Egy nap értünk, nőkért és az egészségünkért - beszámoló a Női Napról

Egy nap értünk, nőkért és az egészségünkért – beszámoló a Női Napról

Október 10-én került megrendezésre az “Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány éves őszi rendezvénye, az ingyenes Női Nap. Az esemény különösen hasznos volt mindazoknak, akik keresik a kiutat az endometriózisból vagy akik termékenységi problémával küzdenek, ugyanis a Női Nap fókuszában az endometriózis és a meddőség állt.

12068619_1190004364349829_8207027863622313832_o

A Női Napot szervező”Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány alapítói: Forró Csilla, Salamon Adrienn, Kocsi Gabriella (balról jobbra)

Több okból kifolyólag is ott volt a helyem. Egyrészt jelen voltam információs pulttal a helyszínen – több egyéb kiállítóval együtt- így lehetőségem volt a szünetekben olvasókkal találkozni, illetve újabb érdeklődőkkel megismertetni a weboldalt. A másik ok a jelenlétre a MA-URI® workshop volt, amit Győrfi Zsófi társammal együtt tartottam, de erről majd később.

12132434_1190004251016507_5619207625245407732_o

Endosegítő információs pult a Női Napon

A program rendkívül sokszínű volt: a délelőtti előadásokban, beszélgetésben elsősorban az orvosi, pszichológusi szakma képviselői kaptak helyet, míg a délutáni workshopokon a gyógyulást, egészséget támogató alternatív módszerekkel, megközelítésekkel és gondolatokkal ismerkedhettünk meg.

Így haladtunk a nyugati világunk orvosi, tudományos és gondolkodásközpontú megközelítésétől egyre inkább a holisztikusabb, a nő fizikai, lelki, szellemi és mentális folyamatait egységében szemlélő megközelítések felé, és ily módon egészítették ki egymást az egyes előadók és programok, és kaptunk egyre teljesebb képet arról, hogy mi minden szóba jöhet, amikor a női EGÉSZségről beszélünk.

12138477_1190382164312049_5988151982278222604_o

Dr. Bokor Attila az endometriózis és a meddőség kapcsolatáról beszélt

Az alapítvány alapítóinak köszöntője és bemutatkozása után  Dr. Bokor Attila, a Semmelweiss Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának egyetemi adjunktusa és laparoscopos csoportvezetője tartott az endometriózisról előadást , és arról, hogy ez milyen kapcsolatban áll a meddőséggel.

Bokor Attila az endometriózis kapcsán beszélt a fájdalomról és a meddőségről, mint két lehetséges legfontosabb tünetről, illetve következményről. Bokor kiemelte, hogy a menstruációs fájdalmak miatt orvoshoz fordulók 50%-ának a hátterében endometriózis áll, és ez ugyanígy van a meddőség esetén is, vagyis a meddőség hátterében is 50%-os arányban endometriózis áll. Ezek a számok nagyon elgondolkodtatóak, és rávilágít arra, hogy az endometriózis előfordulási gyakoriságával közel sem áll megfelelő arányban az endometriózissal kapcsolatos felvilágosultság.

Bokor Attila elmondta, hogy nehéz megérteni, hogyan okoz az endometriózis meddőséget. Persze van egyértelmű eset is, mint például az, ha az endometriózis elzárja a petevezetéket. Viszont az összes többi esetben nem egyértelmű, hogy mi az oka az endometriózissal együtt járó esetleges meddőségnek (nem minden esetben jár ugyanis az endometriózis meddőséggel). Szóba került még az adenomyosis, vagyis az az eset, amikor a méhfalba megy bele az endometriózis (endometriosis interna). Ilyen esetben az lehet az oka a meddőségnek, hogy adenomyosisnál megváltozik a méhnyálkahártya képessége az embrió befogadására.

Bokor Attila beszélt még a teherbeesési esélyekről is, és elmondta, hogy az endometriózis műtéti kezelése után lehet esélye a természetes fogantatásnak. A praxisában ilyenkor egy úgynevezett fertilitási index segítségével méri fel a spontán teherbeesés valószínűségét, és ha rosszak az esélyek, akkor rögtön mesterséges megtermékenyítést javasol. Bokor tapasztalata szerint enyhe endometriózisnál általában jók a teherbeesési esélyek a műtét után, azonban a súlyosabb endometriózisnál kevésbé kedvezőek.

A Semmelweiss Egyetem adjunktusa a tévhitek eloszlatása végett azt is kiemelte, hogy a terhesség következtében nem gyógyul meg az endometriózis annak ellenére, hogy az orvosok szokták javasolni azt a pácienseknek endometriózis esetén, hogy gyorsan essenek teherbe.

12139942_1190004597683139_4732164558488286046_o

Márki Gabriella egészségpszichológus

Márki Gabriella egészségpszichológus az endometriózis mindennapokra való hatásáról beszélt, melynek középpontjába a stresszt mint témát helyezte. Ebben az előadásban az endometriózis és a meddőség kapcsán orvosi szemszögből kirajzolódott képet azzal egészítette ki, hogy az endometriózisos megbetegedések egy részében fennálló meddőséghez az is hozzájárulhat, hogy az endometriózis következtében a szexuális együttlétek minősége és gyakorisága lecsökken. Ez valóban egy elgondolkodtató magyarázat, hiszen az endometriózis gyakori tünetei közé tartoznak a menstruációs vagy egyéb kismedencei fájdalmak és a fájdalmas szexuális együttlét.

Az előadó a betegséggel, a fájdalommal, a termékenységi problémákkal kapcsolatos stressz oldására fizikai aktivitást (pl. sport, séta), relaxációs módszerek és egyéb meditatív relaxációt (pl. jóga, légzés, autogén tréning) elsajátítását javasolta. Volt szó a jó és a rossz stresszről, hiszen a stressz nem mindig egyértelműen csak negatív fogalom, mivel a stressz sokszor segít a helytállásban (például vizsgahelyzet esetén). Márki Gabriella kiemelte, hogy sokat tehetünk magunkért és az egészségünkért, ha megpróbáljuk megváltoztatni a stresszhez való hozzáállásunkat. Így például megoldás lehet a másoktól való segítségkérés stresszhelyzetben, életünk értelmének megkeresése és az azzal járó stressz kezelésének elsajátítása (mivel a stressz akkor sem kerül el bennünket, ha éppen rátaláltunk az életünk értelmére, legyen az a család, a hivatás vagy egyéb aktivitás).

12113526_1190383510978581_4481034113103510393_o

Dr. Valló Ágnes, dr. Kovács Zoltán, Kocsi Gabriella és Salamon Adrienn (balról jobbra)

A meddőség témakörében egy kerekasztal-beszélgetésnek is szem- és fültanúi lehettünk, ahol Kocsi Gabriella, az Alapítvány egyik endometriózisban érintett alapítója, Dr. Valló Ágnes pszichoszomatikus belgyógyász és Dr. Kovács Zoltán szülész-nőgyógyász természetgyógyász beszélgetett Salamon Adriennel, az Alapítvány másik alapítójának moderálásával. A beszélgetésen a betegség és a gyógyuláshoz vezető út lelki, érzelmi vonulatai is fókuszba kerültek. Gabi megosztotta a gyermekvállalással kapcsolatos 5 éven át tartó nehézségeit, ideértve a meddőségi nagyműtétjét, valamint a sok lombikot, ami ez után következett. Gabi megpróbáltatásait végül örömteli családdá alakulás koronázta örökbefogadás útján. A beszélgetés során megragadott Valló Ágnes gondolata a “meddőség” szó használatáról és arról, hogy a termékenységi problémákkal foglalkozó centrumokat meddőségi centrumoknak nevezik. Kiemelte, hogy a meddőség egyfajta stigma a nőknek, és ez a szóhasználat nem segíti az ezzel kapcsolatos lelki folyamatokat. Szóba kerültek az egyes mozgásformák is, melyek támogathatják a női egészséget. Kovács Zoltán nőgyógyász, aki maga is jógaoktató, a jóga gyakorlásának előnyeiről beszélt, míg Valló Ágnes az örömteli mozgás gyakorlását hangsúlyozta. Kovács Zoltán beszélt még a relaxáció fontosságáról is. A relaxáció során ugyanis lehetőség van a spontán változásra, és akár napi 5-10 perc relaxáció is már jótékony hatású lehet, mivel a kulcs a rendszerességen van.

Az ebédszünet után következtek a workshopok, melyek során – az előadóknak és a témaválasztásnak köszönhetően – egyre bensőségesebb hangulat kezdett kialakulni.

12068930_1190015597682039_7282774730115913034_o

Ráth Zsuzsanna

Ráth Zsuzsanna makrobiotikus tanácsadó, fényháló terapeuta és kundalini jógatanár praktikus tanácsokat, tippeket osztott meg, melyekkel sokat tehetünk a női egészségünkért. Elmondta, hogy kényeztessük magunkat a bőrünkre kent olajokkal, mit együnk reggelire, ha egészségesen akarunk táplálkozni, milyen szuperételeket építsünk be az étrendünkbe. Volt szó olajrágásról, testkefélésről, gyömbérpakolásról, egy szóval Zsuzsa megosztotta a praktikáit, és tényleges tippeket, ötleteket adott, melyeket beépíthetünk a mindennapjainkba.

Ezután Forró Csilla, a Női Napot szervező alapítvány alapítója és életmód-tanácsadó is, beszélt a női egészséget támogató ételekről, étrendről és ennek körében elsősorban a makrobiotikus életmódról. Csilla workshopja is személyes hangvételű volt, hiszen megosztotta azt is, hogy ő maga hogyan kezdte el ezt az életmódot. Ahogyan azt a Női Egészségért oldalán is olvashatjuk, Csilla az endometriózissal kapcsolatos tünetei, fájdalmai enyhítésére és kezelésére kezdte el alkalmazni a makrobiotikát, méghozzá sikeresen. Saját maga elmondása szerint úgy vágott bele, hogy kipróbálja egy hónapra és utána “visszatér a párizsis zsemlére”, ha mégsem válik be, azonban már ez idő alatt is olyan eredménye lett az étrendváltásnak, hogy folytatta és ennek köszönhetően fájdalmai, tünetei enyhültek, endometriózisa tünetmentessé vált.

Gáborjáni Réka régóta foglalkozik a szakrális női tanításokkal, dúla és női jógát is oktat. Réka előadásában kihangsúlyozta, hogy mennyire nem tesz jót hosszú távon az egészségünknek, ha kiszakítjuk magunkat a testünk ciklusából, habár manapság már minden az ellen szól, hogy ezt meg tudjuk tenni, hiszen a minket körülvevő világ elvárása az, hogy minden nap ugyanúgy teljesítsünk. Nemcsak a testünknek van havi ciklikussága – amire érdemes figyelni és ráhangolódni – hanem a természetnek is, és ez szintén befolyásolja az életünket, így például a nappaloknak-éjszakáknak és az évszakoknak a váltakozása is. Réka beszélt arról, hogy a hormonrendszerünket (a tobozmirigyen keresztül) és természetes folyamatainkat hogyan befolyásolja a mesterséges fény használata. Említette például, hogy a sok mesterséges fény lehet az egyik oka annak, hogy a fiatal lányok manapság egyre korábban kezdenek el menstruálni. Ugyanígy nem véletlen, hogy a legtöbb szülés éjszaka indul meg, amikor nyugalom van, ezért a mesterséges fénynek rossz hatása van az elkezdődött vajúdásra is. Éppen ezért ilyenkor nem javasolt mesterséges fényeket alkalmazni (legfeljebb kislámpát), mert az blokkolja a megindult folyamatot.

Sajnos az ezt követő előadáson, amit Dr. Valló Ágnes pszichoszomatikus belgyógyász, természetgyógyász, mentálhigiénikus, mediátor és dr. Szilágyi Zoltán közgazdász, marketing- és PR-szakértő, coach és mediátor tartott, nem tudtam részt venni, mivel a saját workshopomra kellett előkészülnöm. Valló Ágnes és párja, Szilágyi Zoltán, akiknek a magánéletük mellett a szakmai életük is összefonódik, a baba-projekt nehézségeiről, a párkapcsolati krízisekről beszéltek és arról, hogy hogyan tartsuk karban párkapcsolatunkat. Az előadások, workshopok videói hamarosan elérhetőek lesznek az interneten, a posztomban behivatkozom majd ennek az előadásnak és a többi előadásnak a linkjét, így azok teljes egészében megtekinthetők lesznek.

12080079_1190384144311851_6798555375911169786_o

MA-URI bemutató – jómagam (Tamás Zita) és segítségünk, Harczi Rita

Mivel jómagam MA-URI® kezelőként is tevékenykedem, abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy a délutáni szekcióban én is tarthattam workshopot, méghozzá egy MA-URI® testmunka- és táncbemutatót Győrfi Zsófival, a MA-URI Centrum trénerével és kezelőjével együttA bemutató során arról beszéltünk, hogyan segíthet a MA-URI® érintésterápia és tánc abban, hogy kiutat találjunk a betegségeinkkel együtt járó félelmeinkből és a fájdalmainkból.

12120126_1190005137683085_8417294656140624229_o

Harczi Rita, Gyórfi Zsófi és jómagam, Tamás Zita (balról jobbra)

A MA-URI® öngyógyító és önfejlesztő rendszer szerint  minden tudás bennünk van, és mind az érintés, mind a tánc, illetve MA-URI® egyéb önfejlesztő eszközei segítenek abban, hogy lehámozzuk magunkról azokat a fájdalom- és félelemrétegeket, amelyek megakadályoznak minket abban, hogy hozzáférjünk a bennünk levő belső tudáshoz, bölcsességhez. Ez a tudás és a bölcsesség az, amely segít minket az utunk megtalálásában, így a gyógyulásban is. A gyógyulás szerves része a lelki, érzelmi szintű gyógyulás, mint ahogy az is, hogy az életünkben valóban azt az életet éljük, ami boldoggá és kiegyensúlyozottá tesz. “Amikor megtaláljuk a szívünket, megtaláljuk az utunkat”, és a MA-URI® érintés, a zene, a tánc szavak nélkül segít ebben.

12109847_1190004997683099_4929375493791167168_o

A MA-URI csapatával együtt egy dalt is előadtunk: I believe I can fly – videó hamarosan!

 

A posztban található fotók felhasználására az “Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány adott engedélyt. Ezúton is köszönet érte!

A NŐI NAP ELŐADÁSAI HAMAROSAN VIDEÓN IS ELÉRHETŐK LESZNEK. AMINT EZ MEGTÖRTÉNIK, KIEGÉSZÍTEM A POSZTOT A VIDEÓ LINKEKKEL!

Share