Beszélgetés Kriston Andreával nőiségről, egészségről, szexualitásról és a Kriston Intim Tornáról – II. rész

Beszélgetés Kriston Andreával nőiségről, egészségről, szexualitásról és a Kriston Intim Tornáról – II. rész

Az interjú első felét itt találod.

ENDOSEGÍTŐ: Mesélj nekünk a Kriston módszerről. Milyen kurzusaid vannak?

KRISTON ANDREA: A Kriston Intim Tornának van egy felnőtt nőknek szóló programja, amit 16-17 éves kortól lehet végezni, felső korhatár nincs. Ezen kívül van kamasz programunk, kisiskolás és óvodás programunk is. Az alapprogramunkban van férfiaknak szóló kurzus, mert egy férfinak is ugyanolyan fontos az intimitás gondozása, mint egy nőnek, amit szerencsére egyre több igényes férfi ismer fel.

Tulajdonképpen az egész tréning egy önismereti folyamat: testi önismeret, ami segít rálátni arra az érzelmi folyamatra is, ami bennünk zajlik az intimitás területén.

Nagyon megható egyébként egy ilyen foglalkozás, mert érezni lehet, ahogy a nők haladnak át a különböző érzelmi stádiumokon. A csoportfoglalkozáson több órán keresztül nincs torna, csak egyik történetet mesélem a másik után, és mindenki más hallgat. Mindeközben mindenki magában figyelgeti a történeteket, lejátssza, mint egy filmet, és ez érzelmeket generál. Van olyan történet, ami rímel és van olyan történet, ami nem rímel az életünkre. Amikor nem rímel, akkor csak megnyugszunk, nevetünk vagy sajnálkozunk. Viszont amikor a történet hasonlít a saját életünkre, akkor nyerítünk a röhögéstől vagy bőgünk. Tehát tulajdonképpen a tréning során érzelmeket szabadítunk fel. A cél az, hogy megszüntessük azokat az érzelmeket, amik bennünk blokkolt állapotba kerültek, és ott stagnálnak. Ez például olyan, mint amikor valaki nem szeret egy ételt, ezért azt nem eszi. Akárhányszor szóba jön az az étel, például más eszi vagy kínálják neki, annyiszor generálódik benne ez az elutasítás, és ugyanilyen negatív érzelmi generálódások tudnak lenni a szexualitás, a női-férfi viszony, a saját önelfogadásunk vagy az anyaság-apaság kapcsán.

Tehát mi, nők hasonló dolgokon megyünk keresztül az életünk során, csak van, aki balról és van, aki jobbról nézi meg.

Azt imádom a legjobban, hogy a csoportok úgy olvadnak egységgé, hogy senki nem szól semmit a tréningen. Lehet, hogy a szünetben beszélgetünk, de az órán nem szólunk egymáshoz, és mégis olyan közösség alakul ki, amiből érződik, hogy mi, nők végső soron egyformák vagyunk, csak van, akinek hosszú haja van, van, akinek rövid, van, aki szült, és van, aki nem, van, aki duci, és van, aki sovány, van, aki többet tanult és van, aki kevesebbet. Valami hihetetlen szeretetközösség alakul ki, és egy olyan megértés magunk felé és egymás felé, ami hihetetlen dolgokat ad hozzá a problémák megoldásához.

ENDOSEGÍTŐ: Mi az, amiben a Kriston Intim Torna endometriózis esetén segíthet?

KRISTON ANDREA: Amíg nem megyünk közel az endometriózishoz, addig nem lehet tudni, hogy az adott nőnél mi van a háttérben. Ez olyan, mintha valaki például nem akarna enni. Nem tudjuk, hogy miért nem akar enni: azért, mert nem szereti azt az ételt vagy csak most nem akar enni, lusta rágni, fáj neki, esetleg hányt, és a hányás emléke tér vissza, vagy korábban letömték a szájába az ennivalót, hogy neki azt meg kell ennie. Nagyon komoly sablonok azok, amikor azt mondjuk, hogy valami sértettség, valami női fájdalom áll a háttérben. De hát mi is az pontosan? És ebben az a nehéz, hogy kívülről senki nem tudja nekünk megmondani, és lehet, hogy már annyira eldugaszoltuk az egészet magunkban az intimitás területén, lezártuk a korábbi fájdalmakat kis szelencékbe – és ami még ezeket követte, az minderre ráhalmozódott – hogy nekünk sem könnyű ehhez hozzáférni.

Ezért a tréning során minden létező szelencét felnyitunk úgy, hogy én nem fogom tudni, hogy kinek melyik szelence felnyitása fog majd katarzist okozni, de az, akinél végbemegy, érezni fogja.

Ez olyan, mintha egy térképet rajzolnánk, amin megmutatkozik majd az illetőnek az, hogy hol van olyan terület az életében, amelyen neki önfelvállaltan érdemes változtatni. Ehhez a tréningen sok motiváltságot nyújtunk, és eszközöket adunk. Nagyon nagy eszköz például az érzelmek felszabadításában a mozgás, hiszen olyan testrészt mozgatunk, ami szintén alvó állapotban volt. Olyan mintha lenne az agyunknak egy csipkerózsika álmot alvó része, és lenne a testünknek is egy csipkerózsika álmot alvó része, amit mindezzel „felpuszilgatunk”.

ENDOSEGÍTŐ: És ezzel megváltoztatjuk az intim területeinkhez kapcsolódó viszonyunkat?

KRISTON ANDREA: Igen. Sikerélménnyel töltjük fel az intim testrészünket, és ezzel komoly változást generálunk az életünkben. Mintha önmaga miatt olykor szégyenkező ló rájönne arra, hogy a kinövések az oldalán, a szárnyai. Új testtudattal röpülnek haza a nők. A medencefenéki izomnak rengeteg kis területe van, és hihetetlen milyen sok mindent tudunk ezekkel végezni. Háromszáz újfajta mozgást végzünk, és ahogy ezeket végezzük, mindig más részeket bemozgatva, az agynak újabb és újabb területeit hódítjuk meg. Kialakítunk egy új irányító területet, és miközben ezt tesszük, szabadulnak fel az érzelmek is. Van, aki hihetetlen vihogós lesz, és van, aki sírós lesz. Van, akinek azonnal testi szinten jelentkezik a tünete, gyakran megy a WC-re pisilni vagy menstruációs görcse lesz átmenetileg, de előfordul, hogy valaki egy ideig egyáltalán nem kívánja, vagy éppenhogy rettentő módon kívánja a szexet. Nagyon gyorsan jönnek a hatások, és azok egy része olyan, ami már a gyógyulásnak a pozitív oldalát mutatja. Vannak olyan tünetek, amik pedig azt mutatják, hogy kezdenek testi szintről is felszabadulni a lerakódott fájdalmak. Ez lehet egy szexuális erőszakból visszamaradt emlék, vagy csak az a félelem, hogy kellek-e, elég jó vagyok-e… Lehet gyerekkorból hozott fájdalom az intimitás kapcsán, például székrekedés vagy bepisilés miatti bűntudat vagy szégyen. Tehát sok olyan gyerekkori folyamat tud lenni, ami ott maradt a testünkben.

ENDOSEGÍTŐ: Tehát az izmok mozgatása során előjöhetnek testi emlékek?

KRISTON ANDREA: Igen. Olyan ez, mintha haszontalan szoftver futna alattomosan a mélyben, és okozna nekünk nehézséget. Most viszont feltérképezzük ezeket, és sokat ki is kapcsolunk a foglalkozáson. Így már nem az emlék irányt, hanem a frissített szoftver, ami a jelenünket szolgálja. Mivel a feszültségoldás egyik legjobb eszköze a humor, azt tudatosan alkalmazom a tréningeken, és az órán adódó spontán helyzeteken kívül jól bevált sztorikat is megosztok, amitől nevetnek a résztvevők. Ez ugyanis egy olyan téma, amin igazából bőghetnénk is megállás nélkül, viszont ha nevetni tudunk magunkon vagy másnak a történetén keresztül magunkon, akkor az óriási feloldást tud adni. A tréningen végigvesszük az egész életünket, hogy rálássuk arra, mit hozunk magunkkal.

Hiszen az a nő, aki például endometriózissal él, olyan, mintha koloncokat húzna magával úgy, hogy nem tudja, milyen koloncot húz. Ahhoz, hogy el tudjuk oldani a koloncot, először rá kell látni, és amikor már látjuk, akkor el tudjuk oldozni.

ENDOSEGÍTŐ: És akkor innen fel tudjuk újra építeni magunkat?

KRISTON ANDREA: Így van. Azt látom, hogy ha valakinek van valamilyen gyengesége – például ha egy nő szexuálisan ügyetlennek tartja magát, vagy nem kapott pozitív visszajelzéseket a szexualitására nézve – és elkezd ezen dolgozni, belefektetve törődést és energiát, akkor pont a figyelem miatt meg tudja előzni az „átlag nőt”. Mert az, akinek korábban nem volt semmi különösebb problémája, annak működik és kész. De az, aki fejleszti magát, óriási utat tud megtenni. A Gésák titka tréning a Kriston-módszer haladó verziója, ahol már csak a szexualitással, az erotikával foglalkozunk, és azzal, hogy mitől tudunk extrém ügyesek lenni. Az érzékiségünket fejlesztjük, és azt a fajta mozgáskultúrát tanuljuk, amivel egy nő nagyobb örömet tud átélni, és nagyobb örömet tud nyújtani. Olyan nincs, hogy egy ilyen nő nem kap olyan visszajelzést utána folyamatosan, hogy valami rendkívüli dolgot tud, hiszen ezek a nők az átlagos nőhöz képest kiemelkedő tudásra tesznek szert. A nőkön túl a férfiaktól is hallom vissza, hogy mennyire boldog az, akinek ilyen a partnere. A szexhez való viszonya nagyon sokfajta lehet egy nőnek, és ezt nagyon fontos tanulni. Ezt nem lehet a pornóból vagy a barátnők beszámolójából megtanulni, hanem jó, ha vannak olyan fórumok, ahol a nők tanulhatnak a szexualitásról. Mi tulajdonképpen egy nehéz örökséget hozunk női vonalon, kezdve a szüléstől való rettegésről, mivel ez annak idején nem volt mindig balesetmentes, a férfiaknak a figyelmetlenségéig, tiszteletlenségig vagy a nővel való erőszakig. Tehát nekünk, nőknek most öntudatra érdemes találnunk, és ezt nekünk szükséges szépen felépíteni.

Ha ugyanis tudjuk magunkat tisztelni, akkor tisztelni tud majd a környezetünk is és azok a férfiak, akik a környezetünkben vannak.

Ha mi nem becsüljük magunkat, akkor nem fogjuk elérni, hogy a férfi becsüljön bennünket. És ha egy nő tiszteli magát, akkor már más pontokon mond igent vagy nemet egyes dolgokra. Visszatérve a tréningre, maga a tizenkét órás tréning három nagy részből áll: az érzelmi folyamatok, a szokásaink áthangolása, és egy olyan mozgás, aminek a végeredménye egy napi gyakorlási rutin. A tornával kifejlesztjük a medencefenéki izmok magas szintű irányítását, nagyon ügyessé és érzékivé tesszük őket. Ezen izmoknak a mozgatásával egy fiatalon tartó kis generátort tudunk működtetni, ami a nőknél nagyon fontos. Szerintem sok nő köszönheti az arcának a fiatalosságát annak az energiaáramlásnak, amit létrehozunk a mozgással, pluszba pedig az egészségünkre visszahat az a hormonhatás is, ami mindezzel keletkezik.

ENDOSEGÍTŐ: A szokások áthangolása alatt mit értesz?

KRISTON ANDREA: Minden olyan szokás, ami hat valamilyen módon a hasi szervekre: milyen a helyes vizeletürítés, székletürítés, menstruáció esetén mit használjunk és mit ne használjunk, milyen sportok megfelelőek. Rengeteg olyan sport van, ami a női szerveket károsítja, így például a rázkódással járó mozgások, amik egyre nagyobb divatelemként jelennek meg. Sajnos forgalmaznak például olyan eszközöket is nőknek, amire csak rá kell állni, és rázza a testet. Ezeket legtöbbször úgy propagálják, hogy a medencefenéki izmoknak is hasznos, mivel azokat is mozgatja. Ezt azonban károsan teszi, így ez a fajta mozgás kifejezetten károsan hat a lágy, gyenge női kötőszövetre nézve, illetve megereszkedhetnek a tartó szalagok is.

ENDOSEGÍTŐ: Ha a női egészséggel kapcsolatos problémákra fókuszálunk, akkor mi mindenre javasolod a tornádat?

KRISTON ANDREA: Például a policisztás ovárium szindrómára, endometriózisra, megfoganási nehézségekre, menstruációs rendellenességekre, értve ez alatt például a fájdalmas menstruációt, menstruáció-kimaradást, köztes vérzést, hosszú vérzést vagy „alig” vérzést, premenstruációs szindrómát. A ciklus a torna hatására jellemzően nagyon hamar beáll ritmusra, de ez persze mindig azon múlik, hogy milyen összetevője van a problémákörnek. Mivel testi és érzelmi oldalról is dolgozunk az egész folyamaton, jó esély van arra, hogy hatékonyan tudunk előrelépni. A módszer 47%-ban megszünteti a menstruációs fájdalmat már a következő hónapra, ami szerintem szenzációs, mert egy nő utána egészen másképp érzi magát a bőrében. Ezen kívül a torna használható hólyaghurut, ciszta, mióma, hormonális alulműködés esetén. Fantasztikus hormonélénkséget hozunk létre, és mindezt úgy, hogy semmilyen külső eszközt, például gyógyszert, nem alkalmazunk. A torna segít szerkezeti gyengeségnél, így például akaratlan vizeletvesztésnél, aranyérnél, gyenge hüvelyizomzatnál, vagy húgyhólyag-méhtest-végbél megereszkedésénél. Ha egy terület lenne, amit kötelezővé tennék a módszerem kapcsán, az a várandós nők azonnali intim tornája a várandosság elejétől kezdve.

ENDOSEGÍTŐ: Várandósság esetén is a Kriston Intim Torna alaptanfolyammal kell kezdeni?

KRISTON ANDREA: Igen. Először megtanuljuk az alapokat, ami már önmagában óriási szempontrendszert ad a szüléshez. Éppen most találtam egy beírást valamelyik fórumon, amiben egy nő azt írta, hogy mindig rettegett a szüléstől, és szerinte annak köszönheti, hogy megfogant, hogy eljött az alaptréningre. Ennek hatására ugyanis nyugalom lett benne, és abban is teljes biztos lett, hogy az izma is feszes fog maradni, és rendbe tudja majd szedni magát a szülés után. Szóval nagyon sok oldó történet van a szülés kapcsán, mert sok nő jön szorongással. Már az alaptréningen is cél az „alapnyugi”, és egy óriási bizalom kiépítése a testben, hogy mi végső soron tudjuk mindezt. A gólyatréning pedig már kifejezetten csak a szüléssel foglalkozik, és azokkal az érzelmi folyamatokkal, amik a várandósság alatt kerülnek elő. Ezen egy érzelmi térképet készítünk két személyre: a papára meg a mamára. Elindul egy párbeszéd úgy, hogy csak a mamák vannak ott, a papák pedig a legvégére jönnek el. Ez egyébként egy teljesen új kísérlet volt a legutóbbi tréningen, és mostantól ez így lesz, mert hihetetlen módon bevált, és fantasztikus hangulat volt. És ennek során azt is tanultuk például, hogy egy apuka mit tud tenni a várandósság alatt, a szülés alatt, szülés után. A gátmetszés nélküliségre készülünk, tehát hogy ne kelljen egy nőnek metszeni a gátját, mert van vizsgálatunk arra nézve, hogy a gátmetszéssel szült nők több intim tünetet élnek meg, így gyakoribb az inkontinencia, a szél- és székletmegtartási nehézség, a gyenge hüvely és a belső szervek süllyedése. Tehát arra készülünk, hogy a legtermészetesebb módon tudjon végbemenni a szülés és nagyon szeretnénk, ha minél több olyan egészségügyi intézmény lenne, ahol segítséget kapnak a nők szakemberektől is. Férfiaknál pedig ráépülő tréning a Gézák titka, és nagyon érdekes, hogy ez hogyan hat vissza a nők egészségére, például egy endometriózis, pcos vagy egy nehéz megfoganás kapcsán.

Ha egy férfi a nőről tanul, és ezáltal másképp látja már a nőt, akkor az a nő is, aki egy ilyen Gézával él, egészen másképp fogja érezni magát.

Ha van egy probléma, például endometriózis, az nem egy ember problémája, hanem az minimum két emberé. Ha a férj is megteszi mindazt a lépést, amit neki fontos megtenni, és megváltoztatja a viselkedésmódját a nővel szemben az intimitásra kiterjedően is, akkor azoknak a nőknek nagyon más lesz otthon, és nagyobb esélyük van az egészségre.

Az interjú első felét itt találod.

Az interjút készítette: Tamás ZitaEndosegítő

Fotó a poszt elején: © Kriston Andrea

A CIKK SZERZŐI JOG TÁRGYÁT KÉPEZI! AZT MÁSOLNI, ÁTDOLGOZNI, MÁS WEBOLDALAKON VAGY EGYÉB KIADVÁNYOKBAN ENGEDÉLY NÉLKÜL MEGJELENTETNI NEM MEGENGEDETT! AMENNYIBEN SZERETNÉL A CIKKRE HIVATKOZNI MÁS OLDALAKON, KÉRLEK, HASZNÁLD AZ OLDAL WEBLINKJÉT.

 

Kriston Andrea elérhetősége: www.intimtorna.hu

További információk: https://endosegito.hu/kriston-andrea-a-kriston-intim-torna-kit-kifejlesztoje-oktatoja/

Share