A stressz és a női szervezet kapcsolata - stresszkezelési technikák és lehetőségek

A stressz és a női szervezet kapcsolata – stresszkezelési technikák és lehetőségek

Modern, felgyorsult nyugati világunk legnagyobb kihívása a napi stressz. Helytállás a tanulásban, a munkahelyen, a családban, egzisztenciateremtés, karrierépítés, határidők, kihívások, megfelelni vágyás, időhiány, túlterheltség, szorongás, aggódás, pihenés és kikapcsolódás hiánya. A folyamatos stresszben élés orvosok által elismerten is számos betegség okozója.

Nincs ez másképp az endometriózis esetén sem. Az endometriózis világnapján a Női Egészségért Alapítvány által szervezett EndoMarchon dr. Bokor Attila nőgyógyász, a SOTE laparoscopos csoportjának vezetője kiemelte, hogy az endometriózisban érintett nők rendszerint nagy stressznyomás alatt dolgozó fiatal nők. Éppen ezért véleménye szerint az életmódváltás egyik fontos tényezője, hogy az érintettek visszavegyenek ebből az életmódból, csökkentsék a munkát, és olyan dolgokkal foglalkozzanak, amik örömet okoznak nekik.

Az endometriózissal járó stressz

Azon kívül, hogy az endometriózis kialakulásában feltehetően a stressz is komoly szerepet játszik, maga a betegség is sokszor rendkívül nagy stresszel jár. Sok endometriózissal érintett nő komoly fájdalmakat él meg hónapról hónapra a menstruáció környékén, de van akinek a fájdalom, az ezzel járó  energiahiány és levertség a ciklus többi napján is megnehezíti az életét. Ez az állapot, az ezzel járó kiszámíthatatlanság és korlátozottság maga is stresszel jár, és sokszor depresszív tünetek is kísérik. Sok nőnek ez az állapot, és ennek következtében kialakuló csökkent életminőség komolyan befolyásolja a mindennapjait, a társas kapcsolatait, a párkapcsolatát és a munkaképességét. Ezt még tetézi, hogy gyakran az érintettek környezetében élő személyek (és megfelelő diagnózis hiányában gyakran az orvosok) sokszor nem hiszik el vagy értik meg azt az állapotot és fájdalmat, ami ezzel jár.

A stressz hatása a hormonokra

A stressznek kihatása van az idegrendszerünkre és a hormonrendszerünkre is. A  mellékvese hormontermeléssel reagál a minket ért stresszhatásokra, így a mellékvese hirtelen stresszhatás esetén adrenalint, tartós stressz esetén kortizolt termel, hogy helyt tudjunk állni ezekben a helyzetekben. Amennyiben a stressz a szervezet túlterhelése következtében tartósan fennáll, és huzamosabb ideig folyamatosan stresszt generáló élethelyzetben élünk, akkor mindez elvezethet a szervezet és a mellékvese kimerüléséhez is.

Fontos hangsúlyozni, hogy önmagában nem a stressz az ellenség, és nem is az a cél, hogy azt mindenáron elkerüljük, és önfeledten, kipihenten lebegjünk át az életen. Kisebb-nagyobb stresszel járó helyzetek óhatatlanul mindenkit érnek (például egy vizsga, állásinterjú vagy versenyhelyzet). Ezek az élet természetes velejárói, és segítenek minket abban, hogy jobb teljesítményt nyújtsuk, továbblépjünk az életünkben, helytállásra tanítanak.

Ami azonban káros a testi-lelki egészségünkre nézve, az a krónikus stressz: amikor a stressz mindennapjaink része, és életünk meghatározó összetevőjévé válik.

Nők esetén a krónikus stressz hozzájárul a hormonegyensúly felborulásához, és az endometriózisra is jellemző ösztrogéntúlsúly és progeszteronhiány kialakulásához. Ahhoz az ösztrogéntúlsúlyhoz, ami ezen kívül számos egyéb női betegség okozója lehet, így többek között hozzájárul a mióma, mellcsomók és ciszták, menstruációs zavarok, premenstruációs szindróma (pms), petefészekciszták, kismedencei gyulladások, korai menopauza, rosszindulatú elváltozások kialakulásához.

A folyamatos stresszhelyzet ugyanis a stressz elhárításában fontos szerepet játszó kortizoltermelésre serkenti a mellékvesét. A megemelkedett kortizoltermelés azonban csökkenti a progeszteronszintet, mivel a progeszteron a kortizol pótlására fordítódik. Ahogyan arról korábban is írtam, a ciklus első felében termelődő ösztrogén és a ciklus második felében termelődő progeszteron megfelelő egyensúlya szükséges a női egészséghez. A progeszteron ösztrogénhez képesti csökkenése ösztrogéntúlsúlyt alakít ki, amely az endometriózisos állapot egyik fenntartója és velejárója.

A folyamatos stresszhelyzet ezen kívül pajzsmirigyműködési zavarokat is okozhat, valamint negatív hatással lehet az agyalapi mirigy által termelt prolaktin szintre. Ez utóbbi szintén negatív befolyással lehet a női ciklusra, mivel meggátolhatja a tüszőrepedést, és a menstruáció elmaradását is okozhatja.

Összességében a krónikus stressz felboríthatja a női hormonrendszer egyensúlyát és cikluszavarokat okozhat, valamint egyéb női betegségek kialakulásához vezethet.

Day 23 - STRESS by Alicia Ryan, CC

Day 23 – STRESS by Alicia Ryan, CC

Kiutak és lehetőségek

Amennyiben életünk folyamatos stresszben telik, komolyan érdemes elgondolkozni azon, hogyan is alakíthatjuk át életünket.

Szervezetünknek szüksége van a regenerálódás és a pihenés időszakára is. Lelkünknek pedig szüksége van az örömteli, feszültségmentes, boldog és szeretetteljes pillanatokra. Nem lehet folyamatosan csak terhelni és megfosztani önmagunkat a kiakpcsolódás, feltöltődés és regenerálódás idejétől, lehetőségétől.

Biztosan van ezer érv az ellen, hogy miért nincs időnk önmagunkra és a pihenésre, de érdemes azon néha elgondolkodni, hogy mi is hajt minket. A megszokás? Az elvárás? Valamifajta külső vagy belső kényszer? Hol van mindebben az öröm? Mi történik, ha megállok, és lassítok? Valóban elveszítem az állásomat, egy üzleti lehetőséget, mások szeretetét, érdeklődését, ha nemet mondok és mindennek megadom a maga idejét? Valóban képtelenség változtatni? Valóban nem lehet kilépni egy adott élethelyzetből?

Ha már ezeken elgondolkodunk, tettünk egy lépést önmagunk felé.

Itt van néhány tipp, hogy mi mindent tehetünk meg MÉG MA egy kevésbé stresszes élet érdekében.

  1. Megfelelő mennyiségű és idejű alvás

Szükségünk van az éjszakai alvásra, ezért ne ezzel spóroljunk. Ennek során a szervezetünk pihen, regenerálódik, méregtelenít, tudatunk pedig feldolgozza a nap közben ért történéseket. Éjszakai alvásra legalább 7-8 órát szánjunk, és a legideálisabb ha ez az időszak este 22 óra és reggel 6 óra között történik meg. Sokszor már az is önmagában a stressz jele, ha gondod van az elalvással, vagy éjszaka gyakran felébredsz, és nem tudsz visszaaludni. Segíthetnek gyógyteák (pl. kamilla), homeopátiás szerek, illetve a sötétben való alvás, mert az serkenti az alvásban szerepet játszó melatonin termelését.

  1. Rendszeres testmozgás

A testmozgás segít kikapcsolni és átváltani a fókuszunkat. A testmozgás segít a stresszoldásban, felfrissíti a testünket, és pozitív hatással lehet a hangulatunkra, ha sikerül olyan típusú testmozgást találni, amit szeretünk. Fontos, hogy a rendszeres mozgás se váljon stresszforrássá – vagyis sportolni kéne, de nem teszem, és ezzel stresszelem magam. Akármilyen kevés időnk van rá (akár 15-20 perc), szánjuk rá magunkat: érezni fogjuk a különbséget! Nekem például mindig jobban indul a napon, ha egy könnyed testmozgással, tornával vagy MA-URI® táncokkal kezdem. A MA-URI® táncok közé tartozik a szabad tánc és spirituális kötött táncok is, amelyek testi-lelki-szellemi szinten hatnak, és segítik az öngyógyítást, önfejlesztést. A MA-URI® képzések során megtanultam ezeket a saját magam fejlődése, gyógyítása érdekében használni. Ezen kívül rendszeresen járok Integrál Tai Chi-ra is, ami a test megmozgatásán, ellazításán túl az energiaközpontok aktivizálását, az immunrendszer erősítését és a lelki egyensúly kialakítását is segíti.

  1. Relaxáljunk!

Tanuljunk meg relaxációs, légzési technikákat, végezzünk meditációkat. Ha erre nem vagy nyitott vagy úgy érzed, nem vagy egyedül képes, az is segít ellazítani és kikapcsolni, ha veszel egy forró fürdőt, és megfigyeled, ahogy e közben ellazulsz. Vagy például egy izzasztó és pulzusszámot emelő testmozgás után lefekszel a földre, és figyeled, ahogy a tested lenyugszik, a légzésed és a szívverésed is lelassul. Ilyen egyszerű élethelyzetekben és gyakorlatokban is megfigyelhetjük és átélhetjük azt, ahogy a testünk ellazul, és az elménk lecsendesedik.

  1. Masszázs, testkezelés, érintésterápia

A masszázs segíti a test ellazulását és a stressz oldását. Bár a kultúránkban ha masszázst emlegetünk, sokszor a hagyományos svédmasszázsra gondolunk, valójában sokkal többféle masszázs létezik. Van számos olyan masszázs, illetve érintésen alapuló kezelés, ami nem csak a testet kezeli, de hat a lelki folyamatainkra is.

Számomra a MA-URI® igazi 3 az 1-ben. Azon kívül, hogy maga a testkezelés hat a testi öngyógyító folyamatokra, és segíti a lelki blokkok feloldását, egyfajta spirituális utat is nyitott számomra, ahol egyre közelebb kerülök ahhoz, aki valójában vagyok és ahhoz az élethez, amiben önmagam lehetek és a saját magam útját járhatom. Akár kapom, akár adom a MA-URI® testkezelést, tapasztalom és látom az ennek hatására megindult változásokat. Sok felismerés, oldás, elengedés és áthangolódás tud megszületni, létrejönni bennünk a kezelés által létrehozott szeretetteljes és elfogadó környezetben.

Egy másik fantasztikus stresszoldást támogató kezelés, amely a saját gyógyulásomban is fontos szerepet játszott, az Integrált Craniosacralis Biodonamika kezelés. Az érintésen alapuló terápia kifejezetten pozitívan hat – többek között – stresszoldásra, idegrendszeri és hormonális problémákra, valamint alvászavarokra, hiszen az érintés ellazítja a szöveteket, az izmokat, és az agyi-gerincvelői folyadék megfelelő áramlásának támogatásán keresztül lenyugtatja az idegrendszert, és beindítja, támogatja a test természetes öngyógyító folyamatait.

  1. Kávé, alkohol, egyéb izgatószerek csökkentése

Sokszor, amikor fáradtak, kimerültek vagyunk, egyszerű megoldásnak tűnik meginni egy kávét, ami gyorsít, vagy egy pohár bort, ami ellazít. Valójában ha a szervezetünk, elménk elfáradt, akkor pihenésre van szüksége, nem gyorsítókra és más mesterséges szerekre. Nem önmagában azzal van a baj, ha néha-néha megiszunk egy kávét vagy egy pohár bort, hanem az, ha ez rendszeres ébrentartási vagy feszültséglevezetési eszközzé válik.

  1. Töltsük az életünket azzal, amit szeretünk és azzal, akit szeretünk

A stressz forrása lehet az is, ha folyamatosan úgy érezzük, nem vagyunk a helyünkön, nem azzal foglalkozunk, amit szeretünk, nem jó a munkahelyünk, nem jó képzést választottunk. De az is legalább annyira stresszforrássá tud válni, ha beleragadunk egy rossz kapcsolatba vagy egyéb élethelyzetbe, amiben vagy amitől rosszul érezzük magunkat. Merjünk változtatni! A világ akkor nyílik meg számunkra, és akkor nyílnak meg új kapuk és lehetőségek, ha képesek vagyunk továbblépni, és hátrahagyni azt, amire már nincs szükségünk.

  1. Foglalkozzunk a bennünk élő feszültségekkel, lelki terhekkel

Sokszor azt tapasztalom, hogy rohanó világunkban nem adunk időt arra, hogy valóban megéljük az élethelyzeteket, az abból adódó konfliktusokat és feszültségeket. Sokszor még azt sem engedjük meg magunknak, hogy a betegségeket otthon kipihenjük, hanem „lábon kihordjuk”. Ugyanígy sokszor ez történik az érzelmi életünkkel is: nem adunk időt a lelki folyamataink megélésére, és inkább szőnyeg alá söpörjük a problémákat, ami csak növeli a bennünk levő feszültséget és stresszt. Szánjunk időt magunkra, nézzünk szembe a problémákkal, és ha egyedül nem birkózunk meg vele, kérjünk segítséget! Hiszem, hogy MINDEN VÁLASZ és a megoldás kulcsa is BENNÜNK VAN, ugyanakkor néha segíthet egy külső szemlélő egy mondattal, egy érintéssel, egy gondolattal, ami továbblendít az utunkon. Az is segít, ha leírjuk, megfogalmazzuk az érzéseinket: ezzel megengedjük, hogy átéljük, és időt szánunk rá, foglalkozunk vele. De az is ugyanolyan fontos, hogy miután átéltük őket, engedjük el őket, hadd suhanjanak tovább.

  1. Gyakorold az elengedést

Ha úgy érzed, túl sok minden van az életedben, és már nem bírsz vele, próbálj meg néhány dolgot elengedni. Vedd számba a dolgaidat, és állíts fel egy listát. Biztosan van olyan, ami nélkül tudsz élni, ami mégsem olyan sürgős és ami mégsem olyan fontos. Vagy az is lehet, hogy amint leírod, rájössz, hogy ez mégsem olyan sok, csak soknak tűnt. Nekem sokszor már az is önmagában egy stresszforrást jelent, ha a fejemben kell tartani több dolgot, amit el kell intéznem, miközben az intéznivalók folyamatosan csak halmozódnak. Ilyenkor segít, ha leírom, elkezdem intézni, és kihúzom a listáról, amit már elintéztem. És lehet, hogy marad egy-kettő, amivel kapcsolatban rájövök, mégsem annyira fontos. Ezen kívül segítséget is lehet kérni! Nem kell szuperhősként mindent egyedül megcsinálni 😉

Live Life Happy

Live Life Happy, CC

Felhasznált források:

Dr. Csiszár Miklós – Nora Igloy Syversen: Női Igazságok – Hormonegyensúly és egészség, Naturwell, 2014

Henrietta Norton: Take Control of Your Endometriosis, Kyle Books, 2012

Kerry-Ann Morris: Living Well With Endometriosis, Morrow, 2006

www.craniomassage.info

Fotó a poszt elején: stress is poison by Giulia Bartra, CC

Share