Amikor az egészségünk új utakra visz - A Totó Konyhája alapítói mesélnek egészséges konyháról, ételérzékenységről, endometriózisról

Amikor az egészségünk új utakra visz – A Totó Konyhája alapítói mesélnek egészséges konyháról, ételérzékenységről, endometriózisról

Két lánytestvér – a családjuk segítségével és közreműködésével – nemrég létrehozott egy egészséges ételek készítésével és házhoz szállításával foglalkozó vállalkozást, miután az egészségükkel kapcsolatos kihívásaik miatt mindketten életmód- és étrendváltással néztek szembe. Míg Totót a laktózérzékenysége, Orsit az endometriózisa vezette új utakra.

Totó szakács-cukrász végzettséggel rendelkezik, és a kezdetektől fogva a vendéglátásban dolgozik. Éppen ezért ő felel az ételek megalkotásáért és elkészítéséért, míg Orsi a marketinggel foglalkozik.  A családi vállalkozásba ezen kívül a család minden tagja besegít, így a lányok anyukája az adminisztrációba, testvérük a hatósági előírásoknak megfelelő konyha kialakításában és fenntartásában, és így tovább.

Totó konyhájában vegetáriánus, tej- és gluténmentes ételek készülnek. A megrendelt napi menüt és a pékárukat, süteményeket a budapesti, 12. kerületi konyhán lehet átvenni, illetve azokat 5-8 kilométeres körzetben szállítják házhoz.

Amikor a konyha fő irányvonaláról kérdezem, Totó kiemeli:

Sem a paleo, sem a vegán irányzatba nem sorolható a konyhánk. Inkább arra törekszünk, hogy legyen például egy teljesen vegán nap, amikor a napi menü csak vegán ételekből áll. Sokszor előfordul olyan étel, ami paleonak is mondható, de inkább az egészségtudatos életmódot támogatjuk, és azt jelenítjük meg az ételekben is.

A kezdetek

Amikor arról kérdezem, hogy jött az ötlet, hogy egy ilyen vállalkozást indítsanak, Totó elmondja, hogy az életében a nagy váltást az hozta el, amikor megállapították, hogy laktózérzékeny. Ekkor egy teljes életmódváltás következett, és otthon is másképp kellett elkezdenie főzni, sütni. Utána pedig rájött arra, hogy segítség lehet másoknak, ha az ételeket e mellett még gluténmentesen is készíti.

Az életmódváltást követően azonban egyre kevésbé találta a helyét a hagyományos vendéglátásban, ezért a szakmában is a váltás mellett döntött. Eleinte csak a családban, illetve ismerősi, baráti körben kezdett el egészséges ételeket készíteni, majd a visszajelzések alapján rájött, hogy erre nagyon is igény van. A család és a barátok segítségével 2016. elején elindította a Totó Konyháját, így elkezdődött a nagyközönség felé is a kiszolgálás.

Totó konyhájának filozófiája

Ami számomra nagyon szimpatikus a Totó konyhájában, hogy Totóék az egészséges ételkészítést meggyőződésből csinálják, és nem csupán egy marketingfogásnak tekintik, hiszen maguk is ezen az úton járnak. Saját egészséggel kapcsolatos kihívásaik kapcsán folyamatosan tapasztalják és tanulják, mi az, ami jó a testüknek, az egészségüknek. Éppen ezért Totó kihangsúlyozza:

Nem szeretnénk reklámot csinálni az egészségből, ezért próbáljuk az egészséget megfizethető áron adni.

Amikor arról kérdezem Totót, hogy melyek azok az elvek, amelyek mentén készíti az ételeit, részletesen beszámol a főzési-sütési elveiről, amelyet állítása szerint maga is folyamatosan csiszol annak érdekében, hogy az ételek minél finomabbak és egészségesebbek legyenek.

Nagyrészt friss idényzöldségekkel dolgozunk, és igyekszünk minél kevesebb fagyasztott árut, konzervet használni. Minden zöldséget frissen pucolunk, és frissen főtt ételeket szállítunk ki. Hagyományos étolaj helyett hidegen sajtolt napraforgóolajat használunk, és nem sütünk semmit bő zsiradékban. A menü összeállításánál odafigyelek arra, hogy teljes értékű legyen az étel, és az egyes ételek, összetevők egymással is összhangban legyenek. Minden ételnél törekszem arra, hogy teljes értékű legyen, tehát egy saláta például tartalmazzon gabonát, babot, sok friss zöldséget, és mondjuk zöldségfasírt is legyen hozzá.” – mondja el Totó.

4126414757_70312568da_z

chopped veggies by jacqueline, CC

A konyhában használt alapanyagok

Mivel a konyha gluténmentes, ezért Totó a konyhájában kizárólag gluténmentes lisztet használ. A lisztkeverékeket házilag állítja elő, mivel elmondása szerint a bolti lisztkeverékekben adalékanyagok és tartósítószerek van, konyhájában pedig igyekszik minden ilyen típusú alapanyagot a minimálisra szorítani. Az ételek előállításánál előszeretettel használja a barna rizst és a vadrizst, bár egyes ételeknél előfordul a fehér rizs is, ahol azt nem tudja barna rizzsel helyettesíteni. Ezen kívül hajdinát, kölest és a quinoa-t szokott előszeretettel felhasználni az ételkészítéshez.

Totót alaposan kikérdezem a konyhájában használt alapanyagokról, és kérdésemre elmondja, hogy az ételkészítéshez Himalája sót használ, a salátákhoz hidegen sajtolt olivaolajat és szezámolajat, ecet helyett pedig citromot. Az ételek szóját nem tartalmaznak, a cukormentes édességeket eritritollal, míg a cukros édességeket finomítatlan barna nádcukorral édesítik. „Kétfajta tejszínt használok, kókusztejszínt és rizstejszínt, és az a tervem, hogy ezeket a későbbiekben házilag állítsuk elő.” – folytatja Totó a tejtermék-helyettesítőkkel. Totónak egyébként nagy gyakorlata van növényi tejek és egyéb tejterméket helyettesítő termékek előállításában, ugyanis laktózérzékenységének megállapítása után egy ideig növényi tejek és egyéb tejterméket helyettesítő termékek előállításával is foglalkozott. Orsi és Totó egyébként azt ígéri, hogy valamennyi étel összetevőinek listája hamarosan elérhető lesz a honlapon.

A napi menükészítés mellett pékáru- és süteménykészítéssel is foglalkozik a Totó konyhája.

Amikor erről beszélünk, kiderül, hogy Totó brownie-ja feledhetetlen, és a gluténmentes kenyerek között van kifejezetten kukoricamentes kenyér is, ami félig barnarizslisztből készül.

insta

© Totó Konyhája

A kenyerek, sütemények készítéséhez egyébként élesztő, sütőpor helyett szódabikarbonát használnak. Amikor az összetevőkről kérdezem Totót, elmondja, hogy köleslisztet, ciroklisztet, hajdinalisztet, amarántlisztet, kukoricalisztet, és zöldbanán lisztet használ. „A köles- és hajdinaliszteket én magam őrlöm, illetve az olajos magvakból készített liszteket is, amiből nincs kivonva az olajtartalom, mivel így megmarad az ásványi anyag tartalma is.

A lányok endometriózissal kapcsolatos története

A Totó konyhájának marketing ügyeit egyengető Orsinál nyolc éve felmerült a gyanú, hogy endometriózisa van. Fél évre rá megműtötték, és diagnosztizálták nála az endometriózist. Ekkor még nem nagyon figyelt oda az étkezésére, mivel az orvosok csak annyit mondtak neki, hogy kerülje a vörös húsokat és a cukrot. Ezt amennyire tudta, betartotta. A betegség nála egy bő éve jött vissza hormonkészítmény szedése mellett (!) még erősebb tünetekkel, mint első körben. Ekkor kezdett el foglalkozni a természetes gyógymódokkal, így az étrendi lehetőségekkel is. „Ebben az a nehéz, hogy sokszor mind a magyar, mind a külföldi cikkekben ellentmondásosak a javaslatok. Sokféle étrendet kipróbáltam, és végül a glutén- és laktózmentes étrendnél maradtam. Egyrészt hitelesnek tűntek a kutatási eredmények, és a legjobban ez esik a testemnek és az emésztésemnek.” – mondja el Orsi.

Jelenleg a tünetei változóak. Most éppen ugyanis Japánban van, és nem tud olyan módon figyelni az étkezésére, ahogyan szeretne, de azért amikor van rá lehetősége, akkor kitartóan kísérletezik azzal, hogy mi a legjobb a szervezetének.

Most éppen a barna rizzsel foglalkoztam behatóbban. Két hétig ugyanis ettem minden nap barna rizst, és teljesen elmúlt az összes tünetem.” – meséli Orsi.

3228527581_84cf643e9d_z

cooked brown rice by jacqueline, CC

„Ez egyébként véletlenül alakult így, de most találtam egy tanulmányt arról, hogy a barna rizsben található nyomelemek és vitaminok fájdalomcsillapító hatásúak.” – folytatja Orsi. „Ezt még egyszer ki fogom próbálni, és rá fogom venni Totót, hogy csináljon egy kenyeret, ami külön erre megy rá, mert lehet a barnarizsnek a héjából is készíteni lisztet, és abban van az összes olyan összetevő, ami fájdalomcsillapító hatású. Ha ez működne, akkor lehetne a Totó konyhájában egy „fájdalomcsillapító kenyér.

Persze az étrend nem minden, így Orsi is kihangsúlyozza:

Miközben próbálkoztam mindenféle diétával, arra is rájöttem, hogy én nagyon szeretek enni, és szeretek jót enni. Nekem önmagában az is stresszt tud okozni, ha egyes ételeket nem eszem, ezért ebben is igyekszem megtalálni a középutat. Az én filozófiám szerint az endometriózison a stressz sem segít, ezért ha például nincs olyan helyzet, hogy így étkezzek, akkor egyszerűen elfogadom, hogy nincs erre lehetőség.

Orsi nagyon támogatta Totót, hogy kezdje el az egészséges ételkészítést. Amikor Budapesten egyik üzleti negyedében dolgozott, maga is nézegette, hogy az egyes diétákra milyen egészséges opciók vannak a házhoz szállító cégek kínálatában. Elég szűkösnek találta a kínálatot, így úgy gondolta, hogy egy ilyen vállalkozásnak lesz helye a piacon. „Lobbiztam azért, hogy legyen cukormentes sütemény is, és persze aztán kiderült, hogy van is rá igény. Totó süteményeit rettenetesen szeretem. Nem találtam olyan egészséges süteményeket, amelyeknek ne lett volna földíze vagy ne próbálta volna a magyar, számomra egészségtelen süteményeket replikálni. Totónak a brownie-ja egy egészen más hozzáállással készült, és beleolvad az ember szájába. Szóval a sütik elképesztően finomak a mellett, hogy egészségesek, és ezt megerősítették olyanok is, akik nem valamilyen diétából kifolyólag kóstolták.” – meséli Orsi. „Amíg Magyarországon éltem, és Totó konyháját ettem, akkor az endometriózisos tüneteim csökkentek. Persze e közben rengeteg stressz is ért, szóval az akkori életmódom nem volt minden tekintetben megfelelő.

Totó_konyjája_sütik

Totó Konyhája sütemények, © Totó Konyhája

Nemrég kiderült, hogy Totónak is endometriózissal kell szembenéznie, ezért ezzel kapcsolatban orvosi kivizsgálásokra jár, és a számára legmegfelelőbb étrend kialakítása érdekében dietetikushoz szeretne fordulni. „Orsival ellentétben nekem a legelejétől fogva voltak tüneteim, melyek az utóbbi 3-4 hónapban még rosszabbak lettek. Sokszor fáj a hasam, akár ciklustól függetlenül is, ami eléggé kihat a mindennapjaimra.” Az endometriózis gyanúja szintén befolyásolta az étrendjének alakulását. Azóta neki is kerülnie kell a cukrot, és úgy néz ki, hogy pár hete orvosa azt javasolta, hogy a sajtokat is hagyja el, amit egyébként elmondása szerint csak ritkán, havonta egyszer fogyasztott. Az étkezéssel kapcsolatos meglátásait Totó végül így foglalja össze:

Mindenkinek más az emésztőrendszere, így minden embernek más étrend válik be. Éppen ezért nagyon fontos megismerni a saját szervezetünk működését, ami lehet, hogy hosszú idő, de megéri.

Fotó a poszt elején: © Totó Konyhája

 

Totó Konyhája logó_editWeboldal: http://www.totokonyhaja.hu/

Facebook oldal: https://www.facebook.com/Tot%C3%B3-konyh%C3%A1ja-913402238706931/

Share