A fájdalommentes menstruáció valóban csak a kiváltságosoké?

A fájdalommentes menstruáció valóban csak a kiváltságosoké?

Még mindig vannak tévhitek. Például az, hogy a fájdalmas menstruáció adottság, ami egyeseknek osztályrészéül jutott, mások pedig olyannyira szerencsések, hogy ettől megkímélte őket a sors. Vagy például az, hogy ha valakinek valamiért „a fájdalmas menstruáció jutott”, akkor nincs mit tenni, el kell viselni, és valahogy „túl kell élni” a fájdalmas órákat, napokat. Illetve az is, hogy teljesen normális, ha a fájdalmas menstruációra fájdalomcsillapítókat szedünk be ellenszerül, vagy elfogadjuk egy orvos azon ajánlását, hogy a fájdalmas menstruációra önmagában elégséges megoldás a fogamzásgátló szedése…

Ha minderre gondolok, akkor harag és szomorúság tölt el. Azért mert ez az én történetem is. Hiszen én ezt mind elhittem, egészen addig, amíg egy női betegség, az endometriózis miatt egy hatalmas petefészekciszta nem nézett velem szemben az ultrahangos kivetítőn. Ekkor kezdtem el azt az öngyógyítási utat, melynek során megtanultam, hogy vegyem komolyan a testem jelzéseit.

Az én történetem

Én azok közé tartozom, akinek mindig kihívása volt a menstruációjával. Nem volt egyszerű az elejétől kezdve. Emlékszem arra, amikor 14 évesen 7 napig tartó menstruációm volt, aminek az első három napjában komoly fájdalmaim voltak. A fájdalomcsillapító tabletták nem segítettek, Algopyrin injekció nélkül gyakorlatilag esélytelen volt, hogy fel tudjak kelni az ágyból. Édesanyám akkor elvitt egy nőgyógyászhoz, aki azt mondta, hogy majd 18 évesen kezdjem el szedni a fogamzásgátló tablettát, és ez megoldja a fájdalmaimat.

Így is történt, és ezt követően még 8 évig szedtem a fogamzásgátlót. Akkor még nem tudtam, hogy ezzel gyakorlatilag álmenstruációm van, ami nem oldja meg a mögötte levő problémákat. Amikor abbahagytam, akkor szépen lassan visszatértek a panaszaim, de „enyhébben”. 4-5 napos menstruációm volt, és az elején jelentkeztek „csak” görcsös fájdalmaim, amire segített a fájdalomcsillapító tabletta. Eleinte egyet fogyasztottam, majd 2-3 tabletta is kellett az évek elteltével, miközben a menstruáció előtt egyre hosszabban „barnáztam”, vagyis barnás folyásom volt. Erről ma már tudom, hogy a felborult hormonegyensúlyom, és progeszteronhiány jele volt. A fájdalmas menstruáció mellett volt, hogy hányás és hasmenés is jelentkezett, de én még mindig nem gondoltam arra, hogy valami baj lehet. Hiszen egész életemben fájdalmas volt a menzeszem. Nekem ez volt „normális”.

Az, hogy 2013-ban diagnosztizálták az endometriózist, valójában csak egy szerencsés véletlen volt. Már másfél éve voltam utoljára rákszűrésen, és egy ideje halogattam a vizsgálatot, mert mindig volt más, ami fontosabb volt. Végül bejelentkeztem a munkahelyemhez legközelebb eső nőgyógyászhoz, aki a bimanuális vizsgálat alatt azt érezte, hogy valami nincs rendben, ezért csinált egy ultrahangot. Ekkor nézett vissza rám a kivetítőn a cisztával megnagyobbodott petefészkem.

Aztán végighallgattam, hogy ezt milyen nagyon gyorsan ki kell műteni, és a műtéti kockázat miatt lehet, hogy elveszítem a bal petefészkem és petevezetékem. Ezt követően pedig hormongyógyszerek szedése javasolt menopauzáig vagy persze ott a másik lehetőség, hogy essek gyorsan teherbe (34 éves szingliként ez nem igazán volt opció), mert az is pozitívan hathat az endometriózisra.

A sokkhatás után életmódváltásba kezdtem, és a műtétem után elkezdtem az öngyógyítási utamat, aminek köszönhetően ma már rendes, fájdalommentes a menstruációm, rendszeres a ciklusom, és nincs olyan jel, ami a szervezetemben endometriózisra utalna.

A fájdalmas menstruáció és az endometriózis

Az endometriózis egy olyan betegség, amelynek során a méhben levő méhnyálkahártya szövetekhez hasonló szövetek a méh üregén kívül is megtalálhatók, így például a petefészekben, petevezetéken, hashártyán, a bélben, húgyhólyagban vagy egészen máshol elhelyezkedő szervekben is megjelenhet, így például tüdőben, bőrön, agyban – bár ez utóbbiak a ritkább esetek. Ahogy a méhnyálkahártya minden hónapban a hormonális hatásokra felépül, leválik, majd a menstruációval távozik, ezek a méhen kívül elhelyezkedő szövetdarabok is reagálnak a hormonális változásokra, és ugyanúgy „véreznek”, gyulladást, alvadt vérrel teli cisztákat, szervösszenövéseket okozva. Mindennek a leggyakoribb tünete a fájdalmas menstruáció, de egyéb tünetek is megjelenthetnek, így például fájdalmas szexuális együttlét, cikluszavarok, krónikus kismedencei fájdalmak, emésztési problémák, véres széklet (bélérintettség esetén), véres vizelet (húgyhólyag érintettség esetén). Az endometriózisról részletesebb ismertetőt itt találsz.

Amire ezzel a poszttal most, 2017. márciusában, az endometriózisra történő figyelemfelhívás hónapjában fel szeretném hívni a figyelmed, hogy a fájdalmas menstruáció nem normális. Ha a menstruáció nem csak kellemetlen érzéssel, befelé fordulással, esetleg fáradtsággal jár, hanem fájdalmas, fájdalomcsillapító szedését teszi szükségessé, akkor a mögött valamilyen egészségügyi probléma is meghúzódhat. A statisztikák szerint minden második termékeny életkorban levő nő, aki fájdalmas menstruációtól szenved, endometriózisban érintett.

A saját történetem alapján is láthatod, hogy a jelek ott vannak, csak nem figyelünk rá. A testünk jelez, csak nem hallgatunk rá. Majd a testünk kiált, és még mindig nem hallgatunk rá.

Figyeld a jeleket! Ha fájdalmas a menstruációd, járj utána annak, hogy mi lehet az oka. Konzultálj orvossal, természetgyógyásszal, szakértővel. Lehet mögötte női betegség, életmódbeli probléma, érzelmi okok, de akár mindennek az együttese.

EndoMarch – az endometriózis világnapja

Ha szeretnél többet tudni az endometriózisról vagy támogatni az endometriózisra történő figyelemfelhívást, akkor gyere el az „Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány által 2017. március 25-én rendezett EndoMarchra a Gödör Klubba. A program részletei itt találhatók.

Én ott leszek! Ugye találkozunk?

Tamás Zita

Endosegítő blog írója – Funkcionális táplálkozási referens – Életmódkurzusok –  MA-URI kezelő, tréner

A szerzőről további információ itt található.

Fotó a poszt elején: Pain by Vanessa Bazzano, CChttpswww.flickr.comphotos28500561@N035716144095

Endometriózisban vagy érintett? Életmódot szeretnél váltani, hogy ezzel is támogasd az egészséged és a gyógyulást? Nem tudod, hogy állj neki? Nehezen találod a válaszokat? Mindenhol ellentmondó információkat hallasz?

Összeállítottunk egy 3 alkalmas, 12 órás ENDOSEGÍTŐ ÉLETMÓDVÁLTÁS PROGRAM©-ot, hogy segítsünk Neked ezen az úton.  A program során olyan szakértőkkel, illetve endometriózisban, életmódváltásban érintettekkel konzultálhatsz, akik maguk is rendszeresen nyújtanak segítséget másoknak endometriózis kapcsán, illetve akik az életmódváltáson maguk is végigmentek, megtapasztalva annak minden kihívását. További információk itt.

Share