Fagyikörkép - hova menjünk "mindenmentes" fagyit enni?

Fagyikörkép – hova menjünk “mindenmentes” fagyit enni?

Nyár van és meleg van. Ilyenkor elmaradhatatlan a fagyizás, és nem kell ennek másképp lenni akkor sem, ha valaki valamilyen speciális étrendet folytat, például endometriózis miatt.

Éppen ezért elkezdtem kutatni az interneten, majd nyakamba vettem a várost, és ellátogattam azokra a helyekre, ahol lehet cukortól, tejtermékektől és egyéb, nem javasolt összetevőktől mentes fagyit kapni. Mivel Budapesten lakom, ezért itt néztem körbe, de előrebocsátom, hogy azoknak is érdemes végigolvasni a posztot, akik nem Budapesten laknak, mert van egy-két lánc, amelynek vannak vidéki boltjai, illetve találtam olyan dobozos “mentes” fagyit is, ami az ország számos pontján kapható különböző boltokban, kávézókban, éttermekben, cukrászdákban. És persze szívesen várom a tippeket, hol lehet még “mentes” fagyit kapni – különösen vidéken – hogy a lista minél teljesebb és széleskörűbb legyen! Ehhez kérlek, írjatok ide vagy tegyetek kommentet a poszthoz.

Azt még azért el kell mondanom, hogy a posztom garantáltan minden marketingtől és promóciótól semleges, ugyanis egyszerű mezei érdeklődőként vagy vásárlóként látogattam végig a helyeket.

Milyen fagyit kerestem?

A kritériumaim a következők voltak:

1. A fagyi legyen cukormentes. A finomított cukor semmilyen egészséges étrendbe nem javasolt, endometriózis esetén pedig kifejezetten kerülendő. Ezt az orvosok is jellemzően kihangsúlyozzák, és így megerősítette Dr. Kovács Zoltán szülész-nőgyógyász szakorvos és természetgyógyász is a vele készített interjúmban, valamint dr. Bokor Attila szülész-nőgyógyász, a SOTE egyetemi adjunktusa és a laparoscopos csoport vezetője is beszélt erről az idei EndoMarchon.

2. A fagyi legyen tejtermékmentes. Ahogyan azt egy korábbi posztomban leírtam, a megfelelő zsírok fogyasztása hozzájárulhatnak az endometriózissal járó fájdalom és gyulladás csökkentéséhez, míg mások hozzájárulhatnak azoknak a fenntartásához. Ebben a felosztásban a tejtermékek a kerülendő zsírok kategóriájába tartoznak, mint amelyet érdemes minimalizálni vagy teljesen elhagyni. Ráadásul a tejzsírban levő ösztrogének további ösztrogénforrásként növelhetik a szervezetünkben az ösztrogénszintet is. Dr. Kovács Zoltán is kifejezetten javasolja a vele készített interjúmban a tejtermékek csökkentését, és kihangsúlyozza, hogy ő legtöbbször a tejtermékek közül legfeljebb csak a ghít (tisztított vajat) szokta javasolni.

3. A fagyi legyen gluténmentes. Sokan követnek endometriózis étrend részeként vagy azzal együtt gluténmentes vagy alacsony gluténtartalmú diétát (ahogyan én is). A glutén és az endometriózis kapcsolatáról bővebben itt olvashatsz. Másrészt, ha van a fagyiban glutén, akkor ugye kérdés, hogy milyen gabona van benne. A finomított lisztek pedig ugyanúgy nem javasoltak endometriózis esetén, ahogy itt és itt is a fent nevezett szakorvosok nyilatkozataiból olvashatod.

Cukor helyett használt édesítők

A cukrászdákban, fagyizókban található fagyikban fehér cukor helyett különböző édesítőszerek voltak, azonban legtöbbször sztíviás, nyírfacukros és gyümölcscukros fagyival találkoztam.

A sztívia édesítőként az egyik legjobb választás. A sztívia ugyanis egy természetben megtalálható, szubtrópusi növény, amelynek számos pozitív élettani hatása van, nulla a kalóriatartalma, és nem emeli a vércukorszintet.

A nyírfacukor szintén lehet egy édesítési opció, bár sokan hasmenéses panaszoktól küzdenek a fogyasztásától egy bizonyos mennyiség felett. A nyírfacukornak alacsony a glikémiás indexe (7), vagyis lassan viszi fel a vércukorszintet, és alacsony a kalóriatartalma.

gyümölcscukor viszont nem a legjobb választás az édesítéshez, mert egy mesterséges kivonat, amelynek előállításához kivonják vegyi eljárással a gyümölcscukrot a gyümölcsből, és ekként megfosztják a természetes környezetétől, a rostoktól. Ebben a formában ezért a gyümölcscukor már nem tartalmaz értékes tápanyagokat, és vannak olyan szakértői vélemények is, hogy a magas gyümölcscukor-fogyasztásnak egészségkárosító hatása van. Persze a gyümölcscukor nem emeli hirtelen a vércukorszintet, mint a fehér cukor (glikémiás indexe 11-23), ami miatt cukorbetegek is fogyaszthatják, és így egy-egy alkalommal nyilván elmehet a fogyasztása (“ha nincs más” alapon).

Adalékanyagok, ízfokozók, tartósítószerek….

Igen, hát ez az, amit a legnehezebb ellenőrizni, mivel a cukrászdákban, fagylaltozókban árult fagyik “egészséges” mivoltához az is hozzátartozik, hogy nem tartalmaznak mesterséges adalékanyagokat, tartósítószereket és ízfokozókat. Egy ideig kérdezgettem, de egy idő után abbahagytam. Hogy miért? Mert természetesen senki nem mondta azt, hogy ez meg az van benne, ami mesterséges és/vagy káros, és egyébként valószínűleg nem is reális, hogy egy átlagos vásárlás alkalmával erről beszámoljanak az eladók. Úgy gondolom, hogy valójában az jelent csak igazi elkötelezettséget és vállalást, ha valaki ezt ki is írja a honlapjára vagy a helyszínen vagy átláthatóvá teszi az összetevőket. Ilyen hely, illetve termék kevés volt, de létezik mint jelenség, úgyhogy ezeket a helyeket/termékeket külön ki is emelem a posztomban.

Akkor jöjjenek a cukrászdák, fagyizók!

A fagyizókat vagy cukrászdákat nem rangsoroltam és nem teszteltem a szerint, hogy melyik ad finomabb fagyit vagy milyen volt a kiszolgálás. Csupán arra voltam kíváncsi hány olyan hely van, ahol lehet ilyen fagyit kapni, hol található, milyen összetevőkkel dolgoznak, milyen széles a választékuk, és körülbelül mennyibe kerül. Éppen ezért a helyeket betűrend szerinti sorrendben fogom  feltüntetni.

Hogy az utolsó, vagyis az ár kérdésével kezdjem, a fagyik nagyjából gombóconként 200 és 450 Ft között mozogtak, és mindenhol külön felszámítanak további összeget (általában 30-50 Ft-ot) a kehelyért vagy papírpohárkáért. A tölcsért kerültem, mert a tölcsér szinte mindig fehér lisztes, cukros, de a gluténmentes tölcsér is általában cukros.

Artigiana Gelati

IMG_3760

© Endosegítő

A XII. kerületi Csaba utcában található fagylaltozóban – közel a Széll Kálmán térhez – elég széles választékból válogathatunk még akkor is, ha “mentes” fagyikat keresünk. Vannak vizes alapú gyümölcsfagyik, de találhatóak rizstejjel készült fagyik is, például mogyoró, vanília vagy csoki. A honlap szerint belső késztetésből, életviteli okok miatt gyártanak  így is fagylaltot, a piaci célokat másodlagosként tartják számon. A cukormentes fagyikhoz többségéhez gyümölcscukrot használnak, de volt sztíviás fagyi is. A honlap szerint a fagyik csak friss és természetes alapanyagokból készülnek, és külön pultban tartják a tejmentes, vegán fagyikat. Bár a honlap szerint szójatejet is használnak, a boltban nem volt szójatejjel készült termék, és egyértelműen azt mondták, hogy csak rizstejet használnak. Az ára egy gombócnak a felső árkategóriába tartozik, ugyanis 450 Ft volt egy gombóc fagyi.

Álomsüti  – a cukormentes cukrászda

IMG_3696

© Endosegítő

Az Álomsüti cukormentes cukrászdának több üzlete is van Budapesten, én a XIII. kerületi Balzac utcában levő üzletüket látogattam meg. A honlap szerint van üzletük még a III. kerületben és Budakalászon is. Arra azért felhívom a figyelmeteket, hogy a II. kerületi, Fény utcai üzlet biztosan megszűnt, mert helyette már a Noglu Cukrászda található, ami szintén szerepel a posztban, a többit viszont nem ellenőriztem helyszínen. Az Álomsütiben kaphatók cukormentes, tejtermékmentes, gluténmentes, tojásmentes fagyik. Ezek lényegében a vízes alapú, gyümölcsfagyik, melyek édesítéséhez vegyesen használnak gyümölcscukrot és nyírfacukrot. Amikor ott jártam négyféle ilyen fagyi körül lehetett választani. Az alacsonyabb árkategóriában kínálják a fagyikat, 200 Ft volt egy gombóc.

Ártalmatlan Finomságok Boltja

IMG_3764

© Endosegítő

Ebben a III. kerületi Bécsi úti, a Kolosy térhez közel található paleo cukrászdában is van fagyikínálat, méghozzá nem csak gyümölcsfagyik, hanem egyéb ízű fagyik közül is válogathatunk. A fagyikat saját maguk készítik, a tej helyett kókusztejszínt használnak, és az édesítéshez nyírfacukrot. Fagyivásárlásnál érdemes megkérdezni, melyik fagyi tojásos, mert van a kínálatban néhány olyan fagyi is, ahol az is szerepel az összetevők között. Külön jó pontot érdemelt nálam, hogy ki volt írva a fagyis pultra, hogy a fagyik nem tartalmaznak adalékanyagokat és ízfokozókat. Az ára egy gombóc fagyinak 300 Ft volt. A fagyikon kívül vannak a cukrászdában egyéb olyan paleo sütemények, amelyek nemcsak cukor-, glutén- és tejtermékmentesek, hanem tojásmentesek is.

Baross Cukrászda

IMG_3716

© Endosegítő

Ez a paleo cukrászda a VIII. kerületben, a Baross utcában található. Kevésbé hangulatos a környék, viszont nagy a választék a “mentes” fagyikból. Amikor ott jártam körülbelül tízféle fagyi közül lehetett választani, és annak ellenére, hogy ez egy paleo hely, valamennyi fagyi tojásmentes is. Az édesítéshez nyírfacukrot használnak, tejtermékek helyett pedig kókusztejszínt. A fagyikat egyébként helyben főzik, úgyhogy tájékoztatást tudnak adni az összetevőkről is. Arra érdemes figyelni, hogy a tölcsér nem cukormentes és nem gluténmentes. Egy gombóc fagyi ára 250 Ft volt.

Cukormentes Cukrászda – Hűvösvölgyi, Jóbarátok és Tátra

IMG_3693

© Endosegítő

Három olyan cukormentes cukrászda van Budapesten, amely ehhez a lánchoz tartozik. A fagyikörutam során a XIII. kerület Tátra utcai üzletet látogattam meg, ha már úgyis ott voltam a közeli Álomsütiben. Található még üzlet Hűvösvölgyben és a Batthyányi térhez közeli Horváth utcában. Itt is a gyümölcsös fagyik azok, amik cukormentesek, tejtermékmentesek, gluténmentesek és tojásmentesek voltak. Az édesítéshez fruktózt használnak, és 3-4 féle íz közül lehetett választani. Az ára egy gombóc fagyinak 200 Ft volt.

 

Cukormentes Cukrászda – Reform és Paleo Süteményesbolt

IMG_3711

© Endosegítő

XII. kerületi Ugocsa utcában találtam rá erre a cukormentes cukrászdára, ahol négyféle gyümölcsfagyi közül lehet válogatni azoknak, akik a cukormentességen kívül tej-, glutén- és tojásmentességet is szeretnének. A honlap szerint van egy másik üzletük is a XI. kerületben, a Vásárhelyi Pál utcában, bár ott nem jártam. Az édesítéshez nyírfacukrot használnak, és az árkategória az alacsonyabb sávban mozgott (220 Ft volt egy gombóc fagyi).

 

Dini Cukrászda

IMG_3691

© Endosegítő

Meglepő módon ebben az egyébként hagyományos (vagyis az előzőekhez képest nem cukormentes) cukrászdában  is vannak fagyik, amik megfeleltek a kritériumoknak. A XII. kerületben, a Margaréta utcában bukkantam rá erre a helyre. A “mindenmentes” fagyikhoz kókusztejet használnak és nyírfacukrot. Két gyümölcsös és egy csoki fagyi körül lehetett választani, és itt a gyümölcsös fagyikhoz is tesznek kókusztejet, vagyis nem vizes alapúak. A fagyikat helyben készítik, és lehet rendelni parfétortát is. Az ára egy gombóc fagyinak 310 Ft volt.

Fragola fagyizók

IMG_3675

© Endosegítő

A Fragola fagyizóknak vannak saját üzleteik és franchise üzleteik is. Ennek köszönhetően rendkívüli módon szaporodnak, és már számos helyen található Fragola fagylaltozó Budapesten. Ha érdekel, hol találhatók ilyen üzletek, a honlapjukon található egy teljes lista. Itt is a vizes alapú gyümölcsös fagyik azok, amelyek minden szempontomnak megfeleltek, és amikor a II. kerületi Csévi utcai üzletet látogattam meg, kétféle fagyi közül lehetett választani. Egy másik üzletben, a XII. kerületi Istenhegyi úton szintén csak két gyümölcs alapú fagyi közül lehetett választani, de ott azt mondták, hogy szokott még lenni “mindenmentes” csoki fagyi is. Itt az édesítéshez sztíviát használnak. Egy gombóc “mentes” fagyi 300 Ft volt, amikor ott jártam.

Gelarto

IMG_3729 (2)

© Endosegítő

A budapesti Szent István téri Bazilika melletti, rendkívül népszerű Gelartoban is kaphatók cukor-, tejtermék-, glutén- és tojásmentes fagyik. Méltán népszerű a cukrászda, itt ugyanis művészi módon tálalják a fagyit: szép rózsát formáznak belőle a tölcsérre. Ha a “mentes” kínálatot nézzük, itt is a vizes alapú gyümölcsfagyik közül lehet választani, az édesítéshez pedig nyírfacukrot használnak. Amikor ott jártam két opció volt: a kiwi-banán és a meggy.  Sajnos a tölcsér gluténos és cukros, és ha papírpohárkába kérjük a fagyit, akkor már a rózsás mutatványt nem tudják megcsinálni. De persze át lehet hidalni a problémát, ha valaki olyannal megyünk, aki átvállalja tőlünk a tölcsért, miután a gyönyörű rózsa fagyit elfogyasztottuk. A hely egyébként a facebook oldalán kifejezetten feltünteti, hogy a fagyik nem tartalmaznak emulgeáló szert és hidrogénezett növényi zsiradékot.  Az árak nem a hagyományos módon alakulnak, ugyanis 2 ízű S, 3 ízű M és 4 ízű L méretű fagyit lehet kapni. Az árak ebben a sorrendben 550, 650 és 750 Ft-ba kerülnek.

Ice Vegas Buda

IMG_3676

© Endosegítő

Ebben a II. kerületi Marczibányi téri, a művelődési központtal szemben levő fagyizós kerthelyiségben általában háromfajta mentes fagyi körül lehet válogatni. A “light” felirattal ellátott fagyik vegánok, vagyis nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket, és a tej helyett kókusztejet, cukor helyett sztíviát tartalmaznak. Amikor ott voltam, akkor vanília, erdei gyümölcs és csoki közül lehetett választani, és egy gombóc 220 Ft volt. A hely csak hétköznap látogatható, mivel szombaton és vasárnap zárva vannak.

 

La Delizia

IMG_3722

© Endosegítő

A La Delizia Kekszmanufaktúra mindkét budapesti boltjában, így a XIII. kerületi Pozsonyi úton és az VI. kerületi Jókai utcában is kaphatók a vegán és paleo paramétereknek egyszerre megfelelő Hideg Nyalat termékek, melyekről a poszt végén írok. A Pozsonyi úti üzletben voltam, ahol a fagyis pultban számos fagyi közül lehet válogatni, és ezt a helyet azért is nagyon szeretem, mert az utcán nagyon hangulatos kiülős kis asztalok vannak. A Hidegnyalat fagyik valamennyi kritériumnak megfelelnek, és plusz pont, hogy a készítők feltüntetik, hogy a fagyik nem tartalmaznak porokat, adalékanyagokat, tartósítószereket. Egy gombóc fagyi ára 350 Ft volt ebben a cukrászdában.

Levendula fagyizók

IMG_3685

© Endosegítő

A Levendula fagyizók egy franchise hálózat részei, és ennek köszönhetően nemcsak Budapest számos pontján található Levendula fagyizó, hanem az ország különböző részein is, így például Szentendrén, Egerben, Baján, Szegeden, Tihanyban és Sopronban is nyílt már üzlet. A teljes listát a honlapjukon lehet megnézni. A II. kerület Fény utcai fagyizóban a vizes alapú gyümölcs fagyik feleltek meg a kritériumoknak, és kétféle íz közül lehetett választani. Az édesítéshez sztíviát használnak, és egy gombóc 280 Ft volt, amikor itt jártam.

Noglu Cukrászda

IMG_3679

© Endosegítő

A Noglu Cukrászda jelenleg Budapest két pontján található: van egy üzletük a II. kerületi  Fény utcában és egy másik a XIII. kerületi Angyalföldi úton. A Fény utcai üzletben széles választék várja azt, aki cukor-, glutén-, tejtermékmentes és egyéb állati eredetű összetevőktől mentes fagyit akar vásárolni, ugyanis itt is a Hideg Nyalat termékei kaphatóak, mint a La Deliziában, amiről már fentebb írtam. A Hideg Nyalat termékekről részletesebben a poszt végén olvashatsz. A cukrászdában legalább 10 féle fagyiból lehetett választani, és nem csak a szokásos gyümölcsfagyik voltak a kínálatban, hanem mindenféle finomság.

Sorrento Cukrászda

IMG_3702

© Endosegítő

Egészen Újpestig mentem ezért a cukrászdáért, a Járműtelep utcába, hogy megnézzem milyen itt a fagyi kínálat. Az eladó hölgy elárulta azt is, hogy a fagyikat ő készíti, de sajnos csak egyetlen cukormentes, tejtermékmentes, gluténmentes, tojásmentes fagyi volt, földieper ízben. A fagyi halvány színe alapján azt gondoltam, hogy a fagyihoz valamilyen tejhelyettesítőt használt a hölgy, de kérdésemre felvilágosított arról, hogy ez csak azért van, mert ő semmilyen festékanyagot, színezéket nem használt a fagyi készítéséhez, és ahol élénk színű az eperfagyi, ott bizony feltehetőleg ilyen összetevőket is használnak. Az ár baráti volt, összesen 180 Ft volt egy gombóc.

Vári Cukrászda

IMG_3706

© Endosegítő

Megjártam a XVI. kerületet is, ahol a környéken híres-neves Szlovák úti Vári Cukrászdában tekintettem meg a fagyikínálatot. Itt nagy volt a választék, és volt a gyümölcsfagyin kívül sok minden más is, például kókusz vagy pisztácia. A nem vizes alapú fagyikat rizstejjel és gyümölcscukorral készítik, míg vannak más fagylaltok is, ahol sztíviát használnak. Egy gombóc fagyi 350 Ft volt.

 

És ami a legtöbb helyen, még vidéken is elérhető: Hidegnyalat

IMG_3767

© Endosegítő

A fagyikat egy családi vállalkozás készíti, és minden fagyijuk valamennyi kritériumomnak megfelel, vagyis a termékek cukormentesek, gluténmentesek, tejtermékmentesek (egyben paleo és vegán fagyik). Az édesítéshez sztíviát és gyümölcskivonatot (természetes almakivonatot és nem gyümölcscukrot) használnak. A fagyikban levő összetevők (pl. keksz) még tartalmazhatnak kókuszvirágcukrot is. A fagyik összetétele egyébként nyilvános és elolvasható mind a dobozokon, mind a honlapon. Külön jó pont az, hogy a fagyik nem tartalmaznak porokat, adalékanyagokat, tartósítószereket.

És hogy hol lehet kapni? A jó hír az, hogy rengeteg helyen, így éttermekben, kávézókban, cukrászdákban, bioboltokban, élelmiszerüzletekben Budapesten és vidéken is. A teljes listát itt tekintheted meg. Budapesten és Budapest környékén egyébként házhozszállítást is vállalnak.

Számomra is meglepően sok helyet találtam!

A “mindenmentes” fagyi élvezete ma már sokkal könnyebb – legalábbis Budapesten – mint bármilyen más egészséges étkezés kivitelezése vendéglátóegységekben, mert bizony valamiért a fagyiból sok helyen van “mentes” változat. Persze ezt is csak mértékkel, mert egy harmonikus, egészséges étrendbe nem javasolt az édesség mindennapos fogyasztása, még akkor sem, ha az egészségesebb változatokat választjuk.

Fotó a poszt elején: We all scream for ice cream by StOrmz, CC

 

Share