Aviva torna és endometriózis: lehet vagy nem lehet? – II. rész: az Aviva torna endometriózis esetén

Aviva torna és endometriózis: lehet vagy nem lehet? – II. rész: az Aviva torna endometriózis esetén

Az interjú első felét, ahol általában az Aviva tornáról beszélgettünk, itt olvashatod.

Endometriózis kapcsán az Aviva tornáról ellentmondó információkat lehet hallani. Javasolt endometriózis esetén az Aviva torna?

Sarkadi Edit: Az endometriózisnak nagyon sok fajtája, típusa, fázisa van. Az orvosi részébe én nem is mennék bele, de a lényeg, hogy nagyon nehezen diagnosztizálható betegség. Egy kezdeti fázisban levő endometriózist nem is feltétlenül tudnak pontosan diagnosztizálni, és nagyon sokszor csak feltételezések vannak, hogy endometriózisról lehet szó. Sokszor csak annyi a tünet, hogy nagyon fájdalmas a menstruáció, és egy nagyon fájdalmas menstruációnál, de még nem diagnosztizált endometriózisnál az Aviva torna használható. Szerencsére ott még a félelem sincs a hölgyekben, hogy ez majd mit fog okozni. Azt fogja okozni, hogy a torna hatására elviselhetővé vagy akár teljesen fájdalommentessé válik a menstruáció.

KZ2

Dr. Kovács Zoltán

Dr. Kovács Zoltán: Én ezt úgy pontosítanám, hogy a fájdalmas menstruáció mögött az esetek egy jelentős részében endometriózis van, azonban ez orvosilag nem derül ki, mert nem történik hastükrözéses műtét a diagnózis céljából. Diagnózis felállítása a műtét közben látott hasüregi belső állapot  és a szövettani eredmény alapján történik. Az elmúlt 15 évben Magyarországon sokan úgy Aviva tornáztak és úgy gyógyították meg a más panasszal nem járó fájdalmas menstruációjukat a torna segítségével, hogy közben a kezdődő, nem súlyos fokú endometriózisukat is kezelték tudtuk nélkül. Az előzőekben  az olyan típusú fájdalmas menstruációt értettem, melynél a fájdalmak a méhre, petefészkekre korlátozódnak és nem járt a menses más panaszokkal. Fontos kiemelni és hangsúlyozni, hogy az endometriózis súlyos  és komplikált típusaiban, pl.: bélendometriózis, az előbb kifejtett  fájdalmas menstruáción kívül már más tünetek is kialakulnak általában, és önmagában a torna hatására öngyógyítás nem történik. Ugyanakkor fontos, hogy orvosi vizsgálat és mérlegelés után a torna ilyen esetekben is javasolt lehet.  Továbbá minden olyan nő számára javasolt nőgyógyászati vizsgálat, aki visszatérően fájdalmas menstruációval éli az életét.

Sarkadi Edit: Azt gondolom, hogy a fájdalmas menstruáció nem normális, mert a tisztulásnak teljesen fájdalommentesnek kellene lenni, és ez el is érhető.

Meggyőződésem, hogy az endometriózis – sok más betegséggel együtt – egy életmódbetegség. Azaz a helytelen életmód több elemének – helytelen táplálkozás, rossz testtartás, helytelen légzés, rendszertelen életritmus, állandó stressz – együttes hatása eredményezheti a tüneteket. 

Szerintem ha életmódról beszélünk, minimum 3 pillérről beszélnünk kell: táplálkozás, mozgás, és mentális, lelki megküzdési stratégiák. A négy órás Aviva tanfolyamokon az első kettőről tudunk beszélni, de főleg a tornagyakorlatokat tanítjuk. A mozgással ennek az életmódnak csak egy komponensét kezdjük el támogatni, és sokszor az a visszajelzés, hogy már ez is elég sok változást elindít. Nagyon sok visszajelzést kaptunk olyan hölgyektől, akik esetleg nem tudták, hogy endometriózisuk van, csak nagyon fájdalmas volt már évek óta a menstruációjuk – hogy elkezdtek tornázni, semmit nem változtattak a táplálkozásukon, mégis elmúlt a fájdalom, és a menstruáció rendeződött. Van aztán az az eset, amikor a hölgyek tudják magukról, hogy endometriózisuk van. Aviva oktatóként korábban azt javasoltuk, hogy a hölgyek kezdjenek egy diétába, amit endo-diétának hívtunk. Ez alapvetően egy zöldségből, gabonából álló étrend volt – ami nagyrészt állati eredetű fehérjétől mentes – sok folyadékkal, és elsősorban az ásványi anyagok (pl.: Nátrium, Kalcium, Magnézium) visszapótlására és a szervezetben túlzottan képződő savas jellegű anyagcsere termékek semlegesítésére épült. Ezt javasoltuk minimum 3-4 hónapig, és azt, hogy ez alatt ne végezzenek Aviva tornát, majd utána menjenek el újra orvoshoz, és nézessék meg magukat, majd amikor elmúlt az endometriózis, akkor kezdjék el az Aviva tornát.

vegetables

Preparing Vegetable Stock by LollyKnit, CC

Az endo-diétát jelenleg is javasoljuk, azonban ebben az évben árnyaltabb lett a kép.

Mivel Zoli (dr. Kovács Zoltán – a szerk.) mint orvos meg tudja vizsgálni a pácienst, meg tudja állapítani, hogy milyen kiterjedésű és milyen fázisban van az endometriózis, így például látja, hogy kell-e műtét, vagy milyen állapot áll fenn egy már műtött eset után. Meg tudja tehát határozni azt az orvosi terápiát, amit éppen az adott helyzet igényel, és azt, hogy ezen terápiát támogatólag mikor van helye az Aviva tornának. Ennek köszönhetően ezzel a biztonsági hálóval tudok dolgozni, mert tudom, hogy ezt nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy endometriózis esetén nem alkalmazható az Aviva torna.

Dr. Kovács Zoltán: Sokan, akik endometriózissal érintettek, úgy jönnek hozzám, hogy már diétáznak. Ez a pácienseknek körülbelül a fele, és a diéta jellemzően hasonlít ahhoz, amit Edit is említett. A diétánál az lenne a cél, hogy vagy lecsökkenjen a menstruáció hossza, és megszűnjön a fájdalmassága vagy kimaradjon a menstruáció. Endometriózis műtét után  az orvosi hormonkezelés célja a menstruáció leállítása, hogy kimaradjon hónapokon vagy akár 1 éven át is. Tehát a diéta a hormonkezelésnek egy alternatívája lehet, ha valaki elég elszánt és kitartó. De ez az alternatíva  nem mindenkinek való.

És tényleg nagyon egyénileg kell mérlegelni, hogy ki kezdhet el Avivázni endometriózis mellett és ki nem. Mérlegelem, hogy ki mennyire elszánt, kinek milyen a hitrendszere és a gondolatvilága. Végigkérdezem az összes tünetét, beszélgetek vele és csak ez után javasolom az Aviva tornát.

z_uleses

Aviva torna

A torna megtanulása egy hosszabb folyamat, és közben már el lehet kezdeni a diétát is. Azt lehet mondani, hogy akkor tanulta meg valaki a gyakorlatokat, amikor azokat már fejből tudja végezni szünet és pihenés nélkül. Endometriózisnál egyébként mindig javasolom a megfelelő étrendet is attól függetlenül, hogy javasolom-e az Aviva tornát. Fontos figyelni a test jelzéseire is, és ha hasi fájdalom jelentkezik, akkor ki kell hagyni a gyakorlatokat egy hétig. A fájdalom egyébként csak a fokozott vérkeringést jelenti, és azt, hogy a regeneráció elindult. Egy hét szünet után a végzett gyakorlatok harmadát lehet elkezdeni végezni lassan, óvatosan. Ha már ez nem okoz fájdalmat, akkor egy hét múlva lehet emelni a gyakorlatokat az alap tizennyolc gyakorlat kétharmadára. Egyébként amikor többszörösére fokozódik az alhasban a vérkeringés, akkor ez a hashártyát, petefészkeket  és a belek falát is érinti, ott is ahol korábban megtapadhattak  az endometriózisos gócok. Tehát amikor fokozódik a vérkeringés, akkor az immunrendszernek több sejtje tud odajutni ezekhez a gócokhoz, a gyógyulási folyamatot elősegítve.

Az Aviva tornával így megvan az esély arra – ha az immunrendszer jól működik – hogy sokkal több immunrendszeri sejt (fehérvérsejt) odajusson a gócokhoz, és elkezdje azok működését gátolni.

 Nyilván ha valaki rosszul táplálkozik vagy a lelki dolgai nincsenek rendben, vagy vitaminhiányos és az immunrendszere a padlón van, akkor ez nem fog önmagában segíteni. De akinél többé-kevésbé egyensúly van, annál egy jelentős faktort jelent az, hogy a torna hatására megnövekedett vérkeringéssel sokkal több immunsejt vagyis fehérvérsejt jut oda az alhasi területhez.

Van olyan endometriózisos beteg, akinek azt mondanád, például kiterjedtség vagy tünetek súlyossága alapján, hogy semmiképpen se végezzen Aviva tornát?

Dr. Kovács Zoltán: Igen. A bélendometriózisok, petefészek-endometriózisok egy részében egyáltalán nem javasolt a torna. Ilyen esetben és akkor is, ha összenövések vannak, nagyon szigorúan egyénileg kell mérlegelni, hogy lehet-e végezni Aviva tornát. Rendszeresen előforduló véres széklet és véres vizelet esetén pedig semmilyen esetben sem javasolt a torna.

Mi a helyzet a műtét utáni időszakkal? Ilyenkor a menstruáció felfüggesztése vagy a menstruáció meghozatala a cél?

Dr. Kovács Zoltán: Attól függ, hogy milyen gyorsan javasolom az endometriózis műtét után az Aviva tornát, hogy milyen stádiumú endometriózist kellett operálni, hogy sikerült a műtét, volt-e a műtétnek szövődménye, és milyen életmódot folytat az érintett hölgy. Például, hogy elkezdett-e foglalkozni az étrenddel, relaxálni, légzőgyakorlatokat végezni. Azok pedig, akik nem végezhetnek Aviva tornát endometriózis műtét után, elkezdhetnek foglalkozni az étrenddel, a megfelelő relaxációval, a légzőgyakorlatokkal és még a komplex Satyananda jógával is. Nemrég indult el a “Női létezés  jógikus és orvosi szemmel” című négy részes kurzus, mely rendszeresen ismétlődni fog. A kurzust Székely Ilona Chitra jóga tanárral közösen tartom. A képzés célja, azoknak az egyszerű jógikus módszereknek a tanítása, melyek a gondolataink és érzelmeink egyensúlyba hozását és tartását célozzák meg. Olyan, az alapoktól induló technikáit tanítjuk a Satyananda Yoga tradíciónak, melyek más jóga iskolákban – tisztelet a kivételnek – az időhiány miatt sokszor háttérbe szorulnak. A kurzusokról bővebben a satyananda.hu vagy a termeszetesnogyogyaszat.hu oldalakon lehet olvasni. A jógában egyébként vannak olyan gyakorlatok, amelyeket a műtét előtti utolsó napon és a műtét utáni első napon is lehet már végezni.

Ezek a gyakorlatok a női zónákra hatnak?

Dr. Kovács Zoltán: Például a mantra vagy a Brahmari légzés hat az agyalapi mirigyre, ami termeli azokat a hormonokat, ami a petefészket irányítják, így ezen keresztül ez segíteni fog a női zónának is.

Mi történik akkor, ha valaki hormongyógyszereket szed? Ilyenkor van hatása a tornának?

Dr. Kovács Zoltán: Az Aviva torna a petefészek progeszterontermelését serkenti, a többszörösére tudja azt növelni. Viszont ha valaki hormongyógyszert szed vagy progeszteronkrémet használ, akkor az Aviva tornának a progeszterontermelésre irányuló pozitív hatása lenullázódik. A torna a legjobb, mert az a szervezetnek a saját működését serkenti.  Ha bárhogy megpróbáljuk befolyásolni, akkor a petefészek nem fogja megtermelni a számára szükséges progeszteront, és ellustul. Ez nem azt jelenti, hogy ne használjunk indokolt esetben gyógyszert vagy progeszteronkrémet, de lehetőleg kerüljük őket, és próbáljuk a tornát használni.

És ha éppen a gyermekvállalás elérése a cél?

Dr. Kovács Zoltán: A gyermekvállalás kapcsán nagyon fontos, hogy a méhnyálkahártya egészséges legyen, és jól működjön. A méhnyálkahártyának a megújulásához és optimális felépüléséhez is szükség van többlet oxigénre és többlet tápanyagra.

Tehát ha valaki azért tornázik például endometriózis műtét után, mert babát szeretne, vagy esetleg műtét nélkül is ugyanezzel a céllal, akkor nemcsak a progeszteron szintje fog megemelkedni, és ezáltal az ösztrogén hormon hatása ellensúlyozódni többek közt, hanem a méhnyálkahártya is egyre optimálisabb állapotba kerül, hogy egy petesejt, amely megtermékenyült, be tudjon ágyazódni.

Ez az orvoslásnak még mindig egy nehéz területe, hogy a méhnyálkahártya működését mivel támogassuk, hogy minél optimálisabban tudja befogadni a petesejtet.   

Hogy néz ki, amikor együtt dolgoztok?

zoldben2

Sarkadi Edit

Sarkadi Edit: Ha bármely hölgynél, aki hozzám bejelentkezik, felmerül az endometriózis gyanúja, akkor megkérdezem, hogy járt-e már Zolinál, és ha nem, akkor javaslom, hogy egy alkalommal menjen el hozzá orvosi kivizsgálásra. A másik eset az, amikor Zoli küldi hozzám a hölgyet, mert már megvizsgálta, és attól függően, hogy ő mit javasol, elkezdjük a tornát. Ez egy négy órás egyszeri tanfolyam, ahol az első órában az életmódot beszéljük át, majd három órán keresztül lassan csináljuk a gyakorlatokat, felépítjük a tizennyolc gyakorlatból álló sort, magyarázatokkal és a hatásmechanizmus ismertetésével. Nekem már az is visszajelzés, ha az adott hölgy ott a tanfolyamon bármit érzékel egy-egy gyakorlatot követően, hiszen akkor tudom számára testre szabni a gyakorlatot. A Zolival való együttműködésünk során pedig folyamatosan tartjuk a kapcsolatot és kommunikálunk egymással, analízist váltunk és a tapasztalatokat összegezzük. Mindeközben a hölgyek azt érzékelik, hogy biztonságban vannak, mert mindketten figyelünk rájuk.

Van utánkövetés a torna megtanulását követően?

Sarkadi Edit: Igen, általában egy meghatározott idő után a hölgyek visszajeleznek, vagy gyakorló órán találkozunk és beszélünk a hatásokról, illetve panasz esetén konzultálunk.

Az Aviva tanfolyamon életmóddal kapcsolatban miről van szó?  

Sarkadi Edit: Elsősorban arról, hogy a táplálkozás hogyan támogatja a tornát. Erre a tanfolyamon belül egy óra lehetőség van. Ha előkerül az endometriózis mint téma, mert valaki érintett, akkor beszélünk arról is, hogy ilyen esetben mi javasolt. Nekem óriási segítség, hogy van ez az Endosegítő, mert azt tudom mondani, hogy olvassák el, és kövessék folyamatosan, hiszen ott meg lehet találni a táplálkozási tanácsokat is, a helyes táplálkozás alapelveit, hisz ezek az irányelvek mindenki másnak is követhetők. Szoktunk nézni nyál tesztet ph indikátorral is, ami információt ad arról, hogy aktuálisan mennyire savas vagy lúgos valakinek a nyálfolyadék tartalma. Ebből következtetéseket lehet levonni, a hibaforrások kizárása után,  a test más folyadékainak az állapotáról is. Van, akiben már ez az első óra is elindít folyamatokat, és átgondolja saját étkezését, mindenesetre a cél az, hogy elkezdődjön a tudatosítása annak, hogy minden, amit beviszünk magunkba – akár levegő, akár víz, akár táplálék vagy gondolatok – hat ránk, és ettől vagyunk jól vagy rosszul.

Dr. Kovács Zoltán: A megfelelő Aviva oktatáson ezenkívül szó esik a helyes ülés, állás, fekvés, légzés, járás szerepéről is, és ez az endometriózisnál is fontos. Azonnal el lehet kezdeni gyakorolni az előbbieket, miközben valaki az étrendi váltáshoz még csak készülődik vagy éppen végzi is már. Nagy mértékben függ ezektől a technikáktól, hogy mennyi oxigén és tápanyag jut el a véren keresztül a petefészkekhez a mindennapokban, és mennyi progeszteront termel a petefészek. Fontos ezeket megtanulni azért is, mert a lelki dolgokkal is összefüggésben állnak, hisz megfigyelhető például a depressziósoknál, hogy sokszor beejtik a vállukat, és rosszul tartják a gerincüket.

A jógában vagy a buddhista gyakorlatoknál a lelki problémák ellen az első helyen mindenhol a testmozgás van kiemelve és a légzőgyakorlatok, tehát nem az orvosi gyógyszerek és a multivitamin tabletták vagy a gyógynövények. Az Aviva Módszer nem a hagyományos értelemben hat a lelki dolgokra, hanem a testmozgáson és a helyes testtartáson keresztül.

És ha valaki az endometriózisa miatt nem is végezhet Aviva tornát, de elmegy egy Aviva képzésre, és megtanulja a helyes ülésnek, állásnak, járásnak az alapjait, már azzal is sokat fog tenni az egészségéért. 

Mi a helyzet általában az Aviva oktatókkal? Fel vannak készülve arra, hogy endometriózisos betegekkel dolgozzanak?

hajlongos_lazitos

Aviva torna

Dr. Kovács Zoltán: Az utolsó két Aviva oktatói továbbképzésen beszéltem az endometriózisról, és mindegyiken azt kértem, hogy endometriózisos beteget orvosi felülvizsgálat nélkül senki ne tornáztasson, hanem először küldjék el hozzám, hogy át tudjam beszélni vele az előzményeket. Tehát endometriózisnál mindenképpen szükséges az előzetes orvosi kontroll.

A nőgyógyászok általában tudnak segíteni abban, hogy egy endometriózisos beteg végezhet-e Aviva tornát?

Dr. Kovács Zoltán: Minden nőgyógyász orvos a legjobb szaktudása szerint próbálja segíteni a hozzá fordulókat, azonban általában a kollégák nem ismerik az Aviva tornát vagy összekeverik más mozgás rendszerekkel, de az Aviva egy különleges torna, mivel 28 éves fejlesztési  munka van mögötte és már legalább 30 évnyi tapasztalat gyűlt össze a pozitív hatásokról.

Van visszajelzésetek arról, hogyan működik a torna az endometriózissal érintetteknél?

Sarkadi Edit: Igen, például nemrég jelzett vissza egy hölgy, aki egyébként hozzájárult ahhoz is, hogy a történetét közzétegyem, ezért az elolvasható az avivamodszer.hu-n is, meg a saját honlapomon is. A hölgy endometriózis műtétet követően Zoli ajánlására kezdte el a tornát áprilisban étrendváltoztatás és rövid homeopátiás kezelés mellett, és nemrég számolt be öröméről, hogy néhány hónap torna után várandós lett, és most kisbabát vár.

Dr. Kovács Zoltán: Egyébként a hölgy az endometriózis miatt megbeszélésünk alapján csak a torna egy részét végezte.

Általában tehát azt lehet mondani, hogy endometriózisnál egy személyre szabott torna van?

Sarkadi Edit: Inkább azt mondanám, hogy személyre szabott a terápia, és a torna ennek a része. Ilyenkor tehát folyamatos visszajelzést kérünk, mert attól függően vagy rövidítjük a gyakorlatokat vagy javasoljuk a gyakorlatok abbahagyását, majd újbóli elkezdését.

Mindenkinek a saját teste az ő igazsága, a test visszajelzései alapján tudjuk leszűrni, hogyan tudunk továbblépni és az adott hölgynek mi a jó, mi az, ami támogatja őt a gyógyulásban.

Fontos azt éreztetni, hogy tünetek esetén sem a tüneteket kell kezelni, hanem magát az embert. Endo esetén sem az endo van a fókuszban, hanem ő maga: hogyan van a testében, hogyan használja azt, elviseli, vagy szereti, mit tesz azért, hogy jól érezze magát benne. Mi, Aviva oktatók elsősorban mozgást tanítunk, és valamilyen szintű testtudatot is. Ha “belenyúlunk” a fizikai szintbe, az óhatatlanul kihat a lelki és mentális részeinkre is. Bízunk abban, hogy az Aviva torna közelebb tudja vinni önmagukhoz mindazokat, akik azt rendszeresen használják akár betegség miatt, akár megelőzés céljából.

Az interjú első felét, ahol az Aviva tornáról beszélgetünk, itt olvashatod.

Dr. Kovács Zoltánról bővebben itt, Sarkadi Editről pedig itt olvashatsz.

Fotók: a poszt elején és a posztban levő fotók, amelyek az Aviva tornát ábrázolják, Sarkadi Edit jóvoltából kerülhetett a posztba.

Share