Házi készítésű fekete szezámmagos zabkeksz

Házi készítésű fekete szezámmagos zabkeksz

Az endometriózis sok mindenre megtanított, így például főzni és sütni is. Emlékszem, hogy korábban milyen pontosan követtem a receptek minden egyes utasításait, és képes voltam több boltot is megjárni csakhogy minden összetevő meglegyen és épp olyan mennyiségben, ahogyan az a receptben le van írva. Nem nagyon mertem variálni, és akkor még el sem tudtam képzelni, hogy tudnék főzni vagy sütni receptkönyv nélkül vagy akár új ételeket kitalálni, és elkészíteni.

Amióta napi szinten főzök, egyre rutinosabbá váltam abban, hogyan lehet gyorsan finom és egészséges ételeket készíteni, és akár újakat kreálni. Sokszor az ötletek olyan ételek alapján jönnek, amiket máshol eszem vagy kóstolok, de csak ritkán lehet hozzáférni vagy nagyon drágán. Az egészséges vagy valamilyen “mentes” ételeknél sokszor többszörös árat kell fizetni, ami nem minden esetben áll ár-érték arányban a megvásárolt termékkel. Sokkal olcsóbban lehet kijönni, ha magunk készítjük az ételeinket, és még azt is tudjuk, hogy mit tettünk bele. Persze én is próbálok egyensúlyozni a magam készítette és a megvásárolható ételek között, mert hát az sem feltétlenül egy jó megoldás, ha az ember az idejének nagy részét a konyhában tölti vagy nem bír elszakadni a saját maga készítette ételektől. Mint mindenben, ebben is fontos a megfelelő, nekünk jó egyensúly megtalálása. Amikor például reggel nem főzök magamnak ebédet, akkor több időm jut testmozgást végezni, relaxálni, sétálni a közeli erdőben, vagy egyszerűen csak megnézni, ahogy felkel a nap. És ez is nagyon fontos, legalább annyira, mint az egészséges étkezés.

Visszatérve a kekszekre, tapasztalatom szerint nehéz olyan kekszet találni, amiben nincs cukor, tejtermék, tojás, tartósítószerek, egyéb adalékanyagok és még búzaliszt sem. Nem folytatok teljesen gluténmentes diétát, de többségében gluténmentes gabonákat fogyasztok, és a búzalisztet általában kerülöm. Nagyon szeretem a zabpelyhet, és imádom a zabkekszet is, de itthon alig kapható olyan sós keksz, ami minden kritériumomnak megfelel. Egy külföldi utam során viszont volt szerencsém vásárolni olyan zabkekszet, amiben minden szempontnak megfelelt, így a csomagoláson szereplő összetevők alapján elkezdtem itthon kísérletezni, és létrehoztam a saját zabkeksz receptemet. Az itt leírt változatban köleslisztet is tettem, de lehet teljes egészében zabpehelylisztből is készíteni, és a magokat is lehet variálni, például nagyon finom napraforgómaggal vagy sima szezámmaggal is.

Fekete szezámmagos zabkeksz

Hozzávalók: 

  • 150 g zabpehelyliszt
  • 100 g kölesliszt
  • fél kávéskanál szódabikarbona
  • csipetnyi Himalája vagy tengeri só
  • 10-11 evőkanál kókuszzsír (folyékony állagban)
  • 1 dl tisztított víz
  • 2 evőkanál fekete szezámmag (a szezámmagot előre beáztattam 3-4 órára, majd leöblítettem)

Bekapcsolom a sütőt 200 fokra, és miközben az melegszik, összekeverem egy tálban a száraz hozzávalókat. Felolvasztom a kókuszzsírt, hogy folyékony állagú legyen, és ezt általában úgy szoktam megtenni, hogy beleteszem egy kis üvegtálkába, majd a tálkát berakom a melegedő sütőbe, és pár perc múlva már kész is van. Hozzáadom a száraz keverékhez a szezámmagot, a folyékony állagú kókuszzsírt, majd a vizet, és az egészet összegyúrom. A lényeg, hogy formázható állagú legyen a massza, és ne ragadjon a kezünkhöz, amikor lapos korongokat formázunk belőle, és a korongokat rátesszük a sütőpapírral lefedett tepsire. Ha esetleg ragad a tészta, és e miatt nem tudjuk a korongokat formázni, akkor tegyünk hozzá még kókuszzsírt. Nem szoktam azzal foglalkozni, hogy a keksznek egyenletes legyen a teteje, csak az ujjaimmal lapítom le, de persze sodrófával szép, egyenletes, lapos kekszeket lehet készíteni. A sütőben körülbelül 20 perc alatt sül meg a keksz. Ebből a mennyiségből 24 db lett.

 

Fotó a poszt elején: fekete szezámmagos zabkeksz, © Endosegítő

Share