Kávé és endometriózis - lehet vagy nem lehet?

Kávé és endometriózis – lehet vagy nem lehet?

Talán érdekesen hangzik kívülállóknak ez a felvetés, hogy mi a köze a kávénak az endometriózishoz, de akik endometriózissal érintettek, pontosan tudják, hogy ilyen típusú kérdések foglalkoztatják az embert, ha egyszer az endometriózis tüneteinek csökkentése, enyhítése vagy megelőzése érdekében egy speciális étrendet, életmódot kezdenek el kialakítani.

Kávé és endometriózis témakörében mindenfélét lehet olvasni. Van, aki kifejezetten ajánlja a kávét, és van, aki kifejezetten tiltja, de legtöbbször az indokok nem hangzanak el. Mint mindenben, itt is kicsit árnyaltabb a kép annál, hogy ilyen egyszerűen válaszoljunk erre a kérdésre.

Ha már olvastátok az írásaimat, szeretek a dolgoknak utánamenni. Mivel az endometriózissal érintettek között sokszor felmerül ez a kérdés, most ennek jártam utána.

3462198490_bb5fe57fb7_z

¿ Café? by OliBac, CC

Orvosi kutatások a koffeintartalmú italoknak a hormonszintekre való hatásáról

Egyes elképzelések szerint az életmódbeli hatások, amelyek csökkentik vagy növelik az ösztrogénszintet, hatással lehetnek az endometriózisra. Így van olyan kutatási eredmény, ami szerint a dohányzás és a mozgás csökkenti a kockázatot, míg az alkohol- és a koffeinfogyasztás növeli azt.

Könyvekben és az interneten nem egyszer említésre kerül – az endometriózis és a kávéfogyasztás kapcsán – a Fertility and Sterility nevű lapban 2001-ben megjelent cikk egy kutatásról, amelyet a Massachusetts állambeli Bostonban végeztek. A kutatásban azt vizsgálták, hogy a koffeintartalmú italok, az alkohol fogyasztása és a dohányzás milyen hatással van a női ciklus első öt napján az ösztradiol szintre, ami az ösztrogének csoportjába tartozó egyik fő hormon. Mivel a ciklus a menzesszel kezdődik, ezért a vizsgálat a menstruációs napokra is kiterjedt.

A kutatásban 498, 36-45 év közötti nő vett részt. A résztvevők egyike sem volt terhes, nem volt szoptatási időszakban, illetve az érintett nők nem kaptak semmilyen hormonkezelést.

A kutatás azt mutatta ki, hogy a mért ösztradiol szintek a ciklus elején 68%-kal magasabbak voltak napi 4 csésze kávé fogyasztása esetén ahhoz az ösztadiol szinthez képest, amit a kávéfogyasztást teljes mellőzése esetén lehetett mérni.

71%-os volt a növekedése az ösztradiol szintnek olyan nők esetében, akik naponta legfeljebb egy csésze kávét fogyasztottak, azokhoz a nőkhöz képest, akik napi öt vagy több csésze kávét ittak.

15024302808_22f6c561ce_z

Double Cafe by Trevor Bexon, CC

Bár a korábban megjelent tanulmányok azt valószínűsítették, hogy elsősorban az alkohol és a dohányzás mint életmódbeli tényező van leginkább befolyással az ösztadiol szintre, ez a tanulmány a mellett foglal állást, hogy az ösztadiol szintre nagyobb hatással van a kávé fogyasztása.

A tanulmány nem vizsgálta kifejezetten a kávéfogyasztásnak az endometriózisra gyakorolt hatását, azonban utal két tanulmányra, ami összefüggést talált az endometriózis eredetű meddőség és a kávéfogyasztás között. Mivel az endometriózis ösztrogénfüggő betegség, ezért a tanulmány is azt a következtetést vonja le, hogy ez a terület további kutatást igényel, mint ahogy az is, hogy pontosan milyen módon és hogyan hat a kávé az ösztrogénszintre.

Egy másik tanulmány, ami 2012-ben jelent meg a The American Journal of Clinical Nutrition nevű kiadványban, megvizsgálta a koffein és koffeintartalmú italok fogyasztásának hatását a reproduktív hormonokra egészséges, termékeny életkorban levő, 18-44 év közötti nőkben. A tanulmányban részt vettek fehér, fekete és ázsiai nők is, így a koffein és a hormonok összefüggését a három csoportra elkülönítve is vizsgálták. A nyugat New York Állambeli nőket 2005 és 2007 között két cikluson keresztül kísérték figyelemmel, és a hormonszinteket a ciklusuk nyolc különböző pontján mérték.

A vizsgálat azt mutatta ki, hogy a magasabb koffeinfogyasztás alacsonyabb szabad ösztradiol koncentrációt eredményezett a fehér nők körében, míg magasabb szabad ösztradiol koncentrációt eredményezett az ázsiai nők esetén.

Mindhárom csoportba tartozó nők esetében magasabb ösztradiol koncentrációt eredményezett a szénsavas, koffeintartalmú italok (mint például a kóla) és a zöld tea fogyasztása.

5646972719_9743e84a9c_z

glass of coke by Juho Metsävuori, CC

Orvosi kutatások a koffeintartalmú italok fogyasztása és az endometriózis összefüggéseiről

Olyan kutatások is léteznek, ahol az étrendi változások és az endometriózis kapcsolatát vizsgálták, amiről már korábban is olvashattatok a blogon. Egy korábbi kutatásokat vizsgáló 2013-ban megjelent összefoglaló tanulmány szerint az endometriózissal érintett nők úgy tűnik, hogy az átlagosnál kevesebb zöldséget, omega 3 zsírsavat tartalmazó ételt, illetve több vörös húst, kávét és transzzsírokat tartalmazó ételt fogyasztanak.  Ezt  persze meglehetősen nehéz egyértelműen alátámasztani, mivel ezeket a körülményeket nem lehet következetesen előállítani. Jelenleg ezért tudományos megközelítésben nem egyértelmű az étrend és az endometriózis közötti kapcsolat, és további kutatások szükségesek a tanulmány szerint. A 2013-as összefoglaló tanulmány négy korábbi, az endometriózis és a kávéfogyasztás közötti összefüggést vizsgáló tanulmány vizsgálatát végezte el. A négy tanulmányból háromban állapítottak meg nagyobb kockázatot endometriózis kapcsán a rendszeres kávéfogyasztókra nézve, szemben azokkal, akik egyáltalán nem vagy csak ritkán fogyasztottak kávét, és ebből a három tanulmányból kettő jelentős kockázatot emelt ki.  Az egyik ilyen, magas kockázati tényezőt megállapító tanulmány a Harvard School of Public Health által végzett kutatásról készült, ami 1993-ban jelent meg. A tanulmány azt állapította meg, hogy

kétszer nagyobb a kockázatuk az endometriózis okozta meddőség kialakulására azoknak a nőknek, akik kettő vagy több csésze kávét isznak naponta.

A fent említett 2013-as cikket írókkal részben azonos szerzők egy további analízist is megjelentettek 2014-ben, amelyben a kávé, illetve egyéb típusú koffein bevitele és az endometriózis kockázata közötti összefüggést kutató nyolc tanulmányt vizsgáltak. A tanulmányok alapját képező kutatások összesen 1407 nőt érintettek. A szerzők az összefoglaló tanulmányukban nem találtak arra bizonyítékot, hogy összefüggés lenne a kávé/koffein bevitel és az endometriózis kockázata között.

13554448684_ca574b7889_z

Coffee by Nic Taylor, CC

Akkor most lehet vagy nem lehet?

Azt meg lehet állapítani, hogy nincs teljes egyetértés – mint sok minden más étrendi kérdésben sem – orvosi, tudományos körökben abban, hogy a kávénak milyen hatása van az endometriózisra, és az endometriózis esetén jelentőséggel bíró ösztrogénszintre.

Létezik olyan kutatási eredmény, amely szerint az endometriózisra nézve kockázatos a kávé- illetve a koffeinfogyasztás, illetve az megemeli a nőkben az ösztrogénszintet, és létezik olyan kutatási eredmény, ami ennek az ellenkezőjét támasztja alá.

Amikor viszont felülvizsgáljuk az étrendünket, az életmódunkat és így a kávéfogyasztásunkat, nem csupán ezekre – a jelenleg még egymásnak ellentmondó – kutatási eredményekre érdemes támaszkodni, hanem azt is érdemes megvizsgálni, hogy összességében a kávénak milyen hatása van a testi és a lelki egészségünkre nézve.

Az egyes életmódbeli tényezőknek ugyanis nem csak közvetlen fizikai hatása lehet egy állapotra vagy betegségre nézve (azzal, hogy például megnöveli az ösztrogénszintet), hanem közvetett hatása is. A különböző életmódbeli tényezők, érzelmi problémák, életbeli nehézségek (mint például a nem megfelelő étrend, emésztés, mozgás hiánya, tartósan fennálló stressz, feldolgozatlan fájdalmak, önszeretet és önbizalom hiánya, depresszió) együttesen vezethetnek el egy betegséghez vagy tarthatják fenn azt. Tehát sosem egyetlen szokásról vagy ételről, italról van szó, hanem sok-sok tényező együtteséről.

Ha viszont a cél az, hogy gyógyuljunk egy betegségből, akkor érdemes minél több, a gyógyulást támogató szokásokat, életmódbeli tényezőt bevezetni, kialakítani, és csökkenteni mindannak a hatását, ami a gyógyulást nehezítheti vagy nem támogatja.

És milyen hatással lehet a szervezetünkre vagy a lelki állapotunkra nézve a kávé? Nos, a következőkben ezt fogjuk áttekinteni.

9647783576_da3e07a237_z

Coffee by Walkiria_50, CC

A kávé fizikai és lelki hatása

A kávé koffeint tartalmaz, aminek élénkítő hatása van. Koffeint azonban nem csak a kávé tartalmaz, hanem egyes üdítőitalok (például a kóla), energiaitalok, különböző fájdalomcsillapítók is, illetve vannak a koffeinnel rokon anyagok is, mint például a teálevélben található teofilin és a kakaóban, a csokiban levő teobromin.

A kávé koffeintartalma általában felpörget, átsegít az elálmosodós, elfáradós időszakokon, serkenti az agyműködést. Így például az emberek előszeretettel fogyasztják azért, hogy segítsen a reggel felébredésben, átsegítsen egy nehéz étkezés utáni álmosságon vagy éppen segítsen túllendülni a napközbeni elfáradós időszakokon.

A túlzott mértékű kávéfogyasztás azonban szorongást, nyugtalanságot, alvási zavarokat is okozhat. A kávé ugyanis stimulálja az idegrendszernek azt a részét, amely a stresszreakciókra adott válaszokért felelős. A kávé így például emeli a pulzust, légzésszámot, a vérnyomást. Éppen ezért óvatosan kell bánni a fogyasztásával, ha egyébként is zaklatottak vagy stresszesek vagyunk, mert a hatásával erre fog ráerősíteni.

A kávé ezen kívül serkenti az agyműködést, a vese működését és az emésztésünket is befolyásolja. A kávéfogyasztás növeli a gyomorsavtermelést, éppen ezért refluxszal küzdőknek nem ajánlott. A kávé serkenti a bélmozgásokat, ezért egyeseknél a kávé hasmenéses tüneteket okozhat, míg másoknál a székrekedéses állapoton segíthet. A túlzott kávéfogyasztás azonban gyomor- és bélbajokat okozhat. Ráadásul a kávé nem csupán a koffeintartalma miatt okozhat gondot, hanem a savtartalma is káros lehet. A kávé ugyanis felemészti a vékonybél bolyhait, így csökkenti a tápanyag-felszívódás hatékonyságát.

A rendszeres, nagy mennyiségű kávé fogyasztása ezen kívül vitamin- és ásványianyag-hiányhoz vezethet.

A kávé ugyanis kiüríti a szervezet káliumtartalékát, blokkolja a kálcium, vas, a cink, a B vitaminok és egyéb vitaminok és ásványi anyagok felszívódását.

23872287046_b8f1ac8a0f_z

De-pulping coffee by John Donaghy, CC

A kávétermesztés során használt rovarirtó és növényvédő szerek a szervezetünk számára nem kívánatos veszélyes vegyi anyagokat tartalmaznak, aminek kerülésére endometriózis esetén különösen kell figyelni. A koffeinmentes kávé kerülése mellett szól továbbá az, hogy jellemzően káros vegyi anyagokkal végzik a kávé koffeinmentesítését is.

A kávézásnak egyéb egészségügyi kockázatai is vannak, így megemeli a koleszterinszintet, és a terhesség alatti kávézás növeli a vetélés és a szülési rendellenességek kockázatát.

A kávé hátrányosan hat továbbá a máj működésére (ahogyan az alkohol is), ami a szervezet számára felesleges ösztrogén lebontásában játszik szerepet.

A kávé nem a gyógyulást támogatja

Összességében tehát nem ajánlom a kávéfogyasztást mindazoknak, akik éppen azon dolgoznak, hogy egy egészséges női hormonműködést és ciklust alakítsanak ki vagy tartsanak fenn természetes módszerekkel, étrendi és életmódbeli változtatásokkal, mert

  • a kávé blokkolhatja a vitaminok, ásványi anyagok felszívódását, miközben a gyógyulásban éppen hogy az emésztés javításával, a megfelelő étrenddel ezeknek a bevitele lenne a cél (például B vitamin, kálcium, magnézium, cink, vas);
  • a kávét káros vegyi anyagokkal kezelik, ami hatással lehet a hormonműködésre;
  • a kávé növelheti a stresszt, szorongást, álmatlanságot okozhat, miközben legtöbbször éppen hogy a stressz csökkentése, kezelése lenne a cél;
  • a kávé megterhelheti a máj működését, ami segíthetne a felesleges ösztrogén eltávolításában.

Alternatívák a kávéra

Annak, aki szereti a kávét, nehéz azt mondani, hogy talál valami egészséges alternatívát, ami teljes egészében tudja azt helyettesíteni. Ráadásul a kávé függőséget okoz, ezért arról lemondani fizikailag is nehézséget okozhat (fejfájás, koncentrációs képesség csökkenése, fáradtság), de lelkileg is megviselheti az embert, hiszen a kávézás szertartása, annak szociális vonzatai (közös kávézás), és az ahhoz fűződő pozitív érzetek megvonása hiányérzetet hagyhat maga után.

A változtatás lehet, hogy néha nehéz, de kitartással megvalósítható. Itt van néhány tipp, ami segíthet a váltásban.

Mindazoknak, akik vágynak egy kávéíz utánérzésre, mindenképpen próbálják ki a különböző gabonakávé készítményeket. Az emésztés elősegítésére kiváló és ízletes a gyömbértea, ami egyben élénkítő hatással is rendelkezik. Az emésztésünket segítheti még a borsmenta tea is, a rozmaring tea pedig segít a felesleges ösztrogén lebontásában. Zöld teát is lehet inni, de mérsékelten, alkalomszerűen ajánlom a fogyasztását, mert annak is van koffeintartalma (habár kevesebb mint a kávénak, és egyenletesebben fejti ki élénkítő hatását). Ezen kívül a zöld tea jótékony hatásai között meg kell említeni, hogy antioxidánsokban gazdag, ami segíti az immunrendszerünk erősítését.

5366424397_74b084596f_z

green tea by JC, CC

Amit személy szerint ajánlok még az a japán származású kukicha tea, ami a legkevesebb koffeint tartalmazó teaféle, és egyes teafajták szárából, levélnyeléből készül. A mellett, hogy egészséges, frissítő hatású, nagyon finom íze van, ami nekem felér egy kávéélménnyel.

Ha sokszor vagy fáradt, és ezért hagyod abba nehezen a kávézást, akkor itt az ideje, hogy elgondolkozz azon, hogyan tudsz többet feltöltődni, lazítani, pihenni, aludni.

Amikor a testünk fáradtsággal jelez, nem kávéra vagy egyéb pörgetőkre van szüksége, hanem alvásra és pihenésre, lassításra, lazításra.

Ha elnehezedsz étkezés után, és ennek túlélésében segít a kávé, akkor érdemes felülvizsgálnod az étkezési szokásaidat. Egy egészséges étkezés után nem kellene, hogy elnehezülést érezz, a megfelelő minőségű és mennyiségű étkezés ugyanis nem terheli meg a szervezetet. A székrekedést pedig szintén nem kávéval ajánlatos kezelni, hanem például rostdús étkezéssel (sok zöldség, gyümölcs), megfelelő mennyiségű tiszta víz fogyasztásával és a húsfogyasztás csökkentésével. A meleg víz fogyasztása reggel például remekül beindítja a bélműködést.

Ha nem bírod abbahagyni a kávézást…

Ha nem tudsz vagy nem akarsz lemondani a kávéról, akkor legalább csökkentsd a kávéfogyasztás mennyiségét, és frissen őrölt, organikus körülmények között termesztett (vagyis bio) kávét fogyassz, és inkább a délutáni idősávban fogyaszd (12 és 16 óra között). Figyelj arra, hogy a kávét sose idd éhgyomorra, és tej helyett például kókusztejet használj.

Én és a kávé

Mielőtt étrendet és életmódot váltottam az endometriózis miatt, rendszeres kávéfogyasztó voltam. Reggel tejeskávéval ébresztettem magam, és ebéd után vagy délután mindig ittam egy presszó kávét egy kevés tejjel. Szerettem a kávé illatát és a köré fűződő szertartást. Három évvel ezelőtt az életmódváltás részeként elhagytam a kávét, de számomra talán ez volt a legnehezebb, és nem a fehér lisztes, fehér cukros sütik hiánya. Ez idő alatt is időnként vissza-visszatért a vágy egy jó kis kávéra, legutóbb ez év elején, így körülbelül heti két-három alkalommal ismét elkezdtem kávét fogyasztani. Gondoltam, ez igazán nem árthat. Viszont miután áprilisban három év után először volt egy elég fájdalmas, darabos menstruációm úgy döntöttem, hogy – több más életmódbeli változtatás mellett – ismét teljesen kiiktatom az életemből a kávét.

Persze nem állítom, hogy a heti 2-3 alkalommal történt kávéfogyasztás eredményezte a fájdalmas menstruációmat, de tudom, hogy az egészséges hormonműködésemhez és rendes ciklusomhoz szükséges lelki egyensúlyomat nem támogatta a kávé fogyasztása. Ráerősített a stresszre, ami akkor egyébként is az elviselhetőnél nagyobb mennyiségben volt jelen az életemben. Amióta nem fogyasztok rendszeresen kávét, ugyanis azonnal megérzem a kávé felpörgető hatását. Ha alapból is ideges vagy feszültebb vagyok, akkor érzem, miként erősít rá a kávé erre az állapotra. A stressz, a szorongás és a nyugtalanság pedig nem segíti sem az egészséges emésztést, sem az egészséges hormonműködést és az azt irányító idegrendszert.

Ahogyan arról már korábban írtam, a túlzott, tartós stressz rossz hatással van a hormonműködésre, így például a stresszhormonok túlzott igénybevétele a progeszteron szintet is csökkenti, ami pedig a ciklus ösztrogén-progeszteron egyensúlyát is felboríthatja, és ez is hatással lehet – más tényezőkkel együtt – az endometriózis kialakulásában.

A saját tapasztalatom és véleményem tehát a kávéfogyasztással kapcsolatban az, hogy érdemes a kávézás helyett azokat a szokásokat előtérbe helyezni, amik kikapcsolnak, nyugtatnak, segítik a szervezetet a gyógyulásban, és kávét egyáltalán nem vagy csak ritkán fogyasztani.

6174344321_a6b3b6aa69_z

Road Meditation by Nickolai Kashirin, CC

Szerző: Tamás Zita

 

Fotó a poszt elején: espresso by brian, CC

 

Felhasznált források:

Paul Pitchford: Gyógyító táplálkozás, Édesvíz Kiadó, Budapest, 2009

Henrietta Norton: Take Control of Your Endometriosis, Kyle Books, 2012

Kerry-Ann Morris: Living Well With Endometriosis, William Morrow, 2006

Dian Sheppers Mills MA – Micheal Vernon PhD HCLD: Endometriosis – A Key To Healing And Fertility Through Nutrition, Thorsons, 2002

Alexandra Pope: The Wild Genie, Authors Online, 2014

Jennifer Lucero, M.D.,a Bernard L. Harlow, Ph.D.,b,c Robert L. Barbieri, M.D.,c Patrick Sluss, Ph.D.,d and Daniel W. Cramer, M.D., Sc.D.b,c : Early follicular phase hormone levels in relation to patterns of alcohol, tobacco, and coffee use, FERTILITY AND STERILITY VOL. 76, NO. 4, OCTOBER 2001

P H Y S I C I A N S   C O M M I T T E E   F O R   R E S P O N S I B L E   M E D I C I N E: Endometriosis

NIH Study shows caffeine consumption linked to estrogen changes – January 26, 2012

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11949940

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8333416

Fabio Parazzini a, Paola Vigano` b,*, Massimo Candiani c, Luigi Fedele: Diet and endometriosis risk: A literature review

Parazzini F, Chiaffarino F, Surace M, Chatenoud L, Cipriani S, Chiantera V, Benzi G, Fedele L.: Selected Food Intake and Risk of Endometriosis

Karen C Schliep, Enrique F Schisterman, Sunni L Mumford, Anna Z Pollack, Cuilin Zhang, Aijun Ye, Joseph B Stanford,Ahmad O Hammoud, Christina A Porucznik, and Jean Wactawski-Wende: Caffeinated beverage intake and reproductive hormones among premenopausal women in the BioCycle Study, megjelent: The American Journal of Clinical Nutrition, 2012

Deepa Shaji Thomas, Jansi Rani Natarajan: Diet – A New Approach To Treating Endometriosis – What Is The Evidence?

http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/675/on-is-kavefuggo

http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/8635/a-rendszeres-kavezas-milyen-a-hatasa

 

 

Share