Bonbonok helyett... energiagolyó

Bonbonok helyett… energiagolyó

Az idén szilveszterre ezt az energiagolyót készítettem el. Kíváló bonbonok, csokoládé helyett, és bátran lehet készíteni vendégségbe is.

Ha valaki cukormentesen kezd étkezni (és édesítőket sem nagyon használ), akkor azt lehet tapasztalni egy idő után, hogy az ember már nem kívánja a nagyon édes süteményeket, édességeket. Ennek az energiagolyónak számomra még éppen jó az édessége, bár megvallom őszintén, nem enném minden nap, mert nagy a természetes cukortartalma a sok aszalt datolya miatt. Viszont ünnepi alkalmakra kiváló!

Íme a recept, hogy kell elkészíteni!

Összetevők (egy bögre 235 ml-nek felel meg):

 • 1 és fél bögre puha aszalt datolya (ha nem puha, akkor áztasd be meleg vízbe 15 percig készítés előtt, majd öntsd le a datolyáról a vizet és itasd fel a vizet róla papírtörlővel)
 • 1 és fél bögre dió
 • 3/4 bögre gluténmentes zabpehely
 • fél bögre mandulaliszt vagy őrölt mandula
 • 1 és fél kiskanál őrölt fahéj
 • 1 kiskanál őrölt gyömbér
 • fél kiskanál őrölt szerecsendió
 • 2 evőkanál almapüré

Elkészítés módja:

 1. A datolyát tedd bele egy aprítógépbe. Én előtte kisebb darabokra vágtam a datolyát, mert úgy könnyebben dolgozik a gép is. Dolgozd meg a datolyát az aprítógéppel egészen addig, amíg paszta állagú nem lesz. Ezután vedd ki az aprítógépből a datolyapasztát, és tedd félre.
 2. Mosd el, és töröld szárazra az aprítógépet.
 3. Az almapüré elkészítéséhez vágj fel egy almát, majd egy botmixerrel vagy az aprítógéppel pürésítsd össze. Az almapürét is tedd félre, és ismét mosd el az aprítógépet.
 4. Tedd bele az aprítógépbe a diót, a zabpelyhet, a fahéjat, a gyömbért, a szerecsendiót és a mandulát. Ezt is jól dolgozd össze, amíg kb. liszt állagúhoz hasonló nem lesz.
 5. Tedd bele az aprítógépbe az almapürét, majd add hozzá a datolyapasztát is. Mindig csak egy evőkanálnyit adjál hozzá, és dolgozd össze az aprítógéppel. Ha esetleg nem bírja az aprítógéped, akkor a végén kézzel is összedolgozhatod a masszát.
 6. Formázz kis golyócskákat a kezeddel. Ha szeretnél, szórhatsz rá kis kókuszreszeléket. Kb. 16 golyó lesz belőle.

A receptet ihlette: https://minimalistbaker.com/pumpkin-spice-cake-bites-no-bake/

Share