egymással, hogy kinek mi segített, milyen alternatív terápiákat próbáljon ki. A makrobiotika az egy közös pont volt, majd egy idő után elkezdtem Adrinak segíteni, mert én is fontosnak tartottam, hogy beszéljünk az endometriózisról.” – hangsúlyozza Csilla.

“Nagyon fontos, hogy széles körben felhívjuk a figyelmet arra, hogy a nők gondoljanak az endometriózis lehetőségére akkor, ha komoly menstruációs fájdalmakkal vagy egyéb tünetekkel rendelkeznek” – folytatja Csilla. “Azok a nőgyógyászok, akiknél voltam, csak egy cisztát láttak a petefészkemben, de nem foglalkoztak azzal, hogy fájdalmas volt a menstruációm vagy egyéb tüneteim vannak. Nem ismerték fel az endometriózist, így több mint egy fél évig abban a hitben voltam, hogy csak egy cisztám van, és azon próbáltam dolgozni, hogy az elmúljon, felszívódjon. A fájdalmamra azt mondták, hogy vegyek be fájdalomcsillapítót. Három orvoshoz mentem el, mire dr. Bokor Attilához kerültem. Bár nálam feltáró műtétre végül nem került sor, a tünetek alapján a doktor úr azt mondta, hogy 99%-os valószínűségű az endometriózis.

12113527_1190382794311986_3966623422740083323_o

Kocsi Gabriella

A makrón keresztül találkoztunk Csillával. 2009-ben diagnosztizálták nálam is az endometriózist.” – kezdi a saját történetét Kocsi Gabriella. „Ennek az az előzménye, 2007-ben találkoztam a párommal, és elég hamar kiderült, hogy közös gyereket szeretnénk. Elkezdtünk próbálkozni, de nem sikerült annak ellenére, hogy az orvosom szerint minden rendben volt. Én az a típusú endometriózisos beteg voltam, akinek mindig fájdalmas volt a menstruációja. Nekem más tünetem nem volt: sem bélérintettség, sem más endometriózisra utaló jel. A fájdalmas menstruáció pedig „normális” volt minden nőgyógyász szerint, akivel kapcsolatba kerültem, és csak annyit mondtak, hogy szedjek fájdalomcsillapítót. Sokáig külföldön dolgoztam, napi 10-15 órákat, és a munkám miatt sokat utaztam körbe a világban, ezért nem is volt ezzel időm foglalkozni.” – meséli Gabi.

Több mint egy éve próbálkoztunk a párommal, már kezdtek más tüneteim is lenni, durva és elhúzódó vérzésekkel. Elmentünk egy családtervező központba, ahol a nőgyógyász közölte, hogy mindkét petevezetékem el van záródva, és műtét szükséges. Akkor ettől nagyon kiborultam, hiszen a családtervezés közepén tartottunk.

A feltáró műtétre végül 2009. novemberében került sor, ami alapján megállapították, hogy miómám van, az endometriózis pókhálószerűen összenőtte a kismedencei szerveket és az egyik petevezetőmet ki is kellett venni. A műtét után azonnal lombikot javasoltak. Onnantól kezdtem el kutakodni, hogy mi is az endometriózis, de sehol nem találtam válaszokat. Különböző természetgyógyászok, jóga és mindenféle módszer kipróbálása után eljutottam az Arwen tornára az első sikertelen lombik után. Majd elkezdtem a makrobiotikát és 2012-ben találkoztunk Csillával a Kushi Intézetben, aki éppen ott dolgozott. Ekkor Adri is kint volt egy programon, így kapcsolódtunk egymáshoz mind a hárman, és kezdtünk el beszélgetni. Amikor mindannyian hazajöttünk, újból felvettük a kapcsolatot, és elkezdtünk együttműködni. Ekkor született meg a honlapunk.

Az alapítvány születése

Tavaly decemberben alapítottuk meg az alapítványt, majd július végén jöttem el attól a cégtől, ahol dolgoztam azért, hogy csak az alapítvánnyal foglalkozzak. Bebizonyosodott ugyanis az elmúlt időben, hogy annyi teendő van az alapítvánnyal, hogy mellette egyszerűen más nem fér bele.” – kezd bele az alapítvány történetének születésébe Adri, mikor az alapítvány kezdeteiről kérdezem. „Ezt megelőzően mind a hárman dolgoztunk, ami mellett annyi fért bele az időnkbe, hogy szervezzünk minden évben egy nagy rendezvényt: az ingyenes női napot. Közben Csilla és Gabi elkezdett bioboltot, majd egy harmadik társsal bővülve éttermet üzemeltetni, és 2014-ben elkezdtünk együtt rendszeresen klubnapokat, főzőtanfolyamokat szervezni. 2015. márciusában pedig megrendeztük az EndoMarchot, ami alapján még többen kezdtek el érdeklődni a tevékenységünk iránt.

Amikor arról kérdezem Adrit, hogyan lehet ebből a munkából megélni, Adri válasza a következő: „Egyelőre sehogy, úgyhogy engem most a párom támogat ebben. Az ideális az lenne, ha lennének aktív partnereink és támogatóink, akik finanszírozzák a rendezvényeket. Az elmúlt pár évben mi finanszíroztuk, vagy éppen annyi támogatást szereztünk, hogy a rendezvények ne kerüljenek pénzbe vagy ne mindent kelljen teljes áron kifizetni. Az EndoMarch kapcsán kaptunk valamennyi támogatást, amiből a rendezvényt meg lehetett szervezni, de gyakorlatilag így is sok mindent kapcsolatokon keresztül, szívességből ment vagy kedvezményes áron. Egy ilyen rendezvénnyel nagyon sok költség van, így például az EndoMarch kapcsán volt sajtóreggeli, média megjelenések, grafikus, fotós, helyszín, ustream közvetítés.” Gabi és Csilla pedig jelenleg gyesen vannak, így az alapítvánnyal a mellett tudnak foglalkozni, hogy egyébként otthon gondozzák és nevelik gyermekeiket, miközben a férjeik tartják el a családot, ugyanis a bioboltjuk és az éttermük azóta megszűnt.

A SOTE-val való együttműködés

Korábban is folyamatos volt az együttműködés a SOTE I. számú női klinikán működő endometriózis centrum és a Női Egészségért Klub (majd Alapítvány) között, de ez a kapcsolat az idén még szorosabbra fűződött. „Az egyik legnagyobb magyar endometriózissal foglalkozó centrum a SOTE I. számú női klinikán található” – hangsúlyozza Adri – „és azt gondolom, hogy ez a centrum rendelkezik a legjobb felszereltséggel és a legnagyobb tapasztalattal, figyelembe véve az esetszámukat is. Elindult tehát közöttünk egy párbeszéd, hogy miben tudnánk támogatni egymás tevékenységét.”

Megszületett tehát az Endoklub, ami minden hónapban a SOTE Baross utcai épületében, az I. számú Női Klinikán kerül megrendezésre.

Az Endoklubon mindig van egy orvos is, és különböző endometriózissal kapcsolatos témák kerülnek feldolgozásra. A részvétel ingyenes és mindenki számára nyitott, aki endometriózisban érintett.

Amiben segít az Alapítvány

Amikor arról kérdezem a lányokat, hogy miben tudnak segíteni mindazoknak, akik endometriózisban vagy más női betegségben érintettek, Adri elkezdi sorolni: „a weboldalunkon sok hasznos információ elérhető, így vannak ajánlott orvosok, egyéb szakértők, információk különböző betegségekről és alternatív terápiás lehetőségekről, illetve gyógyulási történetek. Ebből lehet tájékozódni, és ez segíthet abban, hogy valaki eldöntse, merre akar továbbmenni, mert mindenkinek más az, ami végső soron segít. E mellett emailen és a facebookon is el lehet érni minket. Ahogy említettük, egy évben két nagy rendezvényünk van: az ingyenes női nap és az EndoMarch. Ezen kívül vannak ingyenes rendezvények havi szinten, így a SOTE-n levő Endoklub vagy az Endosegítő klubestek. 2016. március 19-én pedig újból lesz EndoMarch, amire mindenkit várunk sok szeretettel.

endomarch2016

A Női Egészségért tevékenysége az endometriózison túl

Ezután arról kérdezem a lányokat, hogy az alapítvány tevékenységében mennyire van fókuszban az endometriózis, és milyen teret kapnak egyéb női betegségek. „A jövő évre tervezzük azt a változtatást, hogy az endometriózist teljesen külön fogjuk választani weboldal szinten is.” – kezd bele Adri. „Az endometriózissal foglalkozó weboldal a Női Egészségért Alapítvány jelenlegi weboldalán keresztül lesz elérhető, de lesz egy külön felülete, amin sokkal több információ lesz elérhető magáról az endometriózisról. A noiegeszsegert.hu pedig általános és átfogó weboldal lesz, amelyen keresztül minden nőnek szeretnénk segíteni az első menstruációtól kezdődően a klimax utánig, hogy ezzel a teljes női életciklust lefedjük. Az elmúlt években ugyanis sok egyéb problémával is kapcsolatba kerültünk, így például inzulinrezisztenciával, PCOS-sel, meddőséggel, menstruációs problémákkal, és sok szakértővel megismerkedtünk, akik mindezekben tudnak segíteni a szakértelmükkel. A 2016. évi EndoMarchra is keresünk női egészséggel, így például mellrákkal, méhnyakrákkal, PCOS-sal, miómával foglalkozó alapítványokat, akik szívesen csatlakoznának a kezdeményezéshez.

Támogasd Te is az Alapítványt!

Azt magam is tapasztalom, hogy társadalmi munkát végezni nem mindig egyszerű dolog. Kell hozzá küldetéstudat, elszántság, rengeteg idő és kitartás. Ezen kívül kellenek segítők, támogatók és nem utolsó sorban pénz. Éppen ezért arról is beszéltünk, hogyan lehet segíteni az alapítványt abban, hogy folytatni tudja a segítő tevékenységét.

Folyamatosan keresünk önkénteseket és van is pár ember, aki segít nekünk, de jó lenne, ha megye szinten is lenne egy endo központ vagy endoklub, amihez szintén keresünk segítőket. Másfelől az Alapítványt anyagilag is lehet támogatni pénzadománnyal.

Ha például cégek kívánják támogatni az alapítványt, akkor szívesen elmegyünk előadást tartani az ott dolgozó nőknek endometriózissal vagy más női egészséggel kapcsolatos témában. Ezen kívül most éppen egy klubtagsági rendszert szeretnénk elindítani, aminek a lényege, hogy azok, akik ehhez csatlakoznak, és fizetnek klubtagsági díjat, jogosulttá válnak kedvezmények meghatározott szolgáltatóknál való igénybe vételére, és különböző rendezvényeken való részvételre. 

Az endometriózis tanulságai

Mivel mindhárman elég súlyos endometriózissal néztek szembe, arról is kérdeztem a lányokat, hogy mi az, amit javasolnak mindazoknak, aki endometriózissal küzdenek, és gyógyulni szeretnének. Ezúttal Csilla kezd bele: „Le kell lassítani az életet, és vissza kell venni a tempóból. Nem szabad mindent bevállalni, hanem inkább szelektálni kell.” Csilla azt is kihangsúlyozza, hogy mennyire fontos az, hogy főzzünk magunkra és rendszeresen mozogjunk. Neki a makrobiotika és az Arwen torna segített, és az, hogy saját maga is visszavett a tempóból. Egy átfogó étrend- és életmód-változtatásba kezdett, ami az első 10 hónapban a teljes figyelmét igénybe vette, azonban ez a magára szánt idő rendkívül sokat segített neki a tünetei enyhítésében. Adri szerint is nagyon fontos a főzés, ugyanis ebben pont az a lényeg, hogy azon keresztül önmagunkkal foglalkozunk.

Az elmúlt hat évben Adri azt tapasztalta, hogy azok, akik endometriózissal küzdenek, jellemzően magukat sorolják az életükben a legutolsó helyre, miközben mindenki előttük van fontossági sorrendben: a család, a barátok, a kiskutya, a kismacska.

És ez az, amit meg kell változtatni, hogy önmagunk és a gyógyulásunk kerüljön a középpontba. A másik fontos tényező, amit Adri kiemel, az a stressz csökkentése. Az étrend és a mozgás mellett ugyanis nagyon fontos, hogy a lelki dolgainkat is helyre rakjuk. „Én két év után mentem el kineziológushoz és sokat segített. Ma már tudom, hogy előbb el kellett volna mennem, ezért én mindenkinek azt javasolom első körben, hogy menjen el pszichológushoz vagy kineziológushoz vagy valamilyen módon kezdjen el foglalkozni önmagával. Meg kell tanulni, hogyan kezeljük a stresszt, és hogyan legyünk mi is fontosabbak önmagunknak a mikrokörnyezetünkben, és ez nem biztos, hogy egyedül megy.” – osztja meg velünk Adri a meglátásait.

„Én is tapasztaltam azt, hogy a tünetek is visszajönnek , ha az ember stresszel és össze-vissza rohangál.” – teszi hozzá Csilla.

Ráadásul azért is nehéz, mert folyamatosan változik a mi életünk is. Nekem például megváltozott az életem, amióta megszületett a kislányom. Most megint fontosabb a gyerek, és a körülötte lévő teendők, minthogy magamra figyeljek. Tehát mindig jönnek az új kihívások.

harman_noieg

Az alapítvány alapítói, Salamon Adrienn, Forró Csilla és Kocsi Gabriella (balról jobbra) gyermekeikkel együtt

Azt gondolom, hogy a mai nők nagyon a fejükben élnek, rengeteget vállalnak magukra. E helyett inkább lassítani kell, és fontos foglalkozni önmagunkkal mindamellett, amit egyébként csinálunk, különben jönnek a jelek és a figyelmeztetések.” – csatlakozik a lányok által elmondottakhoz Gabi is. „Majdnem mindegy, hogy melyik ponton kapcsol be ez az öngondozó mechanizmus: lehet ez akár a diétán, akár a mozgáson keresztül. Tudomásul kell venni, hogy a problémák nehezen szűnnek meg, hogy ha nem csökkentjük a stresszt, és nem foglalkozunk a lelkünkkel. Nekem is a makrobiotika, a mozgás segített és az, hogy helyreraktam olyan problémákat, amiről azt gondoltam, hogy nincsenek, de egy jó kineziológus segítségével feltárásra kerültek.

Mindenkinek van egy hátizsákja, aminek a zsebei tele vannak mindenféle dologgal a családi háttérből, a mintáinkból, a közösség nyomásából, a stresszből, meg amit még szépen beleraktunk magunknak.

Azt gondolom, hogy ha ezeket feltárjuk és kitakarítjuk, akkor az segít abban, hogy elkezdjük szeretni magunkat és egy picit előrébb kerüljünk a saját prioritási listánkon. Ez nehéz, de nem lehetetlen, különösen azért, mert ha már családunk is van, akkor a család egészsége és jólléte az anya egészségén és jóllétén múlik.

 

logo_Pantone1925C_1betutTovábbi információk az „Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítványról:

Weboldal: www.noiegeszsegert.hu

Facebook: https://www.facebook.com/noiegeszsegert/

https://www.facebook.com/endometriozismagyarorszag/

Email: info@noiegeszsegert.hu

Amennyiben támogatni szeretnéd az Alapítványt, ezen a bankszámlán fogadja az Alapítvány a pénzadományokat:

“Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány

Számlaszám: OTP 11702043-20005973

Fotó a poszt elején: az „Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány alapítói (balról jobbra): Forró Csilla, Salamon Adrienn és Kocsi Gabriella

Share