Endometriózis: a kurkuma segítség lehet a gyulladáscsökkentésben

Endometriózis: a kurkuma segítség lehet a gyulladáscsökkentésben

turmeric-3089308_1920A kurkuma – azon túl, hogy az indiai curryben levő egyik fűszer – egy olyan gyógyhatású tulajdonságokkal bíró növény, amit régóta használnak az indiai és a kínai gyógyászatban. Az erős gyógyhatású tulajdonságokat a kurkumában levő kurkumin fejti ki, ami a fűszernövényben természetesen előforduló polifenol vegyület. A kurkumin rendkívül erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, ami alkalmassá teszi arra, hogy sokféle betegség és állapot kezelésére alkalmazzák.

Mivel az endometriózis egy krónikus, gyulladással járó betegség, és a kurkumin potens gyulladás- és fájdalomcsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, a vonatkozó kutatások és tapasztalatok arra engednek következtetni, hogy a kurkumin segíthet az endometriózissal együtt járó gyulladás- és fájdalomcsökkentés támogatásában.

A vonatkozó tudományos kutatások eredményei

A kurkumin endometriózisra gyakorolt hatását vizsgálták állatkísérleteken és emberi szöveteken is. Az állatkísérletekhez egereket, illetve patkányokat használtak, akikben endometrikus sejtek beültetésével mesterségesen hoztak létre endometriózist.

A patkányokon végrehajtott kísérlet során különböző mennyiségű kurkumint adagoltak négy héten keresztül három kísérleti csoportnak, míg a negyedik csoport esetén kurkumin kúrát nem alkalmaztak. A kísérlet során elsősorban a kurkuminnak a véredényképzésre való hatását vizsgálták, abból kiindulva, hogy az endometriózist túlzott mértékű véredényképzés jellemzi. A kutatásban azt figyelték meg, hogy a kurkumin hatására az endometriózisos implantátumok mérete csökkent. Minél nagyobb dózist alkalmaztak, annál nagyobb mértékű volt az endometrikus szövetek méretének csökkenése, és egyben csökkent a véredényképződés is az endometrikus sejtek egyes típusaiban.

A másik állatkísérletben az endometriózis mesterséges kialakítása előtt kapták az egerek a kurkumin kúrát, és azt vizsgálták, hogy ennek a kúrának milyen hatása van az endometriózis terjedésére és fennmaradására. A kutatók azt állapították meg, hogy a kurkumin az endometriózisra fékező hatással bírt, és az endometrikus implantátumok csökkenését eredményezte. Mivel itt a kurkumin adagolása az endometriózis kialakulása előtt történt, ezek az eredmények arra utalnak, hogy a kurkumin az endometriózis kiújulásának megelőzésében is szerepet játszhat.

Az állatkísérletekkel kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy mivel azokat egereken, patkányokon hajtották végre, és nem embereken, legfeljebb iránymutatóak lehetnek arra nézve, hogy a kurkuminnak milyen hatása lehet az endometriózisra. Ráadásul ezekben a kísérletekben elég nagy dózisokat használtak, így a kutatások alapján nem egyértelmű, hogy mi az a dózis, ami endometriózissal érintett nők esetén hatásos lenne.

Az állatkísérleteken túl volt egy olyan kutatás is, ahol laboratóriumi körülmények között vizsgálták a kurkuminnak az endometriózisos eredetű szövetekre gyakorolt hatását. A részletes eredményekről egy 2013-ban megjelent tudományos cikk számol be. Itt elsősorban azt megvizsgálták, hogy vajon a kurkuma hatóanyaga, vagyis a kurkumin milyen hatással van az endometriózisos eredetű sejtképződésre, azt meggátolja-e és ezt a hatást ezt az ösztradiol termelés (az ösztrogének csoportjába tartozó egyik hormon) csökkentésén keresztül fejti-e ki. Az endometriózis ugyanis egy ösztrogénfüggő betegség, és bár az nem teljesen egyértelmű, hogy milyen módon alakul ki az endometriózis, több kutatás is arra utal, hogy az ösztrogénnek szerepe van a betegség kialakulásában és fenntartásában.

A kísérletet endometriózissal érintett és nem érintett nők egyes endometrikus szövetein hajtották végre. A kutatásban azt állapították meg, hogy a kurkumin adagolását követően az endometriózisos eredetű endometrikus sejtek száma csökkent, és a sejtképződés lelassult, különösen azokban az esetekben, ahol nagyobb mértékű kurkumin adagoltak. Ennek megfelelően a kutatók úgy találták, hogy a kurkumin az endometriózisos eredetű endometrikus sejtképződést megfékezte az ösztradiol szint csökkentésén keresztül.

További kutatás vizsgálta egy bizonyos Meriva nevű kurkumin alapú fájdalomcsillapító hatását, összehasonlítva egyéb fájdalomcsillapítókkal. A kutatás azt állapította meg, hogy a kurkumin gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően a kurkumin alapú fájdalomcsillapító is hatékonynak bizonyult az akút fájdalom kezelésére, és így összességében a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy annak alkalmazása segíthet a krónikus gyulladás okozta fájdalmak csökkentésében.

turmeric-supplementHogyan alkalmazzuk a kurkumint endometriózis esetén?

Bár az is jótékony hatású, ha használjuk a kurkuma fűszert a konyhában, gyógyhatást elsősorban egy jó minőségű kurkumin készítménytől várhatunk. A kurkuma fűszerből ugyanis képtelenség annyit fogyasztani vagy használni ételkészítéshez, amennyire a kurkuma áldásos hatásának kifejtéséhez szükség lenne, éppen ezért vonják ki a kurkuma növényből a kurkumint.

A kurkumin készítmény választásánál fontos, hogy a csomagoláson megnézzük az összetevőket, és ellenőrizzük, hogy valóban kurkumin van a táplálékkiegészítőben és nem kurkumagyökér őrölt változata. Mindenképpen jó jel, ha van az összetevők között feketebors és gyömbér, mert ezek segítik a kurkumin felszívódását. Itt olvashatók még további szempontok, amiket a készítmény kiválasztásánál érdemes figyelembe venni.

REKLÁM

Kedvezményes WTN Kurkuma Spektrum vásárlás ITT!

Nagyon fontos azonban megjegyezni, hogy egyetlen táplálékkiegészítő sem csodaszer, ezért a kurkumin sem helyettesíti az egészséges étrendet, életmódot vagy a szükséges orvosi kezelést. A kurkumin ezek kiegészítőjeként adhat segítséget a fájdalom- és gyulladáscsökkentésben, és az alkalmazása előtt érdemes kikérnünk az orvosunk vagy egészségügyi tanácsadónk véleményét is.

Szerző: Kurczewski-Tamás Zita, Endosegítő, funkcionális táplálkozási referens, természetgyógyász

Felhasznált irodalom:

Swarnakar S, Paul S., Indian J : Curcumin arrests endometriosis by downregulation of matrix metalloproteinase-9 activity. Biochem Biophys. 2009 Feb, Iran J Reprod Med Vol. 11. No. 5

Ying Zhang M.D., Hong Cao Ph.D., Zheng Yu M.D., Hai-Ying Peng M.D., Chang-jun Zhang M.D.: Curcumin inhibits endometriosis endometrial cells by reducing estradiol production

Ying Zhang, Hong Cao, Yue-Yue Hu, Hua Wang: Inhibitory effect of curcumin on angiogenesis in ectopic endometrium of rats with experimental endometriosis, International Journal of Molecular Medicine, 2010

Francesco Di Pierro, Giuliana Rapacioli, Eleonora Adriana Di Maio, Giovanni Appendino, Federico Franceschi, Stefano Togni: Comparative evaluation of the pain-relieving properties of a lecithinized formulation of curcumin (Meriva®), nimesulide, and acetaminophen, Journal of Pain Research, 2013

https://www.turmericforhealth.com/turmeric-benefits/5-ways-turmeric-can-help-in-endometriosis

http://endo-update.blogspot.co.uk/2012/01/why-eating-turmeric-will-treat-your.html

httpswww.flickr.comphotos28500561@N035716144095 fb coverEndometriózisban vagy érintett? Szeretnél tenni azért, hogy támogasd az egészséged és a gyógyulásod? Nem tudod, hogy állj neki? Nehezen találod a válaszokat? Mindenhol ellentmondó információkat hallasz?

Összeállítottuk számodra az ENDOSEGÍTŐ ÉLETMÓDVÁLTÁS PROGRAM©-ot, hogy segítsünk Neked ezen az úton. KÖVETKEZŐ PROGRAMUNK MÁRCIUS 3-4-ÉN INDUL! További információk itt.

Share