Aviva torna és endometriózis: lehet vagy nem lehet? – I. rész: az Aviva tornáról

Aviva torna és endometriózis: lehet vagy nem lehet? – I. rész: az Aviva tornáról

Időről időre felmerül, hogy vajon endometriózis esetén alkalmazható-e az Aviva torna. Erről a kérdésről és általában az Aviva tornáról beszélgettem dr. Kovács Zoltán nőgyógyásszal, természetgyógyásszal – aki maga is rendelkezik Aviva oktatói képesítéssel – valamint Sarkadi Edit, Aviva Módszer oktatóval. Dr. Kovács Zoltán és Sarkadi Edit között ugyanis az utóbbi időben egy terápiás együttműködés alakult ki: dr. Kovács Zoltán komplex orvosi, természetgyógyászati  és életmód-terápia részeként előszeretettel alkalmazza az Aviva tornát, Sarkadi Editnél pedig időről időre előfordul, hogy az Aviva torna elkezdése előtt vagy mellett a hozzá forduló nőknek orvosi vizsgálatot és kontrollt is javasol. Az interjú első felében általában az Aviva tornáról beszélgettünk, míg az interjú második felében elolvashatod, hogy milyen módon és esetekben használható endometriózis esetén az Aviva torna.

Azoknak az olvasóknak a kedvéért, akik az Aviva tornáról még nem hallottak vagy arról kevés ismerettel rendelkeznek, kérlek, mondjátok el, hogyan működik az Aviva torna és miben segíthet?

Sarkadi Edit: Az Aviva gyakorlatok tulajdonképpen alhasi vérbőséget okoznak, és ezért serkentik az artériás és a vénás vérkeringést, valamint a nyirokkeringést is. Fontos továbbá, hogy az alhasi szervek működését nagy mértékben irányító idegrostok működése is fokozódik, mivel az idegrostok saját vérkeringése is serkentődik egyúttal a torna során.

Az Aviva Gabiella Steiner által kidolgozott egyedi és sajátságos beszorító és ellazító gyakorlatok hatására az alhasban a vérkeringés többszörösére, két-háromszorosára is fokozódik, ami azért érdekes – többek között – mert a vérben nem csak oxigén, tápanyagok és vitaminok vannak, hanem hormonok is.

szirtaki

Aviva torna

Ezek a torna hatására egyfelől fokozott mértékben eljutnak az adott célszervekhez (pl.: méh, petevezeték, petefészek, hüvely, húgyhólyag), másfelől aktiválják, helyreállítják és regenerálják a szerveket, mivel lehet, hogy a működésükhöz, serkentésükhöz szükséges előbb felsorolt anyagokból hiány volt addig.  Ha például a petefészkekhez is eljutnak a megnövekedett mennyiségű vér által, akkor egyszerűen elősegítik és fokozzák a petefészkek működését.

Ezért is szoktuk az Aviva tornát hormon tornának nevezni.

Nagyon érdekes, hogy a torna nemcsak kizárólag a genitális zónákra hat és az ezzel kapcsolatos problémákra mint például ciszta, mióma, petevezeték-elzáródás vagy -letapadás egyes típusai, hanem minden olyan szervre, ami az alhasi részben található. Megfigyelések és sikeres visszajelzések vannak a torna további jótékony hatásáról is, így például a pajzsmirigy működés harmonizálására vonatkozóan is. Továbbá a torna hatására régi laparoszkópiás műtétből eredő összenövések is elkezdhetnek regenerálódni. Másrészt a torna segít a változókori vagy szülés utáni inkontinencia problémáknál is, a folyamatos beszorításos-ellazításos izommunka végzése által. Hosszabb ideje fennálló inkontinencia problémákra a külön gyakorlatsort képező inkontinencia gyakorlatokat szoktuk javasolni kezdésként, ami főleg a gátizomnak a stimulálásáról szól. Hormonális zavaroknál, hormonegyensúlyi problémáknál, (relatív) ösztrogéndominanciánál is sikerrel alkalmazható a torna, így például PCOS, mióma, bizonyos endometriózis problémák esetén vagy olyan esetekben, amikor például nincs ovuláció vagy menstruáció, túl rövid a ciklus vagy korai klimax tünetei jelentkeznek.

avivakonyv1

Az Aviva Módszer S.O.S. Nőknek I. kötet borítója

Dr. Kovács Zoltán: Aviva Gabriella Steinertől, a módszer kidolgozójától származó idézettel kezdeném az Aviva Módszer S.O.S. Nőknek I. kötet szerzői előszavából, amely így szól: „A módszer egy 28 éves kutatási és gyakorlati munka eredménye.” „Számtalan hanglemez kopott el, amíg a gyakorlat sorozatok megkapták tökéletes ritmusukat.” Ezt a két mondatot azért emelem ki, mert ebből is látszik, hogy a torna kifejlesztése egy hosszú, komoly munka eredménye. A magyar származású Aviva Gabriella Steiner már a hatvanas években kezdte el módszerének technikáit kidolgozni. Ahogyan Edit is említette, a torna hatására az alhasban a vérkeringés többszörösére fokozódik, ugyanakkor ezzel párhuzamosan az alhasi és kismedencei izomzat is erősödik, amelybe a hasizmokon kívül  beletartozik a keresztcsonttól a szeméremcsontig terjedő medence csontrendszert kívülről és belülről borító izomzat, továbbá a hüvely- és a gátizmok is. Ezen kívül a serkentett vénás- és a nyirokkeringés nagyobb hatékonysággal el tudja szállítani azokat a felesleges és folyamatosan keletkező anyagokat, amit a petefészek vagy a méh sejtjei kiválasztanak, mert már nem kell az optimális működésükhöz. A torna hatására a kapilláris ereknek a száma is növekszik, és a fokozott vérkeringés hatására az esetlegesen nem működő kapilláris erek kinyílnak.

A torna nemcsak a méhre, petevezetékekre meg a petefészkekre hat, hanem a hüvelyfalakra, a húgyhólyagra és az alhasban a méh, petevezetékek és petefészkek körül elhelyezkedő vékony és vastagbél szakaszok egy részére, továbbá a mellékvesére is.

Mellékvese csökkent működése vagy más néven “ fáradtsága” esetén, tisztelet a kivételnek, de általában elfelejtődik, hogy tornával is lehet segíteni a mellékvese működésén, ezért véleményem szerint a mellékvese regenerációnak a torna is része. Azáltal, hogy a torna hatására javul a vérkeringés a beleknél is, az emésztés és a táplálék felszívódásának a hatásfoka is javul azzal, hogy több oxigént és tápanyagot kap a bélfal. Továbbá  javul a bélfalnak  az automatikus  perisztaltikának nevezett funkciója is, mely feladata a táplálék továbbítása a bélrendszerben a végbél irányába.

És amit még érdemes megemlíteni, hogy különféle módon lehet végezni a tornát: lehet nagyon intenzíven, erőteljesen, hogy izzadást is okozzon.

Ha már izzadást is okoz, az a szervezetnek egy tisztulási reakciója is, melyre a magyar népi gyógyászat, az európai és ázsiai természetgyógyászat is régóta felfigyelt már. Másrészt lehet a tornát nagyon óvatosan is végezni, például a guggoló gyakorlat, a sarokra huppanás vagy az alhasi izomzat, a gátizomzat vagy a farizomzat erős összeszorítása nélkül.

Egyénileg kell megbeszélni, hogy kinek melyik tornázási forma jó, és általában ez a variálási lehetőség nem ismert a köztudatban a tornával kapcsolatban.

Továbbá az alap tizennyolc gyakorlatot indokolt esetben részletekben is végezni, tehát például csak hatot végezni belőle. Az Aviva Módszer egy gyűjtőfogalom, mely a következőket foglalja magába: az alap tizennyolc gyakorlat, rövidített gyakorlatsor, a peteérést serkentő gyakorlatok, de van külön gyakorlatsorozat a várandósságra, a gyermekágyas időszakra, inkontinencia (akaratlan vizelet csepegés) elleni gyakorlatsorozat, és a torna bizonyos esetekben – orvosi konzultációt követően – a méh-, húgyhólyag- és hüvelysüllyedéses betegségekre is használható. Kiemelendő még, hogy vannak álló gyakorlatok, ülő gyakorlatok és vannak fekvő gyakorlatok.

Általában kimarad az orvosi és természetgyógyászati gondolkodásból, hogy a megfelelő célirányos torna nagyon sok pozitív hatást tud kifejteni, például a női szervekre is.

Van egyrészről a kémiai orvoslás – ami alatt értem a gyógyszereket, amikre indokolt esetben természetesen szükség van – és a fizikai elven működő orvoslás, ami alatt a fokozott a vérkeringést értem. És éppen ez a fizikai elven működő orvoslás az, ami rendszerint háttérbe szorul.

Tehát az Aviva torna a női problémáknak egy teljes tárházát át tudja ölelni a menstruációs problémáktól kezdve a menopauzáig.

Sarkadi Edit: Igen, így teljes a kör. És ugye tudjuk, hogy az endokrin rendszerünk összefüggésben van az érzelmi rendszerünkkel. Van, akinek nincs problémája a menstruációjával, de például szexuális vágy hiánya, depressziója vagy elviselhetetlen hangulatingadozásai vannak (például pms), ami már a környezete számára is elviselhetetlen. Sokan egyébként nem konkrét betegségekkel jelentkeznek, hanem általában a termékenység fokozása a cél, és azt látjuk, hogy ez az életmóddal rettentően összefügg, mert ülő életmódot folytatunk. Mind a nők, mind a férfiak küzdenek azzal, hogy a termékenységi ráta csökkenő tendenciát mutat, és ezt igazolják a statisztikák is. A hölgyek egyre nehezebben esnek teherbe, és a férfiak is egyre nehezebben termékenyítik meg a nőket, ugyanis az ő spermaszámuk is kezd csökkenni. A férfiaknál is ugyanaz a hatásmechanizmus indul be a torna hatására, ezért nagyon örülünk, ha a párok együtt jelentkeznek a tanfolyamokra, mert még erőteljesebb, ha ez a változás együtt tud beindulni a páron belül.

A férfiaknak is van külön gyakorlatsor?

Sarkadi Edit: Van a férfiaknak is gyakorlatsora, de mivel a vérkeringés serkentése az elsődleges cél, a férfiaknak is megmutatjuk az alap tizennyolc gyakorlatot (Egyszerű Módszer), és azt a párjukkal együtt csinálhatják. Ez az alap, és ezután építjük rá a férfigyakorlatokat. Ha prosztata vagy potenciagondokon szeretnének még segíteni, akkor arra különösen hasznos a férfi gyakorlatsor, ami sok esetben a férfiak talpán levő reflexpontokra hat ütögetésekkel.

Edit említette, hogy az Aviva torna segítheti a műtéti összenövések regenerálódását? Ezt hogyan kell elképzelni?

lablenditos

Aviva torna

Dr. Kovács Zoltán: Nőgyógyászati hasi műtétek esetén a műtét helyén kialakul egy sebfelszín, ami elkezd összezsugorodni és meggyógyulni, hasonlóan a bőr felszínén levő sebekhez. Ez az esetek egy részében azzal is jár, hogy összenövések képződhetnek. Ezt úgy kell elképzelni, hogy például a sebfelszín és a hashártya között vagy a sebfelszín és a cseplesz között egy kötőszövetes szalag alakul ki. De ugyanúgy kialakulhat ilyen kötőszövetes kapcsolat a méh és a petefészek között vagy a méh és a belek között vagy a petefészek és a belek között. Az összenövések alapvetően egy gyógyulási reakciónak a részei, hiszen egy műtét után a hegek elkezdenek szépen zsugorodni. Az Aviva torna hatására ezen a területen a torna előtti állapothoz képest többszörös mennyiségű vér fog átáramolni, és pont ez indítja be a regenerációt, amely azonban járhat hasi fájdalommal is átmenetileg. Ez nem azt jelenti, hogy a tornától megszűnik az összenövés, bár ritkán előfordulhat ez is. Nem is az a cél, hogy elmúljon az összenövés, hanem hogy azok a szövetek a hasban több vért kapjanak, amelyeknek eleve csökkent a vérkeringése a műtét után.

Az Aviva tornával meg lehet előzni azt, hogy a hegekben endometriózis alakuljon ki egy műtét után? 

Dr. Kovács Zoltán: A megelőzésnek a torna is a része, de a helyes életmód, helyes táplálkozás, helyes légzés és a relaxáció is. Kiemelten fontos továbbá az, hogy a betegek gondolatai és érzelmei tartósan egyensúlyba kerüljenek a gyógyulás, később pedig a visszaesés megelőzése céljából.

Az Aviva torna önmagában nem csodaszer, hanem az egészséges életmódhoz egy figyelemre méltó faktor.

Az Aviva tornában egyébként van légzőgyakorlat is, a Rövidített Módszerben, aminek a neve vonatos légzés. Ez egy hasi légzés típus, amit akár minden nap lehet végezni, szemben az Aviva tornával, amit nem szoktunk minden napos gyakorlásra javasolni. A légzőgyakorlatnál az alhason van a hangsúly, hogy annak a működését segítsük, egyúttal azonban a légző- és idegrendszernek is jót tesz.

Milyen gyakran javasolt az Aviva torna végzése?

Sarkadi Edit: Heti kétszer szoktuk javasolni a tornát. De ez tünettől is függ, például egy nagyobb kiterjedésű mióma esetén akár heti háromszor is szoktuk javasolni. A PCOS esetén pedig eleve egy olyan életmódot szoktak javasolni az orvosi terápia részeként, hogy mindennap kell végezni valamilyen harminc perces mozgást, és ha nincs más mozgásforma az érintett tarsolyában, akkor azt szoktuk javasolni, hogy a tizennyolc gyakorlatot végezze kétnaponta, és a köztes napokon pedig az Aviva Módszer ovulációs gyakorlatsorát.


Az interjú második felét, ahol arról beszélünk, hogy endometriózis esetén lehet-e Aviva tornát végezni, itt olvashatod.

Dr. Kovács Zoltánról bővebben itt, Sarkadi Editről pedig itt olvashatsz.

Fotó a poszt elején: © Sarkadi Edit

A posztban található Aviva tornát ábrázoló fotók Sarkadi Edit jóvoltából kerülhetett a posztba.

Share