Csipkerózsika csókja - Amíg várjuk az ENDOMETRIÓZIS GYÓGYMÓDJÁT

Csipkerózsika csókja – Amíg várjuk az ENDOMETRIÓZIS GYÓGYMÓDJÁT

Fogadjátok sok szeretettel Michna Orsolya írását, aki az Endometriózis Támogató Csoport elnevezésű facebook csoport tagja és maga is endometriózissal érintett. Az írás  eredetileg az “Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány által üzemeltetett Endometriózis Magyarország facebook oldalán jelent meg, és megkeresésemre Orsi engedélyezte, hogy közöljük, mivel az számos nagyon fontos és értékes gondolatot tartalmaz arról, hogy milyen fontos a felelősségvállalás önmagunkért egy olyan rejtélyes betegség esetén mint az endometriózis, amelyhez nem kapunk egy kész megoldókulcsot, és hogy a szemléletváltás és a hit milyen sokat jelenthet a gyógyulási utunkon.  Köszönjük, Orsi, hogy megosztod velünk a gondolataidat és érzéseidet! – Tamás Zita, Endosegítő 

“Az endometriózisnak nem ismerik a kialakulásának az okát. Nem vagyok szakember, nem vagyok orvos, és a tudományos szakszerűséget sem fogom tudni produkálni, csak egy beteg vagyok a 200.000 nő közül, akik Magyarországon élnek, és egy parányi porszem vagyok, a 176 millióból, akik világszerte ettől a betegségtől szenvednek, és keresik a válaszokat.
Mégis leírnám a saját gondolataimat, és örülök, ha csak egy embernek is segítek vele.

Az endometriózis olyan női betegség, amivel kapcsolatban az „egyszerű” fájdalomtól, meddőségtől elkezdve szerveket roncsoló stádiumig bármi előfordulhat. Nyilván akinek „csak” FÁJDALOMMAL jár a betegség, gyakran megkapja nem csupán a szorosabb környezetétől, de még szakemberektől, nőgyógyászoktól, háziorvosoktól is: ez a női léttel jár, ne hisztizzen!
NEM, NEM JÁR EGYÜTT A NŐI LÉTTEL! Az erős fájdalommal járó menstruáció NEM normális! Betegség is lehet a hátterében. Szakértők által aláírható petíció: https://www.peticiok.com/endometriozis_ellen_kuzdunk

Sok lányt ismerek, akiknek nem csak a fájdalommal kell együtt élniük, hanem véres széklettel, összeeső tüdővel, működésképtelen vesével, gyermektelenséggel! IGEN, AZ ENDOMETRIÓZIS MIATT!
Az elmúlt időszakban több celeb nő is vállalta, hogy ezzel a betegséggel kell együtt élnie, hogy a gyermekért meg kellett küzdenie, hogy a gyógyulás érdekében műtéten estek át, változtattak az életmódjukon. Műtéttel, speciális diétával, új célokkal, a káros stresszt kizárva az életükből elérték a tünetmentességet. GYÓGYULTNAK ÉRZIK MAGUKAT! És ha ezt elérhetjük, van ennél fontosabb?
Ha egy mellrákos nő beszámol arról, hogy meggyógyult, legyőzte a rákot, nem vele örülünk? Nem az a fontos, hogy neki sikerült, megkérdezzük, hogy sikerült?

LEHETSZ KRITIKUS. Hibáztathatod az orvost, akinek hiába meséled a tüneteidet, csak legyint, félrekezel. Lehet hibáztatni az egészségügyi rendszert, a kutatás hiányosságait, hogy orvosilag csak a műtét és a hormonkezelés jelenthet megoldást. Lehet hibáztatni azt, aki diétára, életmódváltásra buzdít, és az nem működik, nem válik be, vagy csak egyszerűen kivitelezhetetlennek tartod, nem tudod csinálni. Lehet hibáztatni a bulvár médiát, akik 3 percben, csak rész információt közvetítenek, és a fókuszpont nem a sok nagyon nehéz és kilátástalan élethelyzeten van, hanem egy gyönyörű terhes kismamán. DE LEGYÉL KRITIKUS ÖNMAGADDAL IS! Harcolj, TE még mit tehetsz, még mit tanulhatsz, még kihez fordulhatsz.

Ismétlem önmagam, az endometriózisnak nem ismerik a pontos kialakulásának az okát. A legújabb kutatások arra engednek következtetni, hogy genetikai hajlam, felborult hormonháztartás, helytelen mozgásszegény, stresszes életmód kedvez a betegségnek. (Nem feltétele!) Még az sem kizárt, hogy civilizációs betegségről beszélhetünk. A genetikai hajlammal nyilván nem tudunk változtatni, adottság, amivel együtt kell élnünk. A többi tényezőn mind lehetséges változtatni, tenni érte!

Nagyon fontosnak tartom megemlíteni, hogy sokaknak olyan mértékben elhatalmasodott a testükön az endometriózis, ÖNHIBÁJUKON KÍVÜL, hogy nincs esélyük csak egy diétában bízni, hiába hallják a legyintés mellett elhangzó: Csak diétázz és ne legyél stresszes! Egy összeesett tüdővel életmentésről beszélhetünk csak. Jelen pillanatban is van lány, aki sokórás műtétjéből próbál felépülni, van olyan, aki örökre lemondhat a gyermekszülésről fiatalon, van aki sztómával fogja leélni az életét. Igen, ők is endometriózissal küzdenek, nekik GYORSAN szükségük lenne a pontos válaszokra, egy gyógymódra, az ok megtalálására.

Szabó Zsófinak nagyon nagy köszönet, hogy a kamerák előtt kimondta, hogy endometriózissal küzd! Gyermeket vár, és vele együtt örülünk! Tudjuk, min megy keresztül! Nincs egyedül! Holdampf Linda stylist, Bocskor Bíborka is velünk van, segíteni szeretne, a műtét után fontosnak tartotta, hogy megismerje, mit tehet saját magáért, jól van és innen is pusziljuk Őket, és hálásak vagyunk nekik, hogy fájdalmukat elmesélve pozitív példával álltak a nyilvánosság elé. Fókusz riport: http://rtl.hu/…/endometriozis-sok-magyar-no-szenvedhet-a-be…

Sokan vannak, akik endometriózissal, az endometriózis ellenére gyermeket szülnek! Jobban vannak, segít nekik egy műtét, hormongyógyszerek, lombikprogram, a diéta, a stresszes munkahely lecserélése, akik új célokat kitűzve maguk elé nagyon komoly életmódváltás után tünetmentesek, vagy bármi után is, és gyógyultnak érzik magukat! De sajnos sokan vannak olyanok is, akiknek nem sikerül a terhesség, nem működik a műtét, a diéta, olyan stresszes élethelyzetben vannak, amin szinte lehetetlen változtatni. Sokan vagyunk sokféle sorssal és adottsággal. Sajnos esetlegesek a kezelések. Világszerte ez a valóság, EZÉRT VAN SZÜKSÉGÜNK A FELVILÁGOSÍTÁSRA, A NYILVÁNOSSÁGRA, A TABUK MEGDÖNTÉSÉRE, arra hogy pl. aláírjátok a petíciót. Petíció: https://www.peticiok.com/stop_endo

Vannak közöttünk olyanok, akik nekikezdhetnének a változtatásnak, akik, ha kitartóan betartanák a speciális egyénre szabott diétát jobban lehetnének. A VÁLTOZTATÁS NAGYON NEHÉZ! Az életedet átformálni valami olyanért, ami NEM IS GARANTÁLTAN, BIZTOSAN, VÉGLEGESEN MŰKÖDIK ijesztő lehet, és hamar feladhatónak tűnik.
DE! Én most mindenkit, minden sorstársamat arra kérnék, hogy ne adjátok fel! A pozitív gondolatok, az állandó tenni akarás, az egy életen keresztüli életmódváltás előre visz! LEHET EGY LÉPÉSSEL, LEHET EGY GYERMEKKEL, LEHET CSAK KEVESEBB FÁJDALOMMAL, DE EREDMÉNNYEL. Ne félj te sem! Az, hogy elhiszed, hogy reménnyel telve élsz, hogy pozitívan állsz hozzá a gyógyulás lehetőségéhez, nem elvesz tőled, csak hozzáad a mindennapjaidhoz. Nem fogja senki számon kérni, miért hittél abban, hogy meggyógyulsz! Viszont az az idő, amit optimistán töltesz el, az az idő, amíg megtapasztalod, hogy az életminőség javulhat, ha TE MAGAD IS TESZEL MAGADÉRT, soha senki nem fogja majd elvenni tőled.

Lehet a csók, ami felébreszt Csipkerózsika álmodból egy szakember, egy műtétet végző orvos, egy sorstárs, az életmódváltás stb. Lehet 100-an megcsókolnak, mire felébredsz. De nem fogod megbánni, ha már boldog öleléssel magadhoz szorítod a királyfit!
NEM KÖNNYŰ, NEM EGYSZERŰ, SOK ESETBEN SPECIALISTA TUD CSAK SEGÍTENI, ÉS VAN HOGY A HORMONGYÓGYSZER A MEGOLDÁS! EZ AZ ENDOMETRIÓZISHOZ KAPCSOLÓDÓ SZOMORÚ VALÓSÁG. De nem fogod azt sem megbánni, ha nem csak várod a segítséget, a válaszokat, hanem te magad is keresed!
Együtt! Ha egyikünk ismer egy választ, ha egy orvos tud segíteni, ha egy étkezési tanácsadó utat mutat, azért hálásnak kell lennünk, mert az is te leszel, azt is használhatod. Nyitottnak kell lennünk, amíg valaki meg nem kapja a Nobel díjat az endometriózis okának meghatározásáért, nincs más választásunk.

Amíg várjuk az ENDOMETRIÓZIS GYÓGYMÓDJÁT NE ADJÁTOK FEL, TEGYÜNK MAGUNKÉRT ÉS EGYMÁSÉRT!”

Michna Orsolya

Példa arra, hol olvashatsz válaszokat:
“Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány:http://www.noiegeszsegert.hu/
Endometriózis Magyarország:https://www.facebook.com/endometriozismagyarorszag/
Endosegítő: https://endosegito.hu/
Endometriózis Támogató Csoport:https://www.facebook.com/groups/525517660918619/

sleeping-beauty-1503326_1920


Fotó a poszt elején: Sleeping Beauty by Fernando Garcia, CC

Fotó a poszt végén: Jo-B, Pixabay

Share