6 táplálékkiegészítő, amely segíthet endometriózis esetén

6 táplálékkiegészítő, amely segíthet endometriózis esetén

Gondolkodtál már azon, hogy az étrend- és az életmódváltáson túl milyen táplálékkiegészítőkkel segítheted még az endometriózisból való gyógyulást? Ebben a posztban megosztok Veled olyan táplálékkiegészítőket, amelyek segíthetnek az endometriózis tüneteinek enyhítésében és a gyulladáscsökkentésben.

De először is tekintsük át röviden, hogy mi az endometriózis és melyek az orvosi kezelési módszerek.

Mi is az endometriózis?

Az endomeriózis egy ösztrogénfüggő betegség, amely krónikus gyulladást hoz létre a szervezetben. Endometriózis esetén méhnyálkahártyához (endometrium) hasonló szövetek találhatók a méh területén kívül is.

Ezek a szövetek reagálnak a női ciklus során bekövetkező hormonváltozásokra, és menstruáció idején ugyanúgy “véreznek”, csak nem tudnak eltávozni a szervezetből, mint a méhből a méhnyálkahártya. Ezáltal helyileg gyulladást, cisztákat, összenövéseket hozhatnak létre leggyakrabban a petefészken, a petevezetéken, a hashártyán, de előfordulhat például húgyhólyagon vagy a beleken is.

Az endometriózis ciklikusan visszatérő fájdalmakkal járhat, ami közül a leggyakoribb a menstruáció idején keletkező fájdalom. Nem ritka azonban a mindennap jelentkező krónikus kismedencei fájdalom. A másik főbb tünet, amely az endometriózis diagnosztizálásához vezet az a meddőség. További lehetséges tüneteket itt találsz.

Orvosi kezelés endometriózis esetén

Az orvosi kezelés jelenleg egyrészt az endometriózisos szövetek, ciszták műtéti úton való eltávolítására, az összenövések megszüntetésére irányul, illetve a hormonkezelés alkalmazására.

A hormonkezeléssel lecsökken a szervezetben az ösztrogén termelése, amelytől az a várakozás, hogy az endometriózis terjedését megállítja, illetve megelőzi az endometriózis újbóli kialakulását. Az endometriózis ugyanis egy ösztrogénfüggő betegség.

Mivel a hormonkezeléssel leállításra kerül az ovuláció, ezért ez a kezelési forma azok számára nem megfelelő, akik gyermeket szeretnének. Bár az endometriózis nem feltétlenül jár együtt meddőséggel, termékenységi probléma esetén sokszor kerül alkalmazásra az asszisztált reprodukciós eljárás, közismert nevén lombikbébi program.

Az orvosi kezelés nem ismer jelenleg végleges gyógymódot, így az orvosi eljárások elsősorban a nem megfelelő helyen levő szövetek eltávolítására, a tünetek megszüntetésére, illetve a teherbe esés elősegítésére irányulnak.

Természetes megoldások

Az orvosi kezelés mellett mi is nagyon sokat tehetünk magunkért azért, hogy jobban legyünk, enyhítsük vagy megszüntessük a tüneteket, megelőzzük az endometriózis újbóli kialakulását.

Ma már számos kutatás alátámasztja, hogy az endometriózis terjedésére, a tünetek csökkentésére, megelőzésére hatással lehetnek egyes ételek, környezeti ártalmak, és az életmód többi területei, mint például a mozgás (Halpern et al, 2015). Ezekről részletesen olvashatsz már most is az Endosegítő oldalain.

Az étrend- és életmódváltás, vagyis egy megfelelő, egészséges étrend kialakítása, az emésztési panaszok kezelése, a rendszeres testmozgás, a stresszkezelés, a xenoösztrogének kerülése, az érzelmi-lelki munka rendkívül támogató lehet a gyógyulásban. Ebbe a körbe tartoznak továbbá azok a táplálékkiegészítők is, amelyek kiegészítő jelleggel szintén segíthetik a gyógyulási folyamatot.

6 táplálékkiegészítő, amely segíthet a gyulladás- és fájdalomcsökkentésben
1. Halolaj

Halolaj kapszulák

Az omega-3 zsírsav nagyon értékes számunkra az endometriózis szempontjából, ugyanis az omega-3 zsírsav fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatású.

A magas omega-3 zsírsav tartalmú étrend egy kutatás szerint csökkenti az endometriózis kockázatát (Missmer et al, 2010). Egy másik kutatás szerint pedig a magasabb omega-3 zsírsav tartalmú étrend enyhébb menstruációs fájdalmakkal jár (Deutch, 1996).

Az omega-3 zsírsavat a leghatékonyabban halakból, tengeri herkentyűkből tudjuk bevinni az étrendbe, mert ezeket a szervezet könnyen hasznosítja. A halak fogyasztása kétszer-háromszor javasolt hetente általános egészségügyi ajánlások szerint. Mind e mellé érdemes megfontolni az omega-3 zsírsav halolaj formájában történő kiegészítését is.

A halolaj kutatások szerint segíthet a menstruációs fájdalom csökkentésében (Harel et al, 1996). Ezen kívül az is ígéretes, hogy egy állatkísérletben az EPA és a DHA omega-3 zsírsavak adagolása lelassította az endometriózis szövetek növekedését, és csökkentette a gyulladáskeltő prosztaglandinok szintjét is (Covens et al., 1988). Egy másik állatkísérletben pedig azt találták a kutatók, hogy az EPA bevitele csökkenteti az endometriózis növekedését, terjedését (Netsu et al, 2008).

Fontos, hogy csak olyan halolajat válasszunk, amiből a nehézfémek eltávolításra kerültek, és E-vitamint is tartalmaz.

Ha szeretnél még részletesebben olvasni az endometriózis és az omega-3 zsírsav összefüggéseiről, akkor olvasd el az erről szóló részletes posztomat.

2. Kurkumin

Kurkumin kapszulák

A kurkumin táplálékkiegészítő szintén hatékony lehet endometriózis esetén, hiszen rendkívül jó gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal bír.

Bár a kurkuma fűszer is nagyon egészséges, tápanyagokban gazdag és antioxidáns tulajdonságokkal, nem tudjuk olyan mennyiségben bevinni a szervezetbe, hogy bármilyen komolyabb gyulladáscsökkentő hatást kiváltson. Éppen ezért ebben érdemes jó minőségű táplálékkiegészítőt választani.

Állatkísérletek alapján azt figyelték meg, hogy a kurkumin segítette csökkenteni az endometriózisos szövetek méretét, és az endometriózisra nézve fékező hatással bírt (Swarnakar et al, 2009, valamint Zhang et al., 2011). Egy másik kutatásban (Zhang et al., 2013), ahol laboratóriumi körülmények között vizsgálták nők endometrikus szöveteit, azt találták, hogy a kurkuminnak az endometriózisos eredetű szövetekre fékező hatása volt az ösztradiol hormon csökkentésén keresztül. A kutatásban tehát az endometriózisos sejtek száma csökkent, és a sejtképződés lelassult.

A kurkuminnak feltételezhetően van fájdalomcsillapító hatása is. Egy kutatás szerint ugyanis a Meriva nevű kurkumin alapú fájdalomcsillapító gyulladáscsökkentő tulajdonságán keresztül hatékonynak bizonyult akut fájdalom kezelésére, így a kutatók ajánlják a krónikus fájdalmakban szenvedőknek.

Fontos, hogy olyan készítményt válasszunk, amelyben kurkumagyökér-kivonat szerepeljen az összetevők között. Az olcsóbb táplálékkiegészítőknél előfordulhat, hogy azok részben vagy egészben csak a fűszernövényt tartalmazzák, és nem a gyógyhatású tulajdonságokkal rendelkező gyökérkivonatot. A termék minőségét és hatékonyságát jelzi, ha a kurkumin mellett a termék tartalmaz feketebors kivonatot vagy gyömbér kivonatot, mert ezek megsokszorozzák a kurkumin hatását.

A kurkumin és az endometriózis összefüggéseiről részletesen ebben a posztomban olvashattok.

3. N-acetil-cisztein

A tabletta és a kapszula között érdemes a kapszulát választani, mert kevesebb benne az adalékanyag és jobb a felszívódása

Az N-acetil-cisztein (NAC) egy erős antioxidáns tulajdonságokkal bíró táplálékkiegészítő. Segíti a máj működését, az immunrendszer erősítését és a szervezet méregtelenítését.

A kutatási eredmény szerint azoknál a nőknél, akik egy 3 hónapos NAC kúrában részesültek, csökkentek az endometriózisos ciszták méretei, illetve eltűntek vagy kevésbé növekedtek összehasonlítva azzal a csoporttal, akik ilyen kúrában nem részesültek (Safarinejad et al, 2009).

A kutatók szerint ezek olyan eredmények, ami miatt az NAC mindenképpen figyelmet érdemel, és helye lehet NAC kúrának az endometriózis kezelésében, kiváltképp akkor, ha a gyermekvállalási szándékok miatt a hormonkezelés kizárt.

A kutatásban az érintett nők 3 hónapig a következő adagolásban kapták az NAC-t: minden héten 3 napig 3×600 mg NAC, majd 4 nap szünet.

A kutatásról és annak eredményéről itt olvashattok részeletesen.

Az NAC ezen kívül a termékenységet is támogathatja nőkben és férfiakban egyaránt.

Férfiak esetén azt találták egy kutatásban, hogy napi 600 mg NAC és 200 mikrogramm szelén szedése 26 héten keresztül javította a sperma minőségét.

Nők esetén pedig egy kutatás azt mutatta ki, hogy az NAC segítheti az ovulációt PCOS-sel érintett nőknél (Badawy et al, 2007). Egy másik kutatás szerint, hogy napi 600 mg NAC  szedése napi 500 mikrogramm folsavval párosítva nagyobb mértékben eredményezett sikeres terhességkihordást, min önmagában csak a folsav szedése, olyan nőknél, akik megmagyarázhatatlan eredetű, visszatérő spontán vetéléssel voltak érintettek (Amin et al, 2008).

4. Magnézium

Egyes kutatások szerint a magnézium segíthet a menstruációs fájdalmak enyhítésében (Sejfert et al, 1989).

A jótékony hatás egyrészt annak tudható be, hogy a magnéziumnak izomlazító hatása van, ami segíthet a görcsök oldásában. Másrészt úgy tűnik, hogy a magnézium segíthet megakadályozni a fájdalmakért felelős prosztaglandin szintézist.

A magnéziumot ebből a célból elsősorban magnéziumcitrát vagy magnézium biszglicinát formában érdemes pótolni. A pótlása a vonatkozó kutatás szerint is viszonylag veszélytelen. A nagyobb dózisú magnézium citrát jellemzően legfeljebb hasmenést okozhatnak.

5. Gyömbér kapszula

Gyömbér kapszulák

A gyömbér, amit a kínai orvoslásban is sok ezer éve használnak, gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Úgy tűnik, hogy gyulladáscsökkentő hatása révén segíthet a fájdalomcsillapításban.

Egy orvosi kutatás szerint ugyanis a gyömbér kapszula adagolása ugyanolyan hatékonyan csökkentette a menstruációs fájdalmakat, mint azok a fájdalomcsillapítók, amelyeket a kutatásban alkalmaztak, vagyis a mefenaminsav és az ibuprofen (Ozgoli et al, 2009).

A vonatkozó kutatásban menstruációs fájdalommal érintett nők vettek részt, így a kutatás nem kifejezetten endometriózissal érintett nőkre vonatkozott. Az érintettek 250 mg-os gyömbér Rhizome kapszulát szedtek naponta négyszer a menstruációs ciklusuk első három napján.

6. D-vitamin

Egy tudományos kutatásban azt találták, hogy a petefészek-endometriózissal érintettek körében különösen nagy volt a D-vitamin hiánnyal rendelkezők aránya (Ciavattini et al, 2017). Az érintett nők 85,7%-a D-vitamin hiányban szenvedett. Ezen kívül összefüggést találtak a D-vitamin szint és a petefészekciszták átmérője között is. A D-vitamin hiányban szenvedő nők cisztája ugyanis nagyobb volt a megfelelő D-vitamin szinttel rendelkezőekéhez képest.

Egy másik, a termékenység és a D-vitamin szint közötti összefüggéseket vizsgáló tanulmányban a kutatók azt állapították meg, hogy számos bizonyíték utal arra, hogy a D-vitamin jótékony hatással lehet az endometriózis és a PCOS hormonális és anyagcserével kapcsolatos folyamataira, illetve a megfelelő D-vitamin szint a női termékenységre is pozitív hatással lehet (Volgularis et al, 2017).

A D-vitamin ezen kívül jótékony hatással van az immunrendszer működésére, és az immunrendszeri folyamatokon keresztül kedvezően hathat a gyulladás csökkentésére és az endometriózis szövetek szaporodásának megakadályozására.

A D-vitamin szintünket érdemes tehát időnként ellenőrizni, ami egy egyszerű, laborban történő vérvétellel lehetséges. Érdemes nőgyógyászunk vagy háziorvosunk segítségét kérni abban, hogy meghatározzuk, hogy megfelelő-e a D-vitamin szintünk.

A táplálékkiegészítők segíthetnek, de …

Fontos, hogy a táplálékkiegészítők sosem helyettesítik az egészséges étrendet életmódot és az orvosi kezelést sem.

A táplálékkiegészítők – mint ahogy a nevük is mutatja – kiegészítő jellegűek.

Elsődleges fontosságú tehát, hogy az étrendünk és az életmódunk legyen egészséges, és részesüljünk azokban az orvosi kezelésekben, amelyekre szükségünk van.

A táplálékkiegészítők mindezt ki tudják egészíteni, és segíthetnek a gyógyulás támogatásában.

Ha szeretnél tőlem ajánlást táplálékkiegészítő termékekre, akkor látogasd meg ezt az oldalamat.

Kurczewski-Tamás Zita, Endosegítő blog írója, funkcionális táplálkozási referens, természetgyógyász

A fentiek nem minősülnek egészségügyi ajánlásnak. Minden esetben egyénileg szükséges megállapítani orvos, egészségügyi szakember bevonásával, hogy alkalmazhatók-e a fenti táplálékkiegészítők, figyelemmel a páciens egészségügyi állapotára és egyéb szedett gyógyszereire vagy táplálékkiegészítőire. 

Felhasznált irodalom:

Amin, AF, Shaaban, OM, Bediawy, MA (2008) N-acetyl cysteine for treatment of recurrent unexplained pregnancy loss. Reprod Biomed Online. 17(5):722-6.

Badawy, A., State, O., Abdelgawad, S. (2007) N-Acetyl cysteine and clomiphene citrate for induction of ovulation in polycystic ovary syndrome: a cross-over trial. Acta Obstet Gynecol Scand. 86(2):218-22.

Ciavattini, A., Serri, M., Delli Carpini, G., Morini, S., Clemente, N. (2017) Ovarian endometriosis and vitamin D serum levels. Gynecol Endocrinol. 33(2):164-167.

Covens, A.L., Casper, P. C. R. F. (1988) The effect of dietary supplementation with fish oil fatty acids on surgically induced endometriosis in the rabbit. Fertility and Sterility. 49(4)

Delbandi A.A., Mahmoudi, M., Shervin, A., Zarnani, A.H. (2016) 1,25-Dihydroxy Vitamin D3 Modulates Endometriosis-Related Features of Human Endometriotic Stromal Cells. Am J Reprod Immunol. 75(4):461-73.

Deutch, B. (1996) Menstrual pain in Danish women correlated with low n-3 polyunsaturated fatty acid intake. Ugeskrift for Laeger. 158(29):4195-4198

Di Pierro, F., Rapacioli, G., Di Maio, E. A., Appendino, G., Franceschi, F., Togni, S. (2013) Comparative evaluation of the pain-relieving properties of a lecithinized formulation of curcumin (Meriva®), nimesulide, and acetaminophen. Journal of Pain Research, 6:201-5

Harel, Z., Biro, F.M, Kottenhahn, R.K., Rosenthal, S.L. (1996) Supplementation with omega-3 polyunsaturated fatty acids in the management of dysmenorrhea in adolescents. Am J Obstet Gynecol. 174(4):1335-8

Missmer, S.A., Chavarro, J.E., Malspeis, S., Bertone-Johnson, E. R., Hornstein, M.D., Spiegelman, D. Barbieri, R.L., Willett, W.C., Hankinson, S.E. (2010) A prospective study of dietary fat consumption and endometriosis risk. Human Reproduction, 25(6): 1528–1535.

Netsu, S., Konno, R., Odagiri, K., Soma, M., Fujiwara, H. és Suzuki, M. (2008) Oral eicosapentaenoic acid supplementation as possible therapy for endometriosis. Fertil Steril. 90(4 Suppl):1496-502.

Ozgoli, G., Goli, M.,  Moattar, F. (2009) Comparison of Effects of Ginger, Mefenamic Acid, and Ibuprofen on Pain in Women with Primary Dysmenorrhea. The Journal of Alternative and Complementary Medicine 15 (2)

Porpora, M.G., Brunelli, R., Costa, G., Imperiale, L., Krasnowska, E.K., Lundeberg, T., Nofroni, I., Piccioni, M.G., Pittaluga, E., Ticino, A. és Parasassi, T. (2013) A Promise in the Treatment of Endometriosis: An Observational Cohort Study on Ovarian Endometrioma Reduction by N-Acetylcysteine. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.

Safarinejad, MR, Safarinejad, S. (2009) Efficacy of selenium and/or N-acetyl-cysteine for improving semen parameters in infertile men: a double-blind, placebo controlled, randomized study. J Urol. 2009 Feb;181(2):741-51

Seifert, B., Wagler, P., Dartsch, S., Schmidt, U., Nieder J. (1989) [Magnesium–a new therapeutic alternative in primary dysmenorrhea]. Zentralbl Gynakol 111(11):755-60.

Swarnakar, S., Paul, S. (2009). Curcumin arrests endometriosis by downregulation of matrix metalloproteinase-9 activity. Indian J Biochem Biophys. 46(1):59-65

Volgularis, N., Papanastasiou, L., Piaditis, G., Angelousi, A., Kaltsas, G., Mastorakos, G., Kassi, E. (2017) Vitamin D and aspects of female fertility. Hormones (Athens). 16(1):5-21.

Zhang, Y., Cao, H., Yu, Z., Peng, H., Zhan, C. (2013) Curcumin inhibits endometriosis endometrial cells by reducing estradiol production.  Iran J Reprod Med. 11(5):415-22.

Zhang, Y., Cao, H., Hu, Y., Wang, H. (2011). Inhibitory effect of curcumin on angiogenesis in ectopic endometrium of rats with experimental endometriosis. International Journal of Molecular Medicine, 27: 87-94

Top 9 Benefits of NAC (N-Acetyl Cysteine)

Share