ESZTERSÉGES RECEPTEK: Paszternákkrémleves

ESZTERSÉGES RECEPTEK: Paszternákkrémleves

Már régebb óta hallottam, illetve olvastam a paszternákról külföldi gasztroblogokon, hogy milyen egészséges:  sok vitamint (különféle B vitaminokat, C vitamint és kiemelkedően sok káliumot) tartalmaz, és többek között vízhajtó, vese- és vértisztító hatása is van. Ezen kívül kellemes az íze, ugyanis édesebb és kevésbé markáns, mint a nálunk megszokott „kistestvéréé”, a fehérrépáé.  Mindezidáig azonban nem volt alkalmam kipróbálni, mivel eddig nálunk nem igen volt kapható.

6365253829_d1499da598_z

parnsips by Seacost Eat Local, CC

Az utóbbi időben viszont egyre több helyen találkoztam szembe a paszternákkal: piaci standokon, kisebb és nagyobb élelmiszerboltok zöldséges pultjain, és kísérletezésbe fogtam. És bizony, kellemes az íze, tökéletes egy ilyen hűvös, szürke téli/tavaszváró napon elfogyasztott leveshez.

Paszternákkrémleves – vegán, glutén- és tejmentes

Hozzávalók:

  • 1 kisebb vöröshagyma (használhatsz helyette akár póréhagymát vagy újhagymát is. Sőt, medvehagymával is megbolondítható, de ebben az esetben később tedd a levesbe úgy, hogy épp csak megfonnyassza a medvehagyma leveleket a gőzölgő krémleves.)
  • 400 gr paszternák
  • 3 közepes méretű krumpli (elhagyható, de ez sűríti, és krémessé teszi a levest)
  • 1,5 liter víz
  • Himalája só vagy tengeri só
  • 2 dl rizstejszín (elhagyható – én már csináltam vele és nélküle is)

Elkészítés:

  1. Egy közepes méretű lábosban, kis kókuszzsíron lassú tűzön futtassuk meg a felaprított vöröshagymát.
  2. Amikor a hagyma már megfonnyadt, adjuk hozzá a meghámozott és felkockázott paszternákot, és 1-2 percig kavargatva azt is pirítsuk meg.
  3. Adjuk hozzá a kockára vágott krumplit, öntsük fel vízzel, és sózzuk meg.
  4. Főzzük amíg a paszternák és a krumpli megpuhul (kb. 15-20 percig), majd botmixerrel vagy turmixgépben pürésítsük össze (ha használunk növényi tejszínt, azt is most öntsük bele), és szükség esetén sózzuk meg.
  5. Különösen jól kihozza a paszternák ízét, ha tálaláskor meglocsoljuk egy kis tökmagolajjal, illetve meghinthetjük tökmaggal vagy szezámmaggal, illetve friss csírával vagy snidlinggel is.

Jó étvágyat!

 

A recept szerzőjének, Eszternek a történetét itt olvashatod.

További Eszterséges receptekhez kattints ide.

 

Fotó a poszt elején: Paszternékkrémleves, ©Eszterséges

Share