A női ciklus

A női ciklus

Fontosnak tartom, hogy minden nő tudatában legyen annak, mi zajlik a testében hónapról hónapra.

Tudjuk, hogy van a női ciklus, mégis sokszor kevésbé állunk hozzá tudatosan: miért is van, hogyan működik, milyen funkciót tölt be. Még kevésbé köztudott, hogyan is kellene működnie rendesen, és hogyan támogathatjuk egészséges működését.

Ha megértjük, hogy miért is van, és hogyan működik a ciklusunk, talán sikerül megváltoztatni az ehhez való hozzáállást, és túllépni azon, hogy a menstruáció valami kellemetlen „izé”, női dolog vagy esetleg egy nagyon is fájdalmas és nehéz időszak, amit túl kell élni – mint ahogy ez endometriózis esetén gyakran előfordul.

Bár nyilván öntudatlan folyamat, de sokszor törekvéseink éppen arra irányulnak, hogy úgy tegyünk, mintha nem is lenne menstruációnk: eltakarjuk  magunk elől tamponokkal a vérzést, fájdalomcsillapítókkal a fájdalmat… Ahelyett hogy utánamennénk annak, mi is a fájdalom oka, azt hogyan szüntethetnénk meg, hogyan tehetnénk újból egészségessé ciklusunkat.

tampon

Virkad tamponggömma! by Towe My, CC

 

A női ciklus maga a csoda!

Kezdhetjük először a hozzállás megváltoztatásával, mivel a női ciklus maga a csoda! Igen, hiszen ebből jöhet létre egy újabb teremtény: egy új ember! A női ciklus annak érdekében van, hogy létrehozza ezt a csodát.

Minden hónapban felépül a méhnyálkahártya bennünk annak érdekében, hogy a megtermékenyült petesejtet befogadja, és ellássa táplálékkal. Ha nem történik meg a megtermékenyülés, akkor a méhnyálkahártya lelökődik, és vérzés kíséretében eltávozik a testünkből.

Hát van ennél szebb küldetés? Mégis sokszor nem ennyire egyértelmű, könnyű és rózsás ezt megélni. Van, hogy a menstruációval járó fájdalom és kellemetlenség elfeledteti ezt a szép missziót. Nem véletlenül szokták a menstruációt havi bajnak is mondani. Ha nem működik jól, megkeserítheti és kiszámíthatatlanná teheti a hétköznapokat. Felborult hormonrendszerünk pedig kihatással lehet a hangulatunkra, az emésztésünkre, általános egészségünkre, a mindennapi életünkre.

Női nemi hormonok

A női nemi hormonokat a petefészkek termelik. A női ciklust befolyásoló két fő hormon az ösztrogén és a progeszteron.

Míg az ösztrogén (tüszőhormon) a ciklus első felében termelődik, addig a progeszteron (sárgatesthormon) a ciklus második felében játszik főszerepet. Az ösztrogén és a progeszteron megfelelő egyensúlya szükséges a női egészséghez.

Ösztrogén

Az ösztrogén az első számú női nemi hormon. Valójában az ösztrogén egy gyűjtőelnevezés, ami különböző hormonokat takar, többek között az ösztront, ösztradiolt és ösztriolt.

Az ösztrogént elsősorban a petefészkekben az érésben levő tüszők termelik, azonban kisebb mértékben a mellékvesekéregben és néhány más szövetben termelődik. A zsírsejtekben raktározódik, és nem könnyen ürül ki a szervezetből.

Az ösztrogén felelős a női nemi tulajdonságok kialakulásáért, így a nőies jegyek (mell, csípő, szeméremszőrzet stb.) kialakulásáért.

Az ösztrogén termelésének eredményeképpen indul el a petesejtérés, és épül fel a méhben a méhnyálkahártya.

Progeszteron

A progeszteront a megrepedt tüsző helyén keletkező sárgatesthormon termeli.

A ciklus második felében termelődik, és alkalmassá teszi a méhnyálkahártyát a megtermékenyült petesejt befogadására. Ilyenkor a méhnyálkahártya olyan tápanyagokkal és folyadékokkal telik meg, amelyek az embrió táplálását szolgálják.

A progeszteronnak ezenkívül fontos szerepe van az ösztrogénhatások ellensúlyozásában.

Az agyalapi mirigy szerepe

A nemi hormonok csak akkor termelődnek, ha az idegrendszer az agyalapi mirigyen keresztül utasítást ad erre.

A petefészkek ösztrogéntermelésére az agyalapi mirigyben levő tüszőérést serkentő hormon (FSH) ad utasítást.

A ciklus közepén az agyalapi mirigy elkezdi termelni a sárgatest érését serkentő hormont (LH). Az LH ad utasítást a petefészkeknek arra, hogy megtörténjen a tüszőrepedés (ovuláció), amely az LH hirtelen megemelkedését követő 24-36 órán belül történik meg.

Az FSH és az LH hormonok termelését pedig a hipotalamusz irányítja a GnRH hormon termelésén keresztül.

A női ciklus

Minden ciklus során felépül a méhnyálkahártya, amelynek az a szerepe, hogy befogadja és táplálja a megtermékenyült petesejtől kialakult kis magzatot. Mivel a szervezet nem tudja folyamatosan a méhnyálkahártyát erre alkalmas állapotban tartani, ezért az minden hónapban, ciklikusan felépül, majd – ha nem tötrténik meg a megtermékenyülés, vagy a megtemékenyült petesejt beágyazódása – menstruáció során eltávozik.

A női ciklus a „sztenderd” szerint 28 napig tart, és az első napja a menstruáció első napjának felel meg. Egyébként a 28 napos hosszúságnál az egy héttel rövidebb vagy hosszabb ciklus is normálisnak számít.

A ciklus első része változó hosszúságú lehet, azonban a második része általában 14 napig tart. Abban az esetben, ha a progeszteron termelődése idő előtt csökken, akkor a ciklus második fele a szükségesnél rövidebb ideig tart.

A női ciklus alapvetően három szakaszra oszlik: a tüszőrepedés előtti (ún. follikuláris) fázis, a tüszőrepedés (ovuláció) és a tüszőrepedés utáni (ún. luteális) fázis.

A follikuláris fázis a menstruáció első napjától tart az LH hormon szintjének emelkedéséig. Ebben a fázisban történik meg az agyalapi mirigy FSH hormonja által indított ösztrogéntermelés hatására a tüszőérés a

petefészkekben és a méhnyálkahártya felépülése a méhben. Mindegyik tüszőben egy petesejt van. Bár minden ciklusban több tüszőt érik, de csak egy, a ciklus során kiválasztódott domináns tüsző érik meg teljesen.

Az LH hormonszint megemelkedése hatására, azt követő 24-48 órán belül tehát megtörténik a tüszőrepedés. Jellemzően ebben az időszakban éri el a csúcsát a nemi vágy is. A tüsző megrepedése normális esetben nem jár fájdalommal, legfeljebb egy enyhe alhasi érzéssel. Ezen kívül ilyenkor előfordulhat néhány cseppnyi vérzés is.

A tüszőrepedés eredményeképpen a petesejt kilökődik a petevezeték felé, és megkezdi az útját a méh felé. Amennyiben a petevezeték első részében találkozik megtermékenyítésre alkalmas hímivarsejttel, akkor létrejöhet a megtermékenyítés. A petesejt általában a kilökődését követő 12 órán belül termékenyíthető meg.

A petesejt kilökődését követően megkezdődik a luteális fázis, amikor a petefészekben visszamaradt tüsző sárgatestté alakul, és megkezdi a progeszteron termelését.

Ha a megtermékenyítés nem történik meg, vagy nem jön létre a beágyazódás, akkor a sárgatest a ciklus 24. napján sorvadásnak indul, és a progeszteron-termelés alábbhagy. Ennek hatására megkezdődik a menstruáció és a feleslegessé vált méhnyálkahártya vérzés kíséretében eltávozik.

A menstruáció a tisztulás fázisa

A menstruáció megtisztulást is hoz, hiszen az elvesztett vérsejtek helyébe új vérsejtek képződnek.

Fontos, hogy a menstruáció idején kíméljük magunkat. Többet pihenjünk, és ne akarjunk úgy teljesíteni mint máskor. Ez a visszavonulás, megtisztulás időszaka.

A menstruáció általában 4-6 napig tart, az így eltávozó vér összmennyisége körülbelül fél deciliter. A menstruáció normálisan nem alvadt vért jelent, hanem piros színű vért.

blood drop

Blood drop by Abhishek Jacob, CC

A menstruáció és a fájdalom

Ami nagyon fontos: a menstruációnak NEM KELL FÁJNIA.

A szabályos menstruáció legfeljebb kellemetlen tünetekkel, érzéssel járhat, de nem olyan fájdalommal, amely fájdalomcsillapító beszedését teszi szükségessé. Ennek hátterében mindig valamilyen hormonális vagy egyéb ok áll, amelyet mindenképpen javasolt kivizsgáltatni.

Fontos még, hogy a fájdalmas menstruáció nem feltétlenül jelent endometriózist is egyben, de tény, hogy az endometriózis leggyakoribb tünete a fájdalmas menstruáció.

 

period pain

day 96: period pain by Esther Simpson, CC

A fogamzásgátlók szedése

Ha fogamzásgátlót szedünk, akkor nincs normális ciklus és nincs menstruáció. A gyógyszer egy álciklust hoz létre, ahol a vérzés egy megvonásos vérzés, vagyis a gyógyszer által létrehozott mesterséges hormonszintek csökkenésének a következménye. Ilyenkor az idegrendszer és az agyalapi mirigy nem dolgozik a ciklusunkon. Éppen ezért veszélyes hosszú ideig fogamzásgátólt szedni. A mellékhatásokon kívül azt is eredményezheti, hogy az idegrendszer és az agyalapi mirigy elszokik a ciklus szabályozásától és a szabályos ciklus nehezen tér vissza.

 

Források:

Dr. Csiszár Miklós – Nora Igloy Syversen: Női Igazságok – Hormonegyensúly és egészség

Dr. Barbara Fervers-Shorre: Hormonok – Frissen, egészségesen, fiatalon

http://hu.wikipedia.org/wiki/Hipotalamusz

http://www.dr.info.hu/drinfo/pid/0/betegsegKonyvProperties/oid/0/KonyvReszegyseg.4_5995;jsessionid=182D1A81EB9DE51C361FF9EAC726C91B

http://www.webbeteg.hu/cikkek/adattar/6376/fsh—a-folliculus-stimulalo-hormon

Fotó: June 2014 Lunar Collage by Stephen Rahn, CC

 

Share