A bevitt zsírok hatása az endometriózisra – hogyan csökkentheted a fájdalmat és a gyulladást?

A bevitt zsírok hatása az endometriózisra – hogyan csökkentheted a fájdalmat és a gyulladást?

Úgy tűnik, hogy endometriózis esetén nagy jelentősége van annak, hogy milyen zsírokat fogyasztunk, és ezek megfelelő megválasztásával csökkenthetjük az endometriózissal járó fájdalmat és gyulladást.

Olasz kutatás az endometriózis és egyes ételek kapcsolatáról

1984 és 1999 között olasz orvosok végeztek kutatásokat azzal kapcsolatban, hogy van-e kapcsolat bizonyos ételek fogyasztása és az endometriózis között. A vizsgálatba 504 endometriózissal diagnosztizált nőt vontak be. Dr. Fabio Parazzini nevéhez fűződő kutatás eredményei azt mutatják, hogy a marhahús és egyéb vörös húsok, valamint sonka fogyasztása növelhetik az endometriózis kockázatát, míg a zöldszínű zöldségek, friss gyümölcsök fogyasztása csökkenthetik azt.

red meat

DSC_1491 by Ronald Sarayudej, CC

A tanulmány utal arra, hogy a méhtestrák és a fibrómák esetén is kimutatták – amelyek  az endometriózishoz hasonlóan szintén ösztrogénnel összefüggő betegségek – hogy zöldségekben, gyümölcsökben szegény és zsírokban gazdag étrend növeli ezen betegségek kockázatát, és közvetlen összefüggést találtak a vöröshúsok, sonka gyakoriságának fogyasztása és ezen betegségek között. A magyarázatot a tanulmány abban látja, hogy a zsírok fogyasztása befolyásolja a prosztaglandin koncentrációt, amely pedig befolyásolja a petefészek működését, és a zsírokban gazdag étkezés növeli – a nem kellően ellensúlyozott – ösztrogéneket. Egy másik forrás ugyanezen kutatás kapcsán kiemeli, hogy a vöröshúsokban gazdag étrend növelheti az ösztrogénkoncentrációt a vérben, amely az endometriózis fennmaradását támogatja.

A fenti kutatásról írt tanulmány utal arra, hogy a zöld növényekben, gyümölcsökben gazdag étrend növeli a C-vitamin, a folsav, a karotinoidok és egyéb hasznos mikrotápanyagok szintjét, amely segíthetnek a sejtosztódás meggátolásában, és ekként játszik szerepet a betegség kialakulási kockázatának csökkentésében.

Transzzsírok és endometriózis

Egy 2010-ben megjelent tanulmány szerint a magas transzzsírtartalmú étrend 48%-kal növeli az endometriózis kockázatát – különösen, ha ehhez még további állati eredetű zsírok kerültek párosításra – míg az omega-3 zsírsavak nagyobb arányú fogyasztása 22%-kal csökkentik azt. A transzzsírok endometriózist növelő kockázata még nagyobb volt a dohányzók körében. A tanulmány leírja, hogy a transzzsírok fogyasztása növeli számos olyan gyulladáskeltő marker szintjét (pl. IL-6), amelyről feltételezik, hogy az endometriózis kialakulásában szerepet játszik. Éppen ezért javasolt elkerülni a hidrogenizált zsírokat (hidrogenizált növényi olajok, margarin stb.), és minden olyan készterméket, amelyben ilyen típusú zsírok vannak (pl. keksz, csokoládé) vagy ilyen zsírok felhasználásával készülnek (pl. sült krumpli, rántott húsok).

A tanulmány szerint a magas arányú állati zsír fogyasztása úgy tűnik, hogy szintén növeli az endometriózis kockázatát (20%-kal), illetve az állati termékekben (hús, tejtermékekben) található palmitinsav nagyobb arányú fogyasztása is kockázatnövelő hatással bír.

A fájdalomért felelős prosztaglandin hormonok

Több tanulmány is utal arra, hogy az endometriózis esetén szerepet játszanak a prosztaglandin hormonok, amelyet a bevitt zsírok milyenségével befolyásolni lehet.

Az endometriózis és a táplálkozás összefüggéseiről szóló könyvben Dian Shepperson Mills táplálkozástudós és Michael Vernon reprodukcióval foglalkozó fiziológus arról ír, hogy a bevitt zsírok hogyan befolyásolják a prosztaglandin hormonok termelődését.

A prosztaglandinok szövethormonok, amelyek szinte minden szervben kimutathatóak, és számos fizikai folyamathoz szükségesek, ideértve a menstruációs ciklust és a terhességet. Szerepet játszanak az ovulációban, a sárgatest lecsökkenésében a ciklus végén, a szülést segítő méhösszehúzódásoknál és a menstruációs görcsöknél.

A prosztaglandin F (PGF) méhösszehúzódásokat tud okozni, míg a prosztaglandin E (PGE) fájdalmat. A prosztaglandin hormonok nem megfelelő egyensúlya az, amely felelős mind a fájdalmas menstruáció, mind az endometriózis kapcsán megjelenő görcsökért és fájdalmakért. A PGF ezen kívül az endometriózissal járó ösztrogéntöbbletet ellensúlyozni képes progeszterontermelést is csökkenti, ezért azt klinikailag vetélés megindítására is használják.

pain

285/365: It’s one of those days by Janine, CC

A méhnyálkahártya és az endometrium szövetek is termelnek prosztaglandin hormonokat. Míg azonban a méhben termelődött prosztaglandinok eltávoznak a menstruáció során, az endometrium szövetek által termel anyagok a test más érintett részeiben rakódnak le.

A Dian-Vernon szerzőpáros szerint a gyulladást növelő és a gyulladáscsökkentő prosztaglandinok megfelelő egyensúlya a gyulladás és a fájdalom kezelésében jelentős szerepet játszhat. A prosztaglandinok megfelelő egyensúlyát pedig a bevitt zsírok minőségével lehetséges befolyásolni, valamint hatással van rá a cink, a magnézium és a B6, B7 vitamin bevitelünk is.

Zsírok hatása a fájdalomra és gyulladásra

Bizonyos zsírsavaknak gyulladáscsökkentő, míg másoknak gyulladást okozó hatásuk lehet.  Az egyes zsírsavak ugyanis előfutárai a prosztaglandin hormonoknak, ezért a megfelelő zsírok bevitele hozzájárulhat az endometriózissal járó fájdalom és gyulladás csökkentéséhez.

Amennyiben az étrend nagy arányú tejtermékekből és húsokból származó zsírokból áll, míg kevés magokból, diófélékből, jó minőségű hidegen sajtolt olajokból származó zsírokat tartalmaz, akkor a 2-es sorozatú gyulladást növelő hatású prosztaglandinok túlsúlyban lesznek az 1-es és 3-as sorozatú prosztaglandinokhoz képest, amelyek gyulladácsökkentó hatásúak. Ennek az eredménye fájdalom és gyulladás lehet a szervezetben. A megoldás az állati eredetű zsírok és a transzsírok csökkentésében, míg a többi, jó hatású zsírok növelésében van.

Összességében a szerzőpáros szerint különösen javasolt zsírok például a lenmagolaj, halolaj, napraforgómag, mandula, olivaolaj, tökmag, dió, hínár, szójabab, mogyoró, ligetszépe olaj, szezámmag, és ezek napi bevitelét javasolják.

Mérsékeltebben alkalmazandó zsírok közé sorolják a tojást, a csirkehúst, a szarvashúst, a biovajat (kis mennyiségben), a frissen pörkölt dió és magféléket és a mechanikusan sajtolt, üvegben levő olajakat.

Nagyon kis mennyiségben alkalmazandó zsírok közé került a vaj, marhahús, tejtermékek, olajban sült ételek, hidrogenizált margarin, disznóhús, bárány, üveges hidrogenizált olajok.

nuts and seeds

Nuts & Seeds by Shellyfish, CC

A fentieket azzal javasolom kiegészíteni, hogy az omega-3 és az omega-6 zsírsavak arányának optimalizálása érdekében ebből a listából érdemes minimálisra csökkenteni, illetve csak ízesítésre használni a magas omega-6 tartalmú zsírokat (pl. napraforgómag, mandula, tökmag, szójabab, mogyoró, ligetszépe olaj, szezámmag), és az omega-3 zsírsavban gazdagabb élelmiszereket előnyben részesíteni (halak, tengeri herkentyűk lenmag, chia mag). Bio vajat pedig – a többi tejtermékhez hasonlóan – a tejzsír ösztrogéntartalma javasolt elhagyni.

Egy másik étrendtanácsadó, Henrietta Norton, az endometriózissal foglalkozó könyvében szintén kiemeli a bevitt zsírok hatását a prosztaglandinokra, és azt, hogy az omega-3 zsírsavak bevitele segíti a gyulladáscsökkentő prosztaglandinok termelését. Ezért ezekből a folyamatos utánpótlást javasolja, hogy mindig legyen a szervezetnek elegendő belőlük. Figyelmeztet arra, hogy a gyulladáscsökkentésben szerepet játszó prosztaglandinok termelődését megakadályozzák a finomított olajak, fehér liszt, fehér cukor, túlzott állati zsír fogyasztása, alkohol és a stressz.

Mi is ebből a tanulság?

Összességében megállapítható, hogy a vöröshúsok, a transzzsírok kerülése, elhagyása (hidrogenizált növényi olajok, margarin, transzzsírokat tartalmazó készételek, mint pl. kekszek, sütemények, sült krumpli, rántott hús) mindenképpen javasolható endometriózis esetén. Érdemes beépíteni az étrendbe az omega-3 zsírforrások rendszeres, nagyobb arányú fogyasztását (hal, tengeri herkentyűk, lenmag, chia mag), és kerülni az olyan típusú étrendet, amely nagy mennyiségben tartalmaz állati eredetű zsírokat, palmitinsavat.

Kurczewski-Tamás Zita, Endosegítő blog írója, funkcionális táplálkozási referens, természetgyógyász

Felhasznált források:

Dian Shepperson Mills MA & Michael Vernon PhD HCLD: Endometriosis – A Key to Healing and Fertility Through Nutrition, 2002

Henrietta Norton: Take Control of Your Endometriosis, Kyle Books, 2012

Dr Susan Evans: Endometriosis & Other Pelvic Pain – A Comprehensive Guide to All Treatment Options

F. Parazzini F. Chiaffarino M. Surace L. Chatenoud S. Cipriani V. Chiantera G. BenziL. Fedele: Selected food intake and risk of endometriosis

Diet and endometriosis risk: A literature review

A prospective study of dietary fat consumption and endometriosis risk

Fotó a poszt elején: Oil Abstract, Alternate by Tim Sackton, CC

A poszt frissítve utoljára: 2017.11.24.

Share