ESZTERSÉGES RECEPTEK: Sütőtökkrémes /édesburgonyás spenótos tészta

ESZTERSÉGES RECEPTEK: Sütőtökkrémes /édesburgonyás spenótos tészta

A sütőtök az egyik kedvenc zöldségem. Szeretem az édeskés, krémes ízét, és a vidám élénk narancssárga színe mindig megmosolyogtat. A sütőben megsütött szeletek tökéletesek egy gyors és egészséges vacsorára/desszertnek, viszont  sütőtökből készíthetünk – a már jól ismert sütőtökkrémleves mellett – egy egyszerű, de nagyszerű sütőtökkrémes spenótos tésztát is. (Sütőtök helyett készíthetjük édesburgonyával is, az íze hasonló lesz.)

A mai recept nemcsak gyors és egyszerű, de annyira finom, hogy még a spenótellenesek sem fognak tudni neki ellenállni! Tökéletes egy sűrű hétköznapi vacsorára, és ami esetleg megmaradna, jól jön majd másnap ebédre.

Sütőtökkrémes /édesburgonyás spenótos tésztatejtermékmentes, vegán, gluténmentes opcióval

Hozzávalók:

  • 1 vöröshagyma
  • 500 gr hámozott sütőtök vagy édesburgonya
  • 500 gr (bébi)spenót
  • 500 gr teljes kiőrlésű tészta (a gluténmentes változathoz használjunk gluténmentes tésztát, most már sok helyen kapható barnarizstészta vagy hajdina (soba)
  • Himalája só vagy tengeri só
  • 2 dl kókusztej (használhatsz helyette más növényi tejet vagy növényi tejszínt, de a kókusztól bársonyosan krémes lesz a szósz)
  • 1 tk szárított kakukkfű, borsikafű (elhagyható)
  1. Egy kiskanálnyi kókuszzsíron megpirítjuk a felaprított vöröshagymát.
  2. Amikor a hagyma már üveges, hozzáadjuk a megtisztított, hámozott és kockára vágott sütőtököt vagy édesburgonyát, és kevés vízben megfőzzük/pároljuk (legfeljebb annyiban, ami épphogy csak ellepi – azért ne főzzük túl sok vízben, hogy ne veszítse el a sütőtök az ízét). Kicsit sózzuk, fűszerezzük (a kakukkfű, borsikafű különösen jól illik a sütőtökhöz), és hagyjuk főni egy 10-15 percig addig, ameddig a sütőtök meg nem puhul.
  3. Eközben tegyük fel főni a tésztát enyhén sós forró vízbe, és főzzük a csomagoláson szereplő instrukciók szerint.
  4. Amikor a sütőtök már puha öntsük fel a kókusztejjel, és botmixerrel vagy turmixgépben pürésítsük össze, amennyiben túl sűrű, a tészta főzővízéből vett vízzel hígíthatjuk, ízesítsük még, ha szükséges.
  5. A még forró szószba keverjük bele a spenótot (ha nem bébispenótot használunk tépkedjük/vágjuk apróbbra), és hagyjuk, hogy a szósz melege megfonnyassza a leveleket.
  6. A lecsepegtetett tésztára merjünk rá a sütőtökpürés-spenótos szószból.

Jó étvágyat!

 

A recept szerzőjének, Eszternek a történetét itt olvashatod.

További Eszterséges receptekhez kattints ide.

A receptet Zizi Sütőtökkrémes pennéje (http://www.zizikalandjai.com/2016/01/sutotokkremes-penne-vegan.html ) ihlette.

 

Fotó a poszt elején: Sütőtökkrémes spenótos tészta, ©Eszterséges

Share