Chia mag puding – egyszerű és egészséges
A chia mag puding a villámgyors desszert kategória – már, ami az előkészítést illeti. Utána be kell tenni az összekevert masszát a hűtőbe néhány órára, míg a magocskák megszívják magukat, de ez a folyamat már magától megy végbe. A chia mag puding tehát kiváló opció a sűrű hétköznapokra, amikor vágyunk valami finomságra, de nincs időnk bonyolultabb édességeket elkészíteni.
A chia mag egyébként rendkívül egészséges, úgyhogy mindenképpen érdemes beépíteni az étrendünkbe.
A chia mag ugyanis értékes forrása a szervezet számára nélkülözhetetlen omega 3 zsírsavaknak, csakúgy mint a lenmag.
Az omega 3 zsírsavak pedig – egyéb kedvező élettani hatásuk mellett – közrehathatnak abban is, hogy csökkentség a menstruáció fájdalmasságát és az endometriózissal együtt járó fájdalmat és gyulladásos folyamatokat. Erről részletesen itt olvashatsz.
Ha nem pudingot készítünk a chia magból, akkor egyszerűen csak adjuk hozzá kásához, főzelékhez vagy egyéb ételhez. A chia magot fogyasztás előtt be kell áztatni kevés vízbe, akárcsak a lenmagpelyhet, és várni, amíg megduzzadnak a szemek, ami körülbelül fél óra alatt megtörténik. Ez idő alatt a chia mag olyan állagú lesz, mint a tojásfehérje, éppen ezért használják a tojás helyettesítésére is. Egy tojás helyettesítésére áztassunk be egy teáskanál chia magot fél deci vízbe fél órára, és utána adjuk hozzá az ételhez, például sütihez.
Szóval a villámgyorsan elkészíthető puding a következő.
Chia mag puding – vegán, cukormentes, tejtermékmentes, gluténmentes opcióval
Hozzávalók:
– 5 teáskanál chia mag
– 3 teáskanál kókuszreszelék
– 125 ml zabtej vagy kókusztej (ez utóbbi a gluténmentes opció)
– 2 evőkanál cukormentes sárgabaracklekvár (helyettesíthető más cukormentes lekvárral)
Keverjük össze a chia magot, a kókuszreszeléket és a növényi tejet egy kis tálkába vagy pohárba, és tegyük be a hűtőbe körülbelül 3-4 órára. A hűtőbe tétel után egy órával meg szoktam keverni, de utána már nem nyúlok hozzá, csak türelmesen megvárom, amíg puding állagú lesz a massza. A sárgabaracklekvárt csak fogyasztás előtt szoktam rátenni – én nyírfacukros baracklekvárt használtam, és így elég édes lett a desszert, úgyhogy más édesítést nem is tettem a pudingba.