Az NAC jótékony hatással lehet endometriózis esetén

Az NAC jótékony hatással lehet endometriózis esetén

2013-ban jelent meg egy tanulmány, amely rendkívül érdekes kutatási eredményről számolt be. A Sapienza Római Egyetem orvoskutató csoportja, karöltve a Traszlációs Gyógyszertani Intézettel és a svéd Akupunktúrás és Alternatív Biológiai Terápiák Módszere Alapítvánnyal, arra volt kíváncsi, hogy vajon milyen hatással van az endometriózisra a N-acetil-cisztein (NAC) táplálékkiegészítő kúraszerű használata. Korábbi állatkísérletek ugyanis ígéretes eredménnyel kecsegtettek. A rágcsálókon végzett kísérletek során az orvosok azt figyelték meg, hogy a NAC kúra hatására jelentősen kisebbek lettek az endometriózisos eredetű ciszták, a szöveti gyulladások és a terjedés mértéke pedig csökkent.

Mi az NAC?

Az N-acetil-cisztein (NAC) egy aminosav, amely a cisztein aminosav acetilált formája. Erős antioxidáns tulajdonságokkal bír, a glutathoin nevű fő antioxidáns termeléséhez szükséges anyag, és természetes formában jelen van például a fokhagymában is.  Többek között erősíti az immunrendszert, segíti a máj egészségének megőrzését és a szervezet méregtelenítését.

A kutatás

Az orvosi kutatásba olyan nőket vontak be, akiknél egy vagy több olyan petefészekcisztát állapítottak meg ultrahanggal, amelyet endometriózisos eredetűnek véltek, és meddőség, fájdalom vagy legalább 3 mm átmérőjű petefészekciszta miatt 3 hónap múlva laparoszkópiás műtétre voltak kiírva. Előzetesen tehát itt laparoszkópos vizsgálatot nem végeztek az endometriózis kétséget kizáró diagnosztizálásához, ezért itt meg kell jegyezni, hogy ultrahanggal az endometriózis gyanúját lehet megállapítani, amely egy későbbi laparoszkópiás beavatkozás vagy szövettan igazolhat.

2008 októbere és 2011 áprilisa között 92 olasz nő vett részt a kutatásban. A nők attól függően kerültek az egyik vagy a másik csoportba, hogy elfogadták-e az NAC kezelést. A két csoport végül 47 és 45 fős volt (utóbbi az NAC-vel nem kezelt kontroll csoport), és a két csoportban összesen 73, illetve 72 ciszta alakulását figyelték meg. Az orvosok úgy állították össze a két csoportot, hogy azok összehasonlíthatók legyenek, így ügyeltek a demográfiai jellemzők, a korábbi endometriózisos kórtörténet, a tünetek súlyossága, az endometriótikus ciszták nagysága és egyéb jellemzők hasonlóságára.

Az NAC kúra során a résztvevők három hónapig, minden héten, három egymást követő napon 3×600 mg NAC-t kaptak. A NAC kúrát a műtétre várakozás időszakában végezték, és az alábbi rendkívül érdekes eredményre jutottak.

Az eredmények

Az NAC-val kezelt csoportban (47 résztvevő közül) 24 résztvevő lemondta a kiírt laparoszkópiás beavatkozást, mivel a ciszták méretei csökkentek (14 résztvevő esetében), eltűntek (4 résztvevő esetében), az endometriózissal együtt járó fájdalomban csökkenés következett be (21 esetben), illetve a kezelés alatt egy terhesség is bekövetkezett. A kutatást követően az NAC-vel kezeltek csoportjában a következő 2-12 hónapban összesen további 7 terhesség (a csoportban összesen tehát 8 terhesség), míg a másik csoportban összesen 6 terhesség következett be.

Összességében a kutatócsoport arról számolt be, hogy az NAC-vel nem kezelt csoporthoz képest az NAC-vel kezelt csoport esetében nagyobb mértékben csökkentek vagy tűntek el a ciszták, és kisebb mértékben növekedtek a ciszták, illetve kevesebb új ciszta kialakulása fordult elő.

Az NAC kezelésnek alávetett csoportban összességében a ciszták mérete 1,5 mm-rel csökkent, míg az NAC-vel nem kezelt csoportban jelentősen növekedtek a ciszták átmérői (+6,6 mm).

Bár az endometriózis kialakulásáról még mindig számos elmélet létezik, a kutatócsoport szerint több bizonyíték arra mutat, hogy az endometriózis terjedését támogatja az endometrikus sejtek működési zavara, így például a sejtek burjánzása, mozgása, terjedése kapcsán, valamint gyulladásos molekulák termelődése. A NAC-t azért használta az orvosi kutatócsoport, mert pozitívan befolyásol meglátásuk szerint bizonyos olyan folyamatokat, amelyek az endometriózis kialakulásában feltehetően részt vesznek, és ezt a tanulmány szerint korábbi állatkísérletek is alátámasztották.

Az NAC kúra jótékony hatással lehet az endometriomákra

Az orvoscsoport végül arra jutott, hogy az NAC kúra jótékony hatással van az endometriózisos eredetű cisztákra, azaz az endometriomákra, tekintve, hogy befolyásolja a betegség kialakulásában és fennállásában szerepet játszó folyamatokat. Véleményük szerint kedvezőbb eredményeket értek el a ciszták méretének a csökkenése kapcsán (tömegében 28,9 mL, átmérőjében átlagosan 8,2 mm csökkenés), mint egy korábbi kutatásban, ahol 100 nőt 4 hónapos hormonkezelésnek vetettek alá, és úgy vizsgálták, hogy milyen mértékben csökkennek a ciszták méretei hormonális kezelés hatására (tömegében 2,4 mL, átmérőjében átlagosan 1,6 mm csökkenés). A kutatócsoport kiemelte, hogy az NAC kúra alatt a teherbeesés lehetősége is megmarad, ami külön előny mindazon endometriózissal érintett nők számára, akik babára vágynak.

Figyelemfelhívás! Fontos, hogy bármilyen gyógyszer vagy táplálékkiegészítő szedése előtt konzultálj az orvosoddal, egészségügyi tanácsadóddal. A táplálékkiegészítőknek is lehetnek mellékhatásai, így az NAC esetén előfordulhatnak például emésztési problémák, hasmenés, gyomorégés, reflux, csalánkiütés vagy más szokatlan tünet. Ilyen esetben ellenjavalt a szedése, illetve a megfelelő adagolás érdekében javasolt konzultálni egészségügyi szakemberrel. 

Forrás:

Research Article A Promise in the Treatment of Endometriosis: An Observational Cohort Study on Ovarian Endometrioma Reduction by N-Acetylcysteine. Szerzők: Maria Grazia Porpora, Roberto Brunelli, Graziella Costa, Ludovica Imperiale, Ewa K. Krasnowska, Thomas Lundeberg, Italo Nofroni, Maria Grazia Piccioni, Eugenia Pittaluga, Adele Ticino, and Tiziana Parasassi

endometriózis étrend kurzusElvesztél a sok különböző ajánlásban? Eleged van már abból, hogy mindenki mást mond? Szeretnél egy helyet, ahol minden kérdésedet felteheted?
Várlak sok szeretettel az endometriózis étrendi kurzusra, ahol hazavihető tudást kapsz étrendi javaslattal, receptekkel, két hetes utánkövetéssel. További részletekhez kattints ide.
Share