Variációk sütőtökre

Variációk sütőtökre

Nálam ilyenkor a hideg őszi-téli hónapokban az egyik visszatérő alapanyag a konyhában a sütőtök. Imádom a sütőben éppen sülő sütőtök illatát, szeretem az ízét, és fantasztikus, hogy milyen sok mindent lehet belőle készíteni: levest, főételt és süteményt is.

Ezen kívül rendkívül egészséges is: a narancssárga színét a benne levő béta-karotinnak köszönheti, ami A vitaminná alakul a testben. Az A vitamin hozzájárul az éles látáshoz, elősegíti és védi a szervezetben levő nyálkahártya felszínét, jó hatással van a bőrre, a fogakra, hajra, körömre, erősíti az immunrendszert, segíti az anyagcserénket és rákmegelőző hatású.

A sütőtök az A vitaminon kívül is tartalmaz egyéb vitaminokat, ásványi anyagokat, amelyek hasznosak a szervezetünk számára, így például C vitamint, B vitamint, E vitamint, magnéziumot, káliumot. Mivel rostban gazdag, ezért fogyasztása bélmozgató hatású, így székrekedés esetén jó hatással lehet emésztésünkre. A tökmag értékes cink és omega-3 zsírforrás.

Mivel egy sütőtök elég nagy tud ahhoz lenni, hogy csak egyféle ételt készítsek belőle, ezért általában legalább kétféle étel készítéséhez is fel szoktam használni.

Itt most a kedvenc sütőtök-receptjeimet osztom meg veletek, amit előszeretettel készítek el magamnak az őszi-téli hideg napokra.

Sütőtökkrémleves (2-3 főre)

1 kisebb méretű sütőtök fele

1 evőkanál vegamix

1-2 teáskanál borsikafű

1-2 babérlevél

1 teáskanál reszelt gyömbér

fél-1 dl kókusztej

tisztított víz

Himalája só

soup season by looseends CC

Meghámozom a sütőtököt és apró kockákra vágom. A kockára vágott sütőtököt beleteszem egy lábosba, és felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi, majd hozzáadom a fűszereket és a sót (a sütőtök maga is ereszt vizet). A sütőtök körülbelül 10-15 perc alatt megfő, az utolsó pár percben pedig hozzáadom a kókusztejet is. Utána botmixerrel összeturmixolom, és ha túl sűrű lett, akkor még hígítom némi vízzel és/vagy kókuszejjel, és hagyom még egyszer összeforrni.

Sütőtökragu barna rizzsel (2 adag)

egy kisebb tök csőaalakú része, meghámozva, kis kockákra vágva

1 vöröshagyma

1 teáskanál reszelt gyömbér

1 teáskanál kurkuma

1 teáskanál borsikafű

1 evőkanál vegamix

fél dl kókusztej

1 teáskanál kókuszzsír

Himalája só

tökmag

150 g barna rizs

apróra vágott sütőtök

butternut squash – ready for soup by Peacock Modern CC

Először a barnarizst teszem fel főni körülbelül két és félszeres vízben. Ha reggel készítem el az ebédemet, akkor már előző este beáztatom a barna rizst, hogy könnyebben emészthető legyen, és hamarabb megfőjön. Így általában már csak körülbelül 45 perc kell ahhoz, hogy kész legyen. Legjobban a kerekszemű barnarizst szeretem, főleg ilyenkor télen, de bármilyen egyéb fajta barnarizst is fel lehet használni az étel készítéséhez.

Amíg készül a barnarizs, elkészítem a sütőtökragut is. Az apróra vágott vöröshagymát átfuttatom a kókuszzsíron, majd hozzáadom a meghámozott és kockára felvágott sütőtököt, és annyi vízzel felengedem, amennyi félig ellepi a sütőtököt (mivel arra kell készülni, hogy a sütőtök is még levet ereszt). Hozzáadom a fűszereket, a sót, és hagyom főni körülbelül 10-15 percig, amíg megpuhul a sütőtök. Utána hozzáöntöm a kókusztejet, és azzal is hagyom 1-2 percig főni.

Egy másik variáció, ha a sütötökraguba egy kisebb fej brokkoli rózsáit is beletesszük, és együtt főzzük. Ilyenkor jól illik hozzá meg egy kis reszelt szerecsendió is.

Még egy további variációja lehet a ragunak, ha csicseriborsóval főzzük a sütőtökragut: mivel a csicseriborsó főzési ideje legalább 30 perc, így tovább kell főznünk a ragut, hogy a csicseriborsó is megpuhuljon (a csicseriborsót előtte legalább 12 órára be kell áztatni).

A barnarizst össze is lehet keverni a sütőtökraguval vagy külön is lehet hagyni, és úgy tálalni. A tetejére tökmagot is lehet szórni.

Mákos-sütőtökös zabpehely-sütemény

Ez a süteményem idáig mindig sikert aratott nem kifejezetten egészséges étkezés-centrikus ismerőseim körében is. Nagyon finom, és semmilyen édesítőszer nem szükséges hozzá, ugyanis a sütőtök önmagában elég édes ahhoz, hogy a sütemény ne igényeljen további édesítést.

mákos-sütőtökös keksz

mákos-sütőtökös zabpehely-sütemény by endosegito

15-17,5 dkg zabpehely

5 dkg darált mák

30-35 dkg sütőben sült sütőtök (a sütőtököt héjastul kisebb darabokra vágom, majd egy hőálló üvegtálba téve, kevés vízzel a tál alján megsütöm körülbelül félóra alatt. Mielőtt kiveszem, ellenőrzöm, hogy megpuhult-e a sütőtök)

4 evőkanál kókuszreszelék

1 kk őrölt fahéj

1 kk őrölt gyömbér

kevés víz

A sütőt bekapcsolom 180 fokra. Jól összekeverem a hozzávalókat, és egy kicsit hagyom állni (5-10 percig), hogy a zabpehely megszívja magát a folyadékban, a tészta összeálljon, és jól formázható legyen. Az a lényeg, hogy ne legyen túl folyós, és kis tenyérnyi lapos kör alakú kekszdarabokat tudjunk készíteni, és egymás mellé fektetni egy sütőpapírral kibélelt tepsire.

A sütőtökös sütemény körülbelül 15 perc alatt lesz kész. Akkor szoktam kivenni a sütőből, amikor már látom, hogy a sütemény alja már magától elválik a sütőpapírtól, ha picit felemelem a süteményt egy késsel vagy villával, mert az azt jelenti, hogy már az alja is megsült.

Fotó a poszt elején: Homemade Butternut Squash Gnocchi by Meng He, CC

 

Share