A női hormonális rendszer

A női hormonális rendszer

Nőként rendkívül fontosnak tartom, hogy tudjuk mi zajlik bennünk hónapról hónapra.

Hormonok, ciklus, menstruáció – minden termékeny életszakaszban levő nő életének része, mégsem mindig állunk hozzá tudatosan. A magam részéről legalábbis elmondhatom, hogy az első menstruációt követően hosszú időszak telt el addig, amíg megértettem valóban a női ciklus értelmét, és elkezdtem megismerni a különböző szakaszait, ráébredni arra, hogy mi zajlik bennem.

De ez még mindig nem volt elég. Az endometriózissal kellett találkoznom ahhoz, hogy valóban elkezdjek tudatosan hozzáállni, ismereteket szerezni a szabályos női ciklusról és a hormonális rendszerről.

Az endometriózis felfedezése előtt is volt rendszeresen menstruációm, mégsem volt rendben a ciklusom. 

Fogalmam sem volt, hogy milyen egy normális ciklus, és milyen „vészjelekre” kell figyelni, amik jelezhetik a hormonrendszer egyensúlyának megbomlását. Így például menstruáció előtti hosszú ideig tartó barnázás, a menstruáció idején jelentkező erős, görcsös alhasi fájdalom, menstruáció alatti hányás, hasmenés stb. Azt gondoltam, hogy ez normális. Vagy legalábbis azt, hogy nekem ettől nem lehet bajom.

A hormonális rendszer általában

A hormonális rendszer jóval többet jelent, mint önmagában a női ciklusra hatással levő nemi hormonokat és az erre ható folyamatokat.

A hormonok kémiai anyagok, amelyeknek hírvívő szerepük van. A hormonok szállítják ugyanis az információt a hormontermelő mirigyektől a különböző sejtek felé. A céljuk az, hogy előkészítsék a sejteket, hogy megfelelően működjenek, és megfelelően töltsék be a feladatukat az emberi szervezetben. Szabályozó funkciójuk van, vagyis egyes folyamatokat elindítanak vagy éppen gátolnak attól függően, hogy mi az, amire szükség van. Az információ a sejtekhez a véráramba (vagy sejt közötti folyadékba) kerülve jut el a célsejtekhez.

A hormonrendszer az idegrendszerből kapja az utasításait, annak vezérlője a hipotalamusz. A hipotalamusz az agyban található babszem nagyságú, idegsejtekből álló terület. A hipotalamusz folyamatos visszacsatolásokat kap az éppen zajló folyamatokról, így tudja, hogy hol van szükség további szabályozásra, folyamatok elindítására vagy éppen lassítására.

A hipotalamusz:

– szoros kapcsolatban áll a nagyagykéreggel, ami a bennünket kívülről elárasztó ingereket dolgozza fel;

– kapcsolatban áll a limbikus rendszerrel, amely érzelmeink és gondolataink központja;

– átalakítja az egyéb területekről érkező ingereket fizikai kifejeződésekre, így péládul emeli a vérnyomást, izzadást indít el, erősebb szívdobogást, kipirulást eredményez stb.

– részt vesz testhőmérséklet, a vérnyomás, a légzés, a táplálékfelvétel, a vízháztartás, a szexuális viselkedés szabályozásában.

Fontos tehát látni, hogy az idegrendszer és a hormonális rendszer egymással milyen szoros összefüggésben van: minden, amit látunk, hallunk, érzünk egyben hatással van a hormonális rendszerünkre is.

Közismert, hogy a stresszhelyzetek, a koplalás vagy a vészhelyzetek milyen erőteljesen tudják befolyásolni a női ciklust: elmaradhat a peteérés, késhet vagy kimaradhat a menstruáció.

A hipotalamusz az agyalapi mirigyen (hipofízis) keresztül irányítja az endokrin (belső elválasztású) mirigyek működését.

Belső elválasztású mirigy például maga az agyalapi mirigy is, valamint a pajzsmirigy, a mellékvesék, a petefészkek, a hasnyálmirigyben levő inzulintermelő mirigyek. Ezek a mirigyek termelik a hormonokat, és ezen belül az agyalapi mirigy felelős a hormontermelő mirigyek irányításáért.

Női nemi hormonok

A női nemi hormonokat a petefészkek termelik. A női ciklust befolyásoló két fő hormon az ösztrogén és a progeszteron.

Míg az ösztrogén (tüszőhormon) a ciklus első felében termelődik, addig a progeszteron (sárgatesthormon) a ciklus második felében játszik főszerepet. Az ösztrogén és a progeszteron megfelelő egyensúlya szükséges a női egészséghez.

A női szervezetben kis mértékben férfi nemi hormon is termelődik, így tesztoszteron és DHEA is.

Ösztrogén

Az ösztrogén az első számú női nemi hormon. Valójában az ösztrogén egy gyűjtőelnevezés, ami különböző hormonokat takar, többek között az ösztront, ösztradiolt és ösztriolt.

Az ösztrogént elsősorban a petefészkekben az érésben levő tüszők termelik, azonban kisebb mértékben a mellékvesekéregben és néhány más szövetben termelődik. A zsírsejtekben raktározódik, és nem könnyen ürül ki a szervezetből.

Az ösztrogén felelős a női nemi tulajdonságok kialakulásáért, így a nőies jegyek (mell, csípő, szeméremszőrzet stb.) kialakulásáért.

Az ösztrogén termelésének eredményeképpen indul el a petesejtérés, és épül fel a méhben a méhnyálkahártya.

Fontos, hogy ösztrogén azonban nemcsak a szervezetünkben termelődik. Vannak úgynevezett környezeti ösztrogének, amelyek ugyanúgy ösztrogénhatással rendelkeznek, és befolyással vannak hormonrendszerünk működésére. Ilyen hatással bírnak:

– egyes növényi eredetű táplálékok (fitoösztrogének), mint például a szója, egyéb hüvelyesek, lenmag,

– mesterségesen előállított környezeti anyagok, vegyipari termékek (xenoösztrogének), amelyek megtalálhatók a kozmetikumokban, műanyagokban, tisztítószerekben, műtrágyákban, rovarirtó szerekben stb.

Endometriózis esetén – ami egyben ösztrogéntöbblettel jár – különösen fontos odafigyelni az étkezéssel bevitt ösztrogéntartalmú ételek mennyiségére, valamint a xenoösztrogének hatásának minimálisra szorítására.

Progeszteron

A progeszteront a megrepedt tüsző helyén keletkező sárgatesthormon (kis mennyiségben a mellékvesekéreg) termeli.

A ciklus második felében termelődik, és alkalmassá teszi a méhnyálkahártyát a megtermékenyült petesejt befogadására. Ilyenkor a méhnyálkahártya olyan tápanyagokkal és folyadékokkal telik meg, amely az embrió táplálását szolgálják.

A progeszteronnak ezen kívül fontos szerepe van az ösztrogénhatások ellensúlyozásában.

Az agyalapi mirigy szerepe

A nemi hormonok csak akkor termelődnek, ha az idegrendszer az agyalapi mirigyen keresztül utasítást ad erre.

A petefészkek ösztrogéntermelésére az agyalapi mirigyben levő tüszőérést serkentő hormon (FSH) ad utasítást.

A ciklus közepén az agyalapi mirigy elkezdi termelni a sárgatest érését serkentő hormont (LH). Az LH ad utasítást a petefészkeknek arra, hogy megtörténjen a tüszőrepedés (ovuláció), amely az LH hirtelen megemelkedését követő 24-36 órán belül történik meg.

Az FSH és az LH hormonok termelését pedig a hipotalamusz irányítja a GnRH hormon termelésén keresztül.

Források:

Dr. Csiszár Miklós – Nora Igloy Syversen: Női Igazságok – Hormonegyensúly és egészség

Dr. Barbara Fervers-Shorre: Hormonok – Frissen, egészségesen, fiatalon

Dian Shepperson Mills MA & Michael Vernon PhD HCLD: Endometriosis – A Key to Healing and Fertility Through Nutrition

http://hu.wikipedia.org/wiki/Hipotalamusz

http://www.dr.info.hu/drinfo/pid/0/betegsegKonyvProperties/oid/0/KonyvReszegyseg.4_5995;jsessionid=182D1A81EB9DE51C361FF9EAC726C91B

http://www.webbeteg.hu/cikkek/adattar/6376/fsh—a-folliculus-stimulalo-hormon

http://www.hormonharmonia.hu/osztrogen-dominancia/osztrogen-dominancia-leggyakoribb-okai/

Fotó a poszt elején: Balance by Kevin Dinkel, CC

 

Share