ESZTERSÉGES RECEPTEK: Paszternákkrémleves
Már régebb óta hallottam, illetve olvastam a paszternákról külföldi gasztroblogokon, hogy milyen egészséges: sok vitamint (különféle B vitaminokat, C vitamint és kiemelkedően sok káliumot) tartalmaz, és többek között vízhajtó, vese- és vértisztító hatása is van. Ezen kívül kellemes az íze, ugyanis édesebb és kevésbé markáns, mint a nálunk megszokott „kistestvéréé”, a fehérrépáé. Mindezidáig azonban nem volt alkalmam kipróbálni, mivel eddig nálunk nem igen volt kapható.
Az utóbbi időben viszont egyre több helyen találkoztam szembe a paszternákkal: piaci standokon, kisebb és nagyobb élelmiszerboltok zöldséges pultjain, és kísérletezésbe fogtam. És bizony, kellemes az íze, tökéletes egy ilyen hűvös, szürke téli/tavaszváró napon elfogyasztott leveshez.
Paszternákkrémleves – vegán, glutén- és tejmentes
Hozzávalók:
- 1 kisebb vöröshagyma (használhatsz helyette akár póréhagymát vagy újhagymát is. Sőt, medvehagymával is megbolondítható, de ebben az esetben később tedd a levesbe úgy, hogy épp csak megfonnyassza a medvehagyma leveleket a gőzölgő krémleves.)
- 400 gr paszternák
- 3 közepes méretű krumpli (elhagyható, de ez sűríti, és krémessé teszi a levest)
- 1,5 liter víz
- Himalája só vagy tengeri só
- 2 dl rizstejszín (elhagyható – én már csináltam vele és nélküle is)
Elkészítés:
- Egy közepes méretű lábosban, kis kókuszzsíron lassú tűzön futtassuk meg a felaprított vöröshagymát.
- Amikor a hagyma már megfonnyadt, adjuk hozzá a meghámozott és felkockázott paszternákot, és 1-2 percig kavargatva azt is pirítsuk meg.
- Adjuk hozzá a kockára vágott krumplit, öntsük fel vízzel, és sózzuk meg.
- Főzzük amíg a paszternák és a krumpli megpuhul (kb. 15-20 percig), majd botmixerrel vagy turmixgépben pürésítsük össze (ha használunk növényi tejszínt, azt is most öntsük bele), és szükség esetén sózzuk meg.
- Különösen jól kihozza a paszternák ízét, ha tálaláskor meglocsoljuk egy kis tökmagolajjal, illetve meghinthetjük tökmaggal vagy szezámmaggal, illetve friss csírával vagy snidlinggel is.
Jó étvágyat!
A recept szerzőjének, Eszternek a történetét itt olvashatod.
További Eszterséges receptekhez kattints ide.
Fotó a poszt elején: Paszternékkrémleves, ©Eszterséges