ESZTERSÉGES RECEPTEK: Variációk spárgára - Spárga mánia

ESZTERSÉGES RECEPTEK: Variációk spárgára – Spárga mánia

Ha megkérdeznék, hogy mi a kedvencem a májusban/júniusban a melegedő napfényes napok és virágzó fák mellett biztos azonnal a spárga, eper és rebarbara jutna az eszembe!

Nagy spárga rajongó vagyok, amint megjelenik a piacon, nagy lelkesedésemben úgy beraktározok, hogy kb 2 hétig mást se eszek 🙂 Viszont ennyi spárga mellett már untam a „sima” spárgalevest, ezért kísérletezésbe fogtam, hogy minél többféleképpen és változatosabban készítsem el. Íme a spárga receptgyűjteményem, jó spárgázást kívánok nektek!

A lenti receptek mind gluténmentesek, laktózmentesek és vegánok is.

Párolt spárga

Párolt spárga-1

Párolt spárga

A legegyszerűbb elkészítési metódus, sok recept alaplépése:

Hozzávalók:

  • 500 gr spárga
  • csipet Himalája vagy tengeri só
  • víz

Elkészítés:

  1. Mossuk és tisztítsuk meg a spárgát. A vékony zöld spárgát rendszerint szükségtelen hámozni, elegendő mosás után a végéből 2-3 cm-t letörni. Ha könnyen törik, akkor nem fás, de ha akadozik, próbáljuk meg feljebb törni vagy hámozni kell. A fehér spárgát vastagságától függően hámozni kell: a tövétől induljunk, és minél vékonyabban hámozzuk (krumplihámozóval jó vékonyan lehet). A letört spárgavégeket és a spárgahéjat ne dobjuk ki, mert jól jön a spárgaleveshez vagy az alapléhez (lásd lejjebb a rizottóreceptet).
  2. A megtisztított spárgát tegyük egy nagyobb átmérőjű lábosba vagy serpenyőbe, hogy ne törjenek a spárgaszálak. Sózzuk meg egy csipet Himalája vagy tengeri sóval és öntsünk rá annyi vizet, hogy a lábos alján víz legyen, de a spárgák ne főjenek, hanem párolódjanak (azaz, a spárgák max. félig legyenek vízben).
  3. Fedjük le, és alacsony lángon pároljuk kb. 10-15 percig, amíg a spárgák megpuhulnak.

Ehetjük köretnek vagy nagyobb adagot akár főfogásnak is.

Sütőben sült spárga

Sült spárga

Sült spárga

Hozzávalók:

  • 500 gr spárga
  • kis kókuszolaj
  • csipet Himalája vagy tengeri só

Elkészítés:

  1. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és melegítsük elő a sütőt 180 ºC-ra.
  2. Tisztítsuk meg a spárgát (lásd fent a Párolt spárgánál), majd fektessük szálanként a sütőpapírra.
  3. Spricceljük meg egy kicsit az olajjal, sózzuk meg, és süssük kb. 15-20 percig. Ha olajmentesen szeretnénk készíteni, elég, ha nedvesen tesszük be a spárgát a sütőbe, de úgy jobban ki fog száradni. Időnként nézzünk rá, hogy nehogy megégjen (a vékony szálú spárgák hamarabb elkészülnek). Köretnek is kiváló, de ízletes előétel mártogatós szószokkal, humusszal, tahinivel, vagy csak úgy magában csipegetve is.

Spárgafőzelék

Hozzávalók:

  • kis kókuszolaj
  • 1 vöröshagyma vagy 1 csomag újhagyma
  • 500 gr spárga
  • víz
  • csipet Himalája vagy tengeri só
  • 1 evőkanál barna rizsliszt vagy gluténmentes zabliszt
  • 1 dl rizstejszín (elhagyható)

Elkészítés:

  1. Kis kókuszolajon pirítsuk meg a felaprított vöröshagymát. (Illetve aki nem szeretne olajat használni, az tegye fel egy kis vízben főni a felaprított hagymát a megtisztított spárgával, lásd lent).
  2. Tisztítsuk meg a spárgát (lásd fent a Párolt spárgánál), és a 1,5-2 cm-s spárga darabokat tegyük a hagymára. Öntsünk rá annyi vizet, hogy a spárgák ne legyenek teljesen víz alatt, kb. csak félig, sózzuk meg és lefedve főzzük, amíg a spárgák meg nem puhulnak.
  3. Egy tálkában csomómentesre keverjük el a lisztet 3 evőkanál hideg vízzel majd keverjük bele a rizstejszínt, és öntsük a spárgákra. Forraljuk fel, majd zárjuk le.

Tálaljuk friss petrezselyemmel és feltétnek ehetünk hozzá falafelt vagy egyéb gabonafasírtot, jó étvágyat!

Spárgafőzelék

Spárgafőzelék

Spárgás, gombás rizottó

Hozzávalók:

  • kis kókuszolaj
  • 1 vöröshagyma vagy 1 csomag újhagyma
  • 1,5 csésze barnarizs
  • 500 gr spárga
  • 8-9 dl víz
  • 300 gr csiperkegomba
  • csipet Himalája vagy tengeri só
  • 2-3 evőkanál sörélesztő
  • 1 teáskanál friss vagy szárított zsálya, kakukkfű

Elkészítés:

  1. Tisztítsuk meg a spárgát (lásd fent a Párolt spárgánál), és a spárga végeket, illetve a héjakat tegyük fel egy lábosban kb. 8-9 dl forró, sós vízzel főni. Forraljuk kb. 10-12 percig, amíg a spárga íz kifő, ezt fogjuk a rizottóhoz alaplének használni a még intenzívebb spárgás ízért.
  2. Amíg forr az alaplevünk, a kókuszolajon pirítsuk meg a felaprított vöröshagymát.
  3. Amikor már üveges a hagyma, adjuk hozzá a barnarizst, sózzuk, illetve fűszerezzük kis zsályával és kakukkfűvel.
  4. Az alapléből merjünk 1 merőkanálnyit a rizsre és hagyjuk kis lángon, fedő nélkül főni, amíg magába nem szívja. Addig ismételjük, amíg az alaplevünk fele el nem fogy.
  5. Adjuk a rizshez a 1,5-2 cm-s darabokra vágott spárgákat (a fejeket még ne, azokat tegyük félre, mivel a spárgafejek sokkal hamarabb megfőnek, őket később adjuk majd csak a rizottóhoz) és főzzük tovább, merőkanalanként adagolva az alaplevet.
  6. Amikor a spárgadarabok és a rizs is már majdnem puha, adjuk hozzá a feldarabolt gombát és a spárgafejeket, a maradék alaplével adagolva. Keverjük bele a sörélesztőt, és főzzük puhára.
  7. Tálalás előtt sózzuk még, ha szükséges, illetve intenzívebb „sajtos/parmezános” ízért megszórhatjuk még sörélesztővel. Jó étvágyat!
Spárgás gombás rizottó-1

Spárgás, gombás rizottó

Spárgakrémleves

Hozzávalók:

  • 500 gr spárga
  • csipet Himalája vagy tengeri só
  • 1 dl növényi tejszín (elhagyható)
  • kis petrezselyem vagy snidling (elhagyható)

Elkészítés:

  1. Tisztítsuk meg a spárgát (lásd fent a Párolt spárgánál), és a spárga végeket, illetve a héjakat tegyük fel egy lábosban kb. 8-10 dl forró, sós vízzel főni. Forraljuk kb. 10 percig, amíg a spárga íz kifő. Ezt követően szűrjük le, és a spárgahéjakat és végeket dobjuk ki.
  2. A 2-3 cm-sre feldarabolt spárga szálakat (a fejek kivételével, azokat tegyük félre) főzzük a lében, amíg a spárgadarabok megpuhulnak.
  3. Turmixgépben vagy botturmix-szal turmixoljuk le, majd tegyük bele a spárgafejeket és főzzük még 2-4 percig, amíg a fejek megpuhulnak.
  4. Adjuk hozzá a növényi tejszínt, hogy krémesebb legyen, illetve ha kell, még sózzuk, fűszerezzük. Tálalásnál petrezselyemmel, snidlinggel, vagy akár újhagyma zöld részével szórjuk meg.

(Ha túl sűrű lenne a leves, nyugodtan hígítsuk vízzel/növényi tejjel vagy tejszínnel, ha pedig sűrűbbre szeretnénk, akkor belefőzhetünk egy krumplit és azzal turmixoljuk le a spárgát).

További Eszterséges receptekhez kattints ide.

A szerzőről, Eszterről itt olvashatsz.

Share